Moderator: Moderatorzy
U Matyldy czasami zdarzają się niziutkie wyniki ok 50 mg. Funkcjonuje normalnie z tym że jest głodna. Zjada wtedy prawie całą tackę animondy, albo dostaje trochę suchej karmy RC diabetic albo rozmrażam przygotowanego w zamrażalniku surowego indyka. Po niskich wyniku następne Pre jest wysokie - efekt odbicia.Małgorzata i Toffee pisze:: Ja mam do Ciebie pytanie w sprawie tej glikemii 40-50. Nie ukrywam, że dla mnie byłby to dzwonek alarmowy i chyba bym się wystraszyła. Naprawdę Twoja kicia dobrze funkcjonuje przy takim cukrze?
Rozumiem, że rano przed podaniem 0,5U Lantusa nie zmierzyłaś cukru ?Kocik Psocik pisze:Rano o 8 podałam mu dziś chyba pół jednostki, tj. tłoczek w połowie między pierwszą a drugą kreseczką
Ponieważ do pomiaru glukometrem potrzebuję wciąż pomocy drugiej osoby, stąd pierwsze mierzenie odbyło się o 11:30 i wyniosło 221.
10 minut temu zmierzyłam mu cukier raz jeszcze i ma 176. Za 15 min muszę mu zrobić zastrzyk i nie wiem, czy ta dawka, ten tłoczek między pierwszą a drugą kreseczką strzykawki, to jest odpowiednia czy może za duża?
Dane już wklejone do arkusza Toffiego - są na wątkuMałgorzata i Toffee pisze:Kociaro, jeśli można, prześlę dziś dzienniczek.
Nie wiem jak odmierzasz te 0,25U (z kreską czy bez). Dziś wieczorem podałaś <0,25U. Ja osobiście pozostałabym na tej <0,25U. Nie podanie insuliny przy poziomach 59-106 nie spowodowało kosmicznych wyników, więc można przejść na stałą dawkę 0,25U (grubość kreski) lub Twoje <0,25UMałgorzata i Toffee pisze:Serdeczne dzięki. Kociaro, jeśli znajdziesz chwilkę, spójrz może na jego glikemię. Jakoś nie bardzo wiem co dalej. Wszystko jest pod kontrolą, ale czasami te spadki są znaczne, a ja w kropelkowaniu nie bardzo się orientuję.
Małgosiu !Małgorzata i Toffee pisze:Odmierzam bez kreski. Te moje "<0.25" to jest mniej niż 0.25 ale, kurczę, ile dokładnie, to ja nie wiem.
Ale poniżej 100 to chyba będę omijać dawki, tak?
"Kociara" pisze:Rozumiem, że rano przed podaniem 0,5U Lantusa nie zmierzyłaś cukru ?
Na U-100 grubość kreski to mniej więcej 0,20-0,25U, jeśli odmierzyłaś równo między kreskami to prawdopodobnie podałaś 0,75U. Nie jestem pewna czy 0,5U jako dawka początkowa, nie jest za duża. Ja osobiście rozpoczęłabym od 0,25U. Nowa insulina powinna mieć czas na zakorzenienie się (ok 7 dni w przypadku przechodzenia z innej insuliny).
Mamrot pisze:Kłaniam się wszystkim słodziakom! czytam cały czas i jestem z Wami. Moja Kropeńka ciągle na kropelkach lub włoskach w systemie co 12 godzin. krążymy od 100 do 170. Krótki czas bez insuliny wydaje sie byc bardzo odległą przeszlością... ale ciągle mamy nadzieję, że wróci ! dieta niezmienne od ponad roku: Miamor delikatna mięsna przekąska kurczak/pstrag lub kurczak/szynka 200 g dziennie. kupujemy w zooplusie- tacka 100 gr przy zakupie 24 szt - 2,49 g/szt
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości