Wątek cukrzycowy VII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt paź 19, 2012 19:02 Re: Wątek cukrzycowy VII

Powitać.

Takie pytanko.
Zakładając że insulina odpada.
Da się dietą zbić cukier do jakiejś normalnej wartości ? Czym karmić cukrzyka (chodzi mi o domowe "jedzonko")?

Pozdrowienia

Jagon
Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim wcieleniu musieli być myszami.
Psy mają Pana, koty mają Obsługę.

jagon

Od: Nie lip 24, 2005 17:54

Post » Pt paź 19, 2012 19:10 Re: Wątek cukrzycowy VII

Jakie kot ma wyniki i dlaczego insulina odpada? Tylko przy początkach cukrzycy można próbować samej diety. Poza tym wykończysz kota nie podając insuliny. Kot z cukrzycą nieleczoną ma przed sobą dosłownie kilka miesięcy życia. Dieta ma być bez-węglowodanowa. Czyli samo mięso. Co to znaczy "domowe jedzonko"? Jeśli nie chcesz korzystać z gotowych karm, właściwe zbilansowanie diety dla kota jest dość trudne.

sheridan

Od: Śro wrz 02, 2009 12:58

Post » Pt paź 19, 2012 19:21 Re: Wątek cukrzycowy VII

Khieh, wyników nie znam, wiem tylko z badania moczu, że jest cukier w moczu. Krew może będzie badana w next week. "Typowych" objawów cukrzycy (pomijając częste oddawanie moczu i picie) nie ma. Dlaczego bez insuliny to już pytanie do właściciela, ja jestem tylko "zbieraczem informacji" :).Kocizna jest jednostką wybitnie wzbraniająca się przed współpracą, a właścicielka to starsza pani, (pracująca jeszcze, więc insulina kilka razy dziennie raczej nie będzie możliwa). Taki typowy układ Pan (kot) i sługa (człowiek) ;) . Więc podawanie tabletek czy zastrzyki raczej odpadają. Co najwyżej robione raz dziennie - częściej nie dam rady tam bywać.A z tego co pamiętam to insulinę podaje się częściej.

Domowe jedzonko to takie przygotowywane w domu (coś jak BARF, ale prościej).

Pozdrowienia

Jagon
Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim wcieleniu musieli być myszami.
Psy mają Pana, koty mają Obsługę.

jagon

Od: Nie lip 24, 2005 17:54

Post » Pt paź 19, 2012 21:23 Re: Wątek cukrzycowy VII

Bibuś nadal w dobrym samopoczuciu (odpukać), przespaliśmy 2 noce (!).

Pumer, brat Bibusia, z początkami niewydolności nerek :(, jeździmy na kroplówki, a od jutra sama będę mu je robiła.
Także w domu regularny szpital, lub chociaż mała lecznica.

A.

AniaKam

Od: Wto sie 14, 2012 23:04

Post » Pt paź 19, 2012 22:37 Re: Wątek cukrzycowy VII

Insulinę podaje się rano i wieczorem. Brutalna prawda jest taka, że jeżeli to jest rozwinięta cukrzyca, kot bez insuliny nie przeżyje. Tyle. Barf to też nie jest w 100% dobry pomysł, bo będzie podnosić cukier. Kot powinien dostawać dobrej jakości gotową karmę MOKRĄ (sucha odpada), typu np Animoda, która bardzo droga nie jest (taka dieta najlepiej stabilizuje cukier). Nie może dostawać w pokarmie żadnych węglowodanów, więc musi być to karma bezzbożowa. Poza tym, jak to kocie ma żyć, właścicielka powinna się zaopatrzyć w glukometr, nauczyć robić pomiary (to naprawdę nie jest takie trudne) i podawać insulinę. Nie ma innego wyjścia.

sheridan

Od: Śro wrz 02, 2009 12:58

Post » Pt paź 19, 2012 23:02 Re: Wątek cukrzycowy VII

Hej Jagon,

Twój wpis jest bardzo deprymujący. Jeśli opisany przez Ciebie kot ma rzeczywiście cukrzycę, to taki przypadek bez insulinoterapii skończy się za kilka lub kilkanaście tygodni śmiercią. U kota cukrzycowego tylko sama bezwęglowodanowa dieta niestety nie wystarczy.

Nie wiem, co mam Ci doradzić. Diagnoza cukrzycy stwierdzona jedynie za pomocą paska do moczu jest zawodna. Istnieją bowiem przypadki przepuszczania cukru do moczu na skutek niewydolności nerek. Nowoczesna medycyna weterynaryjna w przypadku podejrzenia cukrzycy zaleca koniecznie zrobienie badań fruktozaminy.

