Żeberka pieczone w kapuście :
1,5kg zeberek(chudych pasków)
1/2kg kapusty kiszonej
2 duże cebule
4,5 łyżek oliwy
1 łyżeczka czubricy
3,4listki laurowe
parę ziarenek ziela angielskiego
Żeberka obgotowuję ok.pół godz.w wodzie z wegetą (zostawiam trochę tej wody ,mały rondelek)
po wystygnięciu każde żeberko obsypuja przyprawa do zeberek i odstawiam na cała noc do lodówki .
Następnego dnia
Podsmażam cebulę (do zeszklenia)
kapustę mieszam z czubricą ,listkami laurowymi i zielem ang.
dodaję do podsmażenia razem z cebulka mieszając (nie za długo
Do naczynia żaroodpornego na dno ,dodaję trochę wody z obgotowanych żeberek i wkładam troche kapusty
na to układam żeberka i na wierzch daję kapustę,podlewam to wszystko resztka wody i piekę w tem.160.c około 80min.
Smacznego
