Wątek cukrzycowy VII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw lis 01, 2012 22:13 Re: Wątek cukrzycowy VII

Ja nie. Kupowałam na ebayu i korzystałam z uprzejmości "kuriera".
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Od: Śro kwi 25, 2012 21:58

Post » Czw lis 01, 2012 22:34 Re: Wątek cukrzycowy VII

Małgorzata i Toffee pisze:: Ja mam do Ciebie pytanie w sprawie tej glikemii 40-50. Nie ukrywam, że dla mnie byłby to dzwonek alarmowy i chyba bym się wystraszyła. Naprawdę Twoja kicia dobrze funkcjonuje przy takim cukrze?
U Matyldy czasami zdarzają się niziutkie wyniki ok 50 mg. Funkcjonuje normalnie z tym że jest głodna. Zjada wtedy prawie całą tackę animondy, albo dostaje trochę suchej karmy RC diabetic albo rozmrażam przygotowanego w zamrażalniku surowego indyka. Po niskich wyniku następne Pre jest wysokie - efekt odbicia.

"Kociara"

Od: Pt kwi 13, 2007 9:55

Post » Czw lis 01, 2012 22:55 Re: Wątek cukrzycowy VII

Kociaro, jeśli można, prześlę dziś dzienniczek. :)
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Post » Czw lis 01, 2012 23:01 Re: Wątek cukrzycowy VII

Kocik Psocik pisze:Rano o 8 podałam mu dziś chyba pół jednostki, tj. tłoczek w połowie między pierwszą a drugą kreseczką
Ponieważ do pomiaru glukometrem potrzebuję wciąż pomocy drugiej osoby, stąd pierwsze mierzenie odbyło się o 11:30 i wyniosło 221.
10 minut temu zmierzyłam mu cukier raz jeszcze i ma 176. Za 15 min muszę mu zrobić zastrzyk i nie wiem, czy ta dawka, ten tłoczek między pierwszą a drugą kreseczką strzykawki, to jest odpowiednia czy może za duża?
Rozumiem, że rano przed podaniem 0,5U Lantusa nie zmierzyłaś cukru ?
Na U-100 grubość kreski to mniej więcej 0,20-0,25U, jeśli odmierzyłaś równo między kreskami to prawdopodobnie podałaś 0,75U. Nie jestem pewna czy 0,5U jako dawka początkowa, nie jest za duża. Ja osobiście rozpoczęłabym od 0,25U. Nowa insulina powinna mieć czas na zakorzenienie się (ok 7 dni w przypadku przechodzenia z innej insuliny).

Kocik i Dumi !
Dużo dzieje się u Was, ja osobiście nie nadążam za Waszymi zmianami, stąd proponuję założenie własnych dzienniczków z pomiarami i ewentualnie z innymi danymi np dieta, samopoczucie, cukier w moczu itp. W moim podpisie są wzory różnych dzienniczków. Możecie wybrać wzór, skopiować arkusz do komputera i wprowadzać własne dane.

"Kociara"

Post » Czw lis 01, 2012 23:10 Re: Wątek cukrzycowy VII

No właśnie, chyba czas na dzienniczki, dziewczyny. Łatwiej będzie się rozeznać. :ok:

Jeszcze jedno, Tinka chyba kocikowi mówiła o paskach do mierzenia ketonów w moczu. U nas one są sprzedawane pod nazwą Keto-Diastix.
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Post » Czw lis 01, 2012 23:12 Re: Wątek cukrzycowy VII

Małgorzata i Toffee pisze:Kociaro, jeśli można, prześlę dziś dzienniczek. :)
Dane już wklejone do arkusza Toffiego - są na wątku

"Kociara"

Post » Czw lis 01, 2012 23:19 Re: Wątek cukrzycowy VII

Serdeczne dzięki. Kociaro, jeśli znajdziesz chwilkę, spójrz może na jego glikemię. Jakoś nie bardzo wiem co dalej. Wszystko jest pod kontrolą, ale czasami te spadki są znaczne, a ja w kropelkowaniu nie bardzo się orientuję.
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Post » Czw lis 01, 2012 23:28 Re: Wątek cukrzycowy VII

Małgorzata i Toffee pisze:Serdeczne dzięki. Kociaro, jeśli znajdziesz chwilkę, spójrz może na jego glikemię. Jakoś nie bardzo wiem co dalej. Wszystko jest pod kontrolą, ale czasami te spadki są znaczne, a ja w kropelkowaniu nie bardzo się orientuję.
Nie wiem jak odmierzasz te 0,25U (z kreską czy bez). Dziś wieczorem podałaś <0,25U. Ja osobiście pozostałabym na tej <0,25U. Nie podanie insuliny przy poziomach 59-106 nie spowodowało kosmicznych wyników, więc można przejść na stałą dawkę 0,25U (grubość kreski) lub Twoje <0,25U

