SchronWro - wrocławskie koty czekają na domy! Fot. str. 95

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Śro wrz 26, 2012 21:53 Re: SchronWro - kot z urazem kręgosłupa - zbieramy na bilet!

Witam!
w poniedziałek adoptowliśmy we wrocławskim schronisku 2-miesięczną koteczkę.Kicia praktycznie nic nie je- to co dam jej z ręki (tak około 1 łyżeczki) po jakims czasie wymiotuje-jedzenie niestrawione. Trochę popija wody. Jest apatyczna, dzisiaj praktycznie cały dzień przespała.Wczoraj zaniepokojeni poszlismy do weta ale powiedział, że to reakcja poschroniskowa i żeby dac jej jeszcze kilka dni. Dzisiaj jak juz pisałam lepiej nie były. Szukając w necie pomocy natrafiłam na info o panleukopenii i jestem przerazona...Czy to mozliwe ze kicia została zarazona w schronisku? Była tam 2 dni...Z ksiązeczki wynika ze była odrobaczona i dostała surowicę. Jak mogę jej pomóc (poza tym że jutro rano idę do weta

lineczka

Od: Śro wrz 26, 2012 21:36

Post » Czw wrz 27, 2012 7:42 Re: SchronWro - kot z urazem kręgosłupa - zbieramy na bilet!

Pomóc to tu może dobry wet ! Z jakiej okolicy wrocławia jesteś??
Kot powinien natychmiast być leczony i dostawać kroplówki jeżeli to pp. Tu trzeba działać szybko bo szanse z każda godziną są mniejsze.
Kicia raczej już przyszła z pp do schroniska tylko nie było jeszcze objawów :?
Obrazek

JaEwka

Od: Wto gru 11, 2007 11:37

Post » Czw wrz 27, 2012 8:18 Re: SchronWro - kot z urazem kręgosłupa - zbieramy na bilet!

Tak jak napisała JaEwka (ja napisałam PW, ale jeszcze nie będziecie mogli odpowiedzieć; za mało postów):
W jakiej okolicy Wrocławia mieszkasz? Może będziemy mogli podpowiedzieć coś z weterynarzem. Na PP można zrobić test (jak wet ma u siebie w gabinecie).
Tak czy inaczej, nawet jak to nie PP, to kot nie powinien ot tak sobie nie jeść więcej niż dobę.
Obrazek Obrazek Obrazek

Wrocławskie Koty - polub nas na Facebook

turkawka

Od: Pon lut 01, 2010 12:43

Post » Czw wrz 27, 2012 9:58 Re: SchronWro - kot z urazem kręgosłupa - zbieramy na bilet!

Słuchajcie mamy mega awarię! Marta z poważnych przyczyn zdrowotnych nie może jechać, ja pojadę zawieźć kocurka do DT tyle że trzeba pojechać do schronu, zrobić gościowi testy (testy są u mnie, razem z instrukcją obsługi, weci w schronie zrobią) i go prztaszczyć do mnie lub Eweliny (zależnie od tego w jaki dzień ktoś by mógł). Czy ktoś może pomóc :?: :!:
Ostatnio edytowano Czw wrz 27, 2012 10:17 przez Gibutkowa, łącznie edytowano 1 raz
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Czw wrz 27, 2012 10:01 Re: SchronWro - kot z urazem kręgosłupa - mega awaria!!! s38

Lineczka - zmień weta. Kilka dni? Kot może nie jeść ot tak sobie 24h jak pisała Turkawka a po 48h trzeba już ostro panikować. I nie jutro do weta tylko dziś do weta, bo jutro możecie już nie mieć kota :roll:

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Post » Czw wrz 27, 2012 10:08 Re: SchronWro - kot z urazem kręgosłupa - mega awaria!!! s38

Oby to nie była pp..
Ciepłe myśli..

Kaprys2004

Od: Śro kwi 02, 2008 15:53

Post » Czw wrz 27, 2012 10:37 Re: SchronWro - kot z urazem kręgosłupa - mega awaria!!! s38

lineczka pisze:Witam!
w poniedziałek adoptowliśmy we wrocławskim schronisku 2-miesięczną koteczkę.Kicia praktycznie nic nie je- to co dam jej z ręki (tak około 1 łyżeczki) po jakims czasie wymiotuje-jedzenie niestrawione. Trochę popija wody. Jest apatyczna, dzisiaj praktycznie cały dzień przespała.Wczoraj zaniepokojeni poszlismy do weta ale powiedział, że to reakcja poschroniskowa i żeby dac jej jeszcze kilka dni. Dzisiaj jak juz pisałam lepiej nie były. Szukając w necie pomocy natrafiłam na info o panleukopenii i jestem przerazona...Czy to mozliwe ze kicia została zarazona w schronisku? Była tam 2 dni...Z ksiązeczki wynika ze była odrobaczona i dostała surowicę. Jak mogę jej pomóc (poza tym że jutro rano idę do weta

No w sumie tak.
Schronisko to nie jest dobre miejsce dla kotów, zwłaszcza młodych. Jak dostała surowicę to pewnie była chora...
Trzeba zachować czujność ale nie panikuj. My zabraliśmy kociaki ze schroniska i wszystkie miały typowe objawy PP, a 6 z 7 przeżyło. Ten jeden, Leoś, niestety nie dał rady, odszedł mi w mgnieniu oka na rękach. Teraz wiem że mogłem go uratować, tylko mi zabrakło doświadczenia, a dałem się zwieść poprawie stanu zdrowia.

