Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Iwooona pisze:A tu wszyscy spią i nie potrzebuja rad ,ani sami nie chcą radzić![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Nie wiem, na ile trzeba się martwić smolistym stolcem, jeśli występuje on tylko czasem. Ja bym się tym chyba za bardzo nie martwiła, ale nie znam ani Waszych wyników, ani diagnozy, ani przebiegu choroby. Duphalac to inaczej Lactulose. Działa dobrze na wątrobę, ale stosowany jest w pierwszym rzędzie przy zaparciaciach zamiast przedpotopowejIvarova pisze:od czasu do czasu zdarza się zrobić kici smolistego kupala (dostaje duphalac) - bardzo się tym martwić?
Tinka07 pisze:Hej Iwooona,
odpisuję Ci tu, żeby na razie nie mieszać w wątku cukrzycowym. Oznaczenie jedynie wyniku ALT w diagnostyce chorób wątroby do niczego nie prowadzi. Wiesz tylko, że ALT jest podwyższone, ale przyczyny nie znasz. Możesz wtedy ładować tysiące preparatów i stosować super pseudo diety wątrobowe. Twoi weci idą na łatwiznę, ale to tak standardowo wygląda: podwyższone parametry ALT = dieta dla wątrobowców, najlepiej sucha. Przyczyn się nie szuka, bo to zapewne dla weta za trudne.
Iwooona, możesz podawać w dalszym ciągu karmy wysokobiałkowe, bezzbożowe, tak jak do tej pory robiłaś. Nie wierz, że karmienie kotów wątrobowych różni się w jakikolwiek sposób od karmienia kotów cukrzycowych.
Proponuję dlatego jak do tej pory karmy mokre wysokobiałkowe, polecane w naszym wątku cukrzycowym.
Twoi Weci muszą znaleźć najpierw przyczynę schorzenia, żeby skutecznie leczyć, a nie szukać ratunku jedynie w karmie. To wygląda dla mie tak na odwal się. Dla mnie byłoby ważne, żeby zrobić porządny profil wątrobowy, wykluczyć bakterie np. (beztlenowce) oraz wykluczyć robale (np. nicienie). Kiedy ostatnio odrobaczałaś swojego kota?
Pozdrawiam
Tinka
PS: Może komuś przyda się ten link (niestety po niemiecku): http://www.vetmedlabor.de/pdf_dateien/v ... 128598.pdf
Użytkownicy przeglądający ten dział: ASK@, Google [Bot], Silverblue i 851 gości