Maniek - stłuszczenie wątroby - anemia

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lis 12, 2012 21:50 Re: Maniek nie je od kilku tygodni - stłuszczenie wątroby

Wiesz, właśnie dlatego sugeruję do przegadania takie rozwiązania, bo tak pewna złota pani dr z Animal Center wyciągnęła z zapalenia trzustki i towarzyszących problemów z ukł. pokarmowym mojego ponad 16letniego Gacka. Póki co schemat się sprawdził, a było nieciekawie. Początkowo zadane przez innego weta na co innego antybiotyki tylko pogarszały jego stan - aż przestał jeść zupełnie.

megan72

Od: Śro kwi 18, 2007 12:41

Post » Wto lis 13, 2012 21:09 Re: Maniek nie je od kilku tygodni - stłuszczenie wątroby

witam,
kot czuje się z dnia na dzień lepiej aczkolwiek trochę inaczej - śpi na ziemi (nigdy tego nie robił), wchodzi do umywalki (nigdy tego nie robił), wkłada łapę do miski (nigdy tego nie robił) etc.

Jak leczyć tę trzustkę? Lekarz chce się skupić na wątrobie bo podobno trudno leczyć jedno i drugie jednocześnie - dwa wykluczające się sposoby leczenia. Enzymy trzustkowe nie pomogą bo kot ma zapalenie a nie niewydolność. Boję się, że wątrobę jako tako wyciągniemy na prostą a kot zdechnie na trzustkę ;/ Jakie pomysły, sugestie?

Kot od 4 dni nie robił kupi! mamy spróbować z oliwą z oliwek.

bafoo

Od: Czw lis 26, 2009 15:33

Post » Wto lis 13, 2012 21:23 Re: Maniek nie je od kilku tygodni - stłuszczenie wątroby

Witaj, podobno przy zaparciach warto podać przemrożoną surową kurzą wątróbkę, ale nie wiem, czy jest to możliwe przy jego schorzeniu. Także świeży kefir powoduje rozluźnienie kupala, ale dwudniowy "zatyka", wiec trzeba ostrożnie. Można też spróbować delikatnego masażu okrężnymi ruchami od żeber do kociej dupki zgodnie ze wskazówkami zegara. Nie wolno uciskać. Trzymam kciuki za solidny "strzał" do kuwety! :ok: :ok: :ok:

slava

Od: Sob sie 27, 2011 22:07

Post » Wto lis 13, 2012 21:30 Re: Maniek nie je od kilku tygodni - stłuszczenie wątroby

slava pisze:Witaj, podobno przy zaparciach warto podać przemrożoną surową kurzą wątróbkę, ale nie wiem, czy jest to możliwe przy jego schorzeniu. Także świeży kefir powoduje rozluźnienie kupala, ale dwudniowy "zatyka", wiec trzeba ostrożnie. Można też spróbować delikatnego masażu okrężnymi ruchami od żeber do kociej dupki zgodnie ze wskazówkami zegara. Nie wolno uciskać. Trzymam kciuki za solidny "strzał" do kuwety! :ok: :ok: :ok:

Nie ryzykowałabym przy chorej trzustce i wątrobie surowizny i przetworów mlecznych. Kup i dodaj do jedzenia parafinę ciekłą. I to najlepiej dziś.
Pytałaś o Ornipural i enzymy trzustkowe?
Dalej karmisz hillsem ld? Może Gerberki mięsne mu lepiej posłużą?

megan72

Post » Wto lis 13, 2012 21:43 Re: Maniek nie je od kilku tygodni - stłuszczenie wątroby

nie pytałem o ornipular bo zapomniałem nazwy - w czwartek idę to zapytam.
enzymów nie dostanie bo kot ma zapalenie a nie niewydolność a więc nie pomogą
karmię go hillsem, zastanowię się nad gerberkami - te dla dzieci?

bafoo

Post » Wto lis 13, 2012 22:15 Re: Maniek nie je od kilku tygodni - stłuszczenie wątroby

bafoo pisze:nie pytałem o ornipular bo zapomniałem nazwy - w czwartek idę to zapytam.

Tak, te dla dzieci.
Moja wet tłumaczyła mi, że trzustka przy stanie zapalnym może być niewydolna, i dlatego warto ją wspomagać - czasowo. U mojego kota pomogło. Ale oczywiście nie twierdzę, że tak samo musi być u Twojego.

megan72

Post » Wto lis 13, 2012 22:51 Re: Maniek nie je od kilku tygodni - stłuszczenie wątroby

bafoo pisze:nie pytałem o ornipular bo zapomniałem nazwy - w czwartek idę to zapytam.

