Wątek cukrzycowy VII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Sob lis 10, 2012 17:52 Re: Wątek cukrzycowy VII

witajcie,
no dobra, to może faktycznie zacznę od przedstawienia nas:

Kot czy kotka? - pieska :P
Jak się nazywa?- Fifi
Ile ma lat? - 9
Ile waży?- 8 kg
Za gruby /za chudy? - w krótkim czasie schudła 4 kg, więc za chuda
Kiedy zdiagnozowano cukrzycę? - 3 tyg. temu
Jak jest kontrolowana choroba? - źle
Czy mierzysz u kota cukier glukometrem? - tak
Jeśli tak, to jakim? - iXell
Jaką podajesz insulinę? - caninsulina
U 40 czy U 100? - u40
Ile kresek (IE)? - 2 j.m.
Raz dziennie czy dwa razy dziennie? - dwa razy
Aktualny poziom glukozy we krwi? - PRE: 380-500
Czy kot dostaje lub dostawał sterydy? - tak, przez krótki czas
Czy robione były badania tarczycy (test T4)? - jeszcze nie, ale są w planie
Czy wynik badania tarczycy był w normie? -
Czy występuje u Twego kociaka neuropatia (osłabienie kończyn, chwiejny chód)? - nie
Jaką podajesz karmę? - sama gotuję
Mniej więcej ile? - 3 razy dziennie średnią porcję
Karmienie przed podaniem insuliny, czy po? - przed
Inne choroby? - bardzo złe wyniki wątrobowe
(np. astma, niewydolność nerek, schorzenia trzustki, problemy dermatologiczne, serce, tarczyca, FIV, dziąsła, ząbki itd.)
Czy podajesz jakieś leki? Jeśli tak, to jakie - syrop hepachol i esseliv forte
Czy znane są wyniki laboratoryjne? (dopisz wartości brzegowe) -
morfologia:
MCV: 69,80 (60-75)
MCH: 23,80 (19,5-24,5)
MCHC: 34,20 (32-38)
Erytrocyty: 4,49 mln/mm3 (5,5-8,5)
Hematokryt: 31,3% (37-55)
Hemoglobina: 10,70 g/dl (12-18)
Leukocyty: 65,20 tys/mm3 (6-17)!
Trombocyty: 354,00 tys/mm3 (200-500)
Biochemia krwi:
ALT: 991,00 (3-60)
AST: 361,00 (1-45)
Bilirubina: 1,05 mg/dl (0-0,2)
AP: powyżej zakresu pomiaru ( :cry: ) (3-60)

Jakiej konsystencji i jakiego koloru jest stolec? Ciemny i twardy czy raczej jasny i rzadki? - brązowy i raczej twardy
Opisz swój problem:
Fifi straciła na wadze jakieś 4 kg, waży obecnie 8 kg.
Pierwszy weterynarz (badania kontrolne) po badaniach cukru (405) stwierdził, żeby podawać 9 jednostek canin 1 raz dziennie, ale po dwóch dniach badanie cukru godz. po podaniu insuliny wykazało 57 mg, więc stwierdził, że to za duża dawka. Następnego dnia - przed podaniem insuliny - 89 mg, popołudniu: 74 mg - więc w tym dniu zero insuliny.
Kolejny dzień: 226 mg - podajemy 2 j.m. canin.
Skierowanie do innego weterynarza:
tam ustalamy 4 dzienne pomiary cukru (godz. 7, 13, 19, 24) i podajemy caninsulinę 2 razy dziennie od małych dawek: 1 jednostka najpierw, po dwóch dniach 1,5 jednostki, po kolejnych czterech 2 jednostki 2 razy dziennie. Dziś jest piąty dzień podawania caninsuliny 2 razy dziennie po dwie jednostki.
Cukier nie spada. Wartości PRE wahają się: 350-500. Popodaniu insuliny jest większy często niż przed.
Na szczęście od momentu podawania syropu hepachol i esseliv Fifi ma bardzo duży apetyt (wcześniej nie chciała nic jeść). Obecnie ma dużo energii, tylko wyniki bardzo złe.
W planie: badania tarczycy oraz test obciążenia deksametazonem (chyba...) oraz przejście na nową insulinę.
Usg wykazuje powiększoną bardzo wątrobę.
Musimy powtórzyć badania krwi czy coś w zakresie wątrobowym się poprawiło tylko nie wiem czy już czy jeszcze poczekać? Esseliv bierze od 9 dni.
Potrzebuję pomocy i wskazówek. Już teraz dziękuję bardzo nonsuch i Tinko :P

