instytucje pozarządowe działające w sferze kultury - np. byłam na praktykach w takiej jednej, która m.in zajmuje się akcją Wolne Lektury (nie wiem, czy ktoś słyszał, ale czasami widać reklamy tego, przepisują ksiażki i udostępniają je w sieci, oczywiście zgodnie z prawami autorskimi), organizacją warsztatów rozwijających zainteresowania dla młodzieży, organizujacych jakieś książki dla dzieci z miejscowości, gdzie dostęp do bibliotek jest ograniczony itd... i to wszystko polega na tym, ze staje się na głowie żeby zdobyć jak najwięcej sponsorów, a do tego trzeba umiejętności dobrego napisania kosztorysu, planu działania i ewentualnych zagrożeń :p no i znajomości ludzkich zachowań (tj wiedzieć, gdzie nacisnąć zeby kieszeń się otworzyła

)
kontakty międzykulturowe i media - no to można siedzieć sobie np w takim dzień dobry tvn jako specjalista i tłumaczyć różne zjawiska XD nic więcej mi do głowy nie przychodzi
placówki upowszechniania kultury i sztuki - wszelkie galerie, domy kultury
instytucje organizacji wolnego czasu i turystyki - tu chodzi pewnie m.in o jakieś świetlice osiedlowe, gdzie ludzie przychodzą jak nie mają ze sobą co zrobić xD
instytucje badawcze - mój 'ukochany' Główny Urząd Statystyczny, jakieś badania nad ludźmi w danym regionie/organizacji/instytucji (liczenie odchyleń, wpływu różnych czynników na ludzi itd)...
najfajniej wspominam hospitacje w więzieniu i praktyki w instytucjach pozarządowych :p
trochę rozjaśniłam?