Kot nerkowy dla początkujących, wydanie 1

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt paź 12, 2012 17:00 Re: Kot nerkowy dla początkujących

jaga1666 pisze:Przytul się do Bunia,mów do niego i głaskaj-może spróbuj dać coś dobrego-rozumiem Cię bo i ja wpadam w panikę-i jak najszybciej do veta-bez badań nie ruszysz :!: Nic więcej nie przychodzi mi do głowy :(

jak masz wyniki to wklej-z pewnością na forum pomogą :ok:
ObrazekObrazekObrazekObrazek

jaga1666

Od: Pon sie 06, 2012 12:48

Post » Pt paź 12, 2012 17:06 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Faktycznie mocznik wysoki-a masz pełną biochemię-znam kota z mocznikiem powyżej 800 i wyszedł.,a poziom potasu i fosforu,czy on pije :?:

jaga1666

Post » Pt paź 12, 2012 17:23 Re: Kot nerkowy dla początkujących

jaga1666 pisze:Faktycznie mocznik wysoki-a masz pełną biochemię-znam kota z mocznikiem powyżej 800 i wyszedł.,a poziom potasu i fosforu,czy on pije :?:

Nie nie pije,tzn wczoraj jeszcze troszkę pił.Dzisiaj był pod kroplówką lekarka mówiła że jest bardzo zle ,i żeby nie robić sobie nadziei.Kazała mu spróbować dać jeśc cokolwiek,gotuje udko jego przysmak ,spróbuje mu jeszcze dać karme royal ,jak się nie da to z udkiem powalcze.
AST 46
ALT 30

Mama z nim jeżdzi do weterynarza także info mam z jej "ust"

Pani Bunia

Od: Pt paź 12, 2012 16:27

Post » Pt paź 12, 2012 17:27 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Pani Bunia pisze:
jaga1666 pisze:Faktycznie mocznik wysoki-a masz pełną biochemię-znam kota z mocznikiem powyżej 800 i wyszedł.,a poziom potasu i fosforu,czy on pije :?:

Nie nie pije,tzn wczoraj jeszcze troszkę pił.Dzisiaj był pod kroplówką lekarka mówiła że jest bardzo zle ,i żeby nie robić sobie nadziei.Kazała mu spróbować dać jeśc cokolwiek,gotuje udko jego przysmak ,spróbuje mu jeszcze dać karme royal ,jak się nie da to z udkiem powalcze.
AST 46
ALT 30

Mama z nim jeżdzi do weterynarza także info mam z jej "ust"

On się nie podnosi jak ja mam mu dać pić na siłe ?Trzymała mu łepek przy misce ,ale nie pił,kupić strzykawkę i mu wlać wode???

Pani Bunia

Post » Pt paź 12, 2012 17:32 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Proszę podajcie mi czego mam się "domagać" u weterynarza jutro? USG? co jeszcze??

Pani Bunia

Post » Pt paź 12, 2012 17:40 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Wiem z doświadczenia że nerkowe koty mają takie kryzysy-niedawno straciłam nerkowego z mocznikiem 200,miał jedną nerkę i żył ponad 18 lat-napisz pw do taizu ona się najbardziej zna-a spróbuj się dowiedzieć jaki zastrzyk dostał-na forum dodajemy do jedzenia alusal,on powoduje że poziom mocznika spada :!:

jaga1666

Post » Pt paź 12, 2012 17:44 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Powinnaś zrobić pełną biochemię z profilem nerkowym,usg nerek,analizę i ciężar właściwy moczu-to najważniejsze.

jaga1666

Post » Pt paź 12, 2012 18:58 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Czy mam jedzenie mu wciskac na "chama",on ledwo co głowka rusza i lezy tylko?To samo z wodą mam mu wlewać strzykawką nawet jak "wycieka" co jaki czas mu ta wode wlewać??Pomóżcie ciężka noc przede mną....

