morela_i_ryś pisze:Dziękuję Wam za szybką odpowiedź. Już od dwóch dni rozmawiam z weterynarzem na temat zmian dawek, ten jednak jest nieugięty. Przyznam się szczerze, że zastanawiam się czy nie ustalić ich na własną rękę. Z nowymi strzykawkami na pewno będzie łatwiej, nie mogę odmierzać w niej dawek canisulin według tej tabeli: http://gorbzilla.com/conversion_calculator.htm ? Rozmawiałam też o insulinie ludzkiej, weterynarz stwierdził, że przejdziemy na nią kiedy caninsulin się nie sprawdzi. Według niego na razie wszystko jest ok.
Może powiem jak wygląda obecna sytuacja z cukrem. W sobotę Ryś dostał pierwszą dawkę (1 jednostka) u weterynarza gdzieś ok godziny 13-14 (cukier 371 mg/dl), taką samą dawkę dostał wieczorem o 22 i w niedzielę o godzinie 9 (o 10:30 cukier wynosił 115 u weterynarza). Wtedy zapadła decyzja żeby zredukować ilość dawek (nie było też cukru w moczu). Wczoraj o godz 6:30 cukier przed insuliną i jedzeniem wynosił 151, (Ryś dostał insulinę) a o 13-14 u weterynarza 121. Dziś 11:40 cukier przed insuliną (rano nie udało mi się go zmierzyć, nie chciałam dawać w ciemno) wynosił już 355 (i jest w moczu też), Ryś od razu dostał jednostkę. O 17:40 cukier:252.
Taki dokładny pomiar zrobić będę mogła dopiero w następny weekend, bo w ten nie będzie mnie całe dnie w domu. Nie chciałabym jednak do tego czasu zostawiać Ryśka takiego nieuregulowanego, zwłaszcza, że nie ma mnie w ciągu dnia w domu. Ile gram mokrego jedzenia powinien Ryś dostawać w ciągu doby? Już od początku przeszliśmy na polecane przez Was karmy, problem w tym, że nasza kotka Ciri nie chce ich jeść. Do naszego weterynarza zawsze miałam zaufanie, może to kwestia braku częstych przypadków cukrzycy u niego. Kogoś polecacie za Szczecina?
Z Twojego opisu wynika, iż Twój Ryś się kontruje... Poczytaj w wątku. To są nagłe spadki a potem odbicie. Dawka jest za duża.
Takie spadki mogą być dla kota bardzo niebezpieczne.
Na Cansulinie w ogóle się nie znam. Obecnie jestem z ZoZo na Lantusie(jak mi się uda od jutra Levemir) i podaję 0.5 jednostki. Mój ZoZo waży 7,5 kg.
Tutaj dziewczyny mają swoje kociaki na Levimirze bądź też na Lantusie.
Jeżeli masz zaufanie do weta podeślij mu ten wątek może zmieni zdanie a jak nie hmmmm ja z pomocą tej strony i nieocenionej jej twórczyni Tinki