Podejrzenie o PP to jeszcze nie wyrok.

Przede wszystkim nie daj się jej odwodnić. Najlepiej jest ją ważyć na dokładnej wadze, co kilka godzin. Jeśli będzie dramatycznie tracić masę ciałka, gnaj to weta. Nawodnione kicie są krąglutkie, na karku nie wiotczeje im skórka. Jak kociaka odwrócisz brzuszkiem do góry, i obejrzysz mu mięśnie nóg z przyległościami, tam gdzie futerko jest rzadsze, to zdrowy kotek ma tam tłuszczyk, jest krąglutki. Odwodniony będzie miał mocno zarysowaną budowę ciałka, o bardzo odwodnionemu widać kosteczki, ścięgna, czasem nawet jelitka - w tedy gnaj jak wicher do weta.
Nasze dostawały kroplówki, witaminy, 3 z 7 dostały surowice i dały radę.

To że nie je i zwraca to jak możesz sobie przeczytać, jest czasem wynikiem robali.

jjw666

Od: Nie sie 19, 2012 11:44

Post » Czw wrz 27, 2012 10:39 Re: SchronWro - kot z urazem kręgosłupa - zbieramy na bilet!

Gibutkowa pisze:Słuchajcie mamy mega awarię! Marta z poważnych przyczyn zdrowotnych nie może jechać, ja pojadę zawieźć kocurka do DT tyle że trzeba pojechać do schronu, zrobić gościowi testy (testy są u mnie, razem z instrukcją obsługi, weci w schronie zrobią) i go prztaszczyć do mnie lub Eweliny (zależnie od tego w jaki dzień ktoś by mógł). Czy ktoś może pomóc :?: :!:

Dzisiaj nie dam rady, ale jutro mogę jakoś pomóc.

jjw666

Post » Czw wrz 27, 2012 11:57 Re: SchronWro - kot z urazem kręgosłupa - mega awaria!!! s38

Gibutkowa pisze: I nie jutro do weta tylko dziś do weta, bo jutro możecie już nie mieć kota :roll:

Edyta post był pisany wczoraj po 22 więc idą dzisiaj
Obrazek

JaEwka

Post » Czw wrz 27, 2012 11:58 Re: SchronWro - kot z urazem kręgosłupa - mega awaria!!! s38

jjw666 pisze:

Jak dostała surowicę to pewnie była chora...

każdy kot w schronie dostaje surowicę - właśnie po to aby nie było epidemi pp.
Obrazek

JaEwka

Post » Czw wrz 27, 2012 20:32 Re: SchronWro - kot z urazem kręgosłupa - zbieramy na bilet!

Jak się czuje maleńka?

jjw666

Post » Czw wrz 27, 2012 20:38 Re: SchronWro - kot z urazem kręgosłupa - mega awaria!!! s38

JaEwka pisze:
Jak dostała surowicę to pewnie była chora...

każdy kot w schronie dostaje surowicę - właśnie po to aby nie było epidemi pp.[/quote]

Tak powinno być, a niekoniecznie jest :(

Nasze buraski dostały dopiero jak było wiadomo, że je zabieramy... Może gdyby była podana wcześniej, Leoś byłby dzisiaj z nami...

jjw666

Post » Czw wrz 27, 2012 22:39 Re: SchronWro - kot z urazem kręgosłupa - zbieramy na bilet!

jjw666 pisze:A nadal w schronie?
Martka, jaki numer w schronie ma ten malec z problemem z brzuszkiem?

Oj, nie wiem, jest biało-szary, w pokoju po prawej stronie, w pierwszej klatce od drzwi.
Na gazetach dramat :cry:
ObrazekObrazek

martka

Od: Śro gru 28, 2005 23:11

Post » Pt wrz 28, 2012 7:15 Re: SchronWro - kot z urazem kręgosłupa - mega awaria!!! s38

jjw666 pisze:Tak powinno być, a niekoniecznie jest :(

Nasze buraski dostały dopiero jak było wiadomo, że je zabieramy... Może gdyby była podana wcześniej, Leoś byłby dzisiaj z nami...

to nie dostały jej na wejściu 8O ?
Obrazek

JaEwka

Post » Pt wrz 28, 2012 9:52 Re: SchronWro - kot z urazem kręgosłupa - mega awaria!!! s38

Kocio z urazem kręgosłupa na testach dwa minusy :dance: :dance2: :dance:
Za jakąś godzinkę będzie u mnie, być może jutro bladym świtem już pojedziemy do DT.
Ponoć bardzo chce chodzić 8O Łaziko-pełzacz mu się włącza ;)

EDIT: Jedziemy w niedzielę.

tam jestem łapalna

Gibutkowa

[poprzednia][następna]