Wątek cukrzycowy VII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Nie gru 16, 2012 21:51 Re: Wątek cukrzycowy VII

Witam chodzi o to ze moj psiak był pogryziony przeszedł mały zabieg i to było w zimę. Potem przechodził zapalenie uszu i od tego czasu ma surowiczy wypływ z nosa.Miał biegunki po antybiotykoterapii i nic nie pomagało- zadne badania i stosowalismy gastrointesttinal. Jakiekolwiek próby przejścia na inne jedzenie skutkowały tak samo. USG brzuszka było ok tylko prostata powiekszona, do tego na podeszwie wyskoczyła histiocytoma i bardzo sie paprała wiec zrobilismy kastracje i wyciecie guzka. Generalnie objawy to łysienie uszu, brzuch ,boki łapek no i wypływ z nosa surowiczy kichanie, prychanie, głosne oddychanie nosem.
do tego masa mieśniowa się zmniejszyła. Nasilenie objawów jest ze wzrostem temperatury. Biegunki wyleczyłam sama podając aptus aptobalance - po prostu niewiarygodne co ten proszek zrobił. Pies jest osowiały, byłam u wielu lekarzy robilam echo u niziołka, poprzednio badania w idexie -profil biegunkowy b i c , morfologie cukier, ft4, kinaze kreatynową, rtg cyfrowe pyska i klatki piersiowej na białobrzeskiej, biopsje szczoteczkową nosa u dr Tęczy (tu bylismy z małą zmiana na pysku która zniknęła po maści) i to ona zwrociła mi uwage na przeczosy z boku. Lechowski podejrzewał niedobór potasu lub miastenię gravis nietypową. Zrobilismy w laboklinie badania w kierunku miasteni =wyszło na granicy ale wykluczył. Teraz bylismy u niego to zignorował problemy z oddychaniem i i kazał dawac kwasy tłuszczowe które daje juz od dawna i cynk na siersc i tyle. na wiosne kazal zrobic t4 ft4 i testosteron. Ja juz tyle czytałam na temat schorzen nosa i to na co zwróciłam uwage to Lymphoplasmacytic Rhinitis in Dogs dlatego szukam dobrego psiego laryngologa.

mroczek9

Od: Czw gru 13, 2012 21:32

Post » Nie gru 16, 2012 23:01 Re: Wątek cukrzycowy VII

O matko, no to masz kłopot... Obawiam się, że nie znam nikogo, kogo mogłabym polecić. :(
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Od: Śro kwi 25, 2012 21:58

Post » Pon gru 17, 2012 13:05 Re: Wątek cukrzycowy VII

zastanawiam sie nad dr kowalczykiem, on robi rhinoskopie to tez zna sie na objawach

mroczek9

Od: Czw gru 13, 2012 21:32

Post » Śro gru 19, 2012 13:13 Re: Wątek cukrzycowy VII

Witam,

mam takie zapytanie - czy nie ma przypadkiem ktoś (któraś:)) z was odsprzedać Xobaline?
Karty kredytowej nie posiadam, a niestety mój kotek wciąż się chwieje na swoich słabych nóżkach (dopiero (albo już) 2 miesiące leczenia za nami).
Tak poza tym to początkowo mój Filip był bardzo niewymagający i przez dłuższy czas leciał na kropelce Lantusa, co w sumie najłatwiej było nabrać do strzykawki :)
Później jednak cukier mu podskoczył do blisko 400, i nie chciał spaść przez kolejne 3 dni, więc delikatnie podniosłam dawkę na 0,1. I znów minął czas jakiś...
Teraz mamy ciutkę więcej, bo 0,25 (przynajmniej tak mi się wydaje, bo bardzo się staram odmierzyć na insulinówkach 0,5).
Sukcesów z początków leczenia nie ma (bywały takie dni, że leciał 24 godz. w ogóle bez kropelki, bo miał cukier nie przekraczający 140).
Obecnie mamy około 350 i czekam znów te kilka dni na przyzwyczajenie się organizmu i pewnie w sam raz na święta wypadnie mi krzywa cukrowa i pewnie znów odrobinkę podwyższę.
Mój kotek je niestety niewiele, jak zje 2,5 tacki dziennie jedzonka to wszystko, a tydzień jak mnie nie było w domu (niestety, wyjazd z pracy), to schudł pewnie z kilogram, choć mama chucha i dmucha i mówiła, że jadł. Ale może też dlatego, że podjęłam decyzję, aby dostawał insulinę w ilości 0,1 raz dziennie bez badania (niestety nikt więcej z rodziny nie potrafi zmierzyć cukru, a w ogóle bez insuliny nie chciałam go tak długo zostawiać. A na 0,1 dwa razy dziennie, czasem raz, był właśnie wtedy). Pewnie na ten moment waży jakieś 6 kg.
Zastanawiam się nad wprowadzeniem kilku chrupek dziennie, Filip całe życie leciał na chrupkach i może to troszkę poprawi apetyt (przeszliśmy 2 miesiące temu tylko na mokre, ewentualnie jak cukier spadał poniżej 70 to dostawał ode mnie chrupki sztuk około 15 wymieszane z mokrym).

