Po drugiej stronie siatki - schr. Łódź XVII

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lis 25, 2012 17:32 Re: Po drugiej stronie siatki - schr. Łódź XVII

Eleonora w szpitalu została

do domu dziś poszły:
Iwonka :ok:
razem z młodą białoburą kotką z klatki
Lukier
oraz czarna dziewczynka z klatki
Obrazek
Obrazek

ruru

Od: Sob gru 29, 2007 20:10

Post » Nie lis 25, 2012 18:20 Re: Po drugiej stronie siatki - schr. Łódź XVII

Brakuje mi sporo zdjęć. Miałam zapisane ale po tym jak padł komputer straciłam, te które uda mi się znaleźć dopiszę, o resztę będę prosić, może ktoś ma.

:arrow: Do uzupełnienia na dzień 25.11.2012

gosiaa

Od: Sob lut 10, 2007 18:59

Post » Nie lis 25, 2012 18:46 Re: Po drugiej stronie siatki - schr. Łódź XVII

Sis pisze:Jak pies reagował na Niko od początku? Niko nie atakował psa wcześniej - co się zmieniło?
Czy doszło między nimi do zatargu? Kiedy pojawia się atak?
Dobrze rozumiem, że Niko atakuje tylko gdy pies wszedł na górę? A gdy koty są na dole, było ok?

znalazłam takie coś (tyczy raczej atakowania przez psa kota, ale może się przyda)
Jak pogodzić psa z kotem?
Najprościej można to osiągnąć, rozdzielając „skłócone” zwierzęta, a potem aranżując sytuacje, w których kot pojawia się w polu widzenia psa, a pies jest nagradzany za niezwracanie na niego uwagi. Aby się to udało, pies powinien być na smyczy, przysmaki bardzo atrakcyjne, a sesje ćwiczeniowe na tyle krótkie, aby przez cały czas jego uwaga skupiała się na smakołykach. Stopniowo wydłuża się czas trwania ćwiczeń, jednak o sukcesie decyduje nie tyle ich łączny czas, ile liczba powtórzeń.

To co dziewczyny pisały - Kalm aid, feliway. Czasowa izolacja Niko od psa i stopniowe zarzyjaźnianie - pod kontrolą człowieka. Mieszanie zapachów - podsuwanie kocyka psiego kotu i obserwowanie reakcji. Głaskanie jednego potem drugiego, przenosząc zapach na dłoniach.

Pytanie czy Niko boi się psów i dlatego atakuje - czy to nie stary uraz. Bo wtedy trudniej. Czy psu dzieje się krzywda podczas ataków?

Sporo pytań, ale pomogą opiekunom przyjrzeć się sytuacji i może pogodzić zwierzaki.
Ew. kontakt z dobrym behawiorystą.

Do tej pory relacje ok. Przy poznawaniu pies szczekał, koty się zjeżyły, ale potem, Niko z psem się obwąchiwał, normalnie chodzili po domu. Borys psa omija. Konflkt pojawiła się jak Niko zaczął zdrowieć. Zaatakował psa, jak ten wszedł na górę, choć wczesniej wchodził i było dobrze. Narazie były dwa takie zdarzenia - wszystkie na górze. Narazie góra jest oddzielona, żeby pies nie wchodził. Pies za pierwszym razem usiekł ze skowytem, ale za drugim próbował odeprzec atak i nie uciekał. Na to wszytko przybiegł Borys i mało brakowało, zeby też nie zaczął się rzucać na psa.

Podpowiem te wszystkie rady. Dziękuje Wam.

mgska

Od: Sob sty 12, 2008 18:50

Post » Nie lis 25, 2012 21:24 Re: Po drugiej stronie siatki - schr. Łódź XVII

Nowa tri Mila, zrobię jej ogłoszenia:
Obrazek

wielkie czyszczenie w 1
Obrazek
Obrazek
Obrazek

ruru

Post » Nie lis 25, 2012 21:35 Re: Po drugiej stronie siatki - schr. Łódź XVII

Ja zrobię ogłoszenie Sandiemu, dziś ładnie jadł, biedak.
Cinderella została wczoraj odebrana przez właścicielkę.
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Wto lis 27, 2012 21:03 Re: Po drugiej stronie siatki - schr. Łódź XVII

