Pń : Maru DS, 8-mies Striełka bardzo pragnie domu! Czeka ...

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lis 02, 2012 23:47 Re: Maru i kociak- smutni, samotni na działkach :( DT proszę

:(

tamiss

Od: Śro lut 10, 2010 17:08

Post » Pon lis 05, 2012 8:33 Re: Maru i kociak- smutni, samotni na działkach :( DT proszę

Avian co to za "śmietanka", którą wypija Maru? Nie ma po niej kłopotów z brzuszkiem?
Ostatnio edytowano Pon lis 05, 2012 9:06 przez Villentretenmerth, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek Obrazek

Koty roznoszą ludziom po świecie światełka. Małe, grzejące płomyczki. Kiedy gasną, wokół robi się ciemno i zimno...
Czy z kotami się idzie przez życie? Skądże! Z kotami przez życie się tańczy!

Nigdy nie wiesz, kiedy dopadnie Cię nienawiść. Nigdy nie wiesz, kiedy spotka Cię przyjaźń.

Villentretenmerth

Od: Pon sie 27, 2012 17:47

Post » Pon lis 05, 2012 8:35 Re: Maru i kociak- smutni, samotni na działkach :( DT proszę

Jak się kociaki miewają?

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Pon lis 05, 2012 9:10 Re: Maru i kociak- smutni, samotni na działkach :( DT proszę

Villentretenmerth pisze:Avian co to z "śmietanka", którą wypija Maru? Nie ma po niej kłopotów z brzuszkiem?

To zwykła śmietana, najczęściej 30%, rozcieńczona ciepłą wodą.
Jeszcze żaden z moich kotów nie miał problemów po śmietanie - już nie pamiętam, który z hodowców powiedział mi kiedyś, że śmietana jest lepiej przyswajalna dla kotów. Faktycznie sprawdzone przez lata.

Nie było mnie przez weekend, mama meldowała, że Maru łykał dzielnie tabletki z mięskiem, a Biełka równiez do niej wybiegała na spotkanie :D To oznacza, ze koteczka na pewno szybko sie oswoi.
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Pon lis 05, 2012 9:13 Re: Maru i kociak- smutni, samotni na działkach :( DT proszę

Ja czasami daję MPikom śmietanę i też nie zauważyłam sensacji żołądkowych.
Za zdrówko kociastych i domki :ok:

Erin

Post » Pon lis 05, 2012 9:18 Re: Maru i kociak- smutni, samotni na działkach :( DT proszę

Albert po mleku ma biegunkę... :?
Obrazek Obrazek

Koty roznoszą ludziom po świecie światełka. Małe, grzejące płomyczki. Kiedy gasną, wokół robi się ciemno i zimno...
Czy z kotami się idzie przez życie? Skądże! Z kotami przez życie się tańczy!

Nigdy nie wiesz, kiedy dopadnie Cię nienawiść. Nigdy nie wiesz, kiedy spotka Cię przyjaźń.

Villentretenmerth

Od: Pon sie 27, 2012 17:47

Post » Pon lis 05, 2012 9:19 Re: Maru i kociak- smutni, samotni na działkach :( DT proszę

Villentretenmerth pisze:Albert po mleku ma biegunkę... :?

No i właśnie dlatego daję śmietanę, nie mleko.
Obrazek

Avian

Post » Pon lis 05, 2012 9:21 Re: Maru i kociak- smutni, samotni na działkach :( DT proszę

Otóż to :ok:
Śmietana nie ma chyba laktozy zawartej w mleku, która szkodzi kociastym.
Czy jakoś tak to leciało ...

Erin

Post » Wto lis 06, 2012 19:23 Re: Maru i kociak- smutni, samotni na działkach :( DT proszę

Maru już zupełnie się zasymilował z chłopakami w altanie.
Bardzo zgodny z niego kot, spokojny i nie narzucający sie. Musi jednak budzić respekt, bo dzis zastałam całą bandę zgodnie śpiącą w altanie (przy otwartym oknie) ze Wściekłym Radkiem włącznie ;) Przy czym Maru zajmował miejsce Radka, a ten pokornie wciśnięty w najmniejsze posłanko (a ma 9 kg :twisted: )

Zdrówko Maru juz zdecydowanie lepsze, po katarze nie ma śladu, humor sie poprawił, a dziś odmówił kategorycznie zjedzenia antybiotyku, więc zakończyłam kurację ;)
We wtorek za tydzień zbadam mu krew i jak wszystko bedzie ok, po 18 listopada umawiam go na zęby i oporządzenie podogonia ;)