Pani Bunia

Post » Pt paź 12, 2012 19:01 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Kot powinien natychmiast trafić do weterynarza! Powinien być płukany! Skąd jesteś? Do jakich wetów trafiłaś skoro kota w takim stanie puścili do domu :(
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Pt paź 12, 2012 19:08 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Na początku wątku masz wykaz niezbędnych do diagnozy badań i w ogóle parę zasad postępowania z nerkowcem
Jak kot jest na kroplówkach (ile dostaje płynu i jakiego?), to warto się zastanowić, czy go poić na siłę, skoro nie jest w stanie ruszyć się i nie przyjmuje dopajania
Do jedzenia dodaje się sproszkowany alusal (ludzki lek bez recepty, ale muszą być tabletki bezsmakowe, nie te do ssania) albo ipakitine - wiąże fosforany (nie usuwa mocznika z kota, tylko fosfor) Kot w kryzysie musi jesc, więc daj mu co zechce - z alusalem (albo ipakitine, ale tego część kotów nie chce ruszyć)
Taizu się nie zna, tylko trochę... :mrgreen:
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Pt paź 12, 2012 19:20 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Musisz poszukać dla Bunia weta, który trochę się zna na nerkach i ma sprzęt. Obaj Twoi weci są mało kompetentni - pierwszy nie zbadał, dlaczego kot ma złe wyniki (powinien sprawdzić, czy to stan ostry czy przewlekły, a od razu założył że przewlekły), a drugi - szkoda gadać. Kotu powinno się zbadać mocz (w tym ciężar wlaściwy refraktometrem i posiew) i Kot powinien dostawać spore kroplówki przy takich wynikach, nawet 2 razy dziennie (można robić samodzielnie podskórnie, większość z nas tak robi, to u kota łatwe) i równocześnie powinien dostawać coś moczopednego
Trzeba zbadać morfologię, takie osłabienie moze być skutkiem silnej anemii Czy kot ciężko oddycha, jakby brakło mu tlenu? (to może być oznaka silnej anemii, wtedy konieczna byłaby transfuzja)
Trzymajcie się!

taizu

Post » Pt paź 12, 2012 19:35 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Pani Bunia pisze:A stan zrobił się fatalny w poniedziałek,brak apetytu nie oddawanie moczu i ogólnie ospałość

Kot powinien natychmiast zostać zacewnikowany inaczej umrze. Co za wet robi kroplówki kotu który nie oddaje moczu i odsyła do domu 8O
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Od: Śro gru 22, 2010 8:43

Post » Pt paź 12, 2012 19:42 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Broszka pisze:
Pani Bunia pisze:A stan zrobił się fatalny w poniedziałek,brak apetytu nie oddawanie moczu i ogólnie ospałość

Kot powinien natychmiast zostać zacewnikowany inaczej umrze. Co za wet robi kroplówki kotu który nie oddaje moczu i odsyła do domu 8O

Oqrcze, nie zauważyłam, koniecznie zacewnikować kota u weta! Jeśli kot dostał spora kroplówkę, to będzie zabieg ratujący życie!(chyba, że po kropłowce sikał)
Koniecznie znajdź innego weta - jak kot się zatkał, to prawdopodobnie nie jest przewlekła niewydolność tylko ostra a więc wyleczalna, o ile wet to nie jakiś palant
Aha, nie dawajcie kotu moczu wyciskać, tylko niech cewnikuje albo poda no-spę jeśli kot sika, to czy mocz jest bezzapachowy czy przeciwnie, mocno śmierdzi?

taizu

Post » Pt paź 12, 2012 19:51 Re: Kot nerkowy dla początkujących

[quote="taizu"]Musisz poszukać dla Bunia weta, który trochę się zna na nerkach i ma sprzęt. Obaj Twoi weci są mało kompetentni - pierwszy nie zbadał, dlaczego kot ma złe wyniki (powinien sprawdzić, czy to stan ostry czy przewlekły, a od razu założył że przewlekły), a drugi - szkoda gadać. Kotu powinno się zbadać mocz (w tym ciężar wlaściwy refraktometrem i posiew) i Kot powinien dostawać spore kroplówki przy takich wynikach, nawet 2 razy dziennie (można robić samodzielnie podskórnie, większość z nas tak robi, to u kota łatwe) i równocześnie powinien dostawać coś moczopednego
Trzeba zbadać morfologię, takie osłabienie moze być skutkiem silnej anemii Czy kot ciężko oddycha, jakby brakło mu tlenu? (to może być oznaka silnej anemii, wtedy konieczna byłaby transfuzja)
Trzymajcie się![/quo

Ogólnie klinika ma dobrą opinie .Też takie 1 wrażenie robią.Ale Pani weterynarz powiedziała żeby to był jej kot to by go uspała z takimi wynikami .Oddycha płytko ,ale nie wydaje sie żeby "jakby brakło mu tlenu".On chce wstać próbuje ,ale nie może ,podnosi głowke i czasami cos powie(zamiałczy) jak sie do niego mówi.Zapisałam jakich badań "zarządam " jutro jesli przetrwamy noc .No i zastanawiam się czytam o innym weterynarzu.Dziękuje,3mamy się:)

Pani Bunia

Post » Pt paź 12, 2012 20:00 Re: Kot nerkowy dla początkujących

dowód, że wet jest w sprawach nerek niekompetentny sama podałaś - chce uśpić kota nie sprawdziwszy czy to nie jest choroba uleczalna :evil:
Może być dobry w innych sprawach, moze ładnie gadać i stąd dobra opinia
Bunio naprawdę nie sika, czy tylko uogólniłaś, sika mało?

taizu

[poprzednia][następna]