pamiętacie Balbinkę? Pewnie tak, jest nawet panną miesiąca w kalendarzu.
Ociera się o tęczowy most od pewnego czasu, ale nie cierpi. Ostatni tydzień ma duuuużo lepszy - je , pije, spaceruje, zawdzięcza poprawę - tak sądzimy - lekom osłonowym na przewód pokarmowy.
Uwielbia napój VIYO senior - a trudno go dostać, może podpowiecie jakieś źródło poza animalia.pl? Bo tam mnie przesyłka zżera....
Jest zupełnym szkielecikiem ale ma śliczne futerko, dba o nie nadal, mruczy i potrafi pacnąć łapą, gdy coś jej się nie podoba.
Pomieszało jej się w łebku, chce pić tylko z miski ustawionej w wc, śpi tylko pod stołem w kuchni lub w szafce nocnej , kupę robi w różnych miejscach i Duzi ją bezgranicznie kochają.
Obrazek

czarno-czarni

Od: Pon lip 21, 2008 12:35

Post » Wto lis 27, 2012 21:25 Re: Po drugiej stronie siatki - schr. Łódź XVII

Dagmara :1luvu: :1luvu: :1luvu:
uściskaj Balbinkę i Dużych od nas moooocno

tutaj jest i transport powyżej 99zł gratis:
http://www.zwierzakowo.pl/opis-produktu ... .1294.html
Obrazek
Obrazek

ruru

Post » Wto lis 27, 2012 21:30 Re: Po drugiej stronie siatki - schr. Łódź XVII

Kicia ? - 09'96 ['] Czarnulka 1.06.97 - 24.12.08 ['] Myszka 26.05.96 - 4.06.11 ['] Mrówcia 05/06'13-13.03.16 ['] Szarusia Agatka ? - 7.02.18 ['] Kicia Liza 04/05'2000 - 29.05.18 ['] Pusia ~'2006/2007? -11.10.22 ['] Bercia ~11'2013 - 25.01.25 ['] Chudzina Mechatka ~2016 - 15.02.2025 ['] Misiu ~05'2012 - 9.06.2025
Taki mały kot; taki wielki brak......

włóczka

Od: Sob kwi 25, 2009 16:43

Post » Wto lis 27, 2012 21:36 Re: Po drugiej stronie siatki - schr. Łódź XVII

jest - tylko co najmniej dycha - 15 zł za wysyłkę, stąd szukam i szukam we Wro
dzięki za pomoc :-)
Obrazek

czarno-czarni

Od: Pon lip 21, 2008 12:35

Post » Śro lis 28, 2012 8:44 Re: Po drugiej stronie siatki - schr. Łódź XVII

dagmara-olga pisze:jest - tylko co najmniej dycha - 15 zł za wysyłkę, stąd szukam i szukam we Wro
dzięki za pomoc :-)

Kiedyś mi to w Kakadu sprowadzali. Może tam popytaj.

mgska

Post » Śro lis 28, 2012 9:18 Re: Po drugiej stronie siatki - schr. Łódź XVII

mgska pisze:
Sis pisze:Jak pies reagował na Niko od początku? Niko nie atakował psa wcześniej - co się zmieniło?
Czy doszło między nimi do zatargu? Kiedy pojawia się atak?
Dobrze rozumiem, że Niko atakuje tylko gdy pies wszedł na górę? A gdy koty są na dole, było ok?

znalazłam takie coś (tyczy raczej atakowania przez psa kota, ale może się przyda)
Jak pogodzić psa z kotem?
Najprościej można to osiągnąć, rozdzielając „skłócone” zwierzęta, a potem aranżując sytuacje, w których kot pojawia się w polu widzenia psa, a pies jest nagradzany za niezwracanie na niego uwagi. Aby się to udało, pies powinien być na smyczy, przysmaki bardzo atrakcyjne, a sesje ćwiczeniowe na tyle krótkie, aby przez cały czas jego uwaga skupiała się na smakołykach. Stopniowo wydłuża się czas trwania ćwiczeń, jednak o sukcesie decyduje nie tyle ich łączny czas, ile liczba powtórzeń.

