SPIS KARM dla Kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw paź 11, 2012 13:55 Re: SPIS KARM dla Kota

Discordia pisze:Jako podstawa jest Orijen, puszke dostaja dwa razy dziennie po pol puszki. Wczesniej dostawali Ziwi Peak w puszkach, ale po ostatniej podwyzce nie wyrabiam. Myslalam ze Applaws jest jedna z lepszych karm :( To co polecacie, tak zebym nie zbankrutowala? Ziwi teraz kosztuje 3,20 chf za 170g applawsa kupilam za ok 2chf za 160g

Najlepsze to jest mięso :mrgreen:
Jeśli chodzi o mokre to ja akurat daję kotom bardzo różne karmy- staram sie kupować te lepsze, ale czasem kupuję też gorsze jakościowo (mam ograniczone środki finansowe).
Ziwipeak są ok, power of nature też.
Z tańszych karm fajna jest GranataPet (http://animalia.pl/sklep.php?firma=Gran ... t=0&kat=37), Miamor milde mahlzeit, saszetki Natures Menu.
Ja ogólnie staram sie bardzo urozmaicać kotom jedzenie, a i tak coraz bardziej idę w stronę surowego mięsa :wink:
Obrazek

Revontulet

Od: Sob maja 26, 2012 8:26

Post » Czw paź 11, 2012 14:47 Re: SPIS KARM dla Kota

A tak z asortymentu niemieckiego zooplusa? Bo w szwajcarskich sklepach online jest drozej jak w stacjonarnych, a z puszek sa moze 2 - 3 marki. W podobnej cenie jak Ziwi, na ktory mnie nie stac.

Surowe mieso dostaja za kazdym razem jak kroje na obiad, ale traktja to jako przekaske, jedza go malutko. Kupilam im kiedys prosto od rzeznika odpady, bo to ponoc najzdrowiej, musialam wyrzucic bo krecily nosem.
Ciastusiu i Haskellku [*]

Discordia

Od: Nie sie 12, 2007 12:34

Post » Czw paź 11, 2012 15:01 Re: SPIS KARM dla Kota

Ja z tańszych polecam tego Miamora Milde Mahlzeit - na pewno będzie w niemieckim zooplusie, moje go lubią, a sama karma wygląda nieźle, nie jest to mielonka.
Polecany jest też Terra Felis, ale one już drożej wychodzi. Grau bez zbóż też jest ok.

Te wszystkie karmy filetowe typu Applaws, Schesir, Porta21 itp to karmy uzupełniające, bardzo chude, z za dużą zawartością białka, bez witamin. Okazyjnie można podać, ale karmienie tym na stałe może nie wyjść na dobre.

karola7

Od: Pon paź 25, 2010 18:18

Post » Nie paź 14, 2012 13:07 Re: SPIS KARM dla Kota

A powiedzcie mi,mości panie i panowie,czy sucha karma Nutra Gold Cat jest dobra waszym zdaniem? Natknęłam się na nią przeszukując ofertę telekarmy.Szukam jakiejś niedrogiej alternatywy dla karmy marketowej.Nie chcę karmić kotki tym syfem,już jeden ukochany kot odszedł za TM między innymi przez takie odżywianie :cry: .A Nutra kosztuje 15złl/kg przy niezłym dawkowaniu,a skład na pewno lepszy.Nie chcę zbankrutować,mam chwilowo ciężką sytuację finansową,ale też nie mam zamiaru narażać kota na cierpienie ( i przy okazji siebie na koszty leczenia ).
Skład Nutry Gold Cat Indoor Adult:
mięso z kurczaka 18%,mięso z łososia 16%,mączka z kurczaka,pełnoziarnisty ryż brązowy,tłuszcz z kurczaka konserwowany witaminą E,płatki owsiane,pełnoziarnisty ryż biały,ziemniaki 3%,jęczmień,proso,mięso z indyka 3%,mięso z kaczki 3%,siemię lniane,produkty pochodne jaj,naturalny dodatek smakowo-zapachowy z kurczaka,marchew 1%,groszek zielony 1%,wodorosty 1%,jabłka 1%,sproszkowany owoc żurawiny 1%,wyciag z ziela rozmarynu 1%,nać pietruszki 1%,suszony korzeń cykorii,tauryna,witaminy i minerały.
Dla porównania to,czym niestety karmiłam swoje koty wcześniej:
Dante Classic High Premium Dry Cat Food:
zboża,4% wątróbki,4% kurczaka,oleje i tłuszcze,produkty pochodne warzyw,roślinne ekstrakty białkowe,4% groszku,substancje mineralne,dodatki dopuszczone przez UE.

miłośniczka kociąt

Od: Nie cze 03, 2012 9:13

Post » Pon paź 15, 2012 0:00 Re: SPIS KARM dla Kota

macie jakieś opinie o Prince?

viewtopic.php?f=1&t=147092
koty? to przyjemność ...

Loolek

Od: Pt lut 19, 2010 14:00

Post » Pon paź 15, 2012 9:07 Re: SPIS KARM dla Kota

Czy jest to karma kompletna czy uzupełniająca? Bo prawie nie ma w niej tauryny oraz innych potrzebnych kotom witamin i minerałów.Ponawiam pytanie o Nutre Cat Gold Indoor?

miłośniczka kociąt

Od: Nie cze 03, 2012 9:13

Post » Śro paź 17, 2012 12:23 Re: SPIS KARM dla Kota

Mam pytanko. Czy mogę zdrowym kotom(domowym ciachniętym) podawać karmę Sanabelle Urinary czy raczej nie jest to wskazane. Tylko jeden miał problemy z sikaniem raz, drugi ma niewydolność nerek(on je specjalna karmę) reszta kotów zdrowa.
Ostatnio edytowano Czw paź 18, 2012 23:03 przez CatAngel, łącznie edytowano 2 razy

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

Post » Śro paź 17, 2012 13:14 Re: SPIS KARM dla Kota

To karma bytowa, nie powinna zaszkodzić.
faktycznie pomaga kontrolowac pH moczu (sprawdzone na kotach z kryształami).
Jedzą ją koty moich znajomych, moje od czasu do czasu też. Nic złego się nie dzieje.
.............