Ale widzę poprawę - futerko zrobiło się błyszczące i nie jest już takie jakby tłuste, oraz znikł prawie zupełnie łupież, a sypało się z niego jak z chmury śnieżnej.

To jakby ktoś miał Xobaline to bardzo proszę o kontakt, ewentualnie może macie doświadczenie jak to można w polskich aptekach zamienić i na co, i jak dawkować - będę wdzięczna za pomoc.
A mój słodziak będzie wdzięczny bardzo :)
Mam na imię Filip, w kwietniu skończę 17 lat i jestem anonimowym cukrzykiem.

Kocik Psocik

Od: Śro paź 24, 2012 18:12

Post » Śro gru 19, 2012 15:17 Re: Wątek cukrzycowy VII

Czesc dziewczyny,

Pilnie potrzebuje namiaru na apteke na terenie woj. malopolskiego, slaskiego w ktorej dostane insulinowki U100 0,5

Z gory dziekuje

Patii

Od: Wto cze 10, 2008 9:05

Post » Śro gru 19, 2012 22:01 Re: Wątek cukrzycowy VII

Na temat strzykawek ciąg dalszy.

Czy ktoś się orientuje, czy te strzykawki:

Strzykawka do insuliny 0,5ml U-100 0,30mm (30G) x 8mm

http://diabetyk24.pl/igly-do-penow,-str ... _1341.html

mogą się nadawać?

Czym one się różnią od zamawianych przeze mnie do tej pory:

Strzykawka do insuliny 0,5ml U-100 0,33mm (29G) x 12,7mm

Domyślam się, że mają ciut gruszą igłę, ale jak sądzicie, czy kot odczuje różnicę?

Problem w tym, że te cieńsze zniknęły w tej chwili.

sheridan

Od: Śro wrz 02, 2009 12:58

Post » Śro gru 19, 2012 23:16 Re: Wątek cukrzycowy VII

sheridan pisze:Na temat strzykawek ciąg dalszy.

Czy ktoś się orientuje, czy te strzykawki:

Strzykawka do insuliny 0,5ml U-100 0,30mm (30G) x 8mm

mogą się nadawać?

Czym one się różnią od zamawianych przeze mnie do tej pory:

Strzykawka do insuliny 0,5ml U-100 0,33mm (29G) x 12,7mm

Domyślam się, że mają ciut gruszą igłę, ale jak sądzicie, czy kot odczuje różnicę?

Problem w tym, że te cieńsze zniknęły w tej chwili.

tez je zamówiłam nie widząc nawet, ze inne parametry igły, jest krótsza, ale to nie problem dla kota tylko dla Cibie, mi się o wiele lepiej podawalo tą dłuższą, teraz trza uważać żeby napewno być pod skórą w czasie naciskania tłoka

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Śro gru 19, 2012 23:18 Re: Wątek cukrzycowy VII

Patii pisze:Czesc dziewczyny,

Pilnie potrzebuje namiaru na apteke na terenie woj. malopolskiego, slaskiego w ktorej dostane insulinowki U100 0,5

Z gory dziekuje

w aptekach nie majam zamów w necie np. sklep diabetyk 24

Mamrot

Post » Śro gru 19, 2012 23:28 Re: Wątek cukrzycowy VII

Dziewczyny, mam dwa pytania i będę bardzo wdzięczna za pomoc..

Pafnusiowe wyniki nam skaczą - 2-3 dni mamy ładny cukier, potem 1-2 dni słabsze i podaję wtedy dawkę standardową, czyli 0,75 dwa razy dziennie - czy tak właśnie mam robić?

No i druga sprawa - wyjeżdżamy na 2 dni na święta i w tym czasie Pafnutkiem będzie się zajmowała nasza koleżanka, która zrobi mu zastrzyki, ale nie potrafi zbadać mu krwi glukometrem. Czy w takiej sytuacji mamy mu podawać jakąś mikrodawkę insuliny czy lepiej w ogóle nie podawać?

patkazal

Od: Nie paź 10, 2010 18:10

Post » Czw gru 20, 2012 2:06 Re: Wątek cukrzycowy VII

Xobaline?
Ktoś?
Coś?
Ktokolwiek?
Cokolwiek?

Ponawiam prośbę...
Mam na imię Filip, w kwietniu skończę 17 lat i jestem anonimowym cukrzykiem.

