Wątek dla nerkowców - VIII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto lis 27, 2012 16:49 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Urinary? W nim jest chlorek sodu
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Wto lis 27, 2012 16:53 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Je tylko i wyłącznie mokre, mięsne puchy i mięcho. Zagryza czasem suchą ale jest to TOtW, PoN, WildCat, ZiwiPeak. W badaniach miesiąc wcześniej nie było żadnego problemu z chlorkami. Nie wiem czy jakoś bardziej się tym przejmować czy olać. Koleżanka, biegła w ludzkiej medycynie, mówi, że chlorki są wysokie np. w mukowiscydozie. Może u Zołzy to przez zalegającą wydzielinę w płucach właśnie. Jakiś moment temu "zwróciła" mi mnóstwo flegmy :(
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Wto lis 27, 2012 20:16 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Dziewczyny,

nie drążcie proszę w tych chlorkach. Wyniki referencyjne polskich labów dla chlorków u kotów są zaniżone. Niestety, tak ze zdrowego kota można zrobić chorego. Na ten temat miałam już wiele ścięć z PcimOlkim. Nie potrafił niestety nigdy zrozumieć, o co mi chodzi. Chlorki kota Boo są dopiero na granicy i panika jest tu absolutnie nieuzasadniona, jeśli weźmie się pod uwagę wyniki sodu i innych parametrów nerkowych.

Pozdrawiam
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Śro lis 28, 2012 12:30 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Witam
Czy usuwaliście kamień nazębny swoim nerkowcom? Mój kot ma straszny kamień, po jednej stronie jest to dosłownie narośl wielkości grochu, ale kot nie ma żadnych problemów z jedzeniem, nie ma też stanu zapalnego dziąseł. Czy jest sens ryzykować taki zabieg u kota z zaawansowaną niewydolnością nerek?

Beata Szczecin

Od: Śro lip 05, 2006 12:43

Post » Śro lis 28, 2012 15:14 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Beata Szczecin pisze:Witam
Czy usuwaliście kamień nazębny swoim nerkowcom? Mój kot ma straszny kamień, po jednej stronie jest to dosłownie narośl wielkości grochu, ale kot nie ma żadnych problemów z jedzeniem, nie ma też stanu zapalnego dziąseł. Czy jest sens ryzykować taki zabieg u kota z zaawansowaną niewydolnością nerek?

może się udać "dłubnięcie" bez sedacji, u mojego kocurka kiedyś wetka takim haczykiem dentystycznym dłubnęła i odłupała tą dużą "platformę".

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Pt lis 30, 2012 11:30 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Wdałam się w dyskusję z wetem czy kota można zakwaszać wit. C.
Ponoć część uważa ,że tak a część że to nic nie da.
Co sądzicie o tym ?
Gdzie można otrzymać wiarygodne informacje na ten temat ?

Może to nie tutaj pytanie, ale nie wiem gdzie je zadać.
Obrazek...Obrazek...Obrazek...

kristinbb

Od: Nie cze 03, 2007 20:32

Post » Pt lis 30, 2012 12:06 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Różnie mówią, to fakt.
Z jednej strony nie ma dowodów, że wit. C zakwasza mocz natomiast są przypuszczenia, że bywa odpowiedzialna za tworzenie się kamieni szczawianowych.
Więcej informacji można znaleźć w języku angielskim.
Np. tutaj:

Vitamin supplementation should be avoided. Vitamin C, in particular is not recommended, as oxalic acid forms in the presence of Vitamin C, and this modifies into oxalate. Leafy green vegetables in particular are not recommended, as are various other vegetables and grains.
http://www.knowbetterpetfood.com/feline ... ct_disease

Albo:
Vitamin C is converted to oxalate, which is subsequently excreted in the urine. In high doses, it has been postulated to lower the pH in the urine. Over time, these factors can increase the risk of calcium stone formation. Due to its potential pH-lowering properties, Vitamin C has sometimes been used to prevent the formation of struvite stones.

In a 2003 study in the "Journal of Urology," the authors measured the urine pH and oxalate concentrations after giving vitamin C to both normal patients and calcium stone-forming patients. Although they found that the oxalate concentration increased in patients given vitamin C, there was no change in the urine pH concentration. Furthermore, the study does not prove that the administration of vitamin C ultimately leads to stone formation. Unfortunately, a recent, definitive study on the role of vitamin C in the development of kidney stones does not exist.