Pozdrawiam serdecznie
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Sob paź 20, 2012 1:07 Re: Wątek cukrzycowy VII

Co się dzieje z SET. 10-go września wysłałam Jej PW i nie odebrała do dnia dzisiejszego ? :cry: :(

"Kociara"

Od: Pt kwi 13, 2007 9:55

Post » Sob paź 20, 2012 19:06 Re: Wątek cukrzycowy VII

ZoZo juz jest na insulinie co 12h. Nadal nie jest dobrze.
Wczoraj zaczelismy dzien od 375 zmierzylam mu po 4h i bylo 110 po 12h mial znow 317.
Dzisiaj zaczelismy dzien z 372 jednak zmierzylam mu cukier po 7h i bylo 199 po 12h bylo 400 8O
Jest nadal na Lantusie, na dawce 0.5 - czy moze mu zmienic ta dawke na 0.2... Sama nie wiem co mam robic.

W poniedzialek jade na kompleksowe badania. Krew, mocz i kupala.
Obstawiam tez stres poniewaz ostatnio sie przeprowadzalam i bylo dosc duze zamieszanie.
Jezeli badania beda ok to moze cos dostanie na rozluznienie. Znacie dziewczyny jakies preparaty dla cukrzykow?

A jezeli to nie pomoze zmienimy insuline na Levemir.

Kazdy pomiar to kupe nerwow i stresu :(

Patii

Od: Wto cze 10, 2008 9:05

Post » Sob paź 20, 2012 21:58 Re: Wątek cukrzycowy VII

emanka pisze:Cześć,
odebrałam dzisiaj wczorajsze wyniki badań krwi Marysi i szczerze mówiąc chciałam poprosić o interpretację, bo mam problem z interpretacją niektórych oznaczeń. Może jakaś mądra głowa pomoże mi przez to przebrnąć. Wkleję wyniki badań Maryśki w całości, tak będzie łatwiej interpretować. W nawiasie podaję wyniki z ubiegłego miesiąca, z 18 września.
dodam że Marysia dostaje nadal insulinę Lantus 0,75 jedn. 2xdziennie, i 1/4 tabl. dziennie metizolu. Wyniki ma bardzo przyzwoite, wahają się między 80-120, w porywach do 150 jak ukradnie chrupki....

Badanie 18/10/2012

Wynik -- Jedn. -- min -- max -- norma
Morfologia
Leukocyty 8,60 -- G/l -- 6,0 -- 20,0 -- ~ (poprzedni wynik: 5,50)
Erytrocyty 10,68 -- T/l -- 6,5 -- 10,0 -- H (poprzedni wynik: 10,15)
Hemoglobina 8,63 -- mmol/l -- 6,21 -- 9,31 -- ~ (poprzedni wynik: 9,38)
Hematokryt 0,44 -- l/l -- 0,30 -- 0,45 -- ~ (poprzedni wynik: 0,42)
MCV 42 -- fl -- 39 -- 55 -- ~ (poprzedni wynik: 42)
MCH 0,81 -- fmol -- 0,81 -- 1,05 -- ~ (poprzedni wynik: 0,93)
MCHC 19,4 -- mmol/l -- 18,6 -- 22,3 -- ~ (poprzedni wynik: 22,1)
RDW 22 -- % -- 14 -- 31 -- ~ (poprzedni wynik: 20)
Płytki krwi 530 -- G/l -- 300 -- 800 -- ~ (poprzedni wynik: 570)
MPV 16 -- fl -- 14 -- 18 -- ~ (poprzedni wynik: 15)

Obraz krwinek białych:
Kwasochłonne 9 -- % -- 2 -- 12 -- ~ (poprzedni wynik: 8 )
Segmentowane 60 -- % -- 35 -- 75 -- ~ (poprzedni wynik: 58)
Limfocyty 31 -- % -- 20 -- 55 -- ~ (poprzedni wynik: 34)
Obraz krwinek czerwonych:
Bez zmian

