Broszka & Company cz.4

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw wrz 27, 2012 15:19 Re: Broszka & Company

felin pisze:
Broszka pisze:Właśnie słyszę przez okno że najstarsza kopytna seniorka dostała ruję - drze ryja na całą wieś dosłownie jak zarzynane prosię Obrazek
Muszę szybko konie zamknąć do stajni zanim ktoś wezwie policję że straszna krzywda zwierzakom się u mnie dzieje :twisted:

Seniorkom też takie rzeczy chodzą po glowie? 8O
Swoją drogą, jakie to szczęście, że ludzie tak nie mają - wyobrażacie sobie co by się wyrabialo: w każdym miejscu i o każdej porze roku stada bab i chlopów drących ryja na calą okolicę? :lol:

No właśnie to bardzo dziwne że takie rzeczy jej chodzą po głowie bo kobyła 19 latek i to już babuleńka na nasze lata :| Molestuje Siwego a to przecież wałek i te sprawy go nie interesują :roll: Pozostałe kobyły tak nie kwiczą na cały regulator - tylko ta jedna zawsze miała taką dewiację :wink:
Ale w świecie zwierząt nie jest to dziwne, np kotki w rui też potrafią nieźle się wydzierać :lol:

fumcia pisze:pomisł pigwa z dynią super,jeśli ktoś jest zainteresowany,moge podać sprawdzony przepis na dynie z jabłkiem
Jasne, dawaj przepis :P

fumcia pisze:ło matko,wybraziłam sobie te stada bab i chłooów drących ryja,niektórzy by zachrypli i nic...
:ryk: :ryk: :ryk:
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Od: Śro gru 22, 2010 8:43

Post » Czw wrz 27, 2012 15:26 Re: Broszka & Company

fumcia pisze:ło matko,wybraziłam sobie te stada bab i chłooów drących ryja,niektórzy by zachrypli i nic...

W sumie to może i dobrze :? :mrgreen:

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Czw wrz 27, 2012 15:28 Re: Broszka & Company

Broszka pisze:
felin pisze:
Broszka pisze:Właśnie słyszę przez okno że najstarsza kopytna seniorka dostała ruję - drze ryja na całą wieś dosłownie jak zarzynane prosię Obrazek
Muszę szybko konie zamknąć do stajni zanim ktoś wezwie policję że straszna krzywda zwierzakom się u mnie dzieje :twisted:

Seniorkom też takie rzeczy chodzą po glowie? 8O
Swoją drogą, jakie to szczęście, że ludzie tak nie mają - wyobrażacie sobie co by się wyrabialo: w każdym miejscu i o każdej porze roku stada bab i chlopów drących ryja na calą okolicę? :lol:

No właśnie to bardzo dziwne że takie rzeczy jej chodzą po głowie bo kobyła 19 latek i to już babuleńka na nasze lata :| Molestuje Siwego a to przecież wałek i te sprawy go nie interesują :roll: Pozostałe kobyły tak nie kwiczą na cały regulator - tylko ta jedna zawsze miała taką dewiację :wink:
Ale w świecie zwierząt nie jest to dziwne, np kotki w rui też potrafią nieźle się wydzierać :lol:

Jaką dewiację - kobita (pardon, kobyla) pelną gębą po prostu :wink:

felin

Post » Czw wrz 27, 2012 15:47 Re: Broszka & Company

A czy przepis na syrop pigwowy wspomniany można? :oops:

brązowobiali

Od: Śro kwi 28, 2010 19:02

Post » Czw wrz 27, 2012 16:53 Re: Broszka & Company

syrop pigwowy
umyć,pokroić ,wydłubać nasionka,zasypać cukrem,codziennie mieszać,można dodać swieży imbir gożdziki w małej ilości,syrop zlać w małe słoiczki zapasteryzować bo może fermantować.Nie wolno dodrych pigweczek marnować,czyli reszte zalewamy czysta wódką,nieszamy i w ciemne miejsće.Jedno i drugie pycha.