nicka

Od: Pon lis 05, 2012 22:44

Post » Sob lis 10, 2012 20:17 Re: Wątek cukrzycowy VII

nicka,
ja tak tylko na szybko. Co swojej suni dajesz do jedzenia i w jakiej ilości (chodzi mi o to ile gram, jaka kaloryczność). I druga rzecz: jak rozumiem nadal jesteś na caninsulin. Przy tej insulinie daje się psu 1/4 jedzenia przy zastrzyku, a 3/4 ok.4-5 godzin później. Jeśli się daje insulinę dwa razy na dobę, to też w takim schemacie - nie bardzo rozumiem dlaczego karmisz psa 3 razy dziennie :?:

nonsuch

Od: Pt sty 13, 2012 12:17

Post » Sob lis 10, 2012 20:45 Re: Wątek cukrzycowy VII

nonsuch, hm, zupełnie nie wiedziałam, że karmię ją źle...
wet zasugerował mi tylko karmienie 2 lub 3 razy na dobę, a że ona ma apetyt to karmię ja trzy razy. gotuję sama makaron albo - rzadziej - ryż z dodatkiem gotowanego mięsa z kurczaka i marchewki. porcja wieczorna, którą właśnie dostała to jakieś 220 gram - nie wiem czy to dużo czy mało i nie wiem ile to kalorii :oops:
wieczorem nie ma problemu - mogę podać jej jedzenie po kilku godzinach, ale rano wychodzę do pracy, więc około 12stej trudno byłoby jej podać resztę czyli 3/4 jedzenia.
chętnie wysłucham propozycji, bo uczę się dopiero.
dalej mamy canin, bo w pocz tego tygodnia idę do nowego wet, zrobimy testy na tarczycę i będę chciała insulinę na tę proponowaną przez Ciebie.

nicka

Od: Pon lis 05, 2012 22:44

Post » Sob lis 10, 2012 21:05 Re: Wątek cukrzycowy VII

nicka,

Pies powinien dostawać 40-60kcal na każdy kilogram idealnej wagi. Jeśli psiak powinien ważyć powiedzmy 10kg, to musi na dobę dostawać 400-600 kcal. To raz. Dwa, to zarówno makaron jak i ryż mają masę węglowodanów, co bardzo podbija cukier - wiem to zarówno w teorii jak i z praktyki :D bo sama początkowo tak mojego psa karmiłam. Ja mojemu daję 60% mięsa (gotowana pierś z kurczaka + serduszka z indyka) i 40% gotowanego kalafiora i brokułów, a do tego troszkę posiekanej surowej marchewki (marchewka tez trochę podbija cukier, ale to są świeże witaminy poza tym dobrze działa na jelita). Mój pies waży teraz 7,4kg i dostaje 600g jedzenia na dobę - ciągle jest troszkę za chudy. To jest tylko taka moja propozycja - nie jest to ciężkostrawne a do tego nie powoduje skoków cukru.Jeśli zrezygnujesz z makaronu i ryżu to sama zauważysz że wyniki się zmienią - tylko wtedy trzeba uważać żeby nie przesadzić z ilością insuliny.

