BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro paź 10, 2012 11:54 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę rad

Lidka a ja na kurtynki biorę albo gruby polar albo naturalne futro/kożuch i futerkiem na zewnątrz. Kiedys próbowałam plastik, taką grubą przezroczystą ceratę, ale on całkiem sztywniał na mrozie.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Śro paź 10, 2012 12:34 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę rad

OK. Dziękuję za cenne uwagi. Przejadę się do castoramy i ewentualnie kupię. Niestety nie będę ukrywać, ale muszę się liczyć z każdą wydają złotówką.
Poza tym brak czasu nie pozwala mi na jeżdżenie do różnych firm w celu poszukiwania odpadów. /kolega będzie patrzył na budowach/
Na pewno coś wymyślę, kociaki nie będą marznąć.

kicia91

Od: Pt lut 15, 2008 15:38

Post » Śro paź 10, 2012 12:56 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę rad

Prakseda pisze:Lidka a ja na kurtynki biorę albo gruby polar albo naturalne futro/kożuch i futerkiem na zewnątrz. Kiedys próbowałam plastik, taką grubą przezroczystą ceratę, ale on całkiem sztywniał na mrozie.

Dlatego właśnie te ofertówki biorę. Bo one są sztywne z założenia ale też elastyczne. Znaczy wracają do pierwotnej, prawidłowej postaci. Są na tyle lekkie, że jak sie dobrze dół dopasuje to równiutko chodzą. Jednocześnie dają trochę światła.
Jak było bardzo zimno to nawet podwójnie dawałam, to znaczy dwie ofertówki co znaczyło 4 warstwy. tneto na 4cm paski i nacięcia w każdej warstwie są przesunięte. Czasem nawet boki przyklejałam taką taśmą dwustronną. Ale tak, żeby ten środek dobrze "fruwał". To sobie trzeba wypraktykować jak to najlepiej zrobić, ale naprawdę sie sprawdza. Tylko dół otworu musi byc dokładnie obrobiony i dół zasłonki mieć te 2mm luzu, żeby sie nie zawiesiło skręcone, bo wtedy wieje. Górę tez przyklejam taśma dwustronną i mocuje długimi pineskami albo cienkimi gwoździami z podkładką.

Każdy sobie jakiś sposóboszczędzania ciepła wypracował. Mnie taki wydaje sie dobry, bo i w piwnicy ciepło i w budce. A koty szybciutko sie przyzwyczajają.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Śro paź 10, 2012 13:08 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę rad

Lidka pisze:
Prakseda pisze:Lidka a ja na kurtynki biorę albo gruby polar albo naturalne futro/kożuch i futerkiem na zewnątrz. Kiedys próbowałam plastik, taką grubą przezroczystą ceratę, ale on całkiem sztywniał na mrozie.

Dlatego właśnie te ofertówki biorę. Bo one są sztywne z założenia ale też elastyczne. Znaczy wracają do pierwotnej, prawidłowej postaci. Są na tyle lekkie, że jak sie dobrze dół dopasuje to równiutko chodzą. Jednocześnie dają trochę światła.
Jak było bardzo zimno to nawet podwójnie dawałam, to znaczy dwie ofertówki co znaczyło 4 warstwy. tneto na 4cm paski i nacięcia w każdej warstwie są przesunięte. Czasem nawet boki przyklejałam taką taśmą dwustronną. Ale tak, żeby ten środek dobrze "fruwał". To sobie trzeba wypraktykować jak to najlepiej zrobić, ale naprawdę sie sprawdza. Tylko dół otworu musi byc dokładnie obrobiony i dół zasłonki mieć te 2mm luzu, żeby sie nie zawiesiło skręcone, bo wtedy wieje. Górę tez przyklejam taśma dwustronną i mocuje długimi pineskami albo cienkimi gwoździami z podkładką.

Każdy sobie jakiś sposóboszczędzania ciepła wypracował. Mnie taki wydaje sie dobry, bo i w piwnicy ciepło i w budce. A koty szybciutko sie przyzwyczajają.

Masz jakies zdjęcie, bo ja nie umiem tego wyobrazić sobie. Co to za ofertówki?
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.