Mój kot z niewydolnoscia trzustki watroby,sraczka mega(zab.wchłaniania"dostawał Lipancrea 16000-to enzymy są.Dostawał 5-10min przed kazdym posiłkiem,a dostawał ich 8-12 na dobę w małych ilosciach.Przy takich uszkodzeniach podaje się mięso lekkostrawne typu indyk,cilęcina,a nie rzeczy tłuste.Nawet Support w proszku nie nadaje się do podawania przy takich problemach.Mój kot(za TM)był na suchym Interstinalu-moderate calorie,ale podjadał tez TOTW i dobrze to wchłaniał bez sensacji...dodatkowo na watrobe dostawała moje chora kicia Heparenol
BOZENAZWISNIEWA

Post » Śro lis 14, 2012 14:25 Re: Maniek nie je od kilku tygodni - stłuszczenie wątroby

maniek zrobił kupsztala a więc nie trzeba podawać oliwy/parafiny :)
tylko popuszcza? tzn. jak się wystraszy, zestresuje, albo źle się go chwyci to popuści mocz. Dostaje teraz dużo płynów (karma namaczana w wodzie + po każdym karmieniu płukanie rurki wodą + sam też pije) a więc może ma za dużo?

bafoo

Post » Śro lis 14, 2012 14:29 Re: Maniek nie je od kilku tygodni - stłuszczenie wątroby

Jeśli to jest specjalistyczna dieta, to nie rezygnowałabym z niej. Dieta polega na jedzeniu wyłącznie takiej karmy, jeśli będziesz podawać też coś innego, kot już nie będzie na diecie. Pomyśl o tym.
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Śro lis 14, 2012 14:49 Re: Maniek nie je od kilku tygodni - stłuszczenie wątroby

wszystkie propozycję omawiam zawsze z wet

bafoo

Post » Śro lis 14, 2012 19:27 Re: Maniek nie je od kilku tygodni - stłuszczenie wątroby

Trzeba zwrócić uwagę lekarzowi na popuszczanie moczu :roll: . To, że kot dostaje więcej płynów nie znaczy, że może popuszczać - powinien po prostu częściej chodzić do kuwety, czując parcie na mocz czyli sikać.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Czw lis 15, 2012 19:11 Re: Maniek nie je od kilku tygodni - stłuszczenie wątroby

15.11.12

Morfologia krwi:
MCV 49
MCH 15,6
MCHC 31,6
OB
Erytrocyty 4,66 mln/ul (6,5-10)
Hematokryty 23 %
Hemoglobina 7,3
Leukocyty 53,1 tys./uL (5,5-19)
Trombocyty 293

Idexx VetStat
alkp 107 U/l (14-111)
alt (gpt) 77 U/l (12-130)
bun 7 md/dL (16-36)
kreatynina 0,8
glukoza 170
tp 5,4
lipaza 517

Potas 2,5

wyniki wątroby w normie
potas - tragedia
erytrocyty - kot popada w anemię, jutro wyniki z wymazu i decyzja co dalej - eutanazja? :(
która jest gorsza - regeneratywna czy nieregeneratywna?

masakra

bafoo

Post » Czw lis 15, 2012 19:34 Re: Maniek - stłuszczenie wątroby - anemia

podczytuje i trzymam kciuki za Mańka choć sama uśpiłam Basie[*] bo już tylko się męczyła i wiem że dręczą Was różne myśli...

Lila84

Od: Pon lip 02, 2012 14:52

Post » Czw lis 15, 2012 20:31 Re: Maniek - stłuszczenie wątroby - anemia

Jesteś z Warszawy? Leć jutro biegiem na Ursynów, do Animal Center Pani dr Ada Uznańska. http://www.animal-center.pl/kontakt.html . Lub dr Małgorzata Ściskalska http://www.wila-vet.pl/ . Tym dwóm wetkom wierzę, one potrafią wyciągnąć zwierzaka za koniuszek ogonka.
Pospiesz się.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Czw lis 15, 2012 20:38 Re: Maniek - stłuszczenie wątroby - anemia

z Katowic a więc WWA odpada, na razie czekam na wyniki

bafoo

[poprzednia][następna]