To co dziewczyny pisały - Kalm aid, feliway. Czasowa izolacja Niko od psa i stopniowe zarzyjaźnianie - pod kontrolą człowieka. Mieszanie zapachów - podsuwanie kocyka psiego kotu i obserwowanie reakcji. Głaskanie jednego potem drugiego, przenosząc zapach na dłoniach.

Pytanie czy Niko boi się psów i dlatego atakuje - czy to nie stary uraz. Bo wtedy trudniej. Czy psu dzieje się krzywda podczas ataków?

Sporo pytań, ale pomogą opiekunom przyjrzeć się sytuacji i może pogodzić zwierzaki.
Ew. kontakt z dobrym behawiorystą.

Do tej pory relacje ok. Przy poznawaniu pies szczekał, koty się zjeżyły, ale potem, Niko z psem się obwąchiwał, normalnie chodzili po domu. Borys psa omija. Konflkt pojawiła się jak Niko zaczął zdrowieć. Zaatakował psa, jak ten wszedł na górę, choć wczesniej wchodził i było dobrze. Narazie były dwa takie zdarzenia - wszystkie na górze. Narazie góra jest oddzielona, żeby pies nie wchodził. Pies za pierwszym razem usiekł ze skowytem, ale za drugim próbował odeprzec atak i nie uciekał. Na to wszytko przybiegł Borys i mało brakowało, zeby też nie zaczął się rzucać na psa.

Podpowiem te wszystkie rady. Dziękuje Wam.

Narazie sytuacja chyba opanowana...

Dziękuję za podpowiedzi , na dzień dzisiejszy pies ma zastawione wejście
na górę, a na dole Niko zachowuje sie przyzwoicie tylko wczoraj raz go
zaatakował i dostał psikaczem od kwiatków po nosie tak doradzila mi
koleżanka i w momencie kiedy sie czail do psa pokazywalam mu psikacz i sie
wycofywał i dzisiaj jest spokój.Mam nadzieję że to się poukłada bo
koty są coraz fajniejsze mniej się boją , przychodzą do głaskania są
coraz bardziej szczęśliwe. Stan zdrowia Niko się poprawił mam nadzieję
że tak zostanie.Zobaczymy co będzie dalej ale mam nadzieje że będzie
wszystko dobrze bo nie wyobrażam sobie go gdzieś oddać i zrobię
wszystko by do tego nie doszło.

mgska

Post » Śro lis 28, 2012 14:04 Re: Po drugiej stronie siatki - schr. Łódź XVII

To malutkie ufff i oby tak dalej.

gosiaa

Od: Sob lut 10, 2007 18:59

Post » Czw lis 29, 2012 10:01 Re: Po drugiej stronie siatki - schr. Łódź XVII

Dziewczyny, jak Monia z grzybem, wiecie coś?
bo mam o nią zapytania.

mgska

Post » Czw lis 29, 2012 19:04 Re: Po drugiej stronie siatki - schr. Łódź XVII

mgska pisze:Dziewczyny, jak Monia z grzybem, wiecie coś?
bo mam o nią zapytania.

Marta,
Ja u niej w niedzielę juz grzybka nie widziałam
ta zmiana grzybiczna, którą miała zniknęła
chyba, że miała gdzies jeszcze
w kazdym razie buźka ładna już :ok:
Obrazek

felusia

Od: Śro wrz 28, 2011 11:23

Post » Czw lis 29, 2012 20:21 Re: Po drugiej stronie siatki - schr. Łódź XVII

dagmara-olga pisze:pamiętacie Balbinkę? Pewnie tak, jest nawet panną miesiąca w kalendarzu.
Ociera się o tęczowy most od pewnego czasu, ale nie cierpi. Ostatni tydzień ma duuuużo lepszy - je , pije, spaceruje, zawdzięcza poprawę - tak sądzimy - lekom osłonowym na przewód pokarmowy....
Pomieszało jej się w łebku, chce pić tylko z miski ustawionej w wc, śpi tylko pod stołem w kuchni lub w szafce nocnej , kupę robi w różnych miejscach i Duzi ją bezgranicznie kochają.
:cry: Balbinko :cry:
Obrazek
Obrazek Obrazek

boniantos

Od: Śro lut 18, 2009 15:16

[poprzednia][następna]