Do karmienia psa jak jest sam w domu wygodne są karmniki automatyczne, ustawiane na otwarcie o konkretnej godzinie - kiedyś takiego używałam. Jeśli jednak będziesz zmieniać insulinę, to też pory karmienia dostosujesz do zastrzyków, wiec nie będzie problemu, bo siłą rzeczy będziesz wtedy w domu :lol: Tak więc jeśli jeszcze tylko kilka dni pies będzie na canin, to dawaj mu jedzenie po połowie przy zastrzykach - nie ma sensu wykosztowywać się na karmnik jeśli później nie będziesz go już używać.

Pozdrawiam :D

P.S. Strach się bać, że nie tylko mój wet zalecił 9j canin na jednego, niedużego psa...masakra...

nonsuch

Od: Pt sty 13, 2012 12:17

Post » Sob lis 10, 2012 22:37 Re: Wątek cukrzycowy VII

Witajcie,
po 6 dniach stosowania Lantusa w systemie 0,25U co 12 h, zrobiliśmy krzywą cukrową (PRE, +1, +1, + 2, +2, +2, +2, PRE). Będę wdzięczna za Wasze opinie i sugestie :D
PRE 9:20 - 361 - podanie insuliny - 9:30
10:30 - 242
11:30 - 145
13:30 - 209
15:30 - 280
17:30 - 321
19:30 - 335
PRE 21:20 - 312 - podanie insuliny - 21:30

Tiger zaczął w końcu jeść (znaleźliśmy w końcu odpowiednie smaki Animondy von Feinsten). Daję mu jeść średnio co 2 godziny, bo siedzi przy misce i "strajkuje" (w małych ilościach ok. 1/3 tacki 100 g).
Mam nadzieję, że wyniki dzisiejszej krzywej dobrze nam rokują????

dumi

Od: Sob paź 27, 2012 21:15

Post » Nie lis 11, 2012 19:21 Re: Wątek cukrzycowy VII

Małgorzata i Toffee pisze:patkazal: Tak ciągle myślę o Twoim Pafnusiu i zastanawiałam się czy przez jakiś czas nie przydałoby Ci się coś takiego: http://www.ebay.pl/itm/290631099081?var ... 1423.l2649

Bardzo dziękuję, że o nas myślisz. Niestety, wsadzenie Pafnutka do tego urządzenia będzie dla niego raczej bardziej stresujące niż owinięcie w kocyk.. Także zostaniemy raczej przy starej metodzie.

Troszkę nam ten cukier spada - PRE mamy już raczej w okolicach 300 i trochę wzwyż.. Tydzień temu startowaliśmy z poziomu grubo ponad 400 albo trochę powyżej 500.

Jak długo mamy podawać tą malutką dawkę 0,25? Czy taka ma zostać na stałe? W przyszły weekend zrobimy badanie po 6 godzinach. Robienie go przez samego Janka nie ma sensu, bo Pafnuś się wtedy dużo bardziej stresuje..

patkazal

Od: Nie paź 10, 2010 18:10

Post » Nie lis 11, 2012 21:22 Re: Wątek cukrzycowy VII

nicka pisze:wieczorem nie ma problemu - mogę podać jej jedzenie po kilku godzinach, ale rano wychodzę do pracy, więc około 12stej trudno byłoby jej podać resztę czyli 3/4 jedzenia.

jak nie ma konkurencji do miski, to możesz rozważyć kupno automatycznej

https://www.google.pl/search?hl=pl&q=au ... swaJiYCIAw

obrotowe są dośc drogie, ale ceny jedno-dwukomorowych z klapką są do przełknięcia

Kocurro

Od: Nie sty 11, 2004 20:31

Post » Wto lis 13, 2012 10:54 Re: Wątek cukrzycowy VII

ponieważ od 10 dni nie podaję Marysi insuliny, zastanawiam się, czy moooże pokusić się o badania raz dziennie? Co myślicie?
dzienniczek_Marysi->http://emanka.hpage.com/
Obrazek

emanka

Od: Śro maja 12, 2004 22:04

Post » Wto lis 13, 2012 16:44 Re: Wątek cukrzycowy VII

emanka pisze:ponieważ od 10 dni nie podaję Marysi insuliny, zastanawiam się, czy moooże pokusić się o badania raz dziennie? Co myślicie?

