Prawnik potrzebny

Tu można zgłaszać problemy techniczne i ćwiczyć swoje umiejętności.

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob gru 01, 2012 15:35 Re: Prawnik potrzebny

Zgłosiłaś te włamania do allegro i do pp? Ktoś coś zamówił z tych kont? jeśli tak powinnaś to zgłosić na policję. Z tego co tu czytam to też chodzi o wpis AnnyG - też masz takie problemy?
Dobro raz dane, wraca z podwójną siłą.
Kacperku[*]przepraszam Cię za to, co musiałam Ci dziś zrobić. Dziękuję Ci za 16,5 roku bycia razem.
05-1995-27-12-2011.:( :(
Rysio-16-02-2013 [*] :( :( Przecinak-Synuś-13-12-2016[*] :( :(
ObrazekObrazek

Hieny na pokład.
Dążymy do szczęścia, nie zadeptując trawników innym.
“Człowiek, który nie ma się czego bać, to człowiek, który nie ma czego kochać.”

meg11

Od: Wto sty 11, 2011 15:22

Post » Sob gru 01, 2012 15:45 Re: Prawnik potrzebny

Uważam,że usunięcie mojego konta usatysfakcjonuje owe osoby.Obiecałam,że mnie tu nie będzie w tej chwili tu jestem,bo nie mogę się doprosić o kasowanie moich postów.Potrzebuję tak na wszelki wypadek mieć ten post,bo gdybym musiała się bronić to muszę wiedzieć przed czym..Nie wiem dlaczego usunięcie mojego konta jest takim problemem...
E
Elżbieta

Post » Sob gru 01, 2012 15:50 Re: Prawnik potrzebny

Tylko dlaczego chcesz dać tą satysfakcję? tak szybko się poddajesz? wybacz ale to jest mega głupie.Jak Wam każą się wyprowadzić bo dzięki temu będą mieć większą satysfakcję to też to zrobicie? Jeśli admin nie usunął konta to wielkie brawa dla niego. Nie wolno działać pod wpływem emocji. :evil: Czy usunięcie konta coś zmieni? oprócz kretyńskiej satysfakcji kogoś kto chce Wam dokopać?Uważam że nie zmieni oprócz tego że złe zatriumfuje.
Kacperku[*]przepraszam Cię za to, co musiałam Ci dziś zrobić. Dziękuję Ci za 16,5 roku bycia razem.
ObrazekObrazek

Hieny na pokład.

meg11

Post » Sob gru 01, 2012 20:08 Re: Prawnik potrzebny

Jestem taka czy inna-nie zastanawiam się nad tym.Nawet się bronić nie mogę,bo pomimo prośby Iraf nie przysłał mi tego mojego postu.Szkoda.
Wynik tego wątku?Moje kłopoty z sercem.Tyle.
Dobranoc.
Elżbieta]
Elżbieta

Post » Sob gru 01, 2012 20:46 Re: Prawnik potrzebny

Elżbieto, wydaje mi się, że są tu osoby, które chcą/mogą Ci pomóc. Jeśli znikniesz z forum nie będą mogły Ci ani pomóc ani poradzić.
Takie jest moje zdanie.

Poza tym, jeśli masz dowody na to, że ten lekarz jest kiepskim fachowcem to nie ma się czego obawiać.
Koci Doradca
Facebook @zrozumieckota

vivien

Od: Sob kwi 27, 2002 12:13

Post » Sob gru 01, 2012 20:56 Re: Prawnik potrzebny

Elżbieta pisze:Jestem taka czy inna-nie zastanawiam się nad tym.Nawet się bronić nie mogę,bo pomimo prośby Iraf nie przysłał mi tego mojego postu.

Nie ma takiej technicznej możliwości
nie da się powielić postu i przechować oryginału w archiwum
nie da się przywrócić poprzedniej wersji
w związku z tym, lrafal nie może Ci przysłać postu w brzmieniu sprzed moderacji.
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Sob gru 01, 2012 20:57 Re: Prawnik potrzebny

Irafał może nie wysłać Ci PW Elżbieto, ponieważ jest w Warszawie na wystawie. Pewnie jest zalatany.
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Nie gru 02, 2012 12:45 Re: Prawnik potrzebny

VVu pisze:Miauowicze! Pomogliście tyle, pomóżcie jeszcze trochę!

nie sądzę, by charytatywne pomaganie takiemu Projektowi było sensowne.
Jak dla mnie: pomagamy zarabiać kasę komuś, komu się ona absolutnie nie należy.

Przy okazji - pozdrawiam panią Manager Projektu 8)
"Idiotów jest niewielu, ale są tak sprytnie rozstawieni, że trafiasz na nich na każdym kroku."

mircea

Od: Śro lip 13, 2005 0:59

Post » Nie gru 02, 2012 13:24 Re: Prawnik potrzebny

Elżbieta pisze:Jestem taka czy inna-nie zastanawiam się nad tym.Nawet się bronić nie mogę,bo pomimo prośby Iraf nie przysłał mi tego mojego postu.Szkoda.
Wynik tego wątku?Moje kłopoty z sercem.Tyle.
Dobranoc.
Elżbieta]

Elu przed kim , przed czym chcesz bronić się ?