fumcia

Od: Sob wrz 03, 2011 12:51

Post » Czw wrz 27, 2012 17:05 Re: Broszka & Company

dynia z jabłkiem
dynie obieramy,kroimy do emaliowanego gara,dalej jabłka obieramy kroimy do drugiego gara,nie razem.gotować ok 25-40 min zależy od twardości,jeśl za dużo soku zlać trochę,połączyć oba produkty,dodać cukier i sproszkowany imbir,chwilę pogotować i do gorących wyparzonych słoików i w ciemne niejsce.Do nalesów do placka,ale najlepsze łyżeczką ze słoika

fumcia

Post » Czw wrz 27, 2012 19:36 Re: Broszka & Company

o, fajna ta dynia z jabłkiem - może się skuszę :wink:
Ja się dzisiaj bardzo cieszę, bo kolejna bieda po Nitku czyli Miecio z banerku w moim podpisie pojechał dzisiaj do domu :lol: Mieszkał biedak na dworze a miziak z niego straszny, rano kastracja a popołudniu już grzał doopke w nowym domku.
Obrazek

"Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi: iść przez życie nie czyniąc hałasu."
Ernest Hemingway

ewan

Od: Nie cze 21, 2009 19:19

Post » Czw wrz 27, 2012 19:52 Re: Broszka & Company

Kobitki, help!
Potrzebuję przepis na marynowanie maślaków (jak dla kolka, bo nigdy w życiu grzybów nie marynowalam 8) . Tylko, please, zalewa niech będzie bez czosnku, goździków i cynamonu :wink:

felin

Post » Czw wrz 27, 2012 20:13 Re: Broszka & Company

a tą pigwe ta z czym? Broszko czy my Ci nie śmiecimy przepisami na wątku?

fumcia

Post » Pt wrz 28, 2012 9:55 Re: Broszka & Company

Wszystkie przepisy są baaardzo mile widziane na naszym wątku :mrgreen:
oraz wszelkie pogaduszki kulinarne :P

Postaram się później wrzucić coś na pigwę - muszę poszukać a czas będę miała dopiero wieczorkiem.
Teraz jestem z doskoku bo muszę kręcić się między stajnią gdzie musiał zostać rujkujący kwiczoł a padokiem gdzie są pozostałe konie - trochę trudno to ogarnąć bo konie chcą się za wszelką cenę połączyć :| Niestety seniorka musiała zostać w stajni nie tylko przez ruję ale wczoraj tak nachalnie molestowała siwego że dostała z kopa w nogę i dzisiaj ma bardzo spuchniętą i nie może na nią stanąć :evil:

felin - wrzucę przepis mojej babci na maślaki jak tylko mama mi przyśle na maila. Były zawsze przepyszne :)

ewan - super wieści, niech się szczęści Mieciowi w nowym domku :ok: :ok: :ok:
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Pt wrz 28, 2012 11:24 Re: Broszka & Company

dla felin marnowane maślaki
Gotujemy ocet i wodę w proporcji 1/3 (ocet/woda), jeśli ktoś woli delikatniejsze to w proporcji 1/4, np. na 0,5 litra octu będziemy potrzebować 1,5 - 2 litry wody. Podczas gotowania i tak nam trochę wyparuje.Dodajemy 5 listków bobkowych, około 10 ziarenek pieprzu, 10 ziarenek ziela angielskiego, sól i dość dużo cukru - ja przeważnie dodaję około 4-5 szklanek i pociętą w plastry cebulę. Czekamy aż marynata się zagotuje (może się trochę pogotować, 3-4 min) i wszystkie składniki się połączą. Dobrze jest spróbować i dostosować moc marynaty do swojego smaku. Uwaga - nie wkładać nosa do garnka - zapach jest bardzo intensywny, kichanie gwarantowane : ). Do gotującej się na wolnym ogniu marynaty dodajemy uprzednio obgotowane w wodzie z solą maślaki i przez kilka minut gotujemy - grzyby nabiorą koloru. Przekładamy grzyby do słoików (ale zostawiamy trochę miejsca w słoiku bo grzyby nasiąkną i zwiększą swoją objętość), zalewamy marynatą, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem aż wystygną. Tak samo można zamarynować np. podgrzybki a nawet małe kanie, rydze, przwdziwki i opieńki. Smacznego!

