SPIS KARM dla Kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sie 16, 2012 21:36 Re: SPIS KARM dla Kota

Kiedy nie miałam jeszcze kota dowiedziałam się o szkodliwości mleka na ludzki organizm, wtedy zaczęłam się zastanawiać czy nie ma ono wpływu na to że odchody znanych mi kotów są cuchnące. Po prostu pokarmy nietrawione, nieprzyswajane jak należy przez nasz organizm zaczynają w jelicie gnić, stąd taki zapach po wyjściu z toalety wielu osób. Zaczęłam łączyć smród kocich odchodów z mlekiem. Nasza Plamka nie dostaje mleka bo w niczym nie przypomina cielaka dla którego krowie mleko jest idealnym pokarmem. A jej kupy można śmiało powiedzieć że do cuchnących nie należą.
Obrazek
Podróż jest lepsza od dotarcia do celu.Liczy się to co człowiek przeżyje krocząc obraną drogą potknięcia, upadki, przyjaźnie. Trzeba tylko wierzyć, że przyszłość ułoży się po naszej myśli.

ewahejduk

Od: Nie lip 22, 2012 20:04

Post » Czw sie 16, 2012 21:52 Re: SPIS KARM dla Kota

ja pije mleko od dziecka (na okraglo!) i nigdy nic mi nie bylo. Tylko przebieram w platkach :)
moje koty dostaja od czasu do czasu zwyklego, krowiego mleka, i absoultnie nic sie w kuwetach nie dzieje.
Fakt, ze to jest raz na kilka miesiecy. Jako staly posilek balabym sie jednak podawac.
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Pt sie 17, 2012 11:12 Re: SPIS KARM dla Kota

Mi do 20 roku życia też nic nie było i piłam nawet karton dziennie, aż zaczęłam się coraz gorzej czuć. Aktualnie raz na jakiś czas mogę wypić niecałą szklankę mleka i robię to zwykle, jak mam ochotę, na noc, bo mogę mieć cały dzień z głowy później- mdłości, zawroty głowy, bóle brzucha, wzdęcia, biegunka. Mam nietolerancję laktozy, którą to można nabyć w każdym wieku, a która polega na tym iż w organizmie brakuje lub jest niedostatek enzymu rozkładającego laktozę (główny cukier mleka krowiego). Niedobór ten powoduje iż laktoza zaczyna w jelitach fermentować, co prowadzi właśnie do takich objawów. Część psów i kotów cierpi na taką nietolerancję.

tamiska

Od: Nie lis 01, 2009 12:30

Post » Nie wrz 09, 2012 15:43 Re: SPIS KARM dla Kota

http://www.krakvet.pl/schesir-tunczyk-g ... 19749.html

czy ta karma jest dobra? zastanawiam się, z czego jest, skoro 52% to tuńczyk, a reszta to "roślinny środek zagęszczający" - jak to rozumieć?
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Nie wrz 09, 2012 17:36 Re: SPIS KARM dla Kota

Maupa pisze:http://www.krakvet.pl/schesir-tunczyk-galaretce-6x50g-p-19749.html

czy ta karma jest dobra? zastanawiam się, z czego jest, skoro 52% to tuńczyk, a reszta to "roślinny środek zagęszczający" - jak to rozumieć?

akurat w krakvecie nie ma zbyt dużo informacji o składzie. Ale znalazłam coś takiego w animalii.pl: http://animalia.pl/produkt,21845,37,sch ... 6x50g.html
Wydaje mi się, ze to jest to samo tylko w sosie.
Ogólnie karmy filetowe nie powinny być podstawowym pożywieniem kota, bo mają za dużo białka - w tym przypadku 77% w suchej masie (a powinno być 45-55%) i skandalicznie mało tłuszczu - 1,6% (a powinno być przynajmniej 25%).
Nie mam pojęcia co to jest "roślinny środek zagęszczający" 8O Pewnie chodzi o ryż. Pewnie jest tak jak piszą na stronie animalii- 50% to tuńczyk, kilka % to ryż, a reszta to woda.
Jako przysmak- ok, od czasu do czasu można to kotu dać, ale jako podstawowa karma to moim zdaniem te puszki sie nie nadają.
Obrazek

