Kot kicha krwią

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pon kwi 09, 2012 9:44 Kot kicha krwią

Najgorsze jest to, że nie potrafię zlokalizować, który to. Wszystkie są w doskonałej formie, mają apetyt, są wesołe, mają czyste okolice oczu i nosa, nie wychodzą z domu.

Wykluczam najstarszą białą kotkę, nie zauważyłam żeby kichała, poza tym ślady krwi znajduje w miejscach gdzie ona raczej nie chadza. Pozostają dwie kotki, obie w dzieciństwie przeżyły mocno zaawansowany KK. Jeżeli chodzi o ich defekty to jedna ma amputowane oko, przez sen trochę charczy. Drugiej permanentnie łzawią oczy. Kotki mają już ok 7-8 lat.

Wcześniej znalazłam kropelki krwi dwa razy, były to niewielke ilości więc stwierdziłam, że to się zdarza. Może naczynko pękło, może któraś gdzieś się uderzyła. Ale dzisiaj znalazłam spore ilości tych kropelek w różnych miejscach. I to już mnie zaniepokoiło. Po świętach oczywiście udam się do weta, ale może ktoś miał do czynienia z czymś podobnym.

Raczej wykluczam choroby wirusowe... Może to ma związek z przebytymi chorobami układu oddechowego? Ale dlaczego przez tyle lat nie było problemów? Martwię się. I zastanawiam się jakie badania może zalecić weterynarz...
Mam tyle przed sobą
Mój Bóg odnalazł mnie
Lecz nie wiem naprawdę
Kim jest
Jeśli możesz mi pomóc
Nie odmawiaj, nie mów nie
Tak mi Ciebie brak
KOCIARNIA

Emilka

Od: Pt sty 10, 2003 20:42

Post » Pon kwi 09, 2012 9:50 Re: Kot kicha krwią

Miałam kichanie z krwią u kotów mających problemy zdrowotne.Nawet po wyleczeniu, jedna z kotem ma ciągle wilgotny nos i często kicha seriami.Jesli z jakis powodów (np załamanie zdrowotne, którego jeszcze nie widać) kicha częściej pękają jej naczynka w nosku.
Moze jakiś ogólny wzmacniacz podac?
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 9 >>

Post » Pon kwi 09, 2012 10:45 Re: Kot kicha krwią

A nie możesz "podejrzanych" kotek rozdzielić w osobnych pokojach?
Choć na jeden dzień - byłoby przynajmniej wiadomo którą należy dokładniej przebadać.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Pon kwi 09, 2012 10:54 Re: Kot kicha krwią

Niestety nie, mieszkamy w kawalerce :( Łazienka też jest mikroskopijna. Muszę być po prostu czujna, jak tylko usłyszę kichanie. Weterynarz chyba tak "na oko" też nie rozpozna, która to kotka... Problem jest też taki, że odstępy między tymi krwawieniami były dość spore, ok. 3 tygodni.
Mam tyle przed sobą
Mój Bóg odnalazł mnie
Lecz nie wiem naprawdę
Kim jest
Jeśli możesz mi pomóc
Tak mi Ciebie brak
KOCIARNIA

Emilka

Post » Pon kwi 09, 2012 11:28 Re: Kot kicha krwią

a skąd pewność że krew "wyszła" z kota przy kichaniu?
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Pon kwi 09, 2012 11:57 Re: Kot kicha krwią

Po rozprysku kropelek. Widać, że nie kapały tylko zostały wydmuchane.
Mam tyle przed sobą
Mój Bóg odnalazł mnie
Lecz nie wiem naprawdę
Kim jest
Jeśli możesz mi pomóc
Tak mi Ciebie brak
KOCIARNIA

Emilka

Post » Pon kwi 09, 2012 13:41 Re: Kot kicha krwią

Na pewno warto zwrócić uwagę na układ krążenia, kichanie z kropelkami krwi bywa objawem nadciśnienia...

dokota

Od: Śro lip 16, 2008 21:42

Post » Pon kwi 09, 2012 14:05 Re: Kot kicha krwią

Bubu, 14 letni kot moich rodziców kicha tak, że czasem jest też krew
kichanie jest alergiczne, a krew, bo naczynka kruche
dostaje rutinoscorbin na wzmocnienie naczynek krwionośnych
Obrazek
Obrazek

ruru

Od: Sob gru 29, 2007 20:10

Post » Pt sie 10, 2012 7:35 Re: Kot kicha krwią

Witam. Moją 7-tygodniową kotkę wyrwałam trzy dni temu ze schroniska. Dziewczynka odświerzbiana, nafaszerowana zastrzykami mającymi pomóc na biegunkę, pod ciągłą opieką lekarza. Zauważyłam jednak dwie rzeczy, które bardzo mnie zaniepokoiły. Przedwczoraj, po pierwszej serii zastrzyków, kicia już w domu nerwowo podskakiwała machała główką, tocząc bąble piany z pysia. Ten objaw ustąpił, ale pojawił się kolejny, jeszcze bardziej niepokojący, który nie pozwolił mi dzisiaj przespać nocy. Od dwóch dni kotka kichała. Wczoraj przytkał jej się nos. Podczas wizyty kontrolnej Pani weterynarz powiedziała, że w nosku nic nie widzi, a maluchy lubią zwiedzać zakamarki, więc możliwe, że to wina podrażnienia kurzem. Jednak kot drożności nie odzyskał, całą noc oddychała pysiem charcząc, a wczoraj wieczorem dwa razy kichnęła skrzepem krwi, przy czym cały czas łzawi jej jedno oko. Dzisiaj i tak wybieramy się do weterynarza, ale chciałabym poglądowo mieć pojęcie co to może być. Kocie mamy, spotkałyście się z czymś takim?

Proszę o pomoc i dziękuję. Nie wiem czy mam pędzić do weta już teraz z samego rana, czy poczekać do wieczora, tak jak pojawiałam się z nią od trzech dni.

z_lasu

Od: Pt sie 03, 2012 22:36

Post » Pt sie 10, 2012 10:56 Re: Kot kicha krwią

Infekcja górnych dróg oddechowych. Cóż, karmimy małą strzykawkami z różnymi specyfikami takimi jak Rutinacea. Antybiotyk i osłonkę Bieda też dostała. Na szczęście humor dopisuje, apetyt również, a to na duuuuży +. Życzcie nam wytrwałości!

z_lasu

Od: Pt sie 03, 2012 22:36

Post » Pt sie 10, 2012 13:56 Re: Kot kicha krwią

Krew z psyka moze miec zwiazek ze stanem pyska, dziasel, zebow. Sprawdzasz to czasem u weta?
Ja kiedys tez nerwowo fundowalam kotu przeswietlenie brzuchala, a krew sie brala z pysia, nieoczyszczonych zebow.

Arcana

Od: Nie lip 17, 2005 13:59

Adopcje: 3 >>

Post » Pt sie 10, 2012 14:10 Re: Kot kicha krwią

Krwawienie z nosa, kichanie z krwią może być też przy chłoniaku nosa.

Falka

Od: Pon lut 04, 2002 17:01

Post » Sob paź 13, 2012 16:16 Re: Kot kicha krwią

Witam

Mam podobny przypadek nabyłem kilka dni temu kotkę z katarem podaję jej rutinoskorbin w płynie i nie pomaga od wczoraj zauważyłem że kotka kicha też krwią co na to poradzić ?

metysss

Od: Sob paź 13, 2012 16:13

Post » Sob paź 13, 2012 19:08 Re: Kot kicha krwią

Wet musi obejrzeć kotkę

beata1973

Od: Czw gru 08, 2011 8:24