Kocik Psocik

Od: Śro paź 24, 2012 18:12

Post » Czw gru 20, 2012 8:11 Re: Wątek cukrzycowy VII

w sprawie Xobaline
od razu mówię - nie mam, ale przez to że tak trudno to dostać to ja daję mojemu psu metylokobalaminę którą można kupić na amazonie brytyjskim. Jest bez kwasu foliowego ale to wyrównuję zwykłym folikiem (pół tabletki). Ta z amazonu ma co prawda smak truskawkowy :ryk: ale jak się ją pokruszy i doda do jedzenia to jest ok. jedna tabletka ma 5mg metylokobalaminy więc daję psu pół tabletki dziennie. W buteleczce jest chyba 60 tabletek więc mi się to opłaca. Acha, a łącznie z przesyłką wychodzi ok. 70 zł.
pozdrawiam

nonsuch

Od: Pt sty 13, 2012 12:17

Post » Czw gru 20, 2012 9:45 Re: Wątek cukrzycowy VII

Mamrot bardzo ci dziękuję! Zamówiłam. No przecież te igły są mniejsze i cieńsze a nie odwrotnie, nie wiem, co ja wczoraj wymyśliłam. Chyba wpadłam w panikę, bo to jest naprawdę irytujące, że nie dość, że te rzeczy są drogie jak fix, to jeszcze są problemy z dostępnością. To samo z paseczkami do optium xido, no masakra jakaś, u mnie w okolicy raz są, raz ich nie ma. Zamawiam więc z allegro, co się tak kończy, że ostatnio dostałam jakieś paski, ja nie wiem, źle przechowywane czy co, fakt termin ważność będzie się kończył niebawem, ale jeszcze nie są przeterminowane, a naciągają za dużo krwi i wynik jest zawyżony dwa razy. No i teraz mogę mieć problemy z paskami, a w aptekach znowu jakieś zmiany od nowego roku i nawet w mass mediach trąbili, że mogą być problemy z niektórymi rzeczami:(

sheridan

Post » Czw gru 20, 2012 10:14 Re: Wątek cukrzycowy VII

sheridan pisze:Mamrot bardzo ci dziękuję! Zamówiłam. No przecież te igły są mniejsze i cieńsze a nie odwrotnie....

co do pasków to się strasznie wkurwiłam bo w 100 aptekach w 3mieście słyszałam, ze mają zamówione ale że nie ma w hurtowniach, że hurtownie twierdz, że nie dostają od producenta, zadzwoniłam do producenta ( abott) tam taka infolinia jest i się dowiedziałam, że owszem hurtownie dostają, Pani sprawdziła nawet które i kiedy miały taką dostawę, Pani nawet zadzwonila domojej apteki sopockiej... no i ja do mojej apteki w sopocie, że to jakaś ściema w tych hurtowniach, no i się wyjasniło, że hurtownie owszem kupują dużo pasków do optium xido ale że je wysyłaja na wschód... no szlag by to trafił. nazad zadzwoniłam do abota i mówię, żeby mi podała gdzie mogę kupić... no i podała mi aptekę sieciową w Gdyni. Powiedziałam babce, że to jest skanadaliczne, żeby ludzie latali po mieście, wydzwaniali po aptekach w poszukiwaniu... no i tyle. niestety musimy kupowac na zapas...
a co do strzykawek to też się jakoś zawęża mozliwość kupowania... wydaje mi się też ( po tygodniu stosowania), że taka strzykawką z krótszą i cieńszą igłaa podaję mniejsza ilość insuliny, Kropka jedzie na kropelkach i włoskach, obecnie podana kropelka nie daje żadnego efektu, apodany włosek wydaje się byc ilością kropelkową z poprzedniej wersji strzykawki...

Mamrot

Post » Czw gru 20, 2012 18:36 Re: Wątek cukrzycowy VII

No dokładnie, ja też do nich dzwoniłam i też tyle usłyszałam, że wszystko to krecia robota hurtowników, którzy sprzedają zagranicę. Ale ja dalej nie czaję, bo skoro jest popyt w kraju i ludzie żebrają w aptekach (a na allegro ludzie licytują paski przedatowane pół roku albo więcej), to komuś powinno zależeć na sprzedaży. Ja zaczynam myśleć o zmianie glukometru, ale kompletnie nie wiem, w co celować, bo mam w domu już trzy, z których jeden nie nadaje się kompletnie dla kota, a pozostałe dwa są dużo mniej wygodne od xido.

sheridan

Post » Czw gru 20, 2012 23:16 Re: Wątek cukrzycowy VII

patkazal pisze:Dziewczyny, mam dwa pytania i będę bardzo wdzięczna za pomoc..

Pafnusiowe wyniki nam skaczą - 2-3 dni mamy ładny cukier, potem 1-2 dni słabsze i podaję wtedy dawkę standardową, czyli 0,75 dwa razy dziennie - czy tak właśnie mam robić?

No i druga sprawa - wyjeżdżamy na 2 dni na święta i w tym czasie Pafnutkiem będzie się zajmowała nasza koleżanka, która zrobi mu zastrzyki, ale nie potrafi zbadać mu krwi glukometrem. Czy w takiej sytuacji mamy mu podawać jakąś mikrodawkę insuliny czy lepiej w ogóle nie podawać?

Hej! Przypominam się ze swoją prośbą :oops:

Drugi dzień z rzędu mieliśmy wyniki cukru poniżej normy - dzisiaj tylko 42. Mamy zmniejszać dawkę insuliny, kiedy cukier jest wyżej? W sobotę zrobię krzywą (a przynajmniej spróbuję)..

Będę Wam bardzo wdzięczna!

patkazal

Od: Nie paź 10, 2010 18:10

[poprzednia][następna]