Bardzo się cieszę :)))) oczywiście z faktu nie podawania insuliny :)

Jeżeli chodzi o mnie to kiedy przestałam podawać insulinę mierzyłam na początku przez tydzień 2 razy dziennie, potem tydzień raz na dzień itp.... Po prostu to zależy od spokoju Twojego... Jeżeli się obawiasz i masz chodzić nie spokojna lepiej mierz :)

Patii

Od: Wto cze 10, 2008 9:05

Post » Wto lis 13, 2012 18:55 Re: Wątek cukrzycowy VII

Witajcie, zacznę od początku:

Kot czy kotka? kot
Jak się nazywa?Ryś
Ile ma lat? 4,5roku
Ile waży? 5 kg
Za gruby /za chudy? trochę za chudy, brakuje jakieś 0,5 kg
Kiedy zdiagnozowano cukrzycę? 6.11.2012
Jak jest kontrolowana choroba? caninsulin, wizyty co 2-3 dni w gabinecie
Czy mierzysz u kota cukier glukometrem? tak
Jeśli tak, to jakim? Accu check activ
Jaką podajesz insulinę? canininsulin
U 40 czy U 100? U40
Ile kresek (IE)? 1
Raz dziennie czy dwa razy dziennie? obecnie mam czekać aż poziom będzie powyżej 200
Aktualny poziom glukozy we krwi? 252mg/dl
Czy kot dostaje lub dostawał sterydy? szczerze mówiąc nie wiem
Czy robione były badania tarczycy (test T4)? nie
Czy występuje u Twego kociaka neuropatia (osłabienie kończyn, chwiejny chód)? nie
Jaką podajesz karmę? mokrą, jeśli mnie nie ma cały dzień suchą (RC skin hairball)
Mniej więcej ile? mokrej , w zależności od firmy ok 1 opakowania dziennie, suchej-trudno powiedzieć bo mamy również drugiego kota
Karmienie przed podaniem insuliny, czy po? po
Inne choroby? -
(np. astma, niewydolność nerek, schorzenia trzustki, problemy dermatologiczne, serce, tarczyca, FIV, dziąsła, ząbki itd.)
Czy podajesz jakieś leki? Jeśli tak, to jakie antybiotyk, zastrzyki co 2 dni, niestety nie mogę się doczytać w książeczce jaki
Czy znane są wyniki laboratoryjne? (dopisz wartości brzegowe)
WBC 12,7 (5,5-19,5)
Limf# 8,7 (0,8-7,0)
Mon# 0,5 (0,0-1,9)
Gran# 3,5 (2,1-15)
% limf 68,1% (12-45)
Mon% 4,3% (2-9)
%gran 27,6% (35-85)
RBC 11,24 (4,6-10)
HGB 177 (93-153)
HCT 57,5% (28-49)
MCV 51,2 (39-52)
MCH 15,7 (13-21)
MCHC 307 (300-380)
RDW 15,1% (14-18)
PLT 123 (100-514)
MPV 11,6 (5-9)
PDW 15,7
PCT0,142%

