Iwooona pisze:morela_i_ryś pisze:Iwooona pisze:Drodzy forumowicze, czy któryS z Waszych cukrowych kotów ma lub miał problemy z wątrobą? U mojego Mińka GPT z piątku 401, podaje mu leki. Miesiąc temu miał podobne wyniki ale po miesiącu dawania karmy przeznaczonej dla cukrzyków i hepatiale forte spadło do 299 a teraz problem znowu powrócił. W międzyczasie zaczęłam tez mu podawać Amylan, bo trochę kiepski wynik był amylazy Wet mówi,ze to może wina tego ,ze dawałam kotu surowa pierś kurczaka,ale nie miałam innego pomysłu by kotu podać tabletki,a nic innego nie chciał jeść. . Szkoda ,ze nie ma tutaj wątku kotów chorych na wątrobę... Kot ma bardzo słaby apetyt ,dziabnie troszkę i odchodzi od jedzenia a to chyba przy takim wyniku wątrobowym chyba niezbyt dobrze by się głodził. Czy ktoś może się podzielić swoimi doświadczeniami. Szukam karm dla kotów wątrobowych ale nie wiem czy to nie wpłynie na jego cukier.W piątek cukier wynosił 115 bez insuliny...i chciałabym aby ten stan zachował się jak najdłużej i żeby już nie wracać do zastrzyków
Iwooona, mój Ryś też ma podwyższone wyniki wątrobowe ALT (150.029 U/L, gdzie normą jest 20.000-107.000). Weterynarz chciał, żeby podawać Ryśkowi karmę Royala, jakąś specjalistyczną mokrą, ale Ryś nią gardzi. Ostatecznie wet stwierdził, że mamy na razie cukier do uregulowania i wątrobą zajmiemy się później...sama nie wiem co o tym myśleć. Szkoda, że nie mogę pomóc.
wiesz dziwne, ze nie zalecił chociazby hepatiale forte. Przeciez jakby wątróbka sie u Rysia podleczyła to i by cukrzyca moze się uspakajała...
Dokładnie, wprowadzenie Hepatiale Forte pomogłoby kotkowi. Mój kocur od 3 lat ma cukrzycę i leki na wątrobę bierze cały czas.
Może zasugeruj wetowi wprowadzenie tego specyfiku.