"Kociara"

Post » Czw lis 01, 2012 23:39 Re: Wątek cukrzycowy VII

Odmierzam bez kreski. Te moje "<0.25" to jest mniej niż 0.25 ale, kurczę, ile dokładnie, to ja nie wiem.
Ale poniżej 100 to chyba będę omijać dawki, tak?
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Post » Pt lis 02, 2012 1:02 Re: Wątek cukrzycowy VII

Małgorzata i Toffee pisze:Odmierzam bez kreski. Te moje "<0.25" to jest mniej niż 0.25 ale, kurczę, ile dokładnie, to ja nie wiem.
Ale poniżej 100 to chyba będę omijać dawki, tak?
Małgosiu !
A może uda Ci się odmierzyć tylko grubość kreski, bądź jak kreska jest cieńsza to kreska i mikroskopijne
światło pod kreską. Tak,,,, wynik poniżej 100 mg dla bezpieczeństwa pozostawałabym bez insuliny.

"Kociara"

Post » Pt lis 02, 2012 1:30 Re: Wątek cukrzycowy VII

Dzięki, Kociaro! :1luvu:
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Post » Pt lis 02, 2012 8:49 Re: Wątek cukrzycowy VII

"Kociara" pisze:Rozumiem, że rano przed podaniem 0,5U Lantusa nie zmierzyłaś cukru ?
Na U-100 grubość kreski to mniej więcej 0,20-0,25U, jeśli odmierzyłaś równo między kreskami to prawdopodobnie podałaś 0,75U. Nie jestem pewna czy 0,5U jako dawka początkowa, nie jest za duża. Ja osobiście rozpoczęłabym od 0,25U. Nowa insulina powinna mieć czas na zakorzenienie się (ok 7 dni w przypadku przechodzenia z innej insuliny).

Nie zmierzyłam, ale od 18.10 mierzę i zawsze było od 424 do 551 tuż przed podaniem wtedy jeszcze caninsulin.
Wieczorem zrobię rysunki podziałki i tłoczka w różnych pozycjach - mam nadzieję, że tym sposobem dowiem się gdzie powinien się znajdować przy jakiej dawce. Tym bardziej że widzę, iż Filip reaguje bardzo dobrze na Lantusa.

Jak mu dałam 0,75 to dlatego tak mu nagle spadł ten cukier...

Ogólnie kicior czuje się znakomicie w porównaniu z ostatnimi tygodniami. W nocy mi się rozdarł i gdzieś koło 6 rano dostał ode mnie jakieś 2 łyżki konserwy. Zjadł też 8 chrupek zostawionych przeze mnie w misce na wszelki wypadek. O 8. rano, przed podaniem zastrzyku, miał cukier 211. Dostał ciupkę mniejszą dawkę jak wczoraj (chyba, bo już teraz zgłupiałam z położeniem tłoczka). Aha - ale od pierwszego zastrzyku nie dostaje wszystkiego do końca, tzn. chodzi mi o to, że kropelka zostaje w strzykawce (za pierwszym razem mi uciekł i nie przytrzymałam do samego końca tłoczka). Więc równe 0,75 na pewno mu nie dałam...
Tak, najwyższa pora na dzienniczek, na razie zapisuję sobie wszystko na kartce, ale czas to zmienić :)
:kotek:
Mam na imię Filip, w kwietniu skończę 17 lat i jestem anonimowym cukrzykiem.

Kocik Psocik

Od: Śro paź 24, 2012 18:12

Post » Pt lis 02, 2012 8:51 Re: Wątek cukrzycowy VII

Kłaniam się wszystkim słodziakom! czytam cały czas i jestem z Wami. Moja Kropeńka ciągle na kropelkach lub włoskach w systemie co 12 godzin. krążymy od 100 do 170. Krótki czas bez insuliny wydaje sie byc bardzo odległą przeszlością... ale ciągle mamy nadzieję, że wróci ! dieta niezmienne od ponad roku: Miamor delikatna mięsna przekąska kurczak/pstrag lub kurczak/szynka 200 g dziennie. kupujemy w zooplusie- tacka 100 gr przy zakupie 24 szt - 2,49 g/szt

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Pt lis 02, 2012 18:20 Re: Wątek cukrzycowy VII

Witam się w wątku słodkich kotów i nie ukrywam, że bardzo liczę na pomoc!
Właśnie dzisiaj potwierdziliśmy podejrzenie o cukrzycę u naszego kochanego łobuza Pafnucego..

Kot czy kotka? -Kot
Jak się nazywa?- Pafnucy
Ile ma lat? - 10+
Ile waży?- 4,10 kg
Za gruby /za chudy? - moim zdaniem w sam raz :)
Kiedy zdiagnozowano cukrzycę? - 2 listopada 2012
Jak jest kontrolowana choroba? - jeszcze nie jest - dopiero zaczynamy przygodę z cukrzycą..
Czy mierzysz u kota cukier glukometrem? - Nie
Jeśli tak, to jakim? -
Jaką podajesz insulinę? - Zaczynamy z insuliną Lantus
U 40 czy U 100? - U 100
Ile kresek (IE)? - ma dostawać 1 jednostkę 2 razy dziennie, ale martwię się, czy to nie za dużo
Raz dziennie czy dwa razy dziennie? - 2 razy dziennie
Aktualny poziom glukozy we krwi? - dzisiaj 392 mg/dl
Czy kot dostaje lub dostawał sterydy? - Tak
Czy robione były badania tarczycy (test T4)? - Tak, ale 4 miesiące temu - wynik w normie
Czy wynik badania tarczycy był w normie? -Tak
Czy występuje u Twego kociaka neuropatia (osłabienie kończyn, chwiejny chód)? - Nie
Jaką podajesz karmę? - Rano nieduża ilość suchego ToTW, wieczorem mokre - Applaws, Moonlight dinner, Almo nature (filety) albo mięso - indyk, kurczak, ligawa
Mniej więcej ile? -
Karmienie przed podaniem insuliny, czy po? -
Inne choroby? - Podejrzenie o astmę (od tego zaczęło się podawanie niewielkich dawek sterydu), w międzyczasie przyplątało się zapalenie mózgu, które również leczone było sterydem (na szczęście, objawy neurologiczne już nie wróciły
(np. astma, niewydolność nerek, schorzenia trzustki, problemy dermatologiczne, serce, tarczyca, FIV, dziąsła, ząbki itd.)
Czy podajesz jakieś leki? Jeśli tak, to jakie - Aktualnie nie
Czy znane są wyniki laboratoryjne? (dopisz wartości brzegowe) - Wyniki badań są tu: viewtopic.php?f=13&t=139977&start=240
Jakiej konsystencji i jakiego koloru jest stolec? Ciemny i twardy czy raczej jasny i rzadki? Dobrze uformowane, raczej normalne

No i teraz pytanie - Pafnucy był kotem wolnożyjącym, nie jest specjalnie oswojony, nadal przed nami ucieka i na nas syczy.. Nie wiem czy w takiej sytuacji korzystne będzie badanie glukometrem 2 x dziennie (kontakt z nami jest dla niego dużym stresem:()

Byliśmy na konsultacji i poleconego weterynarza i dostaliśmy receptę na insulinę Lantus w podanej wyżej dawce, ale czytam tu, że dawki startowe powinny być niższe niż ta nasza i nie wiem teraz co zrobić..

Generalnie, będziemy wdzięczni za każdą radę i sugestię..

patkazal

Od: Nie paź 10, 2010 18:10

Post » Pt lis 02, 2012 18:57 Re: Wątek cukrzycowy VII

Mamrot pisze:Kłaniam się wszystkim słodziakom! czytam cały czas i jestem z Wami. Moja Kropeńka ciągle na kropelkach lub włoskach w systemie co 12 godzin. krążymy od 100 do 170. Krótki czas bez insuliny wydaje sie byc bardzo odległą przeszlością... ale ciągle mamy nadzieję, że wróci ! dieta niezmienne od ponad roku: Miamor delikatna mięsna przekąska kurczak/pstrag lub kurczak/szynka 200 g dziennie. kupujemy w zooplusie- tacka 100 gr przy zakupie 24 szt - 2,49 g/szt

Tyle czasu nie zmieniona dieta??? Mój dziad kudłaty po krótkiej przygodzie z insuliną
w remisji od 14 lutego.Staramy się trzymać dietę ale teraz już muszę na każdy posiłek inną karmę serwować.Przeszliśmy przez grau bez zbóż,almo,felin porta,smila,animonda,miamor i już nie wiem co jeszcze(bozita).Czasami powącha i odchodzi.Mam ochotę ukatrupić!!

luty-1

Od: Nie lut 21, 2010 19:19

[poprzednia][następna]