podejrzenie "osłuchowo ZAPALENIE TCHAWICY" Prosimy o pomoc !

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lis 25, 2012 0:48 Re: podejrzenie "osłuchowo ZAPALENIE TCHAWICY" Prosimy o pom

Zdecydowanie zmiana weta - postaram się dowiedziec o dobrego weta we Wrocku.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Nie lis 25, 2012 1:36 Re: podejrzenie "osłuchowo ZAPALENIE TCHAWICY" Prosimy o pom

Marzenia11 pisze:Zdecydowanie zmiana weta - postaram się dowiedziec o dobrego weta we Wrocku.

:ok:
wystarczy napisac do dziewczyn z Wrocka-do JaEwka ,one jako,ze wyciagaja ze schronu ciezkie przypadki maja juz "obcykane"co i gdzie i po ile

watek schronu:
viewtopic.php?f=1&t=145743
BOZENAZWISNIEWA

Post » Nie lis 25, 2012 12:14 Re: podejrzenie "osłuchowo ZAPALENIE TCHAWICY" Prosimy o pom

obserwowaliśmy Kazara jak śpi. Chrapie przy wdechu ,a przy wydechu nic nie słychać.
Będziemy bardzo wdzięczni za kontakt z dobrym wetem w okolicy Wrocławia.
ObrazekObrazek
NASZE UKOCHANE ZNAJDY
Wsparliśmy : Koko, Koteczka 10 letnia, Elf, Lucky[*], Antoś , Hania, Szczoch, Hasan1

Salah Ad-Din

Od: Nie paź 02, 2011 20:22

Post » Nie lis 25, 2012 20:17 Re: podejrzenie "osłuchowo ZAPALENIE TCHAWICY" Prosimy o pom

wysłałam namiary na swojego weta ale od razu zaznaczam, że nie wiem czy już leczył takie przypadki (bo ja nigdy z takim kotem np. nie miałam do czynienia, ale do niego chodzi bardzo dużo osób więc może już leczył takie przypadki)
Na miejscu można zrobić RTG, USG, krew, mocz (pobrany z pęcherza)
I od razy zaznaczam - to jest wet, który nie leczy przez telefon jak wyżej wspomniana wetka.

A Kazar nie miał ani razu robionego RTG?
Obrazek

JaEwka

Od: Wto gru 11, 2007 11:37

Post » Nie lis 25, 2012 20:31 Re: podejrzenie "osłuchowo ZAPALENIE TCHAWICY" Prosimy o pom

nie miał robionego RTG. Szukamy właśnie DOBREGO weta co robi RTG cyfrowo , pieniądze nie są istotne ,a jedynie jakość i wiedza weterynarza.
ObrazekObrazek
NASZE UKOCHANE ZNAJDY
Wsparliśmy : Koko, Koteczka 10 letnia, Elf, Lucky[*], Antoś , Hania, Szczoch, Hasan1

Salah Ad-Din

Post » Nie lis 25, 2012 20:36 Re: podejrzenie "osłuchowo ZAPALENIE TCHAWICY" Prosimy o pom

ten mój robi cyfrowe w razie w.
Posłałam jeszcze link koleżance której jedna kicia hm nie wiem czy rzęzi ale też wydawała jakieś dziwne dźwięki robili jej RTG ale już nie pamiętam co wyszło.
Obrazek

JaEwka

Od: Wto gru 11, 2007 11:37

Post » Nie lis 25, 2012 20:47 Re: podejrzenie "osłuchowo ZAPALENIE TCHAWICY" Prosimy o pom

Salah Ad-Din pisze:nie miał robionego RTG. Szukamy właśnie DOBREGO weta co robi RTG cyfrowo , pieniądze nie są istotne ,a jedynie jakość i wiedza weterynarza.

Jednym z najlepszych specjalistów z diagnostyki obrazowej jest dr Atamaniuk z Wrocławia viewtopic.php?f=22&t=100815 . Pogooglaj, ma świetną opinię
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Nie lis 25, 2012 20:55 Re: podejrzenie "osłuchowo ZAPALENIE TCHAWICY" Prosimy o pom

Nic nie wyszło w RTG, żadnych przewężeń w tchawicy, żadnych narośli, serce, płuca, oskrzela OK. Podejrzenie albo podniebienie miękkie, albo zapadanie tchawicy albo jeszcze jedna opcja, nie pamiętam już. W każdym razie w każdym przypadku zabiegi są na tyle inwazyjne, że czeka się z nimi jak najdłużej, szczególnie, że Franciszka jest FIVkiem. Ona nie rzęzi, nie kicha, nie kaszle. Ma dwa objawy - czasem oddycha jakby miała katar w nosie ale nic w tym nosie nie ma, nic nie cieknie, czyszczony rożkiem chusteczki czy wacika (a mam manię grzebania kotom w nosie) - czyściutko. Dla nawilżenia nosa zakrapiam Disnemare dla dzieci (niebieska butelka), robię to raz-dwa razy w tygodniu, po tym nos się "odtyka". Objaw ten występuje czasem dwa razy w tygodniu, czasem raz na dwa tygodnie, ciężko mi też dokładnie określić, bo Franciszka jest stale na immunostymulantach (ostatnio kuracja TFX, jak nie ma terapii mocniejszymi specyfikami to dostaje końskie dawki betaglukanu). Drugim objawem nie jest rzężenie tylko, ja to nazywam buczeniem - jak stara pralka przed wirowaniem zanim się rozpędzi takie "buuu, buuu". To zdarza się właśnie w momencie stresu albo szaleństw, czasem podczas intensywnego mycia trudno dostępnych miejsc. Ja bym stawiała na coś jednak mechanicznego, po takiej baterii leków coś powinno pomóc gdyby to były bakterie czy wirusy. RTG to podstawa - górne drogi oddechowe, płuca, serce. U nas to trochę skomplikowane ze względu na to że Frania jest pozytywna ale być może jakiś zabieg, może bronchoskopia (choć na dobrym RTG powinno być widać zmiany/narośla nowotworowe).
EDIT: Frania chrapie też czasem ale to kwestia ułożenia w czasie snu. Chrapanie przy wdechu to chyba jeden z objawów sercowych. Na RTG powinno wyjść czy ma przerośnięte serce.
Bajdełej - Franciszka leczy się u doktora Czerskiego w Legwanie (ul Wiśniowa).
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Nie lis 25, 2012 21:14 Re: podejrzenie "osłuchowo ZAPALENIE TCHAWICY" Prosimy o pom