Revontulet

Od: Sob maja 26, 2012 8:26

Post » Nie wrz 09, 2012 17:37 Re: SPIS KARM dla Kota

myślałam o przekąsce albo dodatku dla smaku :) dzięki za informację.
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Wto paź 02, 2012 19:37 Re: SPIS KARM dla Kota

ja mokrych daje tez malo, traktuje je jako smakolyk ;) teraz kupilam w okazie http://animalia.pl/produkt,25073,37,pri ... -200g.html W ogole jest teraz duzo nowosci, co ide do sklepu to cos nowego znajduje :)
Obrazek

Największe zło to tolerować krzywdę.
— Platon

Los zwierząt jest dla mnie ważniejszy niż strach przed ośmieszeniem. Los zwierząt jest nierozerwalnie związany z losem człowieka. - Emile Zola

lawinka

Od: Nie mar 16, 2008 15:42

Post » Wto paź 02, 2012 20:24 Re: SPIS KARM dla Kota

Revontulet pisze:
Maupa pisze:http://www.krakvet.pl/schesir-tunczyk-galaretce-6x50g-p-19749.html

akurat w krakvecie nie ma zbyt dużo informacji o składzie. Ale znalazłam coś takiego w animalii.pl: http://animalia.pl/produkt,21845,37,sch ... 6x50g.html
Wydaje mi się, ze to jest to samo tylko w sosie.
Ogólnie karmy filetowe nie powinny być podstawowym pożywieniem kota, bo mają za dużo białka - w tym przypadku 77% w suchej masie (a powinno być 45-55%) i skandalicznie mało tłuszczu - 1,6% (a powinno być przynajmniej 25%).
Nie mam pojęcia co to jest "roślinny środek zagęszczający" 8O Pewnie chodzi o ryż. Pewnie jest tak jak piszą na stronie animalii- 50% to tuńczyk, kilka % to ryż, a reszta to woda.
Jako przysmak- ok, od czasu do czasu można to kotu dać, ale jako podstawowa karma to moim zdaniem te puszki sie nie nadają.

Puszki tej firmy różnią się składem i ceną - niektóre wersje zawierają tylko mięso + wodę + ryż, niektóre mięso + bulion z mięsa, a niektóre właśnie to coś dziwnego co nazwano "roślinny środek zagęszczający" - tych ostatnich nigdy nie próbowałam kupić, więc nie wiem jak to wygląda w rzeczywistości. W Kakadu można zobaczyć wszystkie wersje i przeczytać pełny skład. Te z "roślinnym środkiem zagęszczającym" są nieco tańsze (z tego co pamiętam - nie kupuję puszek dla kotów od kilku miesięcy). Może właśnie dlatego, że jakościowo są gorsze?
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Śro paź 10, 2012 6:45 Re: SPIS KARM dla Kota

Co sadzicie o tym skladzie?
Biale mieso tunczyka 52%
woda (do gotowania lub gotowana) 24%
krewetki 23%
ryz 1%

wilgotnosc 82%
crude protein 14%
crude fat 1%
crude ash 2%
crude fibre 1%

Kotom podejrzanie bardzo smakuje, a oni najchetniej jedza niezdrowe zarcie :/
Ciastusiu i Haskellku [*]

Discordia

Od: Nie sie 12, 2007 12:34

Post » Śro paź 10, 2012 11:25 Re: SPIS KARM dla Kota

A ludzkiej parówki kot nie ruszy. Mnie się czasem wydaje, że kocie średnie żarcie jest lepsze często od tego, co my jemy ;)

Ale nie o tym chciałam.

Czy ktoś próbował już nowego sanabella no grain?

Sis

Od: Pon paź 08, 2007 13:03

Post » Śro paź 10, 2012 13:11 Re: SPIS KARM dla Kota

03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Śro paź 10, 2012 14:25 Re: SPIS KARM dla Kota

Nie chodzi mi o analizy składu, tylko opinie osób żywiących tą karmą, czyli: smakuje/nie smakuje; ładna sierść/brzydka; linieje bardziej/mniej, śmierdzi z kuwety bardziej/mniej; kot zakłacza się/nie; trzyma linię/tyje; karma wydajna/nie.

