Oddam 3 tygodniowego kotka!!! (Nieaktualne)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie paź 21, 2012 22:27 Re: Oddam 3 tygodniowego kotka!!! (Nieaktualne)

A i jeszcze szczotka - my mamy taką. Dla kota to też niesamowity relaks jak się przyzwyczai do czesania. No i mniej sierści w domu w okresach linienia (czyli prawie przez cały rok dla niewychodzącego kota) :D
http://allegro.pl/zolux-szczotka-dla-ko ... 06684.html
Obrazek

Patti:)

Od: Wto lis 17, 2009 17:08

Post » Pon paź 22, 2012 10:45 Re: Oddam 3 tygodniowego kotka!!! (Nieaktualne)

Jestem pełna podziwu :1luvu: Gdyby każdy tak się zaopiekował znalezionym kotem lub psem świat był by o niebo lepszy. GRATULACJE dla tego Pana :ok: :ok: :ok:
Obrazek

itaka

Od: Sob maja 29, 2010 14:43

Post » Pon paź 22, 2012 19:15 Re: Oddam 3 tygodniowego kotka!!! (Nieaktualne)

tak, ja też najpierw kupiłam zwykły drapak taki jak poleca Patti:)
teraz mam taki:
Obrazek
zresztą kupiony na MIAU - nieduży a całkowicie trafiony, widziałam też kilka fajnych drapaków w komisach ale to trzebaby odkazić (wyprać) - ale za 150 zł (tyle gdzieś zaoszczędzisz) opłaca się pogimnastykować. Zabawki od jasdor są świetne i koty je uwielbiają: viewtopic.php?f=20&t=127252
jak masz możliwość to kup mu niedużą futrzaną myszkę zobaczysz co będzie z nią wyprawiał :lol:
no i może wędkę z piórkami - Ty na 5 minut oderwiesz się od kompa a Farciarz będzie miał super zabawę
Urwis [*] 01.03.2014 r.; Franek [*] 07.11.2014 r.; Młody zaginął 24.09.2019 r.; Adek [*] 08.03.2020 r.; Morf [*] 02.06.2021 r.; Kotka Polka zaginęła w lipcu 2022 r. - kiedyś się spotkamy

isabell36

Od: Pt gru 25, 2009 17:56

Post » Wto paź 23, 2012 8:18 Re: Oddam 3 tygodniowego kotka!!! (Nieaktualne)

isabell36 pisze:tak, ja też najpierw kupiłam zwykły drapak taki jak poleca Patti:)
teraz mam taki:
Obrazek
zresztą kupiony na MIAU - nieduży a całkowicie trafiony, widziałam też kilka fajnych drapaków w komisach ale to trzebaby odkazić (wyprać) - ale za 150 zł (tyle gdzieś zaoszczędzisz) opłaca się pogimnastykować. Zabawki od jasdor są świetne i koty je uwielbiają: viewtopic.php?f=20&t=127252
jak masz możliwość to kup mu niedużą futrzaną myszkę zobaczysz co będzie z nią wyprawiał :lol:
no i może wędkę z piórkami - Ty na 5 minut oderwiesz się od kompa a Farciarz będzie miał super zabawę

Ale proszę ze sztucznego futerka! (i koty wola takie z grzechotką w środku). Nie popierajmy chińskiej produkcji z okrutnie zabijanych zwierząt, w tym kotów.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Wto paź 23, 2012 17:03 Re: Oddam 3 tygodniowego kotka!!! (Nieaktualne)

Prakseda pisze: Ale proszę ze sztucznego futerka! (i koty wola takie z grzechotką w środku). Nie popierajmy chińskiej produkcji z okrutnie zabijanych zwierząt, w tym kotów.

Pewnie, ja moim "dziewczynom" kupiłam ze sztucznego futerka mimo, że pani wciskała z naturalnego :mrgreen: drugą mają sizalową z piórkami i też się świetnie bawią i koniecznie MUSI grzechotać :!:
Urwis [*] 01.03.2014 r.; Franek [*] 07.11.2014 r.; Młody zaginął 24.09.2019 r.; Adek [*] 08.03.2020 r.; Morf [*] 02.06.2021 r.; Kotka Polka zaginęła w lipcu 2022 r. - kiedyś się spotkamy

isabell36

Post » Wto paź 23, 2012 17:32 Re: Oddam 3 tygodniowego kotka!!! (Nieaktualne)

