JAK WYLECZYĆ KOCIE PRZEZIĘBIENIE???

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Nie wrz 30, 2012 10:28 JAK WYLECZYĆ KOCIE PRZEZIĘBIENIE???

Drodzy miauowicze, mam mały problem. Wczoraj zauważyłam, że mój "pers" lekko pokichuje i trochę mu z nosa leci (ale tylko trochę). Oprócz tego nic mu się nie dzieje - nie ma gorączki, z oczu nie cieknie, jest w świetnej formie, strzela fochy jak zawsze, poluje na duchy itd. Przypuszczam więc, że na razie nie ma z czym pędzić do weta (nie ma objawów kk ani innego paskudztwa). Ale może wy wiecie, jak szybko wyleczyć kocie przeziębienie?

Na razie dałam mu bana na wychodzenie na taras w mieszkaniu TŻ-a, gdzie od jakiegoś czasu przesiadujemy. Matwiej spędzał tam ostatnio całe dnie i pewnie go tam przewiało. No i mam problem, bo kot bardzo chce na taras, ma tam piękne ogrodzenie, może sobie nieuwiązany biegać i płacze, żeby go wypuścić. No i nie wiem, czy mogę go znowu wypuścić, jak się podleczy, czy dla persa już jest na dworze za zimno? Przypuszczam, że on będzie chciał tam siedzieć nawet jak będzie naprawdę zimno, a ja u TŻ-a często bywam.
Ostatnio edytowano Pon paź 01, 2012 13:42 przez B&B, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek Obrazek

B&B

Od: Czw mar 15, 2012 13:53

Post » Nie wrz 30, 2012 11:32 Re: Pers pokichuje. Wypuszczać na taras, czy nie?

Wydaje mi się,że na tarasie moze przebywac :1luvu:

valborga

Od: Śro gru 29, 2010 16:03

Post » Pon paź 01, 2012 14:00 Re: JAK WYLECZYĆ KOCIE PRZEZIĘBIENIE???

tylko jak go podleczyć? nie dam mu przecież ludzkich lekarstw na przeziębienie. immunostymulator wystarczy? a moze witamina C?
Obrazek Obrazek

B&B

Post » Pon paź 01, 2012 14:22 Re: JAK WYLECZYĆ KOCIE PRZEZIĘBIENIE???

Ja daję swojemu kocurkowi rutinacea junior ( taki syropek dla dzieci, który mój kot chętnie pije ze strzykawki -daję mu ok 1-2 ml raz dziennie)
Takie zalecenie dostałam od mojej Pani Doktor. Mojemu "synkowi" pomaga :wink:

rysiowaasia

Od: Nie sty 30, 2011 17:47

Post » Pon paź 01, 2012 14:36 Re: JAK WYLECZYĆ KOCIE PRZEZIĘBIENIE???

rysiowaasia pisze:Ja daję swojemu kocurkowi rutinacea junior ( taki syropek dla dzieci, który mój kot chętnie pije ze strzykawki -daję mu ok 1-2 ml raz dziennie)

Dajesz mu codziennie tak profilaktycznie, czy jak jest chory? Jak długo już go leczysz?
Obrazek Obrazek

B&B

Post » Pon paź 01, 2012 14:37 Re: JAK WYLECZYĆ KOCIE PRZEZIĘBIENIE???

Nie leczyć samemu tylko iść do weta!

grajda

Od: Pt mar 13, 2009 9:06

Post » Pon paź 01, 2012 15:03 Re: JAK WYLECZYĆ KOCIE PRZEZIĘBIENIE???

grajda pisze:Nie leczyć samemu tylko iść do weta!

Generalnie zgadzam się z tą zasadą i chodzę do weta, jak coś poważniejszego się dzieje: kk, zapalenie spojówek od herpesa, chroniczne zaparcia itd. Ale teraz mam do czynienia ze zwykłym przeziębieniem, takim samym jak ludziom się zdarza o tej porze roku. No jasne, że jak za kilka dni kichanie nie przejdzie, a dojdzie do tego wypływ z nosa, oczu czy coś innego, to popędzę do lecznicy. Na razie jednak wygląda na to, że nie ma takiej potrzeby.
Obrazek Obrazek

B&B

Post » Pon paź 01, 2012 20:35 Re: JAK WYLECZYĆ KOCIE PRZEZIĘBIENIE???

B&B pisze:
rysiowaasia pisze:Ja daję swojemu kocurkowi rutinacea junior ( taki syropek dla dzieci, który mój kot chętnie pije ze strzykawki -daję mu ok 1-2 ml raz dziennie)

Dajesz mu codziennie tak profilaktycznie, czy jak jest chory? Jak długo już go leczysz?

Nie, nie daję codziennie, tylko w sytuacji łzawienia oczka i sporadycznego kichania (jesli to robi tak raz na dwa dni)
Mój kocurek ma 3 lata. Stosowałam to u niego 2 razy. Pierwszy raz po kastracji ( miał krwawienie z rany pokastracyjnej nie do opanowania i potem okazało sie,że ma fatalne wyniki - niekrzepliwośc krwi, obnizona liczba neutrofili) -nieznacznie, ale pomogło, dlatego po rutinacei zastosowałam dodatkowo immunodol cat ( beta-glukan)- chyba 2 tygodnie. Oczywiście zgodnie z zaleceniem lekarza.
Ostatno cos pokichiwał i miał załzawione oczko. Tez podałam rutinaceę ( przez około 2 tyg). Pomogło :wink:

rysiowaasia

Od: Nie sty 30, 2011 17:47

Post » Śro paź 03, 2012 12:10 Re: JAK WYLECZYĆ KOCIE PRZEZIĘBIENIE???

grajda pisze:Nie leczyć samemu tylko iść do weta!

Miałaś rację, grajda. Kot mocno przeziębiony, no i gardło zainfekowane. Wetka zarządziła conajmniej tydzień więzienia i lekki antybiotyk.
Obrazek Obrazek

B&B

Post » Śro paź 03, 2012 15:01 Re: JAK WYLECZYĆ KOCIE PRZEZIĘBIENIE???

Życzę kotkowi szybkiego powrotu do zdrowia. :ok:

grajda

Od: Pt mar 13, 2009 9:06