PROSZE O POMOC-ŁEZEK MUSI ZYC

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pon lis 12, 2012 11:19 Re: Kot śpi z otwartymi oczami, chudnie mimo jedzenia...

Badania były robione parę dni temu - zawiozłam go sama na Podleśną bo podejrzewałam tasiemca,
albo coś podobnego, bo kot nikł w oczach i stał się osowiały. Zrobili badania krwi na moją prośbę.
Wyniki zaraz wkleję jak tylko będę je miała, bo nie są u mnie.
Jak już pisałam dr uznała, że "widocznie taka jego uroda".

Myślicie, że mnie szlag nie trafia jak ktoś próbuje mi wmówić, ze młody kot, który chudnie, mimo jedzenia, przestaje się nagle bawić i śpi z otwartymi oczami "po prostu tak ma" - już raz się pokłóciłam z tą Panią doktor...
Leczyła go dr.Wójcik.

Będę próbowała się dostać do dr.Jabłonickiej.

Po raz kolejny - nie proszę o diagnozę, ale o podpowiedzenie na podstawie swoich doświadczeń co może być kotu,
ponieważ już zauważyłam, że na Podleśnej robią badania tylko na konkreną prośbę, więc jeśli się uprę zrobią co chce,
ale muszę wiedzieć co - może to dla Was głupie, ale naprawdę mi zależy - gdybym miała - zapłaciłabym za leczenie, gdzie
indziej. Jednak nie mam, ostatnie moje fundusze poszły na 6 chorych kociaków, z których jeden tylko przeżył - nie obyło się
bez kłótni na Podleśnej, ale postawiłam się Pani doktor i nie miała wyjścia wtedy.

Jedyny sposób na nią to powiedzieć jej konkretnie, które badania MA zrobić i już - i ewentualnie je skonsultować z innymi wetami.

Sylwia1701

Od: Nie lis 11, 2012 22:12

Post » Pon lis 12, 2012 11:24 Re: Kot śpi z otwartymi oczami, chudnie mimo jedzenia...

słuchaj,przy podwyzszonych leukocytach i chudnięciu kota test na wirusówki(białaczka przede wszystkim)jest priorytetem.Tu widac po Twoim opisie ,że kot z sił opada,normalnie kot powinien się bawić,a tu widac,że jest to cos bardzo powaznego.Spradx ,czy ma blade dziasła,to tez jest jakis wskaźnik,swiadczy np.o silnej anemii,a wtedy transfuzję normalny wet zleca.Ja jestem daleko stamtąd,ale dziewczyny powinny dac Ci do myslenia,słuchaj Ich wkazówek... :(
BOZENAZWISNIEWA

Post » Pon lis 12, 2012 11:24 Re: Kot śpi z otwartymi oczami, chudnie mimo jedzenia...

zdecydowanie proponuje zminiec w pierwszej kolejnosci weta
agula76

Post » Pon lis 12, 2012 11:27 Re: Kot śpi z otwartymi oczami, chudnie mimo jedzenia...

BOZENAZWISNIEWA pisze:mnie nie interesuje fundacja-sracja,jak kot umiera to biore i grzeje do weta jaki jest w stanie mu pomóc.
wkurzają mnie takie wątki,co ma fundacja w momencie jak kot jest u Ciebie...

Kurcze ZROZUM - jest u mnie w DT, ale opiekuje się nim fundacja - powiedz mi skąd mam wziąć środki na leczenie 7 kotów, które mam i jeszcze swojego? Gdybym miała pojechałabym sama z nim do weta, ale NIE MAM.
Mam długi u znajomych bo poprzednie kocięta też leczyłam w dużej mierze na swój koszt, załatwiałam osocze, antybiotyki itp.
Poszło na to mnóstwo pieniędzy, mam 20zł w portfelu i co mam wg Ciebie zrobić?

Masz? To pożycz mi na wizytę jeśli to takie proste wg Ciebie - oddam jak dostanę pieniądze.

Łatwo mówić - 5 kociaków umierało mi na rękach, mimo, że robiłam co mogłam, leki nie pomogły.
Uważasz, że to łatwe patrzeć na ich śmierć?! Nie.

Wiem jedno - zrobiłam wszystko co mogłam - żyły krótko, ale były kochane najbardziej na
świecie i otoczone pełną opieką weterynaryjną - ale nie zarabiam milionów, nie wygrałam w totka, pieniądze się w końcu skończyły...

Szlag mnie trafia - łatwo oceniać ludzi, samemu nie będąc w takiej sytuacji!

Badanie krwi:
leukocyty 30,90
erytrocyty 8,87
hemoglobina 8,50
hematokryt 0,43
mcv 48
mch 0,96
mchc 19,8
rdw 21
plytki krwi 360
mpv 15

obraz krwinek bialych
kwasochlonne 2
paleczkowate 8
segmentowane 65
limfocyty 25

aspat 34
aiat 39
alp 58

glukoza 61
kreatynina 0,9
mocznik 50
bialko calkowite 84
Ostatnio edytowano Pon lis 12, 2012 11:42 przez Sylwia1701, łącznie edytowano 2 razy

Sylwia1701

Post » Pon lis 12, 2012 11:35 Re: Kot śpi z otwartymi oczami, chudnie mimo jedzenia...

leukocytów za duzo norma do 20 ....

w tym przypadku te wyniki powinny byc rozszerzone o oznaczenia biochemiczne wątrobowe , nerkowe itd...moze byc tylko stan zapalny ale trzeba wiedziec czego ...jezeli leukocytow jest za duzo powinien byc zrobiony rozmaz krwinek nbialych
agula76

Post » Pon lis 12, 2012 11:57 Re: Kot śpi z otwartymi oczami, chudnie mimo jedzenia...