Elżbieta pisze:W moim poście na czerwono pojawił się wpis:

Część wpisu usunięta przez Administratora Forum ze względu na wszczęte postępowanie dotyczące naruszenia dóbr osobistych drugiej strony.

Jakie postępowanie ? Kto wszczął jakiekolwiek postępowanie ?
Apostołowie nie mają żadnych uprawnień do wszczęcia czegokolwiek !
Istoty ludzkie to jedyny gatunek zwierząt, których szczerze się obawiam.
Autor: G.B. Shaw

danunka

Od: Sob kwi 30, 2005 21:23

Post » Nie gru 02, 2012 13:39 Re: Prawnik potrzebny

Nie mówiąc o tym że cytuję :Jeżeli jesteś administratorem lub właścicielem forum, portalu lub blogu internetowego i dostałeś nasze wezwanie dot. naruszenia dóbr osobistych Naszego Klienta powinieneś wiedzieć, że:

Zdaje się że żyjemy jeszcze w praworządnym kraju i zeby stwierdzić że zostało "naruszone dobro osobiste" to musi być wydany wyrok sądowy w tej sprawie. Dość kuriozalny zapis według mnie. Panowie nie mają żadnych uprawnień adwokackich żeby występować w czyimś imieniu. Osobiście bardzo wątpię żeby jacyś wybitni prawnicy pracowali dla "Apostołów" biorąc pod uwagę ich stronę gdzie roiło się od błędów wszelakiego rodzaju :mrgreen: Ot trzech niezbyt douczonych panów( vide ich błędy na stronie) założyło sobie spółkę pod nazwą "Apostołowie"
Bardzo przepraszam ale już sama nazwa tego " Tworu" aż prosi sie o ekspertyzę jakiegoś lekarza :mrgreen:

Definicji słowa Apostoł nie będę ptrzytaczać bo generalnie każdy wie co oznacza. :mrgreen:
Osobiście chciałabym wiedziec kto jest ich mentorem :mrgreen:

Edit: Czyżby panowie mieli wśród tych wybitnych prawników też i sędziów, którzy na sądzie kapturowym wydali już wyrok dotyczacy naruszenia dóbr?.
Pytanie do Administratora- czy to pismo, które dostał jest podpisane przez jakiegoś prawnika?
ObrazekObrazek

Hieny na pokład.

meg11

Post » Nie gru 02, 2012 13:59 Re: Prawnik potrzebny

Ale przynajmniej są skuteczni - potrafią usunąć nieprzychylne wpisy ze swojej strony na Fb. :mrgreen:

VVu

Od: Pt maja 14, 2010 11:46

Post » Nie gru 02, 2012 14:07 Re: Prawnik potrzebny

VVu pisze:Ale przynajmniej są skuteczni - potrafią usunąć nieprzychylne wpisy ze swojej strony na Fb. :mrgreen:

Przecież bycie "Apostołem" onznacza przyjmowanie wszelakiego słowa, które do Cię jest skierowane :mrgreen: czyżby moralność Kalego?
ObrazekObrazek

Hieny na pokład.

meg11

Post » Nie gru 02, 2012 14:31 Re: Prawnik potrzebny

Z forum prawnego : dot.
Odpowiedzialność administratora za zniesławienie
http://forumprawne.org/nowe-technologie ... ienie.html (można czytać bez logowania)

Sąd Okręgowy w Słupsku przytaczając ustnie główne motywy orzeczenia wskazał, że schemat rozumowania przyjęty przez sąd I-instancji jest prawidłowy. W ocenie Sądu Okręgowego portal prowadzony przez Leszka Szymczaka stanowił prasę w rozumieniu prawa prasowego, natomiast umieszczane na portalu posty (komentarze internautów) nie stanowiły materiału prasowego, za którego treść administrator portalu mógłby odpowiadać. Sąd Okręgowy uznał, że posty nie są listami do redakcji ani nie są - jak chciał Prokurator - quasi-listami do redakcji. Publikowanie postów na internetowym forum dokonuje się automatycznie, nie ma miejsca żadna uprzednia moderacja. O tym, że nie są to listy do redakcji świadczy także intencja publikujących je internautów. Umieszczając swoje komentarze chcą w ten sposób włączyć się do publicznej dyskusji dotyczącej wybranych zagadnień. Tej możliwości jaką daje internet nie można uważać "za coś złego" - wyjaśniał sąd. Postów nie można również zakwalifikować jako quasi-listów do redakcji, gdyż czyny podlegające odpowiedzialności karnej muszą być precyzyjnie określone w ustawie, a nadto w prawie karnym zakazane jest stosowanie jakiejkolwiek analogii na niekorzyść.

