Wątek cukrzycowy VII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto lis 20, 2012 22:10 Re: Wątek cukrzycowy VII

morela_i_ryś pisze:
morela_i_ryś pisze:A dzisiaj mu podałaś to 1,5j ? Jeżeli tak to o której? Jakie były wyniki?

Tak, o 8:00 dostał 1,5 jedn, cukier : 274. W ciągu, jak pisałam wcześniej udało mi się raz zmierzyć (+4h):325, rano pre 336 (i też 1,5 jednostki).

Nie bardzo rozumiem.

Poranne PRE 8:00 274 i dostał 1.5j.
+4h 325

Rano pre 336 czy to powinno być wieczorne PRE? :)

Jeżeli tak to po prostu nastąpiła kontra. Myślę że powinnaś przejść na 2x0.5j. Poczekaj jednak na potwierdzenie od innych dziewczyn.

Patii

Od: Wto cze 10, 2008 9:05

Post » Wto lis 20, 2012 22:13 Re: Wątek cukrzycowy VII

Patii pisze:
morela_i_ryś pisze:
morela_i_ryś pisze:A dzisiaj mu podałaś to 1,5j ? Jeżeli tak to o której? Jakie były wyniki?

Tak, o 8:00 dostał 1,5 jedn, cukier : 274. W ciągu, jak pisałam wcześniej udało mi się raz zmierzyć (+4h):325, rano pre 336 (i też 1,5 jednostki).

Nie bardzo rozumiem.

+4h 325

Jeżeli tak to po prostu nastąpiła kontra. Myślę że powinnaś przejść na 2x0.5j. Poczekaj jednak na potwierdzenie od innych dziewczyn.

Już się poprawiam:
8:15 pre 336 (1,5 jednostki)
+4 325
20:00 274 (1,5 jednostki)
Morela i Ryś

morela_i_ryś

Od: Wto lip 20, 2010 14:25

Post » Wto lis 20, 2012 22:20 Re: Wątek cukrzycowy VII

morela_i_ryś pisze:
Patii pisze:
morela_i_ryś pisze:

Nie bardzo rozumiem.

+4h 325

Już się poprawiam:
8:15 pre 336 (1,5 jednostki)
+4 325
20:00 274 (1,5 jednostki)

Myślę że powinnaś zaczekać na inne dziewczyny.
Ja bym zmniejszyła dawkę. Ale wole by to potwierdziły dziewczyny, które trochę dłużej ode mnie już siedzą w tym temacie.

Patii

Od: Wto cze 10, 2008 9:05

Post » Wto lis 20, 2012 22:26 Re: Wątek cukrzycowy VII

morela_i_ryś pisze:Myślę że powinnaś zaczekać na inne dziewczyny.
Ja bym zmniejszyła dawkę. Ale wole by to potwierdziły dziewczyny, które trochę dłużej ode mnie już siedzą w tym temacie.
dziękuję Ci Patii :) poczekam na rady innych. Będę kontrolować cukier, jeśli uda się częściej, na wszelki wypadek :*
Morela i Ryś

morela_i_ryś

Post » Wto lis 20, 2012 23:00 Re: Wątek cukrzycowy VII

morela_i_ryś pisze:Małgorzato, Iwooona, Patii, Mamrot, dziękuję Wam. Mąż w Niemczech, zastanawiam się czy nie wysłać go do tamtejszej apteki po te strzykawki. Od dziś Ryś jest na Lantusie, widzę, że podajecie o wiele mniejsze dawki, niż nam ustalił weterynarz, wyniki z dziś:
pre 336
+ 4 325

Teraz przed wieczorną dawką jeszcze nie mierzyłam. Mam się martwić? Zwiększać dawkę czy wytrzymać na niej te ok 12 dni? Co sądzicie?

http://www.medizinfuchs.de/?params[search_cat]=1&params[search]=4144150

tu mozna zamówic, taniej niz w aptece o około 5 euro na opakowaniu 100 szt. jesli masz męża w Niemczech to niech zamawia, przy zamówieniu chyba 300 szt sklep przesyła bez opłaty za przesyłke ( ale na adres na terenie Niemiec).

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Wto lis 20, 2012 23:05 Re: Wątek cukrzycowy VII

morela_i_ryś pisze:
morela_i_ryś pisze:Myślę że powinnaś zaczekać na inne dziewczyny.
dziękuję Ci Patii :) poczekam na rady innych. Będę kontrolować cukier, jeśli uda się częściej, na wszelki wypadek :*

zmniejsz dawkę! za duża dawka startowa! jutro rano podaj na forum koniecznie PRE i nie przeraź się jesli bedzie wyższe niż dzisiejsze poranne! 0,5 u na początek!

Mamrot

Post » Wto lis 20, 2012 23:34 Re: Wątek cukrzycowy VII

Mamrot pisze:zmniejsz dawkę! za duża dawka startowa! jutro rano podaj na forum koniecznie PRE i nie przeraź się jesli bedzie wyższe niż dzisiejsze poranne! 0,5 u na początek!