Jakiej konsystencji i jakiego koloru jest stolec? Ciemny i twardy czy raczej jasny i rzadki?ciemny, zbity, twardy
Opisz swój problem:
Chorobę zauważyliśmy, gdy Ryś zaczął pić ogromne ilości wody i w ciągu dwóch tygodni stracił 0,5kg. Obecnie próbujemy ustabilizować poziom cukru u Rysia. Dzięki forum od niedzieli mierzymy cukier glukometrem więc teraz wiadomo już dokładniej jaki jest poziom cukru. Weterynarz upiera się przy dawkach- 1 jednostka caninsulin przy cukrze ponad 200. Wcześniej próbowaliśmy podawać pół tabletki glipizide 5mg dwa razy na dobę, ale w piątek Ryś stracił apetyt i zrobił się osowiały- więc przeszliśmy na insulinę. Obecnie apetyt wrócił, ale cukier skacze. Jeszcze w weekend podawaliśmy 1 jednostkę dwa razy na dobę, ale poskutkowało to cukrem 150 na czczo rano, dawkę zredukowano. Ja w temacie cukrzycy u kotów jestem początkująca, proszę o Waszą radę odnośnie dawek insuliny dla Rysia. Oraz czy takie strzykawki będą dobre: http://diabetyk24.pl/becton-dickinson-s ... l_378.html lub http://diabetyk24.pl/becton-dickinson-s ... o_379.html? Przepraszam jeśli się powtarzam z pytaniami, ale nie udało mi się przebrnąć jeszcze przez wszystkie wątki cukrzycowe.
Morela i Ryś

morela_i_ryś

Od: Wto lip 20, 2010 14:25

Post » Wto lis 13, 2012 20:03 Re: Wątek cukrzycowy VII

morela_i_ryś pisze:Witajcie, zacznę od początku:

Kot czy kotka? kot
Jak się nazywa?Ryś
Ile ma lat? 4,5roku
Ile waży? 5 kg
Za gruby /za chudy? trochę za chudy, brakuje jakieś 0,5 kg
Kiedy zdiagnozowano cukrzycę? 6.11.2012
Jak jest kontrolowana choroba? caninsulin, wizyty co 2-3 dni w gabinecie
Czy mierzysz u kota cukier glukometrem? tak
Jeśli tak, to jakim? Accu check activ
Jaką podajesz insulinę? canininsulin
U 40 czy U 100? U40
Ile kresek (IE)? 1
Raz dziennie czy dwa razy dziennie? obecnie mam czekać aż poziom będzie powyżej 200
Aktualny poziom glukozy we krwi? 252mg/dl
Czy kot dostaje lub dostawał sterydy? szczerze mówiąc nie wiem
Czy robione były badania tarczycy (test T4)? nie
Czy występuje u Twego kociaka neuropatia (osłabienie kończyn, chwiejny chód)? nie
Jaką podajesz karmę? mokrą, jeśli mnie nie ma cały dzień suchą (RC skin hairball)
Mniej więcej ile? mokrej , w zależności od firmy ok 1 opakowania dziennie, suchej-trudno powiedzieć bo mamy również drugiego kota
Karmienie przed podaniem insuliny, czy po? po
Inne choroby? -
Czy podajesz jakieś leki? Jeśli tak, to jakie antybiotyk, zastrzyki co 2 dni, niestety nie mogę się doczytać w książeczce jaki
Czy znane są wyniki laboratoryjne? (dopisz wartości brzegowe)
WBC 12,7 (5,5-19,5)
Limf# 8,7 (0,8-7,0)
Mon# 0,5 (0,0-1,9)
Gran# 3,5 (2,1-15)
% limf 68,1% (12-45)
Mon% 4,3% (2-9)
%gran 27,6% (35-85)
RBC 11,24 (4,6-10)
HGB 177 (93-153)
HCT 57,5% (28-49)
MCV 51,2 (39-52)
MCH 15,7 (13-21)
MCHC 307 (300-380)
RDW 15,1% (14-18)
PLT 123 (100-514)
MPV 11,6 (5-9)
PDW 15,7
PCT0,142%