Po kilkudniowych testach TOTW na stadku domowym wnioski:
- bardzo smakuje
- szybko znika (mało treściwa i sycąca? czy tak smakuje jako nowość?)
- kupale wzorcowe i mało "pachnące"
- czy dobrze odkłacza - do sprawdzenia
- stan sierści - do sprawdzenia
- niestety bardziej smakuje nerkowej Minnie od Hillsa k/d (częściej podjada kotom z miski)
Ogólnie jestem bardzo zadowolona. Pozostają ale - czy nie pogorszy wyników nerkowych Minnie (42% białka w porównaniu z 26,7% w hillsie), na ile starczy większy wór czyli jaki koszt miesięcznego zużycia - zaskakująco dużo jedzą jej jak na bezzbożową. Plus sprawdzenie stanu sierści i zakłaczania.
Minnie pozostaje na Hillsie. Służy jej - piękna sierść, przytyła wreszcie, wyniki nerkowe nieco ponad normę.

Zastanawiam się, w jaki sposób karmy bezzbożowe chronią ukł. moczowy - żurawina to wiem - przeciwbakteryjnie. A co z kryształowymi kotami - czy kontroluje pH moczu?

Sis

Od: Pon paź 08, 2007 13:03

Post » Czw paź 18, 2012 23:03 Re: SPIS KARM dla Kota

To jeszcze raz ja :)
A czy Nerkowiec może ją jeść? Sanabelle Urinary http://www.zooexpress.pl/go/_info/?id=2 ... 6dff20df7a. Niestety przestał jeść karmę która jest dla niego przeznaczona) a bardzo domaga sie tej :(
Tak samo z mokrym jest. Nie zje mokrego specjalistycznego już pare podejść było :? ale inne mokre tak(dodaję wypalacze fosforu)

CatAngel

Post » Sob paź 20, 2012 18:05 Re: SPIS KARM dla Kota

a co uważacie na temat karmy acana?

kociak323

Od: Pt paź 12, 2012 15:27

Post » Sob paź 20, 2012 22:44 Re: SPIS KARM dla Kota

kociak323 pisze:a co uważacie na temat karmy acana?

MOJE JADŁY,ale wola TOTW
CatAngel pisze:To jeszcze raz ja :)
A czy Nerkowiec może ją jeść? Sanabelle Urinary http://www.zooexpress.pl/go/_info/?id=2 ... 6dff20df7a. Niestety przestał jeść karmę która jest dla niego przeznaczona) a bardzo domaga sie tej :(
Tak samo z mokrym jest. Nie zje mokrego specjalistycznego już pare podejść było :? ale inne mokre tak(dodaję wypalacze fosforu)

Gosia próbowałas dawac animonde nerkowa?moje RC nie jadły,a ta sie zajadają
Dodam ,ze mój nerkowy Czarcik,bardzo dobrze toleruje TOTW i przytył 8O

Sis,moje na poczatku rzucały się strasznie na karme,teraz tez ja jedza,ale wydaje mi sie,z estarcza na dłuzej niz na poczatku.Odkłaczajaca jednak dokupuję
BOZENAZWISNIEWA

Post » Wto paź 23, 2012 6:50 Re: SPIS KARM dla Kota

ciekawe że akurat urinary mu podpasowała...

ale jesli chodzi o nerkowca, to dobrze, ze je cokolwiek

tillibulek

Od: Czw gru 18, 2008 15:04

Post » Wto paź 23, 2012 9:10 Re: SPIS KARM dla Kota

tillibulek pisze:

ciekawe że akurat urinary mu podpasowała...

ale jesli chodzi o nerkowca, to dobrze, ze je cokolwiek

No właśnie nic innego nie chce, dla kastratów teraz odpada a zawsze jadł :roll: suchy Renal też :(
Mokrego dla nerkowców także nie chce :( daje mu zwykłe ale z wypalaczami fosforu.

CatAngel

Post » Wto paź 23, 2012 10:03 Re: SPIS KARM dla Kota

Ten sanabelle urinary ma stosunkowo niską zawartość białka i fosforu - jak dla nerkowców to dobrze. A najważniejsze, że kot chce ją jeść. Nerkowce mają często obniżony apetyt. Czy próbowałaś Hills'a k/d?

BOZENAZWISNIEWA - pocieszyłaś mnie, bo te zjadane ilości nieco przerażały. Nawiasem, znów jest promocja na dwupaki TOTW w zooplusie.

Sis

Od: Pon paź 08, 2007 13:03

Post » Wto paź 23, 2012 10:11 Re: SPIS KARM dla Kota

Sis pisze:Ten sanabelle urinary ma stosunkowo niską zawartość białka i fosforu - jak dla nerkowców to dobrze. A najważniejsze, że kot chce ją jeść. Nerkowce mają często obniżony apetyt. Czy próbowałaś Hills'a k/d?

Też nie chce :( Jeszcze jednej karmy nie wypróbowaliśmy Trovet ponoć koty to lubią- no ale zobaczymy.

CatAngel

[poprzednia][następna]