Jak obliczyć ile kalorii ma karma- odchudzanie mruczka:-)

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Czw lis 22, 2012 16:40 Jak obliczyć ile kalorii ma karma- odchudzanie mruczka:-)

Mam do Was ogromną prośbę. Od kilku dni szukam sposobu aby stwierdzić, obliczyć ile kalorii ma karma, którą je mój kot. Na opakowaniu nie ma informacji na podstawie których mogłabym to zrobić. Jest tylko podany % mięs i to mieszanych. To jeszcze nic mi nie daje:-)

Weterynarz doradził mi lekkie odchudzenie mojej kotki. Dostałam wytyczne jak do tego podejść i temat zaczyna się od wyliczenia kaloryczności posiłków czyli ilość gram x ilość kalorii i z tą drugą wartością mam problem.

Może macie pomysł?

Pozdrawiam

Justyna

justyna_b

Od: Czw lis 22, 2012 16:16

Post » Czw lis 22, 2012 17:32 Re: Jak obliczyć ile kalorii ma karma- odchudzanie mruczka:-

Co to za karma? Szukałaś informacji na stronie producenta?
ObrazekObrazek

sia

Od: Pon maja 07, 2012 7:44

Post » Czw lis 22, 2012 19:55 Re: Jak obliczyć ile kalorii ma karma- odchudzanie mruczka:-

RC wydał taką książeczkę z liczbą kalorii poszczególnych produktów naturalnych. Popytaj u weta. A jeśli idzie o zbilansowaną karmę , to powinna być podana na opakowaniu.

beata1973

Od: Czw gru 08, 2011 8:24

Post » Pt lis 23, 2012 19:09 Re: Jak obliczyć ile kalorii ma karma- odchudzanie mruczka:-

Właśnie mam tą książeczkę RC i przykazania od Weta.

Mój kot do tej pory jadł suchą karmę RC young female. 2 tygodnie temu miałam spory problem:-( , kot przestał całkiem jeść suche więc szybko wprowadziłam mokre jedzenie. Po wizycie u weterynarza okazało się, że ma złamany ząb i najbliższe 2 miesiące ma być tylko na mokrej karmie. Moja wybreda wybrała spośród dobrych karm śmieci i obecnie je mi tylko gourmet perle. Weterynarz powiedział, że już teraz powinnam ją trochę odchudzać.

Chciałabym obliczyć wartość kaloryczną karmy gourmet perle. Na opakowaniu jest tylko napisane, że karma zawiera mięso i produkty pochodzenie zwierzęcego, roślinne ekstrakty białkowe, ryby i produkty rybne, składniki mineralne, cukry. Na podstawie tych informacji i tabelki z książeczki RC niewiele jestem w stanie stwierdzić.

Na stronie producenta nie ma takich informacji. Mają numer infolini więc w poniedziałek zadzwonię. Może macie jeszcze jakiś pomysł?

Justyna

justyna_b

Od: Czw lis 22, 2012 16:16

Post » Sob lis 24, 2012 20:21 Re: Jak obliczyć ile kalorii ma karma- odchudzanie mruczka:-

hmmm, no rzeczywiscie. A ile kotka waży? Czy to dachowiec? Na opakowaniu Gourmetu Perle napisano,że kot o wadze 4 kg powinien dostawać do 4 szaszetek dziennie. Wydaje się,ze dla odchudzanego kota to sporo. Moje mają podawane to mokre , i RC weterynaryjne dla żarłoków. Na jednego przypada pół szaszetki dziennie , cały czas jest też suche.... Więc trudno doradzić. W zależności od nadwagi może dwie szaszetki dziennie starczyłyby ? Próbowałaś zamiast jednej dawki dać np serka ziarnistago ( dwie łyżeczki)? Albo kurczaczka gotowanego?

beata1973

Od: Czw gru 08, 2011 8:24