Dwa starsze koty .Zostają na stałe w dt ...

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Śro gru 05, 2012 23:20 Re: Dwa starsze koty .Marcel z podejrzeniem padaczki ;(

Do wiadomosci p.Bozeny Marcel dostal Luminal 2 razy po pol tabletki wiec nie jest to odstawienie leku po dluzszym stosowaniu a po co mu podawac skoro nic nie wskazuje na padaczke byc moze bylo to zwiazane ze stresem bo w ciagu krotkiego czasu zaliczyli lecznice w Strzelnie,pobyt u Lidzi i przeprowadzke do mnie to jak na tak stare koty chyba dosc stresujace a trucie niepotrzebne tabletkami chyba mu niepotrzebne.Fripeks byl zastosowany ponad 3 tyg. temu i jesli byly jakies skutki tak duzej dawki to duzo wczesniej w tej chwili pozostala tylko spalona skora ktora leczymy,wazne ze czuje sie dobrze je nie jest osowialy chodzi po calym mieszkaniu.pozostalo mi obserwowac czy cos sie niedobrego nie dzieje.

2tf9ak8

Od: Czw lut 03, 2011 0:36

Post » Śro gru 05, 2012 23:44 Re: Dwa starsze koty .Marcel z podejrzeniem padaczki ;(

2tf9ak8 pisze:Do wiadomosci p.Bozeny Marcel dostal Luminal 2 razy po pol tabletki wiec nie jest to odstawienie leku po dluzszym stosowaniu a po co mu podawac skoro nic nie wskazuje na padaczke byc moze bylo to zwiazane ze stresem bo w ciagu krotkiego czasu zaliczyli lecznice w Strzelnie,pobyt u Lidzi i przeprowadzke do mnie to jak na tak stare koty chyba dosc stresujace a trucie niepotrzebne tabletkami chyba mu niepotrzebne.Fripeks byl zastosowany ponad 3 tyg. temu i jesli byly jakies skutki tak duzej dawki to duzo wczesniej w tej chwili pozostala tylko spalona skora ktora leczymy,wazne ze czuje sie dobrze je nie jest osowialy chodzi po calym mieszkaniu.pozostalo mi obserwowac czy cos sie niedobrego nie dzieje.

Skoro nic nie wskazuje na padaczke to nie przyjmuje do wiadomosci,że dostał Luminal...i prawda jest taka,ze jesli kot ma 1-2 ataki to obserwuje sie kota nim poda sie lek,robi badania-przynajmniej ja tak wiem,a mam kota z padaczka pourazowa i miałam kota z padaczka "srającego" krwia po ścianach podczas ataków,wiec trochę na temat padaczki wiem :( U Lidki ataków nie było,więc zaniepokoiły mnie Pani informacje...
Dodam tez ,ze kotu jaki nie ma zębów można podawać sucha karmę i mięso,nie trzeba go "uwsteczniać"tylko dlatego,ze jest w DT
Jesli sa wyniki to prosze uprzejmie je tutaj wrzucic,bo Lidzia pisala wczesniej,że ma kłopoty z krzepnięciem krwi,a to jest sprawa bardzo istotna,bo jeżeli nadal sa takie problemy to oczywiste jest tez to,że kastracja jest b.niebezpieczna...i trzeba się najpierw zastanowić nad tym,czy kastracja nie zagrozi jego życiu
BOZENAZWISNIEWA

Post » Czw gru 06, 2012 0:24 Re: Dwa starsze koty .Marcel z podejrzeniem padaczki ;(

Witajcie!

Śledzę wątek, zaniepokoiła mnie ta padaczka, mój kot dostał ataków przy zapaleniu wątroby. Luminal zaczął działać po 48 godz ( po pól tabletki co 12 godz, kot waży 6 kg), z tego co wiem, luminalu nie można odstawić od tak sobie, trzeba to robić stopniowo, czy kot miał robione próby wątrobowe ? Jeśli nie miał urazu mechanicznego lub nie urodził się z padaczką, to trzeba szukać przyczyny i ją wyleczyć, bo padaczka nie przychodzi i nie odchodzi ot tak sobie
jo.anna

Post » Czw gru 06, 2012 0:34 Re: Dwa starsze koty .Marcel z podejrzeniem padaczki ;(

Zajrzałam na wątek, bo też mam kota "padaczkowego" i Marcel ma na imię... Sporo wiem o atakach i wyciszaniu Luminalem, a przede wszystkim szukaniu przyczyn ataków.
Wprowadzenie Luminalu to nie zabawa. Po pierwsze lek, żeby zaczął skutecznie działać musi wysycić się w organizmie i osiągnąć odpowiednie normy. A to trwa ok. 2 tyg. Podstawą jest też bardzo regularne podawanie co 12 godzin. Poza tym to lek silnie uzależniający i przy padaczkowcach trudny w wycofaniu w razie czego. Także jego pochopne wprowadzanie, zanim ustali się potencjalną przyczynę ataków padaczki, może mieć odwrotne skutki.
Zróbcie proszę jonogram, żeby wykluczyć problemy z tarczycą lub przytarczycami.
Powodzenia i zdrowiej Marcelu! Marcel młodszy pozdrawia i trzyma kciuki za dobrą diagnozę!

maryniaj

Od: Śro wrz 15, 2010 23:13

Post » Pt gru 07, 2012 20:06 Re: Dwa starsze koty .Zostają na stałe w dt ...

widzę,że tytuł zmieniony...
BOZENAZWISNIEWA

Post » Pt gru 07, 2012 20:57 Re: Dwa starsze koty .Zostają na stałe w dt ...