dzięki ,że dodreptałyście na wątek :)
BOZENAZWISNIEWA

Post » Nie lis 25, 2012 21:53 Re: podejrzenie "osłuchowo ZAPALENIE TCHAWICY" Prosimy o pom

taizu pisze:
Salah Ad-Din pisze:nie miał robionego RTG. Szukamy właśnie DOBREGO weta co robi RTG cyfrowo , pieniądze nie są istotne ,a jedynie jakość i wiedza weterynarza.

Jednym z najlepszych specjalistów z diagnostyki obrazowej jest dr Atamaniuk z Wrocławia viewtopic.php?f=22&t=100815 . Pogooglaj, ma świetną opinię

Rok temu Kaziu miał robione USG przez Pana Atamaniuka. Wszystko było wtedy w najlepszym stanie.
Kaziu rzęzi też nie zawsze jak śpi. Zależne to jest jak się ułoży [ jak chrapie a mu inaczej główkę ułożymy to już przestaje ] , najczęściej odgłos dobiega jak nagle wysunie do góry dwie łapki aby sięgnąć po zabawkę która nad nim lata. Czasami jak sobie usiądzie na pupie i zacznie się schylać aby się umyć to też wtedy to słychać.

Nam się wydaje że zaczął chorować w momencie gdy jedno z nas przestało chorować na przeziębienie [ Asia ] ,a drugie zachorowało [Adam ]. Może się już za bardzo wszystkim sugerujemy /
Ostatnio edytowano Pon lis 26, 2012 8:52 przez Salah Ad-Din, łącznie edytowano 1 raz
ObrazekObrazek
NASZE UKOCHANE ZNAJDY

Salah Ad-Din

Post » Nie lis 25, 2012 22:10 Re: podejrzenie "osłuchowo ZAPALENIE TCHAWICY" Prosimy o pom

Będę zaglądać jak idzie diagnozowanie bo może przyda się to mojej kotce...
Obrazek ,

vailet

Od: Śro sty 05, 2011 22:28

Post » Pon lis 26, 2012 9:55 Re: podejrzenie "osłuchowo ZAPALENIE TCHAWICY" Prosimy o pom

próbujemy się dziś dodzwonić do :

HILDEBRAND WOJCIECH, LEK. WET. USŁUGI WETERYNARYJNE

NA POLANCE 14C LOK. 11
51-109 WROCŁAW, DOLNOŚLĄSKIE

GEO: 51.133290, 17.031812
Telefon: 60 178 64 33

dr Wojciech Atamaniuk 71 320 1043 wojciech.atamaniuk@up.wroc.pl

ale na dziś się chyba raczej nie da :/

na jutro jesteśmy umówieni do Pana HILDEBRANDa i jeszcze próbujemy się umówić do Pana Atamaniuka bo jest nie uchwytny
ObrazekObrazek
NASZE UKOCHANE ZNAJDY

Salah Ad-Din

Post » Pon lis 26, 2012 10:27 Re: podejrzenie "osłuchowo ZAPALENIE TCHAWICY" Prosimy o pom

:ok: :ok: :ok:
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Wto lis 27, 2012 10:51 Re: podejrzenie "osłuchowo ZAPALENIE TCHAWICY" Prosimy o pom

coś wiadomo?
BOZENAZWISNIEWA

Post » Wto lis 27, 2012 19:46 Re: podejrzenie "osłuchowo ZAPALENIE TCHAWICY" Prosimy o pom

Witamy

właśnie przyjechaliśmy [ 30 min temu ] a wyjechaliśmy o 9 rano.

Wojciech Atamaniuk wyniki [ RTG ]

"Lekko zaznaczony odczyn śródmiąższowy płuc bez zmian ogniskowych. Śródpiersie i jama opłucnej bz. Tchawica szeroka i równa. Sylwetka serca niezmieniona ,wielkość bz, Zmian w jamie brzusznej nie wykryto" - Generalnie wszystko jest OK :ok:

Agnieszka Noszczyk-Nowak [ serce ]

"Prawidłowa budowa i funkcje serca" :ryk: wszystko jest OK

Wojciech Hildebrand
diagnostyczna terapia Dexametazonem . Po podaniu tego leku jeśli nie będzie poprawy trzeba Kazarowi zrobić badanie endoskopowe.

Czyli jak po podaniu tego sterydu się poprawi to znaczy ,że nie będzie konieczne badanie endoskopowe. Wtedy Pan Wojciech zleci co innego.

Generalnie Kaziu przeszedł katuszę ,ale wyniki są chyba zadowalające bo nie ma nic z sercem ani płucami itp. Wiemy na pewno że coś siedzi w górnych drogach oddechowych.

Kazik po przyjeździe do domu szaleje i szaleje :) tzn kokoci się :)
ObrazekObrazek
NASZE UKOCHANE ZNAJDY

Salah Ad-Din

[poprzednia][następna]