Etap bycia skrajnym kocim żywieniowcem i analizowania etykiet mam dawno za sobą, bo życie - weryfikuje te dane, dlatego suche analizy nie przemawiają do mnie.

Dwa lata karmię stado joserą culinesse z niedużym dodatkiem kurczaka, carny, bozity, smilli; wcześniej orijen 6ryb, który był super - ale przy 6 kotach wychodzi zbyt drogo. Jeszcze wcześniej przetestowałam wszystkie lepsze karmy z zoologa, w którym pracowałam.
Szukam teraz czegoś na zmianę. Przy kocie nerkowym nie wiem, czy bezzbożowa wysokomięsna nie zaszkodziłaby (bo czasem oprócz Hill'sa k/d skubnie suche pozostałym), no i - liczyłabym na lekkie odchudzenie kotów.
Nowej Acany nie lubią, orijen za drogi, myślałam o TOTW - testują go "moje" wiejskie koty - smakowity, ale chyba bąkodajny (koty odrobaczane, siedzą pół dnia w domu, pół na dworze, zmieniają sierść na zimową) i mało wydajny. Nie wiem jak z sierścią po nim?
Przy culinesse - prawie zero pawików, średnio linieją, sierść ładna, mało zapaszków z kuwety. Sanabelle urinary - znika szybko, gorzej jedzie z kuwety. Plus - chroni przed kamieniami (a mam dwa sikawce w domu).
Pytanie co teraz - culinesse, TOTW, no grain?
Przy 8 kotach, dwóch psach i zarobkach grubo poniżej średniej - wymagam dobrej karmy, na którą mnie stać. Liczyłam na TOTW, że się sprawdzi. No i nie wiem.

Sis

Od: Pon paź 08, 2007 13:03

Post » Czw paź 11, 2012 13:11 Re: SPIS KARM dla Kota

Discordia pisze:Co sadzicie o tym skladzie?
Biale mieso tunczyka 52%
krewetki 23%
ryz 1%

wilgotnosc 82%
crude protein 14%
crude fat 1%
crude ash 2%
crude fibre 1%

Tak na niezbyt wprawne oko strasznie mało tłuszczu, białka też nie za wiele. A w ogóle trochę dziwne, co tam tak naprawdę jest poza wodą, tą w rybie i krewetkach i tą dodaną? 8O
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Czw paź 11, 2012 13:26 Re: SPIS KARM dla Kota

PumaIM pisze:
Discordia pisze:Co sadzicie o tym skladzie?
Biale mieso tunczyka 52%
krewetki 23%
ryz 1%

wilgotnosc 82%
crude protein 14%
crude fat 1%
crude ash 2%
crude fibre 1%

Tak na niezbyt wprawne oko strasznie mało tłuszczu, białka też nie za wiele. A w ogóle trochę dziwne, co tam tak naprawdę jest poza wodą, tą w rybie i krewetkach i tą dodaną? 8O

Białko w suchej masie: 78% (za dużo)
tłuszcz w suchej masie: 6% (za mało).
I pewnie nie ma dodatku witamin i minerałów?
Czyli typowa karma filetowa.
Od czasu do czasu- ok. Jako podstawa jedzenia- nie nadaje się.

Edit: Jak analizować karmy: http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=17
Obrazek

Revontulet

Od: Sob maja 26, 2012 8:26

Post » Czw paź 11, 2012 13:35 Re: SPIS KARM dla Kota

Jako podstawa jest Orijen, puszke dostaja dwa razy dziennie po pol puszki. Wczesniej dostawali Ziwi Peak w puszkach, ale po ostatniej podwyzce nie wyrabiam. Myslalam ze Applaws jest jedna z lepszych karm :( To co polecacie, tak zebym nie zbankrutowala? Ziwi teraz kosztuje 3,20 chf za 170g applawsa kupilam za ok 2chf za 160g
Ciastusiu i Haskellku [*]

Discordia

Od: Nie sie 12, 2007 12:34

[poprzednia][następna]