Wątek KP: viewtopic.php?f=1&t=147330
ALBUM:----> https://picasaweb.google.com/106495487944941546538
e-mail:----> kociaprzystan@gmail.com
FACEBOOK: ----> http://www.facebook.com/pages/kocia-prz ... 8662027335
Obecny bazarek książkowy jest przeznaczone na cele bieżące, tauron niestety nie zostawi nas w spokoju

Wszystko mamy w cenie Kup Teraz. Bazarek trwa do dnia 12 grudnia godziny 20:00, więc wszystko przed świętami jeszcze zdąży dojść (jeśki ktoś planuje na prezent - książki są używane lecz jeśli w dobrym wstanie, napiszę przy książce, że jest w stanie bdb)

1. Mary Quant "Księga Piękności" stan bdb, twarda okładka, rozmiar A4. Cena: 5zł
Nowoczesny poradnik kosmetyczny dla wszystkich Pań, w którym zaprezentowano między innymi sposoby określania kształtu twarzy, typu skóry i jej kolorystyki, podstawowe zasady kosmetyki twarzy, obszerny przegląd stylów oraz sposobów wykonania makijażu - od naturalnego, który jedynie podkreśla walory twarzy, po wytworny przeznaczony na specjalne uroczyste okazje. Poza tym książka zawiera barwnie ilustrowane lekcje makijażu, które omówiono krok po kroku. Oprócz tego czytelnik może tu znaleźć bogatą paletę kosmetyków i rady, jak należy ich używać. Idealny poradnij dla młodej dziewczyny

2. "Świat wokół nas - Encyklopedia Dla Dzieci i Rodziców" nr 1 oraz nr 2.
Wydawnictwo Hachette, rozmiar A4, twarda okładka, stan bdb. Cena 10zł za zestaw.
Sprzedano KMagda

3. "Człowiek i Bóg. Jezus Chrystus" J.R. Porter
Witać lekkie ślady użytkowania w dole okładki, rozmiar A4, twarda okładka. Wydawnictwo Świat Książki, 240 stron. Cena 10zł
Sprzedano kubeczek

Kim naprawdę był? Jak żył? Czego nauczał? Jakie poglądy wyrażano na Jego temat w ciągu wieków? Książka w przystępny i niezwykle ciekawy sposób opowiada dzieje Jezusa Chrystusa na bogatym tle Palestyny, opierając się na Biblii oraz świadectwach historycznych z epoki. Wspaniała książka wydana przepieknie w formie albumu
4. "Sosnowiec - Portret Miasta".
Stan bdb, wydawnictwo ArtPost, rozmiar A4, fotograficzny portret miasta Sosnowca, druk pełnokolorowy, oprawa twarda, obwoluta, 120 stron. Cena 10zł

5. "100 Gwiazd Polskiego Filmu" .
Stan bdb, rozmiar A4, ilość stron 136, twarda oprawa, papier kredowy, dużo zdjęć kolorowych i czarnobiałych. Cena 10zł
Sprzedano Zazusia

Praca zbiorowa wydawnictwo PODSIEDLIK RANIOWSKI I SPÓŁKA. Wszystko o polskich aktorach od Barańskiej do Żebrowskiego, najważniejsze filmy, ciekawostki i anegdoty..
6. "Wielka księga wróżb" Kajdy Jacek (przekład)
wydawnictwo: Świat Książki rok wydania: 2006 liczba stron: 704 stan: bardzo dobry Oprawa twarda. Cena: 10zł
7. "Wielki sennik" Andreas Baumgarten
Twarda okładka, liczba stron: 615, stan bdb. Cena: 8zł
Sprzedano KITA - RZESZÓW