Dziękuję Mamrot, zmniejszę dawkę. Dam znać jutro jakie pre, pozdrawiam! I rozejrzę się za tymi strzykawkami. :)
Morela i Ryś

morela_i_ryś

Post » Śro lis 21, 2012 8:03 Re: Wątek cukrzycowy VII

Hej, zmierzyłam cukier, dziś jest niższy: 290. Podać mimo to te 0,5 jednostki?
Morela i Ryś

morela_i_ryś

Post » Śro lis 21, 2012 8:16 Re: Wątek cukrzycowy VII

Ryś dziś niespokojny, wyrwał mi się przy podawaniu insuliny, w efekcie nie wiem ile poszło pod skórę- sierść śmierdzi gumą. A tu najgorsze jest to, że dziś mam mu podać sama antybiotyk - wielką i grubą igłą. :cry:
Morela i Ryś

morela_i_ryś

Post » Śro lis 21, 2012 8:25 Re: Wątek cukrzycowy VII

morela_i_ryś pisze:Ryś dziś niespokojny, wyrwał mi się przy podawaniu insuliny, w efekcie nie wiem ile poszło pod skórę- sierść śmierdzi gumą. A tu najgorsze jest to, że dziś mam mu podać sama antybiotyk - wielką i grubą igłą. :cry:

skoro śmierdzi jak piszesz guma to znaczy, że cos poszło na sierść, insulina ma taki zapach. czy masz możliwość zrobic pomiar na +4 h? 290 to jest wartość przy której nie ma co się zastanawiać nad tym czy podac czy nie, podać i już.

Mamrot

Post » Śro lis 21, 2012 8:27 Re: Wątek cukrzycowy VII

Mamrot pisze:
morela_i_ryś pisze:Ryś dziś niespokojny, wyrwał mi się przy podawaniu insuliny, w efekcie nie wiem ile poszło pod skórę- sierść śmierdzi gumą. A tu najgorsze jest to, że dziś mam mu podać sama antybiotyk - wielką i grubą igłą. :cry:

skoro śmierdzi jak piszesz guma to znaczy, że cos poszło na sierść, insulina ma taki zapach. czy masz możliwość zrobic pomiar na +4 h? 290 to jest wartość przy której nie ma co się zastanawiać nad tym czy podac czy nie, podać i już.

tak, zrobię pomiar za 4 godziny. Dziękuję za pomoc. Przy jakim cukrze wtedy podać znów 0,5?
Morela i Ryś

morela_i_ryś

Post » Śro lis 21, 2012 9:20 Re: Wątek cukrzycowy VII

morela_i_ryś pisze:
Mamrot pisze:

tak, zrobię pomiar za 4 godziny. Dziękuję za pomoc. Przy jakim cukrze wtedy podać znów 0,5?

nie... proszę Cię wydrukuj sobie i czytaj jak zadanie domowe - część edukacjną ;)
nie wiemy ile poszło pod skórę i jaki będzie efekt. Nie można podawać kolejnej dawki za 4 godziny nawet jeśli tylko część z tego 0,5 u poszło pod skórę. Sprawdzić na + 4 i zapisać, potem klasycznie na +12 pomiar i 0,5 u. te 0,5 u powinnaś utrzymać przez kilka dni, z wyników z tego czasu coś się potem uradzi. Skąd sie wzieło te początkowe 1,5 u?

Mamrot

Post » Śro lis 21, 2012 9:24 Re: Wątek cukrzycowy VII

Mamrot pisze:nie... proszę Cię wydrukuj sobie i czytaj jak zadanie domowe - część edukacjną ;)
nie wiemy ile poszło pod skórę i jaki będzie efekt. Nie można podawać kolejnej dawki za 4 godziny nawet jeśli tylko część z tego 0,5 u poszło pod skórę. Sprawdzić na + 4 i zapisać, potem klasycznie na +12 pomiar i 0,5 u. te 0,5 u powinnaś utrzymać przez kilka dni, z wyników z tego czasu coś się potem uradzi. Skąd sie wzieło te początkowe 1,5 u?

Dziękuję, czytałam, ale faktycznie wiele mogło mi umknąć za pierwszym razem, z pokorą wrócę do lektury. 1,5 jednostki ustalił weterynarz.
Morela i Ryś

morela_i_ryś

Post » Śro lis 21, 2012 12:08 Re: Wątek cukrzycowy VII

Witajcie ponownie, jednak chyba dostał rano tą dawkę pomiar +4 (12:00): 254. Miałyście rację ze zmniejszeniem dawki! Dziękuję! Niestety biegunka się pogarsza, jakie zrobić Rysiowi badania?
Morela i Ryś

morela_i_ryś

Post » Śro lis 21, 2012 14:23 Re: Wątek cukrzycowy VII

emanka pisze:Cześć,
wczoraj zrobiłyśmy rutynowo, jak co miesiąc badanie krwi Marysi (link do wyników w dzienniczku). Mam ogromną prośbę o waszą interpretację. Ja w sumie za bardzo się nie mam do czego przyczepić, ale może źle interpretuję wyniki?

Od piątku badamy się raz dziennie i na razie jesteśmy bez-insulinowe.

I jeszcze raz przekleję link do kagańca, do rozważenia dla kocich-nerwusów. My bez kagańca nie ruszamy się na badania krwi i nie zabieramy do pomiarów glukozy. --> http://www.salonikpik.pl/index.php?p671 ... c-dla-kota

cytuję samą siebie, żeby o sobie przypomnieć :) z prośbą o pomoc w interpretacji wyników Marysi.
dzienniczek_Marysi->http://emanka.hpage.com/
Obrazek

emanka

Od: Śro maja 12, 2004 22:04

[poprzednia][następna]