Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Prakseda pisze:Lidka a ja na kurtynki biorę albo gruby polar albo naturalne futro/kożuch i futerkiem na zewnątrz. Kiedys próbowałam plastik, taką grubą przezroczystą ceratę, ale on całkiem sztywniał na mrozie.
Lidka pisze:Prakseda pisze:Lidka a ja na kurtynki biorę albo gruby polar albo naturalne futro/kożuch i futerkiem na zewnątrz. Kiedys próbowałam plastik, taką grubą przezroczystą ceratę, ale on całkiem sztywniał na mrozie.
Dlatego właśnie te ofertówki biorę. Bo one są sztywne z założenia ale też elastyczne. Znaczy wracają do pierwotnej, prawidłowej postaci. Są na tyle lekkie, że jak sie dobrze dół dopasuje to równiutko chodzą. Jednocześnie dają trochę światła.
Jak było bardzo zimno to nawet podwójnie dawałam, to znaczy dwie ofertówki co znaczyło 4 warstwy. tneto na 4cm paski i nacięcia w każdej warstwie są przesunięte. Czasem nawet boki przyklejałam taką taśmą dwustronną. Ale tak, żeby ten środek dobrze "fruwał". To sobie trzeba wypraktykować jak to najlepiej zrobić, ale naprawdę sie sprawdza. Tylko dół otworu musi byc dokładnie obrobiony i dół zasłonki mieć te 2mm luzu, żeby sie nie zawiesiło skręcone, bo wtedy wieje. Górę tez przyklejam taśma dwustronną i mocuje długimi pineskami albo cienkimi gwoździami z podkładką.
Każdy sobie jakiś sposóboszczędzania ciepła wypracował. Mnie taki wydaje sie dobry, bo i w piwnicy ciepło i w budce. A koty szybciutko sie przyzwyczajają.
tajdzi pisze:Fantastyczna jest ta budka - a powiedz, skrzynię zamiawiałaś u tego Pana, który jest w poście?
To dość daleko od Warszawy
Lidka pisze:Ja pytałam w Styromaxie czy byliby skłonni zrobic większe pudła i grubsze. Z określeniem dokładnym, do czego miałyby służyć. Ale niestety, musieliby mieć pewność, że kilka tysięcy rocznie będzie zamawiane.
Może jednak weszliby w taki produkt. Zupełnie nie mam pojęcia jakie byłyby potrzeby.
A budka jest super, bo estetyka tez jest ważna.
kicia91 pisze:Zakupiłam 8 płyt styropianowych 3cm, zapłaciłam <20zł. (castorama) Na spód dałam dwie płyty, jeszcze dokupię na boczne ściany, bo jest coraz zimniej, myślę, że 6 cm będzie naprawdę ok. Dodatkowo do środka wrzuciłam polarowe bluzy. Koty szczęśliwe i śpią tam razem. (kamień z serca)
W Castoramie zapytałam, czy jest możliwość zakupienia lekko nadpękniętych płyt, Pan niestety mnie zbył. Zastanawiam się co z nimi robią.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 59 gości