Biełeczka też czeka codziennie, nadal jednocześnie szczęśliwa, ze jest człowiek i smutna, bo opuszczona i samotna ... Coraz bliżej podchodzi, coraz pewniej. Juz nie mogę sie doczekać kiedy ją dotknę - wierzę, ze to będzie przełom, jak u Maru.
Obrazek

Avian

Post » Wto lis 06, 2012 20:28 Re: Maru i kociak- smutni, samotni na działkach :( DT proszę

dziś odmówił kategorycznie zjedzenia antybiotyku, więc zakończyłam kurację

Podczytałam kiedyś u Pani Ani Dymnej, że ogródkowej chorej znajdzie podawała antybiotyk w białym serku. Używam Bielucha bezsmakowego, kruszę Unidox i tak podaję kotom ulicznym. I zawsze jest wyjedzone. Wcześniej dawałam w śmietance, ale tam antybiotyk opada na dno i nie zawsze koty to wylizują do końca. Ale ponoć Unidox jest bezsmakowy.
Mam bezdomniaka, który siedział u mnie w piwnicy przed kastracją 3 tygodnie. Jedyny jego posiłek to była śmietanka 12 %. Niczego więcej nie ruszył, ani mięska, ani konserw, ani nawet nereczek. Na początku szło pół litra dziennie, potem tylko ćwiartka. I przestał tak dziwnie śmierdzieć, choć to nie było zatrucie mocznikowe.
Kupuję w Biedronce, taką do kawy za 2,49 zł, bardzo ulicznym smakuje. Domowe natomiast wolą wodę.

Nas troje

Od: Sob kwi 09, 2011 11:31

Post » Wto lis 06, 2012 20:47 Re: Maru i kociak- smutni, samotni na działkach :( DT proszę

Dzięki za pomysły!

Najczęściej leki wciskam w całości do ryjka, ale czasami jak kot nie da sie złapać, to staram sie dawać w jakimś pysznym i śmierdzącym żarciu - najbardziej się nadaje wszystko z makrelą ;)
Faktycznie o serku nie pomyślałam, pewnie by zjadł, skoro tak sie na śmietankę trzęsie :lol:
Śmietanka jest cooool, całą zimę daję na rozgrzewkę cieplutką śmietanę :D I już widzę, ze jeden z dotychczasowych jej amatorów ma w Maru ostrą konkurencję - musze rozstawiać miski w tajnych miejscach, żeby każdy mógł w spokoju swoją porcję wypić :twisted:

Maru dostawał właśnie Unidox, wiem, że jest właściwie bez smaku, więc upychałam w kawałki mięsa - on i tak łyka jedzenie bez gryzienia, w całości, w końcu nie ma prawie zębów ;)
Dziś był ósmy dzień antybiotyku, więc spokojnie mogłam już zakończyć kurację 8)
Obrazek

Avian

Post » Śro lis 07, 2012 15:14 Re: Maru i kociak- smutni, samotni na działkach :( DT proszę

Zapraszam na bazarek dla Maru :kotek:
viewtopic.php?f=20&t=147863
Obrazek

Avian

Post » Czw lis 08, 2012 15:47 Re: Maru i kociak- smutni, samotni na działkach :( DT proszę

Mikesz też Unidox dostawał :wink:

Dobrze że chłopaki w zgodzie żyją :D
Za szybkie oswojenie Białeczki :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
ObrazekObrazek

amyszka

Od: Czw mar 22, 2007 14:26

Post » Czw lis 08, 2012 15:58 Re: Maru i kociak- smutni, samotni na działkach :( DT proszę

Avian, co slychac u Twojej gromadki?

Erin

Post » Czw lis 08, 2012 17:43 Re: Maru i kociak- smutni, samotni na działkach :( DT proszę

Avian pisze: Przy czym Maru zajmował miejsce Radka, a ten pokornie wciśnięty w najmniejsze posłanko (a ma 9 kg :twisted: )

:mrgreen:

Hehe, Maru swoimi gabarytami zrobił wrażenie nawet na Radku :twisted:

Za zdrówko Marunia , oswojenie Białeczki i dobre domy dla obu koteńków :ok:

miltonia

Od: Wto maja 08, 2007 18:29

[poprzednia][następna]