kot wykastrowany a mimo wszystko cos mu czasami wycieka?????

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon wrz 10, 2012 20:53 kot wykastrowany a mimo wszystko cos mu czasami wycieka?????

Dziwny plyn o ostrym zapachu. Co sie dzieje??????????????

2login

Od: Pon wrz 10, 2012 20:47

Post » Wto wrz 11, 2012 8:56 Re: kot wykastrowany a mimo wszystko cos mu czasami wycieka?

Skąd mu wycieka?
Z prącia?
Może ma infekcję pod napletkiem.
Widział to wet?

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Wto wrz 11, 2012 10:15 Re: kot wykastrowany a mimo wszystko cos mu czasami wycieka?

Kiedy kastrowany?
Po kastracji jeszcze przez kilka tygodni kocur "pachnie".
I jakiej to jest sytuacji czy podnosi ogon i pryska na ścianę, sprzęty czy jest to mimowolne?
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Wto wrz 11, 2012 10:30 Re: kot wykastrowany a mimo wszystko cos mu czasami wycieka?

Nie wiem skad, jeszcze nie bylismy u weterynarza. To moj 1 kot, mialam wiec wrazenie ze to nic powaznego. Ale chyba sie mylilam. :|

Wykastrowany pare miesiecy temu. Mam wrazenie ze to mimowolnie. W ogole mam wrazenie ze wtedy gdy jest rozemocjonowany. Ale moze jest taki bo cos go boli?
Ostatnio edytowano Wto wrz 11, 2012 11:39 przez alix76, łącznie edytowano 1 raz
Powód: połączyłam dwa posty w jeden

2login

Post » Wto wrz 11, 2012 11:43 Re: kot wykastrowany a mimo wszystko cos mu czasami wycieka?

zaobserwuj skąd jest wyciek. czy kot pozostawia co na przedmiotach czy jest u niego na futrze? jaki ten płyn ma kolor?
Ostatnio edytowano Wto wrz 11, 2012 11:43 przez neron, łącznie edytowano 1 raz
ObrazekObrazek
Obrazek

neron

Od: Wto maja 29, 2012 14:06

Post » Wto wrz 11, 2012 11:43 Re: kot wykastrowany a mimo wszystko cos mu czasami wycieka?

Gruczoly przyodbytowe.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Wto wrz 11, 2012 11:55 Re: kot wykastrowany a mimo wszystko cos mu czasami wycieka?

felin pisze:Gruczoly przyodbytowe.

To moze i pasuje bo faktycznie ten płyn ma niemiły zapach. Ale kot był wykastrowany co wedle opisu powinno problem zlikwidować. Poza tym nie zauważyłam żeby kot się specjalnie lizał czy drapał ale to jest mój pierwszy kot więc ciężko mi wyodrębnić zachowania specyficzne.

2login

Post » Wto wrz 11, 2012 13:19 Re: kot wykastrowany a mimo wszystko cos mu czasami wycieka?

Może mieć stan zapalny dróg moczowych i popuszcza, a może to z odbytu.
Niestety bez wizyty u weterynarza chyba nie dojdziemy, co to jest.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Wto wrz 11, 2012 13:25 Re: kot wykastrowany a mimo wszystko cos mu czasami wycieka?

Prakseda pisze:Może mieć stan zapalny dróg moczowych i popuszcza, a może to z odbytu.
Niestety bez wizyty u weterynarza chyba nie dojdziemy, co to jest.

Tak. Napisałam bo nie byłam pewna, czy nie jest to jakieś zachowanie standardowe dla kota. Dzięki za odpowiedzi.

2login

Post » Wto wrz 11, 2012 15:29 Re: kot wykastrowany a mimo wszystko cos mu czasami wycieka?

2login pisze:

To moze i pasuje bo faktycznie ten płyn ma niemiły zapach. Ale kot był wykastrowany co wedle opisu powinno problem zlikwidować. Poza tym nie zauważyłam żeby kot się specjalnie lizał czy drapał ale to jest mój pierwszy kot więc ciężko mi wyodrębnić zachowania specyficzne.

Kastracja nie ma żadnego związku z gruczolami przyodbytowymi - usuwa się jądra.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Wto wrz 11, 2012 15:36 Re: kot wykastrowany a mimo wszystko cos mu czasami wycieka?

felin pisze:
2login pisze:

ok, na stronie internetowej specjalistycznej znalazłam info że powinno to problem zlikwidować ale się nie znam.

2login

Post » Wto wrz 11, 2012 15:38 Re: kot wykastrowany a mimo wszystko cos mu czasami wycieka?

2login pisze:
felin pisze:
2login pisze:

ok, na stronie internetowej specjalistycznej znalazłam info że powinno to problem zlikwidować ale się nie znam.

No bo to likwiduje problem znaczenia terenu, a co za tym idzie zapachu. Przynajmniej jeśli kot dość młody i nie ma już nawyku znaczenia za bardzo.
Ale chodzi o zapach moczu, nie gruczołów przyodbytowych ;)

Wyga

Od: Sob lip 28, 2012 11:41

Post » Wto wrz 11, 2012 16:03 Re: kot wykastrowany a mimo wszystko cos mu czasami wycieka?

Wyga pisze:
2login pisze:
felin pisze:
2login pisze:

No bo to likwiduje problem znaczenia terenu, a co za tym idzie zapachu. Przynajmniej jeśli kot dość młody i nie ma już nawyku znaczenia za bardzo.
Ale chodzi o zapach moczu, nie gruczołów przyodbytowych ;)

http://www.vetopedia.pl/article126-1-Za ... _kota.html

Nadprodukcja wydzieliny występuje często u niewykastrowanych kocurów, a ponieważ jest to zazwyczaj nieprzyjemne dla ludzi (kocur pozostawia cuchnące ślady w swoim otoczeniu) warto poddać zwierzę zabiegowi kastracji, co powinno zlikwidować problem.

2login

Post » Wto wrz 11, 2012 16:09 Re: kot wykastrowany a mimo wszystko cos mu czasami wycieka?

Ale w przypadku Twojego kota, przynajmniej z tego co piszesz, nie dochodziło do nadprodukcji wydzieliny przed kastracją.
Problem pojawił się teraz, kilka miesięcy po zabiegu.
Więc jeśli u kota zdiagnozują zapalenie tych zatok, to kastracja nie ma z tym nic wspólnego.

Wyga

Od: Sob lip 28, 2012 11:41

Post » Wto wrz 11, 2012 16:11 Re: kot wykastrowany a mimo wszystko cos mu czasami wycieka?

Wyga pisze:Ale w przypadku Twojego kota, przynajmniej z tego co piszesz, nie dochodziło do nadprodukcji wydzieliny przed kastracją.
Problem pojawił się teraz, kilka miesięcy po zabiegu.
Więc jeśli u kota zdiagnozują zapalenie tych zatok, to kastracja nie ma z tym nic wspólnego.

Tak ale jest napisane że po kastracji problem nie powinien występować. Może nie czytam ze zrozumieniem. Niemniej, ok, przejdziemy się do weta.

2login

[następna]