Ile powinien ważyć kot?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob wrz 22, 2012 21:48 Re: Ile powinien ważyć kot?

Często gęsto drze japę calymi dniami, wystawia kuper do góry, próbuje dać drapaka z domu, czasem sika po domu i to nawet na stojąco, jak kocury. Wierz mi, trudno to wytrzymać, bo potrafi trwać i dwa tygodnie.
Niesterylizowana kotka, na dodatek, potrafi mieć jedną ruję po drugiej, a to szybko prowadzi do różnych zaburzeń zdrowotnych - najczęściej wlaśnie ropomacicza. Przy podawaniu hormonów na wyciszenie rui można, z kolei, zafundować jej raka sutka (tak umarla moja pierwsza kotka wiele lat temu).
Szczerze mówiąc, nie chcialo mi się nigdy sprawdzać jaki jest związek kastracji z tyciem u kotów, ale zauważ, że sporo pań po menopauzie też przybiera na wadze, więc pewnie dokladnie taki sam jak u ludzi, czyli zmiana czynności hormonalnej organizmu sprzyjająca odkladaniu się tkanki tluszczowej.

edit: Nie tyle chodzi o nierodzenie, co o nie zajście w ciążę, które jest naturalną konsekwencją rui i związane z tym zmiany w cyklu hormonalnym. Inaczej mówiąc, ruja bez ciąży nie jest naturalna i dlatego lepiej sterylizować, żeby calkiem wylączyć ten mechanizm.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Sob wrz 22, 2012 21:54 Re: Ile powinien ważyć kot?

hmmmmmm nie jestem pewna czy mój małżonek takie cyrki zniesie. Plamka to bardzo ciche zwierze właściwie to tylko wcześnie rano parę razy miałknie mi pod drzwiami zachęcając nas do wstawania i rozpoczęcia dnia, lub licząc że kiedy uchylę drzwi z prędkością torpedy przeleci mi między nogami i wparuje do pokoju :twisted: To kiedy ją najlepiej wysterylizować?
Obrazek
Podróż jest lepsza od dotarcia do celu.Liczy się to co człowiek przeżyje krocząc obraną drogą potknięcia, upadki, przyjaźnie. Trzeba tylko wierzyć, że przyszłość ułoży się po naszej myśli.

ewahejduk

Od: Nie lip 22, 2012 20:04

Post » Sob wrz 22, 2012 22:03 Re: Ile powinien ważyć kot?

To już musisz sama zdecydować w porozumieniu z wetem. Najczęściej pierwsza ruja pojawia się okolo 6-7 miesiąca życia. Ale nie jest to regulą, bo może być wcześniej i później też.
O ile mnie pamięć nie myli (bo bylo to naprawdę bardzo dawno temu), to ta moja kotka, o której mowa powyżej, pierwszą ruję miala w wieku jakichś 8 miesięcy. I naprawdę ciężko bylo z nią wtedy wytrzymać. Druga - i jak do tej pory ostatnia - w zasadzie w ogóle nie rujkowala, ale miala wadę serca, byla bardzo drobna i przeżyla tylko 4 lata.
Od 20 lat trafiają mi się same chlopy, więc niestety nie mam doświadczenia w tej kwestii. Ale myślę, że na bank trafi się tu ktoś z większą od mojej wiedzą.

I jeszcze jedno: czasem np. zapach męskich skarpetek potrafi wyzwolić ruję i panna najczęściej wtedy molestuje ich wlaściciela :mrgreen:

felin

Post » Sob wrz 22, 2012 22:09 Re: Ile powinien ważyć kot?

Możesz ją pokazać wetowi, niech oceni stopien rozwoju.
Można sterylizować przed pierwszą rujką, tylko wymaga to sprawnego weta i oceny stanu zdrowia i dojrzałości kotki. Hodowcy sterylizują i 3 miesięczne kociaki, ale generalnie wiek 6 miesięcy jest w pełni bezpieczny, o ile kot jest w dobrej formie ogólnej.

Uwierz, rujki nie sposób przegapić. Tarzanie się, wrzaski i posikiwanie. W dowolnej konfiguracji. Każdy z symptomów może, acz nie musi, wystąpić w różnym natężeniu. Ale bezwzględnie kotę wysterylizuj- będzie łatwiej Wam, a jej zdrowiej i spokojniej.

A co do wagi- to zalezy od budowy kota. I rozpiętość wagowa może byc spora. Generalnie zasada jest taka, że kot widziany z góry ma mieć "wcięcie w talii", a między tylnymi nogami nie powinien się raczej majtać nadmiar tłuszczyku (tzw "więcej kotka" :lol: ). Wagowo u dachowca nie ocenisz: są mocno zbudowane, duże, masywne "nabite w sobie" koty, są takie o budowie "wyścigowej, dlugie i chude, są kruszynki filigranowe. Tutaj też warto zapytać weta o opinię, podczas standardowych wizyt i regulować wagę ilością i kalorycznością jedzenia. Ale to dopiero u doroslego kota. Kociakowi bym nie ograniczała jedzenia.

Olat

Od: Sob mar 30, 2002 21:41

Post » Sob wrz 22, 2012 22:12 Re: Ile powinien ważyć kot?

Olat pisze:Generalnie zasada jest taka, że kot widziany z góry ma mieć "wcięcie w talii", a między tylnymi nogami nie powinien się raczej majtać nadmiar tłuszczyku (tzw "więcej kotka" :lol: ).