Oznaczenia biochemiczne:
AspAT 25,0 -- U/l -- 6 -- 44 -- ~ (poprzedni wynik: 19,0)
AlAT 43,0 -- U/l -- 20 -- 107 -- ~ (poprzedni wynik: 52,0)
ALP 24,0 -- U/l -- 23 -- 107 -- ~ (poprzedni wynik: 46,0)
Glukoza 139,0 -- mg/dl -- 100 -- 130 -- H (poprzedni wynik: 151,0)
Kreatynina 1,5 -- mg/dl -- 1,0 -- 1,8 -- ~ (poprzedni wynik: 1,5)
Mocznik 56,0 -- mg/dl -- 25 -- 70 -- ~ (poprzedni wynik: 38,0)
Białko całkowite 75,0 -- g/l -- 60 -- 80 -- ~ (poprzedni wynik: 78,0)
Bilirubina całkowita 0,5 -- mg/dl -- 0,5 -- 1,2 -- ~ (poprzedni wynik: 0,5)
Albuminy 34,0 -- g/l -- 27 -- 39 -- ~ (poprzedni wynik: 33,0)
GGT 6,0 -- U/l -- 0 -- 10 -- ~ (poprzedni wynik: 2,0)
Wapń 8,8 -- mg/dl -- 8,0 -- 11,1 -- ~ (poprzedni wynik: 10,7)
Fosfor 4,2 -- mg/dl -- 3,0 -- 6,8 -- ~ (poprzedni wynik: 3,8)
Magnez 2,0 -- mg/dl -- 2,1 -- 3,2 -- L (poprzedni wynik: 2,2)
Cholesterol całkowity 247,0 -- mg/dl -- 77,4 -- 201,2 -- H (poprzedni wynik: 249,0)
LDH 374,0 -- U/l -- 161 -- 1051 -- ~ (poprzedni wynik: 352,0)
Kinaza kreatynowa 126,0 -- U/l -- 49 -- 688 -- ~ (poprzedni wynik: 78,0)
Triglicerydy 152,0 -- mg/dl -- 17,7 -- 159,4 -- ~ (poprzedni wynik: 83,0)
Sód 156,5 -- mmol/l -- 143,6 -- 156,5 -- ~ (poprzedni wynik: 157,6)
Potas 4,3 -- mmol/l -- 4,1 -- 5,6 -- ~ (poprzedni wynik: 4,3)
Chlorki 119,2 -- mmol/l -- 101,5 -- 118,4 -- H (poprzedni wynik: 121,8)
Globuliny 41,0 -- g/l -- 27 -- 45 - ~ (poprzedni wynik: 45,0)

Fruktozamina 155,0 -- umol/l -- 190 -- 365 -- L (poprzedni wynik: 381,0)

T4 24,0 -- ng/ml -- 10 -- 30 -- ~ (poprzedni wynik: 12,0)

Sorry ze podbijam, ale nie chciałabym zeby uciekło bez odpowiewdzi... Będę bardzo wdzięczna za info.
dzienniczek_Marysi->http://emanka.hpage.com/
Obrazek

emanka

Od: Śro maja 12, 2004 22:04

Post » Nie paź 21, 2012 9:19 Re: Wątek cukrzycowy VII

Patii, jeśli chodzi o środek na rozluźnienie, bezpieczny dla cukrzyka jest Colon Light (ten dla ludzi, kupiony w 'ludzkiej" aptece). Gdy Carreras dostawał mięso z kurczaka, miał trudności z wypróżnianiem. Odkąd zaczęłam podawać mu ten preparat, załatwiał się codziennie bez trudności. Dawałam dwa razy dziennie po 1 g, wymieszany z niewielką ilością wody. Wlewałam to do jedzenia. Ale odkąd kot jest wyłącznie na mokrej karmie, nie jest mu to już potrzebne.
Obrazek

Carreras

Od: Czw wrz 01, 2005 7:52

Post » Nie paź 21, 2012 13:26 Re: Wątek cukrzycowy VII

Hej emanka,

Kiedy Basia była ostatnio odrobaczana? Na podstawie tych wartości referencyjnych jej wynik jest w normie, z tym że wartości te podane są według książki Winnickiej „Wartości referencyjne podstawowych badań laboratoryjnych w weterynarii“, a ta książka opatrzona jest pewnymi błędami. Kwasochłonne nie powinny wynosić więcej niż 0-6, a w liczbach całkowitych 40-600.

Erytrocyty 10,68 -- T/l -- 6,5 -- 10,0 -- H (poprzedni wynik: 10,15)

Erytrocyty są nieznacznie podwyższone. Tym wynikiem nie ma się co przejmować.

Magnez 2,0 -- mg/dl -- 2,1 -- 3,2 -- L (poprzedni wynik: 2,2)

Magnez jest w normie. Winnicka podaje znów błędne wartości referencyjne dla kotów. Magnez u kota jest w przedziale 1,4 -3,2 mg/dl.