Sylwia1701
ja wiem co to nie miec pieniędzy,bo mam koty ciezko chore...niestety jestem zadłuzona u weta,jesli nie mam pieniedzy i tak wioze kota,liczac ,że "kiedys oddam".Z drugiej strony jesli nie mam pieniedzy to nie biore kolejnego kota.Czego odczekujesz w takim razie-,żebym co napisała"mądrego"?nie jestem lekarzem,takie lezenie oprócz białaczki moze swiadczyc o ostrej niewydolności nerek na przykład,o zab.wchłaniania(jak je i nadal chudnie)-ale będziesz wiedziała, jak biochemię sie zrobi:krew/mocz...Żadna z nas nie jest jasnowidzem(ja nie jestem) i skad mam wiedzieć na co Twój kot choruje. 8O Co się nie napisze masz kontrargument,nie wiem,jak się kot meczy,nie masz za co go leczyc,to go oddaj ,albo uspij,ma "zdychacniewiadomoile" :?: Bądź poważna...
BOZENAZWISNIEWA

Post » Pon lis 12, 2012 12:01 Re: Kot śpi z otwartymi oczami, chudnie mimo jedzenia...

glukoza norma jest od 100-130 u kota w wynikach jest
60
zdecydowanie za malo ....stśd apatia...przy spadku cukru ludzie wpadaj aw spiączke:(

moze tym tropem
agula76

Post » Pon lis 12, 2012 12:03 Re: Kot śpi z otwartymi oczami, chudnie mimo jedzenia...

Porażka - nie czytacie co piszę...
Jedziemy do weta, pytam o wskazówki, żeby je sobie zapisać i powiedzieć lekarzowi.
I tyle.

Sylwia1701

Post » Pon lis 12, 2012 12:06 Re: Kot śpi z otwartymi oczami, chudnie mimo jedzenia...

Sylwia , spoko....
wg wyniku kot ma hipoglikemie-niedocukrzenie stad moga byc objawy jak chudniecie, objawy neurologiczne.....
z wyniku jasno wynika ze poziom glukozy jest alarmujaco niski
ponizej 50 to śpiączka!!!!!

mysle ze to jest przyczyna

zwroc uwage na ten wynik konkretnmemu wetowi i bedzie po problemie...tak mysle
agula76

Post » Pon lis 12, 2012 12:08 Re: Kot śpi z otwartymi oczami, chudnie mimo jedzenia...

agula76 pisze:Sylwia , spoko....
wg wyniku kot ma hipoglikemie-niedocukrzenie stad moga byc objawy jak chudniecie, objawy neurologiczne.....
z wyniku jasno wynika ze poziom glukozy jest alarmujaco niski
ponizej 50 to śpiączka!!!!!

mysle ze to jest przyczyna

zwroc uwage na ten wynik konkretnmemu wetowi i bedzie po problemie...tak mysle

Dziękuję - i tak zrobię!

Sylwia1701

Post » Pon lis 12, 2012 12:14 Re: Kot śpi z otwartymi oczami, chudnie mimo jedzenia...

viewtopic.php?f=36&t=140368&start=8

poczytaj sobie na watku cukrzycowym

o hipoglikemi

niski poziom glukozy jest o wiele gorszy niz ten wysoki w skutkach
natychmiast udaj sie do weta

zwróc uwage mu na wynik z glukozy
agula76

Post » Pon lis 12, 2012 12:19 Re: Kot śpi z otwartymi oczami, chudnie mimo jedzenia...

BOZENAZWISNIEWA pisze:Sylwia1701
ja wiem co to nie miec pieniędzy,bo mam koty ciezko chore...niestety jestem zadłuzona u weta,jesli nie mam pieniedzy i tak wioze kota,liczac ,że "kiedys oddam"....

Bożena, nie wiem, jak sobie wyobrażasz, że Sylwia pójdzie do zupełnie nieznanego weterynarza (bo na to ją wszyscy namawiąją, i słusznie) a po wizycie powie, że nie ma kasy 8O i zapłaci kiedy indziej.

Czy kot, prócz tego, że jest apatyczny, ma jakieś inne objawy?
Jaką ma temperaturę? (tak na codzień, nie tylko u weta). Czy cokolwiek się bawi i jaki ma apetyt?

Hipoglikemia może być dobrym tropem, ale nie musi.
Kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!
[...] jesteś tym, co jesz... kabanosem w majonezie"

ariel

Od: Wto mar 15, 2005 11:48

Post » Pon lis 12, 2012 12:20 Re: Kot śpi z otwartymi oczami, chudnie mimo jedzenia...

Sylwia jeszcze jedno bo to bardzo wazne ...

jezeeli kot sie trzesie to oczywiscie moga byc rozne przyczyny ale w przypadku spadku cukru moze oznaczac ze wpadnie w spiaczke :(

musisz mu dopoki nie udasz sie do weta podac lyzeczka karme mokra wymieszna z miodem ...

wyniki kolejne oczywiscie na czczo
agula76

Post » Pon lis 12, 2012 12:22 Re: Kot śpi z otwartymi oczami, chudnie mimo jedzenia...

Ariel...

w wynikach badan potwierdzona póki co hipoglikemia 61 glukoza 8-O

wiec byc moze to jest trop ...
agula76

Post » Pon lis 12, 2012 12:26 Re: Kot śpi z otwartymi oczami, chudnie mimo jedzenia...

Podałam wodę z glukozą...

Sylwia1701

[poprzednia][następna]