Jakiej konsystencji i jakiego koloru jest stolec? Ciemny i twardy czy raczej jasny i rzadki?ciemny, zbity, twardy
Opisz swój problem:
Chorobę zauważyliśmy, gdy Ryś zaczął pić ogromne ilości wody i w ciągu dwóch tygodni stracił 0,5kg. Obecnie próbujemy ustabilizować poziom cukru u Rysia. Dzięki forum od niedzieli mierzymy cukier glukometrem więc teraz wiadomo już dokładniej jaki jest poziom cukru. Weterynarz upiera się przy dawkach- 1 jednostka caninsulin przy cukrze ponad 200. Wcześniej próbowaliśmy podawać pół tabletki glipizide 5mg dwa razy na dobę, ale w piątek Ryś stracił apetyt i zrobił się osowiały- więc przeszliśmy na insulinę. Obecnie apetyt wrócił, ale cukier skacze. Jeszcze w weekend podawaliśmy 1 jednostkę dwa razy na dobę, ale poskutkowało to cukrem 150 na czczo rano, dawkę zredukowano. Ja w temacie cukrzycy u kotów jestem początkująca, proszę o Waszą radę odnośnie dawek insuliny dla Rysia. Oraz czy takie strzykawki będą dobre: http://diabetyk24.pl/becton-dickinson-s ... l_378.html lub http://diabetyk24.pl/becton-dickinson-s ... o_379.html? Przepraszam jeśli się powtarzam z pytaniami, ale nie udało mi się przebrnąć jeszcze przez wszystkie wątki cukrzycowe.

Witaj w Naszym gronie,

Super że trafiłaś do nas :).
Na pewno ogrom informacji Cię przytłoczył dlatego wklejam kilka najwazniejszych informacji, które warto wiedzieć już od początku.

Jeżeli chodzi o strzykawki to odpowiedni będą te:
http://diabetyk24.pl/becton-dickinson-s ... l_378.html

Czy jesteś w stanie zrobić Ryśkowi krzywą cukrzycową czyli mierzenie co 2h? To daje bardzo duży obraz tego jak działa na insulinę.
Proponowałabym zmianę insuliny na Levemir lub Lantus.
Do jedzenia tylko mokre i tylko mokre. Tutaj zamieszczam listę z wątku:
viewtopic.php?f=36&t=140368&start=14

Możesz spróbować nie wiem jaki jest Twój wet podesłać mu ów wątek. Może to go zainteresuje.
Na pewno trzeba podać insulinę przy wynikach 200 a nawet 150 tylko wtedy bardzo małe dawki. Tutaj zamieszczam link z dawkami:
viewtopic.php?f=36&t=140368&start=13

Pytaj....i jeszcze raz pytaj.

Patii

Od: Wto cze 10, 2008 9:05

Post » Wto lis 13, 2012 20:23 Re: Wątek cukrzycowy VII

:( Kolejny kot na caninsulin. Jakie to smutne :(.
Morela, przede wszystkim absolutnie i bezwzględnie musicie zmienić caninsulin na lantusa albo levemira. Innej opcji nie ma. Caninsulin to nieporozumienie i tą metodą nie ustabilizujesz cukru. Alb skłonisz veta do zmiany, albo zmienisz veta. Niestety. Glipizde, czy jak tam, też się nie nadaje, robi więcej pożytku niż szkody. Interwencja przy wynikach powyżej 200 też wydaje mi się złym zaleceniem. Twój kot wymaga insulinoterapii i wspomagania. Być może cukier trochę spadnie po zmianie diety - i tu kolejna sprawa. Absolutnie musisz odstawić tą suchą karmę (a tą już szczególnie), bo jest napakowana węglowodanami. Twój kot nie może jeść węglowodanów i to jest zasada pierwsza i podstawowa. Ja też mam drugiego kota - postarałam się oba przestawić na nową dietę, a jak trzeba to je rozdzielam przy jedzeniu. Musisz zaopatrzyć się w wysokobiałkową, bezzbożową, dobrej jakoś mokrą karmę (grau, ziwipeak, moonlight, tańsza opcja miamor delikatna przekąska bozita, animoda von feinstein, animoda von carny i wszystko, co się nazywa filety - to jest czyste mięso, ale tego typu karma jako uzupełnienie). Poziom cukru nie jest w tej chwili bardzo wysoki, więc być może dieta od razu wiele zmieni. Niemniej jednak musisz mieć insulinę.

