Wątek dla nerkowców - VIII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw paź 04, 2012 20:10 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Megan, myślę że możesz mieć rację. Kocica po kilku super dobrych, aktywnych dniach, zrobiła się ospała :cry:
ObrazekObrazekObrazek

Monikaa

Od: Sob lut 18, 2012 19:28

Post » Sob paź 06, 2012 15:31 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Monikaa pisze: Pełne wyniki jakie miała robione miesiac temu:
mocz:
clarity- clear
GLU>=1000 mg/dL

Monikaa a pod kątem cukrzycy kicia była badana? Wpisz te wyniki w wątku cukrzycowym- podpowiedzą Ci jakie badania zrobić.
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Pon paź 15, 2012 6:10 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Witam wszystkich!
Szukam wszelkich podpowiedzi co robić z kotką, jej dietą itd. bo do leczących trochę straciłam zaufanie :(
Kotka na początku września miała robione badania krwi (byliśmy w gabinecie z inną sprawą a że kotka była na głodniaka to pani doktor stwierdziła, że może warto by było ją przebadać na wszystkie okoliczności, kotka ma 3,5 roku). Z badania wszystko było w normie oprócz kreatyniny 2,02... Zalecono nam miesiąc diety na renalu i kolejne badania. Po miesiącu wynik się podwyższył do 2,22 więc zalecono kroplówki podskórne. Zrobiono też usg nerek i wychodzi na to, że jedna nerka nie ma odpowiedniej grubości ścianki. Po pięciu kolejnych dniach kroplówek (oraz dalej diety na renalu) wynik znów się podwyższył do 2,52 :(
Zwątpiłam we wszystko co mi kazano z kotem robić i wczoraj wróciłam do normalnej karmy (stosowanej przed badaniami-dla kotek po sterylizacji) a teraz już nie wiem, boję się jej jeszcze bardziej zaszkodzić :(
Macie może jakieś sugestie?

Swanny

Od: Pon paź 15, 2012 6:00

Post » Pon paź 15, 2012 7:38 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Śro paź 17, 2012 12:20 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Witam

Odkupię azodyl dla mojej chorej kotki.
Własciwie czy ktos wie czym sie rozni azodyl 60 kapo stosowac wymis od azodyl 90 small caps. Czy sklad jest taki sam? i czy mozna go stosowac wymiennie?

Dla pocieszenia wszystkich dzielnych kotów i ich opiekunów napiszę że moja kotka oodkryte PNN miała prawie 2 lata temu. Prawdopodobnie chorowała od bardzo dawna. Pierwszy rok leczenia nie był najszczesliwszy i momętami było bardzo zle. A potem poszłyśmy do dr. Neski. Mój kot obecnie zachowuje sie i bawi jak zdrowy kot i cieszy pełna życia a byli tacy co krzyzyk nad nią stawiali. Bierze leki m.in. azodyl i cieszy sie niezłym zdrowiem i znakomitym humorem(wyniki nie są idealne ale leczymy kota nie wyniki). Mam nadzieje ze pożyje mi jeszcze długo w takiej formie. Dlatego uszy do góry, nie zawsze jest wszystko stracone. :kote życzę zdrowia wszystkim waszyym kochanym kocim przyjaciołom i w razie potrzeby służę radą :)
Obrazek z Szafirkiem Obrazek malutka Obrazek z mamą Zołzą

morwena

Od: Pon wrz 14, 2009 13:26

Post » Wto paź 30, 2012 0:12 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

No i ja dołączę do waszego grona :( Zaczynam lekturę i zaznaczam.

I szukam oczywiście weta od nerek w Lublinie :roll:
Obrazek

itaka

Od: Sob maja 29, 2010 14:43

Post » Wto paź 30, 2012 8:13 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

itaka pisze:(...)

Jak znajdziesz - daj mi znać... :wink:
W każdym razie - bądź ostrożna i nie daj się nabrać na pozory :ok:
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Wto paź 30, 2012 9:57 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

pixie65 pisze:

Chyba, że możecie coś polecić ?
Obrazek

itaka

Od: Sob maja 29, 2010 14:43

Post » Wto paź 30, 2012 10:21 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

itaka pisze:
pixie65 pisze:

Chyba, że możecie coś polecić ?

