Hej Dziewczyny,
ja w sprawie dzienniczków. Wszystkim udzielającym rad, śledzącym i zainteresowanym byłoby bardzo pomocne, gdyby każda osoba pisząca w sprawie swojego kota cukrzycowego miała założony dzienniczek podobnie jak „Kociara”, która robi tak już od wielu lat. Chciałam tę „modę” zaprowadzić już kilka lat temu, ale podniosły się wtedy protesty.
Ja często tak bardzo się do tej pory zniechęcam szukaniem wcześniejszych wyników, że najpóźniej po pół godziny sfrustrowana zamykam stronę, myśląc sobie: Tinka, nie masz aż tyle czasu na szukanie poszczególnych wyników i potrzebnych ci info lub na zadawanie dodatkowych pytań, żeby wiedzieć dokładnie, co się z danym kotem dzieje.
Nie będę już udzielała żadnemu dłużej bywającemu w naszym wątku właścielowi jakichkolwiek porad, jeśli nie będzie miał założonego dzienniczka z systematycznymi (= codziennymi) wpisami pomiarów, dawek insuliny, ilości karmy, ewentualnie dodatkowych uwag.
Do tej pory nie znalazłam żadnego polskiego portalu, gdzie można by wstawić tabele Excel online. Czy Wy znacie jakieś polskie portale?
Zrobiłam już wiele lat temu instrukcję wstawiania tabeli Excel do Internetu, z której korzysta od początku „Kociara”. Jest to strona niemiecka. Jeśli znacie inne strony, to też ok. Najważniejsze, żeby każdy szukający pomocy miał wyniki w kupie, żeby można było na to całościowo spojrzeć, żeby zobaczyć tendencję.
Tabelę najlepiej zrobiłabym w podpisie, bo tabela będzie wtedy wszędzie widoczna i będzie ją można na bieżąco aktualizować.
Instrukcja ładowania tabeli w portalu oyla.de 1. Logujesz się na
http://www.oyla.de z nazwą HP i adresem E-mail, przy AGB musisz zaznaczyć pole krzyżykiem (ich habe die AGB gelesen und stimme zu). Nazwa HP musi mieć tylko małe litery: np. wyniki_synka.
2. Czekasz na mail z linkiem aktywizującym i klikasz na niego. Jeśli nie uda się automatycznie, to skopiuj go i przenieś w odpowiednie pole.
3. Dostaniesz następny link z Twoimi danymi do zalogowania.
4. Zaloguj się, a potem kliknij po lewej stronie na „Textseiten“ (drugi nagłówek – Seitenbearbeitung). Załóż nową stronę (neue Textseite anlegen), daj jej tytuł (... gib ihr einen Titel), np. tabela Synka i kliknij na „Textseite anlegen“.
5. Po lewej stronie w trzecim nagłówku „ Bilder und Dateien” masz też taki sam podtytuł „Bilder und Dateien ”. Kliknij na tę opcję. I poszukaj „Dateien hochladen” (3. pozycja).
5. Kliknij na „Datei hochladen“ i wybierz (na samej górze: Art.) Office (Word/Excel). Kliknij na „Durchsuchen“ i załącz odpowiednią tabelę z Twojego pliku w komputerze, którą chciałaś załadować. Nazwa pliku na Twoim komputerze nie może mieć żadnych przerw (najlepiej zrobić to ze znakiem _ , np. Tabela_Synka lub jakoś podobnie. Kliknij teraz na „Jetzt hochladen”.
6. Kliknij następnie po lewej stronie na „Textseiten“ i otwórz założoną przez Ciebie stronę funkcją „Bearbeiten”.
7. Na górze masz taki znaczek, który wygląda jak część łańcuszka (hiperlink). Jest on na górze, po środku drugiego paska menu. Kliknij na niego. Wybierz do Twojej tabeli (Bitte wähle die Art des Hyperlinks aus) tekst: „Verknüpfung zu Office Datei“.
8. Następnie kliknij na „weiter“ i zobaczysz w „Datei auswählen“ swój załadowany plik. Daj mu tytuł, np. Tabela Synka. Kliknij na „Einfügen“, wtedy pokaże się nazwa tabeli. Kliknij na dole na „Speichern“.
9. Kliknij potem na „Öffnen“ Na stronie pokaże się nazwa Twojej tabeli. Potrzebny jest Ci jeszcze URL, żeby wkleić tabelę na forum (najlepiej w podpisie). Kliknij prawą stroną myszki i skopiuj plik. ( u mnie dla próby z zupełnie innym plikiem wyglądało to tak:
http://www.oyla.de/userdaten/488/26639/ ... _Synka.xls.
10. Tabelę możesz na bieżąco aktualizować. Zaczynasz wtedy od 5. punktu. URL nowo załadowanej tabeli jest takie samo, jeśli w Twoim komputerze pozostanie taka sama nazwa.
Tu masz jeszcze całą instrukcję po niemiecku:
http://www.forumromanum.de/member/forum ... betes.htmlPozdrowienia
Tinka