sheridan

Od: Śro wrz 02, 2009 12:58

Post » Wto lis 13, 2012 20:25 Re: Wątek cukrzycowy VII

morela,wybór strzykawki zależy od insuliny jaką podajesz. Caninsulin wymaga U-40, w linku od Patii masz U-100. Uważaj, żeby nie pomylić. Tak czy siak, pewnie dowiesz się tu, że powinnaś kotu podawać insulinę Lantus lub Levemir, a nie Caninsulin.
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Od: Śro kwi 25, 2012 21:58

Post » Wto lis 13, 2012 20:35 Re: Wątek cukrzycowy VII

Dziękuję Wam za szybką odpowiedź. Już od dwóch dni rozmawiam z weterynarzem na temat zmian dawek, ten jednak jest nieugięty. Przyznam się szczerze, że zastanawiam się czy nie ustalić ich na własną rękę. Z nowymi strzykawkami na pewno będzie łatwiej, nie mogę odmierzać w niej dawek canisulin według tej tabeli: http://gorbzilla.com/conversion_calculator.htm ? Rozmawiałam też o insulinie ludzkiej, weterynarz stwierdził, że przejdziemy na nią kiedy caninsulin się nie sprawdzi. Według niego na razie wszystko jest ok.
Może powiem jak wygląda obecna sytuacja z cukrem. W sobotę Ryś dostał pierwszą dawkę (1 jednostka) u weterynarza gdzieś ok godziny 13-14 (cukier 371 mg/dl), taką samą dawkę dostał wieczorem o 22 i w niedzielę o godzinie 9 (o 10:30 cukier wynosił 115 u weterynarza). Wtedy zapadła decyzja żeby zredukować ilość dawek (nie było też cukru w moczu). Wczoraj o godz 6:30 cukier przed insuliną i jedzeniem wynosił 151, (Ryś dostał insulinę) a o 13-14 u weterynarza 121. Dziś 11:40 cukier przed insuliną (rano nie udało mi się go zmierzyć, nie chciałam dawać w ciemno) wynosił już 355 (i jest w moczu też), Ryś od razu dostał jednostkę. O 17:40 cukier:252.
Taki dokładny pomiar zrobić będę mogła dopiero w następny weekend, bo w ten nie będzie mnie całe dnie w domu. Nie chciałabym jednak do tego czasu zostawiać Ryśka takiego nieuregulowanego, zwłaszcza, że nie ma mnie w ciągu dnia w domu. Ile gram mokrego jedzenia powinien Ryś dostawać w ciągu doby? Już od początku przeszliśmy na polecane przez Was karmy, problem w tym, że nasza kotka Ciri nie chce ich jeść. Do naszego weterynarza zawsze miałam zaufanie, może to kwestia braku częstych przypadków cukrzycy u niego. Kogoś polecacie za Szczecina?
Morela i Ryś

morela_i_ryś

Od: Wto lip 20, 2010 14:25

Post » Wto lis 13, 2012 21:12 Re: Wątek cukrzycowy VII

morela, zanim Rysiek będzie naprawdę "uregulowany" minie zapewne trochę więcej czasu niż tydzień. :) Będziesz musiała na spokojnie zrobić krzywą.
O dawkach insuliny niech się wypowiedzą bardziej doświadczone dziewczyny, zwłaszcza, że bierzecie Caninsulin, a ja się na tym nie znam. Na razie macie skoki 115-355, a to raczej oznacza, że dawka jest do korekty. Na forum najczęściej spotkasz się z zaleceniem rozpoczęcia od małej dawki, potrzymania jej przez jakiś czas (nawet 10 dni) i powolnego korygowania w razie konieczności. I oczywiście odradza się Caninsulin.

Nie miałyśmy tu jakiejś koleżanki ze Szczecina? :)
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Od: Śro kwi 25, 2012 21:58

[poprzednia][następna]