Jakoś tak przeczuwałam i stało się :ryk: :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Kochane kociska mają zapewnioną spokojną i bezpieczną starość.

iwoo1

Od: Pt sty 11, 2008 18:37

Post » Pt gru 07, 2012 21:06 Re: Dwa starsze koty .Zostają na stałe w dt ...

Franek wpakował się do wyrka i wygrał dla obu dom :1luvu:

WeraW

Od: Pt lut 24, 2012 21:02

Post » Pt gru 07, 2012 21:16 Re: Dwa starsze koty .Zostają na stałe w dt ...

WeraW pisze:Franek wpakował się do wyrka i wygrał dla obu dom :1luvu:

:ok: :1luvu:

lidka02

Od: Czw cze 09, 2011 9:22

Post » Pt gru 07, 2012 22:02 Re: Dwa starsze koty .Zostają na stałe w dt ...

-No to weterani poszli po bandzie... :kotek: :)
-Jeszcze jak! :kotek: :)

Cieszymy się, dziękujemy Iwono!
Albert/Odi/Villen
Obrazek Obrazek

Koty roznoszą ludziom po świecie światełka. Małe, grzejące płomyczki. Kiedy gasną, wokół robi się ciemno i zimno...
Czy z kotami się idzie przez życie? Skądże! Z kotami przez życie się tańczy!

Nigdy nie wiesz, kiedy dopadnie Cię nienawiść. Nigdy nie wiesz, kiedy spotka Cię przyjaźń.

Villentretenmerth

Od: Pon sie 27, 2012 17:47

Post » Pt gru 07, 2012 22:08 Re: Dwa starsze koty .Zostają na stałe w dt ...

Villentretenmerth pisze:-No to weterani poszli po bandzie... :kotek: :)
-Jeszcze jak! :kotek: :)

Cieszymy się, dziękujemy Iwono!
Albert/Odi/Villen

:ok:

lidka02

Od: Czw cze 09, 2011 9:22

Post » Pt gru 07, 2012 22:12 Re: Dwa starsze koty .Zostają na stałe w dt ...

Za domek :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

Farcia

Od: Pon lis 22, 2010 14:18

Post » Sob gru 08, 2012 0:20 Re: Dwa starsze koty .Zostają na stałe w dt ...

TERAZ TO JUZ OBA OPANOWALI WYRKO TYLKO CIEKAWE GDZIE JA SIE POLOZE :D LIDZIA WSTAWI ZDJECIA JAK TYLKO ZNAJDZIE CHWILE CZASU POZDRAWIAM WSZYSTKICH I DZIEKUJE ZA POMOC W KARMIE I BADANIACH.NA FB BEDA CO JAKIS CZAS INFORMACJE CO U CHLOPAKOW SLYCHAC.

2tf9ak8

Od: Czw lut 03, 2011 0:36

Post » Sob gru 08, 2012 10:31 Re: Dwa starsze koty .Zostają na stałe w dt ...

No to w sprawie staruszków mamy szczęśliwie "constans". :D :piwa:
-Jeszcze raz dziękujemy za naszych starszych braci. :1luvu: :kotek: A :kotek: O

Byłoby miło zobaczyć Was jeszcze i tutaj - nie wszyscy są fanami "FB". :wink:
Obrazek Obrazek

Koty roznoszą ludziom po świecie światełka. Małe, grzejące płomyczki. Kiedy gasną, wokół robi się ciemno i zimno...
Czy z kotami się idzie przez życie? Skądże! Z kotami przez życie się tańczy!

Nigdy nie wiesz, kiedy dopadnie Cię nienawiść. Nigdy nie wiesz, kiedy spotka Cię przyjaźń.

Villentretenmerth

Od: Pon sie 27, 2012 17:47

Post » Sob gru 08, 2012 10:44 Re: Dwa starsze koty .Zostają na stałe w dt ...

Villentretenmerth pisze:Byłoby miło zobaczyć Was jeszcze i tutaj - nie wszyscy są fanami "FB". :wink:

:ok:

mb

Od: Czw kwi 13, 2006 5:51

Post » Sob gru 08, 2012 12:05 Re: Dwa starsze koty .Zostają na stałe w dt ...

Świetne wieści. Tragiczny wątek zakończony happy endem. Genialnie!
:piwa: :piwa: :piwa: :piwa: :piwa:
Obrazek

pchełeczka

Od: Pt kwi 13, 2012 14:55

[poprzednia][następna]