fumcia

Post » Pt wrz 28, 2012 11:28 Re: Broszka & Company

jak kobyłka długo będzie Was i siebie takim zachowaniem męczyć? Skąd Broszko wziełaś kobyłkę-babcie?

fumcia

Post » Pt wrz 28, 2012 11:41 Re: Broszka & Company

fumcia pisze:dla felin marnowane maślaki
Gotujemy ocet i wodę w proporcji 1/3 (ocet/woda), jeśli ktoś woli delikatniejsze to w proporcji 1/4, np. na 0,5 litra octu będziemy potrzebować 1,5 - 2 litry wody. Podczas gotowania i tak nam trochę wyparuje.Dodajemy 5 listków bobkowych, około 10 ziarenek pieprzu, 10 ziarenek ziela angielskiego, sól i dość dużo cukru - ja przeważnie dodaję około 4-5 szklanek i pociętą w plastry cebulę. Czekamy aż marynata się zagotuje (może się trochę pogotować, 3-4 min) i wszystkie składniki się połączą. Dobrze jest spróbować i dostosować moc marynaty do swojego smaku. Uwaga - nie wkładać nosa do garnka - zapach jest bardzo intensywny, kichanie gwarantowane : ). Do gotującej się na wolnym ogniu marynaty dodajemy uprzednio obgotowane w wodzie z solą maślaki i przez kilka minut gotujemy - grzyby nabiorą koloru. Przekładamy grzyby do słoików (ale zostawiamy trochę miejsca w słoiku bo grzyby nasiąkną i zwiększą swoją objętość), zalewamy marynatą, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem aż wystygną. Tak samo można zamarynować np. podgrzybki a nawet małe kanie, rydze, przwdziwki i opieńki. Smacznego!

Wielkie dzięki :1luvu:
Zaraz lecę kupować skladniki i zobaczymy co mi z tego wyjdzie :wink:

edit: Niestety, latoś inne grzybki zupelnie nie obrodzily. Jedynie kanie, ale zeżarlam tyle, że już nie mogę na nie patrzeć. A rydza to chyba od dzieciństwa nie widzialam. W lipcu byly kurki, ale jakieś takie niewydarzone, wcale nie smakowaly jak porządne kurki.
Ostatnio edytowano Pt wrz 28, 2012 11:43 przez felin, łącznie edytowano 1 raz

felin

Post » Pt wrz 28, 2012 11:41 Re: Broszka & Company

z przepisu j.w marnowałam podgrzybki,dałam tylko mniej octu,wyszły super.Mam jeszcze 1kg owocu dzikiej róży.Wydłubywanie nasionek jest straszne co z nią zrobić aby nie zmarnować i nie wydłubywać nasionek?

fumcia

Post » Pt wrz 28, 2012 12:29 Re: Broszka & Company

fumcia pisze:Mam jeszcze 1kg owocu dzikiej róży.Wydłubywanie nasionek jest straszne co z nią zrobić aby nie zmarnować i nie wydłubywać nasionek?

Można nie wydłubywać - ale potem ciężko to zjeść :twisted:
A przemroziłaś te owoce? Nie wiem czy to ułatwia pozbywanie się igiełek ale ja zawsze zbieram owoce dopiero po pierwszych przymrozkach :roll:
Można jeszcze zagotować owoce i przetrzeć potem przez sito i jeszcze raz przez gazę - podobno igiełki i pestki zostaną na gazie. Ale sama nie próbowałam tego - męczę się i obieram tradycyjnie :twisted:

Przepis na marnowane maślaki fajny :ok:
Jak znam moją mamę to na przepis babci będę trochę czekać, dobrze fumcia że wstawiłaś :)
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

[poprzednia][następna]