Przyznaję, że nie przepadam zabawiać koty, machać wędką, czy rzucać im myszki, ale czasem trzeba.Koty kochają laserki, polecam.Mam też zabawki "edukacyjne", którymi koty bawią się same np.rewelacyjny tor http://www.zooplus.pl/shop/koty/zabawki ... teraktywne
Zauważyłam jednak, że najfajniejsze zabawki to te, których wstyd pokazać.Opakowanie po batoniku, kulki z folii aluminiowej,kawałek sznurówki, najlepiej takiej "po przejściach", futerał od parasola przewiązany tasiemką..itd.Kupujemy wypasione posłanka, a kot wybiera sobie stary sweter.Podzielę się też innym spostrzeżeniem.Koty lubią szerokie i płaskie miski, nie zahaczają im się wtedy wibryski o brzeg naczynia.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Wto paź 23, 2012 17:49 Re: Oddam 3 tygodniowego kotka!!! (Nieaktualne)

O tych płaskich miseczkach sama nie słyszałam - dziękuję! Na pewno wypróbuję :)

I mój kot jest w ogóle jakiś dziwny - nie bawi się NICZYM! No dobra, może czasem, jak ma ochotę, to czymkolwiek - wystarczy mucha, ale ochotę na zabawę ma przez ok 15 sek co 2-3 dni. Trzeba naprawdę trafic - rozbawianie nie pomaga :(
Obrazek

Post » Wto paź 23, 2012 21:43 Re: Oddam 3 tygodniowego kotka!!! (Nieaktualne)

Jednak to KK, wczoraj dostał dwa strzały i dziś dwa, więc chyba teraz będzie ok.

Drapak śliczny. Na początku (jest jeszcze malutki) może warto kupić coś dla kociąt - taki mały, żeby nic się nie stało, jakby spadł a i miał więcej zabawy

Nic się nie stanie... kilka razy dziennie zalicza gleby z takiej wysokości (lata po sofie i przeskakuje na fotele :D ) chcę go właśnie kupić, żeby potem już nie musieć kupować większego. A zauważyłem że uwielbia pchać się we wszystkie dziury i tam siedzieć więc myślę, że mu podejdzie.

Tutaj masz jak obcinać kotom pazury (na rysunku jest oczywiście pazur po wysunięciu)

Czyli to tylko ścina się sam czubek?

Zauważyłam jednak, że najfajniejsze zabawki to te, których wstyd pokazać.Opakowanie po batoniku, kulki z folii aluminiowej,kawałek sznurówki, najlepiej takiej "po przejściach", futerał od parasola przewiązany tasiemką..itd.Kupujemy wypasione posłanka, a kot wybiera sobie stary sweter

Dokładnie, dlatego chyba nie będę kupował więcej zabawek oprócz drapaka gdyż wydaje mi się, że do pełni szczęścia potrzebny mu tylko kawałek sznurka :D (woli to niż piłeczkę dzwoniącą z kocimiętą czy takie coś http://www.zwierzakowo.pl/opis-produktu ... .1022.html )

Nie wiem o co kaman ale chyba mu te karmy z Royala Babycat nie podchodzą (ani sucha rozmoczona ani mokra) bierze kilka kęsów potem głowa w górę do mnie, pomiałczy i znow kilka kęsów i tak w kółko. A jak dostanie mleko to rzuca się jakby tydzień nie jadł i mało się w nim nie utopi... czy to normalne że jeszcze chce mleko cały czas? Tylko nie piszcie żeby spróbować inna karmę bo kupiłem tego Royala 4kg suchej i 2kg mokrej :D w sumie za pasztetem nigdy nie przepadał a suchą jeden dzień wszamał aż mu uszami szło (potrójną dawkę) i wołał jeszcze, nie dałem mu już bo widziałem że tak się obżarł że ledwo na nogach się słaniał i skończyło się tak jak myślałem że zwymiotował wszystko :D od tamtej pory suchej też nie chce!!
Wczoraj mnie zaskoczył że 2godziny po jedzeniu wstał i zaczął jęczeć, nie chciało mi się wierzyć że jest głodny ale dałem mu pasztet, oczywiście nawet nie ruszył i dalej marudził.... oświeciło mnie że może chce pić i bingo wypił setke wody i poszedł dalej spać. Więc teraz zastanawiam się za poidełkiem czy może lepiej kupić drugą miskę na wode? Naprawdę są takie dobre to poidełka i poza nalaniem wody raz na 2tyg nic przy nich nie trzeba robić, np takie http://www.zooplus.pl/shop/koty/automat ... nna/162333 lub takie http://www.zooplus.pl/shop/koty/automat ... niki/80973
i jeszcze to mnie zaciekawiło http://www.zooplus.pl/shop/koty/automat ... iki/138527 używa ktoś coś takiego? Poidełko plus ten karmnik i kotek ma samoobsługę na wypasie. :D

A co do płci to ten mój weterynarz to chyba jakieś nieporozumienie, powiedział mi dziś że CHYBA ON, niby za wcześnie jeszcze żeby powiedzieć (7tyg) ....to ja wiem więcej bo ja wiem że to PRAWIE NAPEWNO ON. Druga sprawa to jak mówiłem mu 3tyg temu o tych bulgotaniach w nosie jak się zaczęły to w sumie wymigał się od odpowiedzi i jej nie usłyszałem od czego to może być, kilka dni później kotek miał apatie, gorączkę. Diagnoza była że robaki, męczył się kilka dni jeszcze po odrobaczeniu, przeszło mu na kilka dni i znów wróciło i znów minęło więc myśle że to napewno nie były robaki tylko ten KK który go chwycił już 4tyg temu.