In the book "Campbell-Walsh Urology," Dr. Paul Pietrow acknowledges that the evidence for the risk of vitamin C leading to kidney stones is inconclusive. However, he recommends that patients with a propensity for the formation of calcium stones should limit vitamin C to less than 2 grams per day. In "Reviews in Urology," Dr. Dean Assimos recommends that since high-dose vitamin C does not appear to alter the urine pH, it should not be used to prevent struvite stones.

http://www.livestrong.com/article/86089 ... itamin-c-/

Ale piszą też (tyle, że rodzaj zakwaszacza nie jest określony):

In older times (25 years or so ago), cats virtually never developed calcium oxalate bladder stones. Cat bladder stones could reliably be assumed to be made of struvite (a matrix of ammonium-magnesium-phosphate). In those days, feline lower urinary tract symptoms were generally thought to be caused by struvite crystals in urine and feline lower urinary tract symptoms were extremely common. The pet food industry responded by acidifying cat foods to prevent the development of crystals. In a way it worked. Feline lower urinary tract symptoms declined. Male cats with struvite urinary blockages became far less common. The trade off was that calcium oxalate bladder stones began to develop. Acidifying the body leads to an acid urine pH and more calcium loss into the urine, both factors in the development of a calcium oxalate stone. Currently most bladder stones formed by cats are calcium oxalate stones.
http://www.marvistavet.com/html/body_fe ... tones.html
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pt lis 30, 2012 22:36 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Czyli nic to nie daje zakwaszanie wit.C, a jeszcze można kłopotów narobić.
Dziękuję za odpowiedź pixie65 :D
To czym zakwaszać ?

Zobacz co w tym wątku piszą chociaż to stary wątek...
viewtopic.php?f=1&t=49565

kristinbb

Post » Sob gru 01, 2012 0:10 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

kristinbb pisze:To czym zakwaszać ?

Np. L- Methiocidem
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Sob gru 01, 2012 10:05 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Slonko_Łódź pisze:

Np. L- Methiocidem

I dlaczego tego nie wiedzą weci ??
Dziękuję za informację.

kristinbb

Post » Sob gru 01, 2012 16:59 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

kristinbb pisze:
Slonko_Łódź pisze:

Np. L- Methiocidem

I dlaczego tego nie wiedzą weci ??
Dziękuję za informację.

Ależ weci wiedzą.
Tylko rozsądni weci wiedzą też, że "sztuczne" zakwaszanie czymkolwiek może doprowadzić do kłopotów.
Bardzo się obśmiałam, jak zobaczyłam ten preparat z metioniną w lecznicy.
Bo kilka lat temu miałam pomysł na taki biznes - kapsułkowanie metioniny, którą jak się okazało zamiast sprowadzać z Niemiec można było kupić w sklepie z paszami dla kur :lol:
Tylko trzeba było brać minimum 20 kg.
W maju 2008 roku pisałam:
pixie65 pisze:Szukaliśmy preparatu z odpowiednią dawką metioniny, ale nie jest łatwo. To znaczy jest świetny preparat w niemieckiej aptece, z odpowiednią dawką [400mg] - wychodzi w sumie taniej niż uro-pet.

Preparat z Niemiec przyjechał, kot go łykał i niewiele z tego wynikało.
Pomogła radykalna zmiana diety i karmienie dwa razy na dobę.
Od tamtej pory skończyły się problemy z pęcherzem.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Sob gru 01, 2012 19:27 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Ja właśnie lecze kota pasta uro-pet.
Po jakim czasie może być poprawa?
MAŁA Obrazek SPIJ SPOKOJNIE STOKROCIU Obrazek

mala1996

Od: Pon sty 16, 2012 19:47

Post » Nie gru 02, 2012 1:16 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

pixie65 pisze:Szukaliśmy preparatu z odpowiednią dawką metioniny, ale nie jest łatwo. To znaczy jest świetny preparat w niemieckiej aptece, z odpowiednią dawką [400mg] - wychodzi w sumie taniej niż uro-pet.
Pixie, czy miałaś na myśli Guardacid?

Pozdrawiam serdecznie
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Nie gru 02, 2012 9:28 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pon gru 03, 2012 10:00 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

pixie65 pisze:

Preparat z Niemiec przyjechał, kot go łykał i niewiele z tego wynikało.
Pomogła radykalna zmiana diety i karmienie dwa razy na dobę.
Od tamtej pory skończyły się problemy z pęcherzem.

Też jestem zwolenniczką zmiany diety ,
ale w tym zakresie nie mogę liczyć na wetów...
Masz rację sztuczne zakwaszanie, to znowuż inne problemy... :roll:

Jaką dietę stosujesz, jeżeli to nie tajemnica ?? :D

Ja stosuję minimum suchego , maksimum mokrego...
BARF mi nie wychodzi...
W ogóle nie ruszają mielonego mięsa w żadnej postaci...
A o dodatkach zapomnij... :roll:
Krojone tak, więc dostają, ale później mają zatwardzenie ufff... :roll:

kristinbb

[poprzednia][następna]