Ja zrobiłam kotce szczegółowe badania krwi i moczu i skonsultowałam sie mailowo z dr. Neską z Warszawy.
Zalecenie przedstawiłam mojej wetce i tak prowadziliśmy leczenie.
Nieocenione okazały się jednak wiadomości z tego wątku i porady PcimOlki i SłonkoŁódz.

honda11

Od: Wto maja 27, 2008 10:43

Post » Pt lis 02, 2012 16:04 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Mam pytanie,
czy ktoś z Łodzi karmi kota nerkowego renalem firm Trovet, Eukanuba lub Hills? Chciałabym przestawić moja kotkę najchętniej na Eukanubę, ale próbek brak, a najmniejsze opakowanie to 1,5 kg - jesli się okaże, że nie będzie jej smakowało, to kasa wyrzucona w śmieci :(.
Miałabym prośbę o odstąpienie "garści" karmy na spróbowanie.
Bardzo proszę o info na PW
Obrazek

andorka

Od: Wto kwi 25, 2006 22:33

Post » Wto lis 06, 2012 21:57 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Po skutecznym leczeniu w sierpniu starenki Dżekus miał dobrą krew. Spadły też wysokie leukocyty. Dzisiaj zobiłam część badań (Elektrolity będą pojutrze) i jest tragicznie. zaawansowana anemia- erytrocyty poniżej 4 mln, hematoktyt 8 przy minimum 9.

Chcę podać epo. Czy mi sie wydaje , czy ktos kiedyś pisał, że erytropoetyna jest róznej jakości z róznych firm? proszę o odpowiedź , bo czasu mam bardzo mało, a chciałabym , żeby Dzekuś poczuł sie lepiej.

Niestety problemy jelitowe i chora trzustka nam nie ułatwiają zadania.

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Wto lis 06, 2012 22:27 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Ludzie z tego wątku chyba najczęściej podaja aranesp firmy Amgen, daje stosunkowo niewiele powikłan; na receptę, mają sieć wspołpracujących z nimi aptek do których dostarczają lek. Można uzgodnić z nimi telefonicznie lub mailowo dostawę. Podając aranesp czy inne epo pamiętaj o suplementowaniu żelaza i witamin (np ChelaFerr) Trzymajcie się
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Śro lis 07, 2012 8:18 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Zakocona pisze:Po skutecznym leczeniu w sierpniu starenki Dżekus miał dobrą krew. Spadły też wysokie leukocyty. Dzisiaj zobiłam część badań (Elektrolity będą pojutrze) i jest tragicznie. zaawansowana anemia- erytrocyty poniżej 4 mln, hematoktyt 8 przy minimum 9.

Chcę podać epo. Czy mi sie wydaje , czy ktos kiedyś pisał, że erytropoetyna jest róznej jakości z róznych firm? proszę o odpowiedź , bo czasu mam bardzo mało, a chciałabym , żeby Dzekuś poczuł sie lepiej.

Niestety problemy jelitowe i chora trzustka nam nie ułatwiają zadania.

W takiej sytuacji ja bym chyba najpierw rozważyła podanie krwi.

Aranesp (darbepoetyna alfa) można zamówić do apteki bezpośrednio z Amgen.
Zadzwoń albo napisz maila do Amgen i zapytaj, z którą apteką w Twojej okolicy współpracują (w niektórych aptekach nie wiedzą co to aranesp i/albo boją się zamawiać).
Zamówienia przyjmowane są od poniedziałku do czwartku w godzinach: 8.30-17.00, w piątek od 8.30 do 14.30 pod nr telefonów:
Tel: (22) 581 30 17, (22) 581 30 62
Fax: (22) 581 30 04
Mail: eu-cee-pl-zamowienia@amgen.com

No i...pospiesz się.
Od zaraz możesz (a wręcz powinnaś) podawać kotu chela ferr bio complex:
http://www.doz.pl/apteka/p15622-Olimp_C ... lki_30_szt
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Śro lis 07, 2012 15:11 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Wet powiedział, że transfuzja nie jest konieczna. Mam już erytropoetynę z innej lecznicy. Szef tej lecznicy to kumpel mojego weta. Dzisiaj Dżekuś dostanie pierwszy zastrzyk. Oby zaskoczył, bo jesli jest jakiś nowotwór to może byc kiepsko.

Zelazo podaję cały czas, ale od dzisiaj zwiększę dawkę do 1 kapsułki dziennie.Do tego jeszcze calopet.

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Czw lis 08, 2012 19:03 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Mała dostawała Binocrit i super zadziałał z żelazem domiesniowo i b12. Na początku chyba co 2 dni, a potem żadziej
MAŁA Obrazek SPIJ SPOKOJNIE STOKROCIU Obrazek

mala1996

Od: Pon sty 16, 2012 19:47

[poprzednia][następna]