Shark

Od: Wto wrz 18, 2012 12:16

Post » Wto paź 23, 2012 21:51 Re: Oddam 3 tygodniowego kotka!!! (Nieaktualne)

Zmien weta, skoro ci juz na poczatku podpadl.

Uwielbiam cie czytac. Te poczatki zakocenia sa jak poczatki zakochania :ryk:
Obrazek

Conchita

Od: Pt wrz 03, 2010 7:44

Post » Wto paź 23, 2012 22:19 Re: Oddam 3 tygodniowego kotka!!! (Nieaktualne)

Shark pisze:Jednak to KK, wczoraj dostał dwa strzały i dziś dwa, więc chyba teraz będzie ok.

Zauważyłam jednak, że najfajniejsze zabawki to te, których wstyd pokazać.Opakowanie po batoniku, kulki z folii aluminiowej,kawałek sznurówki, najlepiej takiej "po przejściach", futerał od parasola przewiązany tasiemką..itd.Kupujemy wypasione posłanka, a kot wybiera sobie stary sweter

Dokładnie, dlatego chyba nie będę kupował więcej zabawek oprócz drapaka gdyż wydaje mi się, że do pełni szczęścia potrzebny mu tylko kawałek sznurka :D (woli to niż piłeczkę dzwoniącą z kocimiętą

koniecznie zmień weta, tu są weci polecani przez forum (Gorzów jest niżej): viewtopic.php?f=22&t=78223

nie musisz kupować zabawek, moje dziewczyny chętnie podzielą się z Farciarzem tylko musisz napisać gdzie wysłać :lol:

co do wody to tak jak spanie koty same wybierają - moje mają dużą miskę na pranie wstawioną pod prysznic i tam nalewam wody :mrgreen: Kot musi mieć stały dostęp do wody zwłaszcza gdy dajesz suche, poidełko też jest fajne może mały je zaakceptuje.

ja też bardzo lubię Cię czytać :lol:

chociaż pewnie Ty masz nieraz dosyć tych naszych wszystkich rad :twisted:

isabell36

Post » Śro paź 24, 2012 7:35 Re: Oddam 3 tygodniowego kotka!!! (Nieaktualne)

Shark, wodę to kot musi mieć zawsze i to nie w jednym miejscu. Koty też lubia piś wcale nie tam, gdzie jedzą.

Co do moczonej karmy, to wcale mu się nie dziwię, bo kto by chciał taką moczoną breję. U mnie żaden kot nie ruszy czegoś takiego. Suche jest po to by kot chrupał, by "pracowały" zęby.

A mleko może uwielbiać całe życie. Większośc kotów uwielbia mleko, smietanę (jeżeli juz to kupuj tłustą 18-22% tłuszczu), białe serki, jogurt i wszelki nabiał. U mnie kradną też ser żółty albo wylizują miseczke po lodach.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Śro paź 24, 2012 21:32 Re: Oddam 3 tygodniowego kotka!!! (Nieaktualne)

Shark, może lepie trzy miseczki? Jedną na mokre/mleko - to co dajesz na bieżąco, co nie stoi długo; druga na wodę - koniecznie musi byc (automaty są fajne, sama bym chciała, koty lubią zazwyczaj pic "płynącą" wodę i dośc szybko się przyzwyczajają do tego - potem często nie chcą pic z miseczki; są jednak fajne - woda ciągle filtrowana itd); trzecia na suche. Bo radziłabym Ci, żeby suche też miał ciągle dostępne - oczywiście, jeśli widzisz, że niespecjalnie dużo je, to nasypuj maleńkie porcje, myj miseczkę codziennie, ale niech jednak ma ja dostępną, niech chrupie choc kilka ziarenek sobie i wtedy, kiedy ma ochotę :)

To jest rzeczywiście super, tak czytac "Dziennik Początkującego Kociarza" :D

Weta zmień koniecznie! Hodowcy już w pierwszych dniach potrafią ocenic płec kociaka, a wet powinien byc jednak fachowcem! No i ten KK. Nie wiem jak mógł wcześniej nie zauważyc tego. Zwłaszcza, że niemal wszystkie dzikuski mają KK (prawda?).