Się nie znasz - to "wory glodowe" są 8)

A rosnącego kociaka można karmić do oporu; na pewno nie utyje.

felin

Post » Sob wrz 22, 2012 22:15 Re: Ile powinien ważyć kot?

felin pisze:
Olat pisze:Generalnie zasada jest taka, że kot widziany z góry ma mieć "wcięcie w talii", a między tylnymi nogami nie powinien się raczej majtać nadmiar tłuszczyku (tzw "więcej kotka" :lol: ).

Się nie znasz - to "wory glodowe" są 8)

A rosnącego kociaka można karmić do oporu; na pewno nie utyje.

jasne, wory głodowe :twisted:
Potem zmieniają się w "puchlinę głodową ogólną" albo brzuszną :lol: :P

Olat

Post » Sob wrz 22, 2012 22:30 Re: Ile powinien ważyć kot?

Ja też stwierdziłam, że nie utyje co najwyżej urośnie. Moja pakuje w siebie niesamowite ilości. Tomek tylko pyta czy ten kot robi coś innego niż śpi i je. Tak robi - gra w piłkę :wink: Zawsze się śmieję że właściwie to są z upodobaniami do siebie mocno podobni :lol: to chyba trochę rozładowuje atmosferę między kotem a panem domu.... Karmię ją w 70% surowym mięsem kupowanym w ubojni. Jak zaczęłam czytać te dawki suchej karmy dla kota z jej wagą to zaczęłam się zastanawiać jak ona by przeżyła... Raz dziennie 5dkg? czy takie dawki naprawdę wystarczają kotom? Moja nie wygląda na grubą a samego surowego zjada około 10dkg dziennie. Czyli puki rośnie ma jeść ile potrzebuje? Wracając do sterylizacji to zrobić to około 6 miesiąca tak? Dodam że kotka jest w w dobrym stanie niesamowicie żywotna :mrgreen:
Obrazek
Podróż jest lepsza od dotarcia do celu.Liczy się to co człowiek przeżyje krocząc obraną drogą potknięcia, upadki, przyjaźnie. Trzeba tylko wierzyć, że przyszłość ułoży się po naszej myśli.

ewahejduk

Post » Nie wrz 23, 2012 12:18 Re: Ile powinien ważyć kot?

Sześciomiesięczną możesz sterylizować.
I nie ograniczać jedzenia dopóki rośnie (byle nie wszerz) :lol:
Po kastracji uważnie obserwować, żeby znienacka nie przytyła. O wiele łatwiej nie utuczyć kota niż odchudzić ;)

Karmienie glównie mięsem to dobry pomysł.

Olat

Post » Pon wrz 24, 2012 23:05 Re: Ile powinien ważyć kot?

Dużo zależy też od tego, ile kot ma ruchu. Mam porównianie w postaci naszych kotów i w rodzinie. Kocur mojej młodszej córki mimo kastracji jest zgrabnym, lekkim kotem, bo dużo czasu spędza na zabawie i bieganiu. W porównianiu z nim mój Kotek jest miśkiem :( choc o wiele mniej je.
Nasza Ela przez pierwszy rok po sterylizacji sporo przytyła (wszyscy pytali czy jest w ciąży...) ale kiedy pojawił się Kotek a później dodatkowo zaczeła być wyprowadzana na spacery wyszczuplała i jedyną pamiątką po tuszy jest luźna "sukienka" która jej majta na boki kiedy Elka idzie.
Nasze wątki:Czarno Widzę i Szarość nie radość, a tu nas zobaczysz #cats.on_tour

Obrazek

haaszek

Od: Pt cze 23, 2006 18:43

Post » Śro wrz 26, 2012 8:30 Re: Ile powinien ważyć kot?

czyli nie ma reguły i recepty jedyne co zostaje to obserwacja i karmienie na wyczucie?
Obrazek

ewahejduk

Post » Śro wrz 26, 2012 11:38 Re: Ile powinien ważyć kot?

Dokladnie. Kot to nie samochód :wink:

felin

Post » Śro wrz 26, 2012 14:16 Re: Ile powinien ważyć kot?

Z samochodami mam jeszcze mniej doświadczenia niż z kotami :) cała moja 5 osobowa rodzina jest zroweryzowana :mrgreen:
Obrazek

ewahejduk

Post » Śro wrz 26, 2012 20:45 Re: Ile powinien ważyć kot?

ewahejduk pisze:czyli nie ma reguły i recepty jedyne co zostaje to obserwacja i karmienie na wyczucie?

Właśnie tak. Córka ma dwie kotki (wysterylizowane) w mniej więcej jednym wieku, jednej po sterylce niewiele zmieniła sie figura, druga to biała kuleczka. Jedzą to samo, ruchu mają tyle samo.
Z kotami tak jak z ludżmi - jeden tyje od samego patrzenia na jedzenie, drugi może zjeść bezkarnie cztery porcje.
Nasze wątki:Czarno Widzę i Szarość nie radość, a tu nas zobaczysz #cats.on_tour

Obrazek

haaszek

Od: Pt cze 23, 2006 18:43

Post » Czw paź 04, 2012 19:17 Re: Ile powinien ważyć kot?

18 września 2kg, dziś 4 października 2,2kg. W przeciągu 2 tyg przybrała 10% masy ciała, to chyba dobrze co?
Obrazek

ewahejduk

Post » Czw paź 04, 2012 19:46 Re: Ile powinien ważyć kot?

W tym wieku to normalne.

felin

[poprzednia][następna]