Prakseda

Post » Śro paź 10, 2012 23:37 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę rad

To jest zwykla koszulka, o taka
http://www.biuronet.com/produkt_300332.html,Ofertówka%20twarda%20krystali

Ja nawet takie już troszke zniszczone zbierałam w pracy jak były porządki:)

Nacinam te paski przesunięte względem siebie. Tak, żeby nacięcie było mniej więcej w połowie paska z drugiej warstwy. Przyklejam górę i zazwyczaj boki ta taśma dwustronną tak, żeby dół sie swobodnie majtał. To jest bardzo ważne, bo wtedy po przejściu kota paski wracajądo pierwotnej pozycji.

Będę robiła budke na ogródek to obfoce wszystko dokładnie.
Można zrobić tę kurtynkę od wewnatrz i na zewnątrz, wtedy bedzie cieplej a wejście jest wygodne, tylko takie całkiem małe nie może być.

Teraz musze jeszcze poprawic okienko piwniczne. To stare okienko, niezbyt szczelne, więc wymyśliłam, że zrobie ramke, obiję z dwóch stron tymi paskami z grubych kurtyn, które wycyganiłam z hurtowni takich kurtyn. Zrobie otwór i właśnie dam kurtynki z ofertówek z dwóch stron.
Bo strasznie mi szkoda tego ciepła w piwnicy. Chociaż wiem, że te moje piwniczniaki mają luksus - ogrzewaną dużą piwnicę-suszarnię.

edit: nie wiem czemu link nie chce sie porzadnie zapisać. Wystarczy całość skopiować w miejsce adresu strony.

Lidka

Post » Czw paź 11, 2012 7:39 Re: BUDKI DLA KOTÓW - trochę rad

Lidka, ok.
Oczywiście znam te "koszulki". Biurwa jestem w końcu.
Ale one mi sztywnialy na mrozie. Wiesz, może zależy od producenta, z innego tworzywa były robione.
Czasami takie proste rzeczy a zupełnie inna jakość.
Mnie pasuje polar i futro ale zaraz wezmę taką koszulkę i zamontuję w jednym z okienek, w kociej altanie, jaką mają tu moje pracowe koty. Zobaczymy jak sie spisze zimą. Oczywiście każda metoda jest dobra, jeżeli spełnia swoją rolę i nie sprawia nam trudności w wykonaniu.

Pozdrawiam Cię a kotom życzę lekkiej zimy. Albo lepiej, żeby jeje wcale nie było.

Prakseda

Post » Czw paź 11, 2012 11:30 Re: BUDKI DLA KOTÓW - nowe pomysły str 1, 3 post

Na 1 str, 3 post - wykasowałam stary tekst i wkleiłam pełną informacje odnośnie projektu drewanianej budy z gotowymi pudełkami styropianowymi w środku (w załączeniu zdjęcia).
Polecam.

Prakseda

Post » Pt paź 12, 2012 12:47 Re: BUDKI DLA KOTÓW - nowe pomysły str 1, post 3

Fantastyczna jest ta budka - a powiedz, skrzynię zamiawiałaś u tego Pana, który jest w poście?
To dość daleko od Warszawy :(
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Od: Śro lut 16, 2005 10:47

Post » Pt paź 12, 2012 13:58 Re: BUDKI DLA KOTÓW - nowe pomysły str 1, post 3

tajdzi pisze:Fantastyczna jest ta budka - a powiedz, skrzynię zamiawiałaś u tego Pana, który jest w poście?
To dość daleko od Warszawy :(

Tak skrzynię zamawia się u tego pana, w tej miejscowości. Nie wiem nawet, gdzie to jest - Grodziec. Pan wysyła na wskazany adres kurierem. Taką skrzynię zamawiała na próbę moja koleżanka do ogrodu. Jest zrobiona na nasze specjalne zamówienie, wg podanych wymiarów i opisu. Zdecydowałyśmy, że jest ok i jak pozwolą finanse pomyślimy o dalszych zakupach w inne kocie siedziby.

Pudełka są ze Styromax'u. Też dostarczają kurierem.