Sąd Okręgowy wskazał, że posty umieszczane przez internautów były graficznie i technicznie oddzielone od właściwych artykułów publikowanych na portalu - pod artykułami dostępny był link, który przenosił użytkowników do forum dyskusyjnego. W ocenie Sądu Okręgowego jest to w dzisiejszych czasach ogólnie akceptowany standard i przeciętny internauta rozróżnia te dwie sfery internetu tj. redagowaną przez zespół portalu i redagowaną przez jego czytelników.

Sąd Okręgowy zaznaczył, że odróżnienie tych dwóch sfer jest niezwykle istotne z punktu widzenia odpowiedzialności za treści. Artykuły publikowane na portalu są bowiem materiałem prasowym, za które administrator ponosi odpowiedzialność jako redaktor naczelny. Odmiennie natomiast w przypadku postów na forach internetowych. Za ich treść odpowiedzialność ponoszą ich poszczególni autorzy. Administrator portalu, który umożliwia zamieszczanie komentarzy, w tym wycinku swojej działalności, jest usługodawcą hostingu i podlega ustawie o świadczeniu usług drogą elektroniczną, która implementuje dyrektywę o handlu elektronicznym. Zgodnie z art. 14 tej ustawy, administrator witryny może potencjalnie odpowiadać karnie, o ile będąc zawiadomionym o bezprawnych treściach na udostępnionej przestrzeni dyskowej, niezwłocznie nie zablokuje do nich dostępu. Jak dodał Sąd Okręgowy, chociaż kwestia ta nie podlegała rozpoznaniu, Leszek Szymczak dopełnił obowiązku nałożonego przez ustawę i będąc zawiadomionym przez Prokuraturę o treściach nawołujących do popełnienia przestępstwa, niezwłocznie je usunął.

W podsumowaniu Sąd Okręgowy wyraził nadzieję, że wyrok ten w pełni odpowiada nowoczesnemu podejściu do wykorzystywania nowych technologii w dziennikarstwie. W dobie hybrydyzacji środków przekazu i ich nieustannego rozwoju należy rozróżniać sferę prasową i sferę działalności usługowej (hostingowej). Rozróżnienie to nie jest wymysłem sądu, lecz wynika z obowiązujących przepisów, a w szczególności przepisów prawa wspólnotowego.

Usługodawca nie może ponosić odpowiedzialności za materiały publikowane przez internautów. Sąd zaznaczył, iż wyrok nie oznacza, że za posty wypełniające znamiona przestępstwa nikt nie ponosi odpowiedzialności. Odpowiedzialność w tym zakresie ponoszą bowiem bezpośredni sprawcy, których organy ściganie powinny wykryć wykorzystując dostępne środki technicznie (adresy IP). Prokuratura nie może iść po najmniejszej linii oporu i ścigać administratorów, zamiast faktycznych sprawców.

Na koniec sędzia sprawozdawca trafnie skonstatował, że co prawda mamy do czynienia z nowymi technologiami, ale problem nie jest nowy. Tak samo jak właściciel płotu nie ponosi odpowiedzialność za to co zostało na nim namalowane, tak samo nie ponosi odpowiedzialności administrator forum, który udostępnia internautom jedynie przestrzeń dyskową.

i ciekawy link (do poczytania ) Sąd Okręgowy utrzymał w mocy uniewinnienie Leszka Szymczaka (sygn. akt VI Ka 202/09) | prawo | VaGla.pl Prawo i Internet
http://prawo.vagla.pl/node/8548

danunka

Post » Nie gru 02, 2012 15:10 Re: Prawnik potrzebny

Czyli kwestia najważniejsza- czy prośbę o usunięcie wpisów napisał do naszego admina prokurator? bo tylko on ma prawo to zrobić.
ObrazekObrazek

Hieny na pokład.

meg11

Post » Nie gru 02, 2012 15:26 Re: Prawnik potrzebny

meg11 pisze:Czyli kwestia najważniejsza- czy prośbę o usunięcie wpisów napisał do naszego admina prokurator? bo tylko on ma prawo to zrobić.

Bo tylko prokurator na podstawie złożonego zawiadomienia przez "pokrzywdzonego" może wszcząć postępowanie .
Zdarza się ,że pełnomocnik (adwokat, radca prawny) występujący w imieniu "pokrzywdzonego" (imię , nazwisko) na podstawie udzielonego mu pełnomocnictwa występuje z tzw. ostatecznym przedsądowym wezwaniem .
Na pewno nie mogli to zrobić "apostołowie" , bo to tylko agencja , która monitoruje :?: zbierają informacje dotyczące forów, serwisów społecznościowych, blogów i dostarcza informacje osobie pokrzywdzonej.

Tylko pisemnie ze zwrotnym potwierdzeniem odboiru :ok:
Ostatnio edytowano Nie gru 02, 2012 15:37 przez danunka, łącznie edytowano 1 raz

danunka

[poprzednia][następna]