Cholesterol całkowity 247,0 -- mg/dl -- 77,4 -- 201,2 -- H (poprzedni wynik: 249,0)

Nie przejmuj się tym wynikiem. U kotów nie ma on tak bardzo dużego znaczenia jak u ludzi. Prawie wszystkie koty cukrzycowe mają podwyższony cholesterol.

Triglicerydy 152,0 -- mg/dl -- 17,7 -- 159,4 -- ~ (poprzedni wynik: 83,0)

Trigicerydy są podwyższone (norma powinna być: 50-100 mg/dl), ale u kotów cukrzycowych to raczej normalne. Znów mamy tu błędne wartości referencyjne (podciągnięte pod Winnicką).

Chlorki 119,2 -- mmol/l -- 101,5 -- 118,4 -- H (poprzedni wynik: 121,8)

Chlorki są w porządku. Ten wynik nie jest za wysoki. Chlorki idą w parze z sodem. Jeśli sód jest w normie, a jest, to chlorki też są na 99 proc. w normie. Tu jednak chodzi o coś innego. Wartości referencyjne Winnickiej są dla kota nieprawidłowe. Powinny wynosić 100-130 mmol/l.

Można zrobić próbę, licząc chlorki skorygowane, dla których wartości referencyjne u kota wynoszą 117-123 mmol/l.

Chlorki skorygowane liczy się wg następującej formułki:
Cl‾ (skorygowany) = Cl‾ (zmierzony) x 156 ꞉ NA+ (zmierzony)
119,2 x 156 = 1859,2
1859,20 : 156, 5 = 118, 82

Tak więc widzimy, że wynik jest w normie.

Sód 156,5 -- mmol/l -- 143,6 -- 156,5 -- ~ (poprzedni wynik: 157,6)

U nas ogólne wartości referencyjne dla sodu wynoszą 145-158 mmol/l, a dla potasu 3,0-4,8 mmol/l

Ten wynik jest dosyć dziwny. Ogólnie na taki wynik może składać się kilka przyczyn:
- próbka krwi stała dłużej w temperaturze pokojowej,
- hipoproteinemia w Waszym przypadku odpada, bo wyniki białka całkowitego i albumin są w porządku,
- nadczynność tarczycy przyspiesza ekstremalnie przemianę materii całego organizmu. Wyniki T4 są jednak znów w normie. Nie wiem, czy to w tej sytuacji może mieć ze sobą jakikolwiek związek.
- zwierzę miało przez ostatnie 2-3 tygodnie dosyć często stany hipoglikemiczne.

Jak często robisz pomiary kontrolne glukometrem w domu? Czy możesz z całą pewnością wykluczyć stany hipoglikemiczne?

T4 24,0 -- ng/ml -- 10 -- 30 -- ~ (poprzedni wynik: 12,0)

T4 jest ok.

Reszta wyników też jest w porządku.

Pozdrawiam serdecznie
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Nie paź 21, 2012 17:20 Re: Wątek cukrzycowy VII

Tinko, baaaardzo ci dziękuje pomoc!!!
Tinka07 pisze:

Kiedy Basia była ostatnio odrobaczana? Na podstawie tych wartości referencyjnych jej wynik jest w normie, z tym że wartości te podane są według książki Winnickiej „Wartości referencyjne podstawowych badań laboratoryjnych w weterynarii“, a ta książka opatrzona jest pewnymi błędami. Kwasochłonne nie powinny wynosić więcej niż 0-6, a w liczbach całkowitych 40-600.

Hmmm, odrobaczanie ostatnio robiłam w maju, Fenbendazolem, wydaje mi sie ze na koty niewychodzace to w sumie całkiem niedawno. Ciekawe są te wartości wg Winnickiej o których wspominasz, bo to oznacza ze większość badań ma złe wartości referencyjne.....

Tinka07 pisze:

Nie przejmuj się tym wynikiem. U kotów nie ma on tak bardzo dużego znaczenia jak u ludzi. Prawie wszystkie koty cukrzycowe mają podwyższony cholesterol.

Dzięki za informacje, szczerze mówiąc ten cholesterol mnie martwił

Tinka07 pisze:

Ten wynik jest dosyć dziwny. Ogólnie na taki wynik może składać się kilka przyczyn:
- próbka krwi stała dłużej w temperaturze pokojowej,
- hipoproteinemia w Waszym przypadku odpada, bo wyniki białka całkowitego i albumin są w porządku,
- nadczynność tarczycy przyspiesza ekstremalnie przemianę materii całego organizmu. Wyniki T4 są jednak znów w normie. Nie wiem, czy to w tej sytuacji może mieć ze sobą jakikolwiek związek.
- zwierzę miało przez ostatnie 2-3 tygodnie dosyć często stany hipoglikemiczne.