Poradnik jest dwuczęściowy. Po obszernej części teoretycznej następuje ułożona w porządku alfabetycznym część leksykonowa, zawierają ca opis podstawowych znaczeń poszczególnych symboli sennych. Pochodzą one częściowo ze źródeł historycznych, częściowo zaś opierają się na wynikach nowoczesnych badań. Autor wyjaśnia, co zrobić, aby skuteczniej przypominać sobie marzenia senne, jak systematycznie rozwijać umiejętność interpretacji i unikać przy tym błędów, jak pokonywać wewnętrzne opory przed analizowaniem nieraz trudnych do z aakceptowania zakodowanych przekazów, a nawet – jak pośrednio sterować przebiegiem snów w celu uzyskania odpowiedzi na swoje pytania.
8. "Bądź piękna - poradnik dla dziewcząt"
Wydawca MUZA S.A.. Rok wydania 2002. Stron 158. Oprawa twarda. Format 17,5 x 21,5 cm. Cena 6zł
Ten poradnik podpowie Ci, w jaki sposób możesz podkreślić swoje zalety oraz jak znaleźć własny styl. Dowiesz się również wszystkiego, co wiedzieć trzeba o pielęgnacji cery i całego ciała, o robieniu makijażu dostosowanego do typu urody, o odpowiednich fryzurach, a także stylu ubierania się. Kto dobrze czuje się we własnej skórze, ten emanuje pozytywną energią. Dlatego też na stronach poradnika znajdziesz wskazówki dotyczące nie tylko piękna ciała, lecz również twojego wnętrza. Są tu między innymi przykłady ćwiczeń, zasady zdrowego odżywiania, rady jak się zrelaksować i wprowadzić w dobry nastrój. Ponadto porady: jak dobrać kolor włosów i rodzaj makijażu. Książka pięknie wydana, mnóstwo zdjęć i zabawnych ilustracji jednym słowem - SUPER KSIĄŻKA DLA KAŻDEJ NASTOLATKI (sama chętnie poczytałam

9. "Morze Utraconej Miłości" Santa Montefiore
Wydawca: Świat Książki data wydania: 2008 liczba stron: 462 format: 13x20,5 cm. Stan bdb. Cena: 6zł
Sprzedano Zazusia

Celestria Montague ma młodość, urodę, majątek, arystokratyczne korzenie i tłumy wielbicieli. Zagadkowe samobójstwo ojca, człowieka z pozoru szczęśliwego, burzy dotychczasowy porządek jej życia. Próbując dojść prawdy, Celestria dociera z Anglii na malownicze włoski e południe. I tam spotyka Hamisha: pierwszego mężczyznę, który nie poddaje się jej urokowi, artystę zamkniętego w sobie po śmierci u kochanej żony. Wydaje się, że oboje mogą sobie nawzajem pomóc, i wydaje się też, że wcale tego nie chcą... Nastrojowa historia wielk iej namiętności, zdrady i rodzinnej tajemnicy.
10. "Książka o Religiach"
Świetna książka, przeczytałam niedawno, idealna na prezent dla młodego człowieka

Sprzedano ari09

11. "Mężczyźni są z Marsa, kobiety z Wenus" John Gray
Miękka okładka, wymiary 150x225, stron 317 Cena 5zł
Sprzedano Maglis

Dawno, dawno temu spotkali się i zakochali w sobie Marsjanie i Wenusjanki. Dzięki temu, że akceptowali i szanowali swoje odrębności, udało im się stworzyć szczęśliwe związki. Potem przybyli na Ziemię i tu zapomnieli, że pochodzą z różnych planet... Użycie tego porównania pozwala autorowi wyjaśnić, skąd płyną trudności w zawieraniu szczęśliwych i satysfakcjonujących związków. John Gray, opierając się na swojej wieloletniej praktyce terapeutycznej, radzi, jak można wykorzystać świadomość różnic w wypowiadaniu się, potrzebach emocjonalnych oraz zachowaniu się mężczyzn i kobiet do budowania głębszego wzajemnego zrozumienia partnerów.
12. "Szumowiny" Sztaudynger
Zbiór fraszek zawierający cztery tematy - Szumowiny, Krople liryczne, Słowik i róża, Miłość i małżeństwo.
Książka wydana przez KLEKS w 1993 roku. Stron 175. Okładka twarda, lakierowana, stan bdb. Cena: 5zł
Sprzedano Zazusia

13. "Listy miłosne Proroka" Paulo Coelho
Miękka okładka, ston 156, stan bdb. Cena: 10zł
Sprzedano Ksenia C (facebook)