Co do obcinania pazurków - tak, ścina się sam czubek - mniej więcej w miejscu, gdzie opierają się nożyczki, kiedy zahacza się nimi o pazurek. Jeśli nie jesteś pewien, boisz się zrobic mu krzywdę, niech NOWY wet pokaże Ci jak to robic :)

Trzymam kciuki!
Obrazek

Post » Sob paź 27, 2012 14:51 Re: Oddam 3 tygodniowego kotka!!! (Nieaktualne)

Ostatnie dni zapędził mnie do roboty.... kupiłem maskownice do kabli i maskowałem kable pod biurkiem, gdyż notorycznie je molestował i gryzł :D
Co do KK to już chyba lepiej, dalej kicha, chrapie ciszej, a z oczu już mu nie leci ropa więc chyba za kilka dni będzie OK.
Samopoczucie.... to jakaś masacra jakby ktoś go amfetaminą faszerował, lata, lata i jeszcze raz lata..... już nawet podejrzewałem go o podpijanie mi kawy :wink:

Co do moczonej karmy, to wcale mu się nie dziwię, bo kto by chciał taką moczoną breję. U mnie żaden kot nie ruszy czegoś takiego. Suche jest po to by kot chrupał, by "pracowały" zęby.

Prawda. Dawałem mu rozmoczone bo gdzieś tak wyczytałem żeby na początku tak dawać, druga sprawa że jak spróbowałem te chrupki to pomyślałem "Qrw.. jak on ma to jeść, na tym idzie zęby połamać" :lol: Jak napisałaś nasypałem mu suche i tylko się kurzyło, myślę że lubi je teraz porównywalnie do mleka, pasztetu dalej nie trawi.

radziłabym Ci, żeby suche też miał ciągle dostępne - oczywiście, jeśli widzisz, że niespecjalnie dużo je, to nasypuj maleńkie porcje, myj miseczkę codziennie, ale niech jednak ma ja dostępną, niech chrupie choc kilka ziarenek sobie i wtedy, kiedy ma ochotę

No właśnie teraz nie wiem jak to zorganizować bo tyle co jest na opakowaniu (dawka dzienna) on na dwa razy bierze( a je 4-5 razy dziennie). Chodź pewnie kłamią na opakowaniu. Jak to jest? ma jeść do oporu czy zalecaną dawkę?
Do wody kupiłem mu osobną miske potem chyba kupię automat.

A mleko może uwielbiać całe życie. Większośc kotów uwielbia mleko, smietanę (jeżeli juz to kupuj tłustą 18-22% tłuszczu), białe serki, jogurt i wszelki nabiał. U mnie kradną też ser żółty albo wylizują miseczke po lodach

Takie wynalazki można już mu dawać? Śmietana chyba ma laktozę?

Mam pytanie co do mleka jeszcze...
Mleko chyba można już mu dawać prosto z lodówki?
i czy mleko mam traktować jako pełnowartościowy posiłek?

koniecznie zmień weta, tu są weci polecani przez forum (Gorzów jest niżej): viewtopic.php?f=22&t=78223

Problem w tym, że do Gorzowa mam 20km a w moim miasteczku jest tylko jeden wet. Wiezienie go tyle czasu w aucie to byłaby masacra jak on nie może usiedzieć kilku minut.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ab2 ... 098a1.html

Shark

Od: Wto wrz 18, 2012 12:16

Post » Sob paź 27, 2012 16:15 Re: Oddam 3 tygodniowego kotka!!! (Nieaktualne)

Mleko chyba można już mu dawać prosto z lodówki?

Absolutnie nic z lodówki! Podawaj w temperaturze pokojowej.

mapi_

Od: Wto sie 07, 2012 22:17

Post » Sob paź 27, 2012 19:28 Re: Oddam 3 tygodniowego kotka!!! (Nieaktualne)

Shark pisze:Problem w tym, że do Gorzowa mam 20km a w moim miasteczku jest tylko jeden wet. Wiezienie go tyle czasu w aucie to byłaby masacra jak on nie może usiedzieć kilku minut.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ab2 ... 098a1.html

Przecież to koci aniołek jest :aniolek: jak Ty możesz go oczerniać że używa amfetaminy albo posądzać o podpijanie Twojej kawy :mrgreen:
a jak go wozisz do weta ? Ja najpierw pożyczałam kontenerek od koleżanki, a później kupiłam w komisie za 20 zł i teraz moje kotki mają każda swój ... to że ich nienawidzą to inna sprawa :lol:
Ja nie mam weta w swojej miejscowości, więc każdy wyjazd to 20 km albo 30 km w zależności gdzie jadę (leczyć czy tylko szczepić) na sterylizację jechałam 50 km (do porządnej wetki). Kontenerek jest bardzo ważny ! moja znajoma jadąc do weta "zgubiła" kociaka po drodze :evil: skazując go tym samym na śmierć - ale nie będę się wypowiadała na Twoim tak optymistycznym wątku o odpowiedzialności niektórych ludzi :evil: :evil: :evil: :evil:

isabell36

[poprzednia][następna]