Jak często robisz pomiary kontrolne glukometrem w domu? Czy możesz z całą pewnością wykluczyć stany hipoglikemiczne?

Pomiary robimy dwa razy dziennie, dwa razy dziennie podaje tez insuline. I nigdy wyniki nie spadły nam poniżej 85, dopiero dzisiaj rano miałysmy wynik 72 i to był dotąd najniższy poziom.
Z cała pewnością nie mogę nic wykluczyć, ale nigdy nie zauważyłam objawow hipoglikemicznych. Marysia zachowuje sie zupełnie normalnie, ciagle jest głodna, marudna i waleczna, ostatnio tylko dużo częściej sie bawi, na swój grubaskowaty sposób
dzienniczek_Marysi->http://emanka.hpage.com/
Obrazek

emanka

Od: Śro maja 12, 2004 22:04

Post » Nie paź 21, 2012 19:29 Re: Wątek cukrzycowy VII

Hej emanka,

emanka pisze:Pomiary robimy dwa razy dziennie, dwa razy dziennie podaje tez insuline. I nigdy wyniki nie spadły nam poniżej 85, dopiero dzisiaj rano miałysmy wynik 72 i to był dotąd najniższy poziom.
Z cała pewnością nie mogę nic wykluczyć, ale nigdy nie zauważyłam objawow hipoglikemicznych. Marysia zachowuje sie zupełnie normalnie, ciagle jest głodna, marudna i waleczna, ostatnio tylko dużo częściej sie bawi, na swój grubaskowaty sposób

Na ten temat proszę Cię o więcej informacji, żeby wykluczyć niski wynik fruktozaminy, spowodowany ewentualnie stanami hipoglikemicznymi między podawanymi dawkami insuliny. Czy mierzysz też czasem poziom glukozy we krwi w ciągu dnia? Czy robisz czasem lub w ogóle krzywe cukrowe?

Pozdrawiam ciepło
Tinka

EDIT: Wnerwia mnie już od lat ta opieszałość polskich labów zwierzęcych dotycząca wartości referencyjnych, odczynników, metod pomiaru i kalibrowania maszyn. To jakieś kuriozum, bo czasem jest tak, że na podstawie wyników kot zdiagnozowany w Polsce jako chory byłby w Niemczech, a nawet w USA zdrowym kotem lub odwrotnie. Wyniki robione w labach ludzkich to niemniejsze kuriozum.

Tinka07

Post » Nie paź 21, 2012 20:44 Re: Wątek cukrzycowy VII

Carreras pisze:Patii, jeśli chodzi o środek na rozluźnienie, bezpieczny dla cukrzyka jest Colon Light (ten dla ludzi, kupiony w 'ludzkiej" aptece). Gdy Carreras dostawał mięso z kurczaka, miał trudności z wypróżnianiem. Odkąd zaczęłam podawać mu ten preparat, załatwiał się codziennie bez trudności. Dawałam dwa razy dziennie po 1 g, wymieszany z niewielką ilością wody. Wlewałam to do jedzenia. Ale odkąd kot jest wyłącznie na mokrej karmie, nie jest mu to już potrzebne.

Carreras dziękuję za informację jednak chodziło mi o takie inne rozluźnienie :) Rozluźnienie w sensie stresu :)

Patii

Post » Nie paź 21, 2012 20:47 Re: Wątek cukrzycowy VII

Carreras pisze:Patii, jeśli chodzi o środek na rozluźnienie, bezpieczny dla cukrzyka jest Colon Light (ten dla ludzi, kupiony w 'ludzkiej" aptece). Gdy Carreras dostawał mięso z kurczaka, miał trudności z wypróżnianiem. Odkąd zaczęłam podawać mu ten preparat, załatwiał się codziennie bez trudności. Dawałam dwa razy dziennie po 1 g, wymieszany z niewielką ilością wody. Wlewałam to do jedzenia. Ale odkąd kot jest wyłącznie na mokrej karmie, nie jest mu to już potrzebne.

Carreras dziękuję za informację jednak chodziło mi o takie inne rozluźnienie :) Rozluźnienie w sensie stresu :)

Patii

[poprzednia][następna]