Moderator: Estraven
..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału" smarti pisze:(...)
i jeszcze : uczyli ją o tym na studiach,oraz miała takie przypadki w swojej praktyce wet.
..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału"
Zofia.Sasza pisze:Smarti, obiecałaś podać źródło, z jakiego korzystała twoja wetka. Zrób to. To jest zbyt poważna sprawa.
Z bentonitu korzysta 3/4 kotów z forum. W tym moje byłe tymczasy.
Jeśli ten żwirek może powodować anemię i niewydolność wielonarządową, należy założyć wątek i przestrzec ludzi.
Czekam na źródło twoich informacji
smarti pisze:
O niedokrwistości i uszkodzeniu szpiku na skutek jedzenia bentonitu jest napisane w książce "Praktyka kliniczna kotów",M.C. Horzinek str.786
jak również tu : http://catmom.com/articles/hornfeldt.html
też się dziwię że nie ma ostrzeżeń na opakowaniach żwirku.
Dzwoniłam wielokrotnie do producentki żwirku Mruczek który miała Tekisia-pani zasłaniała się nieobecności głównego technologa jako przyczyną niemożności przesłania nam składu żwirku-tak na prawdę sądzę że oni nawet nie mają opracowanego czegoś takiego jak "skład żwirku"-bo przeciez to dotyczy "tylko kotów" a nie ludzi a więc za zatrucie żwirkiem kocim nikt do więzienia nie pójdzie to nie muszą się przejmować, niestety...
smarti pisze:
Dzwoniła Duża Kałbojsika/Mozarta- Mozart psychicznie ma się super-zakochał się w sąsiadce, tłucze własnego psa, ale niestety prawdopodobnie ma polip w uszku-Marzenia-Ty zdaje się usuwałaś polip-jakie badania są potrzebne i jaki jest orientacyjny koszt?

Zofia.Sasza pisze:Ja nie czekam na swobodne impresje DT, lecz na konkretne źródło tej diagnozy. Oraz na wyniki sekcji kotki.
Skoro bentonit to śmiertelne zagrożenie, trzeba ostrzec użytkowników!!!
PS. Marzeniu11, nie rozmydlaj tematu. To zbyt poważna sprawa.
..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału" smarti pisze:na liście nie ma storczyków a są zabójcze dla kota-nie musi ich nawet zjeść-wystarczy jeśli "pomemła"-znam 2 śmiertelne przypadki po jedynie "pomemłaniu"![]()
dowiedziałam się że jeśli zauważy się iż kot je żwirek lub liże scianę to trzeba mu zrobić szczegółowe bad krwi bo brakuje mu jakichś mikroelementów czy mikropierwiastków.
A to co się stało z Tekisią nie było spowodowane przez sam żwirek tylko przez spoiwo w nim zawarte-tak samo moze działać farba-niby dla nas ekologiczna-dla kota już niekoniecznie.
ja u dwóch kotków chorych na Fip zauważyłam u siebie lizanie ścian ale lekarze nie potrafią mi póki co potwierdzić tego związku. Do tej pory jak tylko zauważałam skłonność u kota do jedzenia żwirku to zmieniałam żwirek na drewniany-odtąd będe badała mu krew.
alareipan pisze:I podkreślę: (a precyzyjniej chemią, którą on ma w składzie)
)
..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału"
Użytkownicy przeglądający ten dział: Hana, kocidzwoneczek i 32 gości