"Przeczytałem po raz pierwszy Proroka w latach sześćdziesiątych. Posłużyłem się wtedy fragmentem mówiącym o dzieciach, starając się wytłumaczyć moim rodzicom, kim jestem. Myślałem wówczas: Gibran jest buntownikiem. Po raz drugi przeczytałem Proroka w latach osiemdziesiątych, aby przypomnieć sobie jego niezwykłą prostotę i siłę. Sądziłem wtedy: Gibran jest mędrcem. Po raz trzeci przeczytałem Proroka w latach dziewięćdziesiątych. miałem już na swoim koncie kilka opublikowanych ksiązek i wiedziałem, że zbuntowany duch i słowa mądrości nie zawsze odzwierciedlają złożony świat duszy pisarza.Pytałem wówczas sam siebie; Kim jest Gibran? Ponowna lektura Proroka nie dała odpowiedzi na to pytanie, ale się nie zniechęciłem i szukałem dalej. Przeczytałem po raz kolejny niektóre z jego dzieł, dwie biografie, aż w końcu, dzięki libańskiej przyjaciólce, Souli Saad, natrafiłem na jego listy. Kiedy człowiek kocha, odkrywa swoją duszę. Dlatego właśnie listy Gibrana do Mary Haskell pozwoiliły mi lepiej zrozumieć świat wewnętrzny artysty. Zacząłem podkreślać niektóre zdania i przenosić do pamięci komputera to, co uznałem za istotę jego świata. Pewnego dnia w rozmowie z żoną (choć prawdę powiedziawszy, była to kłotnia, bo dzięki Bogu, choć jseteśmy małżeństwem od dwudziestu paru lat,wciąż się jeszcze kłócimy) nie potrafiłem wytłumaczyć jej pewnej kwestii. Poprosiłem, żeby włączyła komputer i przeczytała pewien list Gibrana, który, jak mniewałem, lepiej wyjaśni jej to, co usiłowałem wyrazić. Przeczytała nie tylko wybrany fragment, ale cały plik listów. To wtedy zrodziło się we mnie pragnienie wydania ksiązki o głębokiej więzi, jaka łączyła Khalila Gibrana i Mary Haskell. "
14. "Klub Dumas" Arturo Perez-Reverte
Miękka okładka, stron 456, stan dobry, Cena 5zł
Sprzedano Brunhilda

Klub Dumas to niezwykłe zaproszenie dla tych wszystkich, dla których książki wciąż są źródłem przygód, emocji i gry z własną i cudzą wyobraźnią. To zaproszenie i zabawa dla wielbicieli powieści Aleksandra Dumasa, Stevensona, Sabatiniego, Conan Doyle`a i Chandlera, ale i dla wielbicieli borgesowskiej biblioteki i rzadkich, często sekretnych starodruków. Klub Dumas to intryga, zagadka kryminalna, powieść akcji i cudowny hołd składany Powieści, Książce i Czytelnikom.
15. "Tylko ja sama" Roma Ligocka
Miękka okładka, stron 410, stan dobry, cena 5zł
Sprzedano kubeczek

Książka Romy Ligockiej to - zamknięta czasowo w ramy jednego roku - opowieść łącząca historię dojrzałej kobiety ze wspomnieniami z dzieciństwa. Bezpośrednim impulsem do napisania książki stał się - opublikowany przez polski dziennik - artykuł i wysuwane w nim oskarżenia wobec ojca Romy - rzekomo kapo w obozie koncentracyjnym.
Autorka dokonuje prywatnego śledztwa, dociera do prawdy o ojcu, jego obozowej przeszłości, rekonstruuje historię jego niesprawiedliwego oskarżenia i uwięzienia po wojnie. Drugi wątek powieści to przeżywany przez autorkę współcześnie, w wieku dojrzałym, romans. Dawida bohaterka poznaje w Krakowie, na Festiwalu Kultury Żydowskiej. Jest on - tak jak Roma - ocalonym dzieckiem Holokaustu. Życie obojga toczy się między Warszawą, Monachium, Niceą, Rzymem i Krakowem. Podróżują wspólnie do miejsc z przeszłości, na pogranicze polsko-ukraińskie, odnajdują w sobie towarzyszy dziecięcych zabaw, którzy zginęli podczas wojny. Przywoływane przez Romę Ligocką wspomnienia z dzieciństwa dotyczą wydarzeń dotąd przez nią nie ujawnianych, autorka dotyka w nich bardzo osobistych, niekiedy intymnych przeżyć i traumatycznych doświadczeń (uwięzienie ojca, nędza lat powojennych) - wydarzenia z czasów tuż powojennych rysują się w wyobraźni czytelnika jako obraz wyjątkowo wstrząsający. Każdy rozdział powieści to zapis wydarzeń z poszczególnego miesiąca, co nadaje książce szczególnie charakterystyczny, intymny ton.
16. "Zaklinacz Deszczu" John grisham
Miękka okładka, stron 478, stan dobry, Best Seller

Sprzedano Mulesia

Rudy Baylor skończył właśnie studia prawnicze i ma problemy ze znalezieniem pracy. W końcu trafia do niewielkiej, mało znanej kancelarii, gdzie dostaje swoją pierwszą sprawę. Ma reprezentować chorego na białaczkę chłopca, który postanawia zaskarżyć potężne towarzystwo ubezpieczeniowe. Choć zadanie przypomina walkę Dawida z Goliatem, idealistycznie nastawiony Rudy podejmuje się tego trudnego zadania. Czy uda mu się zwyciężyć w nierównym starciu z nieuczciwą korporacją?
17. "Teresa Kierocińska i jej czasy" Ireneusz Łęczek
Miękka okładka, stron 80, stan bdb. Cena 5zł
18. "First Aid for Cats" Tim Hawcroft - czyli pierwsza pomoc kotom w języku angielskim.
Miękka okładka, stron 92, stan dobry. Cena: 5zł
Sprzedano KMagda

19. "Przysłowia Róznych Narodów" Elżbieta Antosiuk
Miękka okładka, stron 214, Wymiary 11,0 x 15,0 stan dobry. Cena 5zł
Sprzedano Narnia

Każdy naród ma swoje powiedzonka. Ich wybór znalazł się w tym zbiorku. Znajdziemy tu m.in. najbardziej popularne przysłowia chińskie, francuskie, arabskie oraz oczywiście polskie.
20. "Uciekinier" Ken Follett
Twarda okładka, stron 396, stan dobry, Cena 5zł
Sprzedano Zazusia

Uciekinier Kena Folletta to zręczny koktajl gatunków powieściowych. Zawiera wszystko, za co lubimy tego pisarza: wartką akcję, przygodę, miłość, szlachetnych bohaterów i czarne charaktery. Szkocja, druga połowa XVIII wieku. Młody i odważny górnik Mack McAsh jest owładnięty pragnieniem, by stać się człowiekiem wolnym. Rzucając wyzwanie sir George'owi Jamissonowi - bogatemu właścicielowi ziemskiemu, u którego wykonuje niewolniczą pracę w kopalni węgla - zyskuje sobie potężnych wrogów. Jego życie staje się pasmem ucieczek. Po deportowaniu do kolonii w Ameryce trafia na plantację w Wirginii należącą do pięknej Lizzie Hallim i jej świeżo poślubionego męża, a zarazem swego najzacieklejszego przeciwnika. Przeznaczenie zbliży do siebie Macka i Lizzie i doprowadzi do śmiertelnej konfrontacji dwojga zaprzysięgłych wrogów.
21. Siostra Łucja "Fatimska Moc Nadziei"
Miękka okładka, stron 267, stan dobry. Cena 5zł
Sprzedano ari09

Książka opowiada o niezwykłym życiu Łucji z Fatimy, objawieniach, które przeżywała wraz z pozostałymi dziećmi i tajemnicach przekazanych przez Matkę Bożą.
Troje dzieci: Łucja, Hiacynta i Franciszek od maja do października 1917 r. w Fatimie doświadczyli sześciu objawień Matki Boskiej. W czasie ich trwania otrzymali pouczenia, które przekazali światu, doświadczyli wizji, które nazwali tajemnicą, lękając się je ujawnić i chcąc uniknąć rozgłosu.
Jakkolwiek głównymi bohaterami objawień fatimskich była cała trójka małych pastuszków, rola Łucji była szczególna, ponieważ Matka Boska wyłącznie z nią rozmawiała, i to jej zostało przekazane orędzie, które dopiero w przyszłości miało zostać wyjawione. Łucja cierpiała z Franciszkiem i Hiacyntą z powodu objawień, i była jedyną która dłuższy czas miała pozostać na ziemi, aby spełnić swoją misję.
Rozliczenie otrzymanych pieniążków (cena książki plus/minus koszt wysyłki):
+ 13 KMAGDA
+ 26 ZAZUSIA
+ 10 KITA_RZESZÓW
+ 12 ARI09
+ 5 MAGLIS
+ 5 MULESIA
+ 7 NARNIA
+ 10 KSENIAC
+ 5 BRUNHILDA
Serdecznie dziękujemy