Prakseda

Post » Pt paź 12, 2012 14:03 Re: BUDKI DLA KOTÓW - nowe pomysły str 1, post 3

super, dziękuję za info.
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Od: Śro lut 16, 2005 10:47

Post » Pt paź 12, 2012 14:25 Re: BUDKI DLA KOTÓW - nowe pomysły str 1, post 3

Ja pytałam w Styromaxie czy byliby skłonni zrobic większe pudła i grubsze. Z określeniem dokładnym, do czego miałyby służyć. Ale niestety, musieliby mieć pewność, że kilka tysięcy rocznie będzie zamawiane.
Może jednak weszliby w taki produkt. Zupełnie nie mam pojęcia jakie byłyby potrzeby.

A budka jest super, bo estetyka tez jest ważna.

Lidka

Post » Pon paź 15, 2012 7:52 Re: BUDKI DLA KOTÓW - nowe pomysły str 1, post 3

Lidka pisze:Ja pytałam w Styromaxie czy byliby skłonni zrobic większe pudła i grubsze. Z określeniem dokładnym, do czego miałyby służyć. Ale niestety, musieliby mieć pewność, że kilka tysięcy rocznie będzie zamawiane.
Może jednak weszliby w taki produkt. Zupełnie nie mam pojęcia jakie byłyby potrzeby.

A budka jest super, bo estetyka tez jest ważna.

Ja już dawno Styromax gnębiłam, by robił grusze budki, takie na zamówienia kociarzy, ale odpisali, że to wiąże się z przestawieniem linii produkcyjnej (ustwienie maszym, opracowanie form, itp). Takie coś jest opłacalne dopiero przy b. duzych zamówieniach.

Prakseda

Post » Pon paź 15, 2012 9:36 Re: BUDKI DLA KOTÓW - nowe pomysły str 1, post 3

No mnie napisali, że kilka tysięcy rocznie zbytu by musialo być. No i byłyby droższe niestety, tylko, że jak te trzeba dodatkowo jakos ocieplac to może opłacałoby sie.
To jest kwestia wykonania odpowiedniej formy a te formy są drogie:(
Ale może warto by jeszcze popertraktować?

Lidka

Post » Śro paź 31, 2012 17:12 Re: BUDKI DLA KOTÓW - nowe pomysły str 1, post 3

Zakupiłam 8 płyt styropianowych 3cm, zapłaciłam <20zł. (castorama) Na spód dałam dwie płyty, jeszcze dokupię na boczne ściany, bo jest coraz zimniej, myślę, że 6 cm będzie naprawdę ok. Dodatkowo do środka wrzuciłam polarowe bluzy. Koty szczęśliwe i śpią tam razem. (kamień z serca)

W Castoramie zapytałam, czy jest możliwość zakupienia lekko nadpękniętych płyt, Pan niestety mnie zbył. Zastanawiam się co z nimi robią.

kicia91

Od: Pt lut 15, 2008 15:38

Post » Pon lis 05, 2012 11:06 Re: BUDKI DLA KOTÓW - nowe pomysły str 1, post 3

kicia91 pisze:Zakupiłam 8 płyt styropianowych 3cm, zapłaciłam <20zł. (castorama) Na spód dałam dwie płyty, jeszcze dokupię na boczne ściany, bo jest coraz zimniej, myślę, że 6 cm będzie naprawdę ok. Dodatkowo do środka wrzuciłam polarowe bluzy. Koty szczęśliwe i śpią tam razem. (kamień z serca)

W Castoramie zapytałam, czy jest możliwość zakupienia lekko nadpękniętych płyt, Pan niestety mnie zbył. Zastanawiam się co z nimi robią.

Ale sprawdza proszę czy w sródku jest sucho. Ja keidys robiłam domki z płyt. Oprócz tego, że wymagają więcej pracy (robię w sezonie kilkadziesią domków, wieć dla mnie ma to znaczenie), to wiem z doświadczenia, że nawet najmniejsza nieszczelność (tam gdzie klej nie złapał) w ulewy czy wiosenne roztopy to miejsce dostawania się wody. Dlatego warto postawić taki domek wyżej. np na palecie i dodatkowo o góry położyc bardzo grubą folię.

Prakseda

[poprzednia][następna]