5 kociąt w chlewku. strona 44

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Czw sie 30, 2012 19:52 Re: A jednak! Wzięła 3 kociaki z pod basenu! POMOCY! Tczew

teraz znowu mnie nie będzie. jadę jutro wracam w niedziele . maleństwa dizś nakarmiłam, ale przez te 3 dni nie nakarmię... są silne dadzą rade... cały czas brak domków... może na jesień będzie większe zainteresowanie kotkami. miejmy nadzieje.
byłam bym wdzięczna jak by ktoś mógł podbijać w górę bazarek :) pytałam u weterynarza o sterylizacje dr. Arski bierze 200zł... raczej będzie trudno z taką kasą z bazarku... może ktoś z Tczewa orientuje się gdzie taniej... 7ksiezyc znasz cene z Olwetu ? Bym chciała wysterylizować kotkę która ma teraz te 4 "persiki".. jest tam więcej kotek, ale w tym roku raczej z tym nie da rady. a od nowego roku chyba będą darmowe , więc by się poczekało z innymi kotkami... sa tam chyba 3.. nie wiem. bym musiała zapytać.
i trochę wyjście z tematu. zna ktoś kogoś kto by chciał kilku letniego kundelka... nosz właściciele się wyprowadzili, a on został. Sony. Pies kochany, przytulaśny. Lgnie do ludzi... Czarno biały, z brązowym. Długi jak jamnik. uszy jak nietoperz. identyczny jak Saba, prawdopodobnie jej tato.
Obrazek
Istnieją dwa sposoby ucieczki od prozy życia: muzyka i koty.
- Albert Schweitzer

inusia00111

Od: Wto kwi 17, 2012 11:20

Post » Pon wrz 03, 2012 17:55 Re: A jednak! Wzięła 3 kociaki z pod basenu! POMOCY! Tczew

maluszki wyglądają coraz gorzej :( nie tyją... dziś zjadły 5 saszetek ;/
gnojki nie chcą mi jeść suchej karmy :x a saszetki mi się kończą, więc będę musiała ich przenieść na suchą... nie wiem :(
i dziś kupiłam im jeszcze 2 puszki- jedna 2.99
Obrazek
- Albert Schweitzer

inusia00111

Post » Wto wrz 04, 2012 19:26 Re: A jednak! Wzięła 3 kociaki z pod basenu! POMOCY! Tczew

Spotkałam dziś koleżankę z MOPS, którą prosiłam o interwencję. Jest na bieżąco, kontroluje ilość zwierząt, czy nie przyrasta, mówi, że nie. Naliczyła bodajże 7 kotów i 4 psy. Psom sprawdziła książeczki szczepień, są OK. Twierdzi, że jest czysto, "przyłapała" panią R. na sprzątaniu. Mówi też, że czuć dopiero z bliska, była w tym domu wielokrotnie i nawet nie wiedziała, że tam jest tyle zwierząt. Czyli ktoś trzyma rękę na pulsie.

Mrata

Od: Pt cze 06, 2008 17:50

Post » Wto wrz 04, 2012 19:36 Re: A jednak! Wzięła 3 kociaki z pod basenu! POMOCY! Tczew

Mrata pisze:Spotkałam dziś koleżankę z MOPS, którą prosiłam o interwencję. Jest na bieżąco, kontroluje ilość zwierząt, czy nie przyrasta, mówi, że nie. Naliczyła bodajże 7 kotów i 4 psy. Psom sprawdziła książeczki szczepień, są OK. Twierdzi, że jest czysto, "przyłapała" panią R. na sprzątaniu. Mówi też, że czuć dopiero z bliska, była w tym domu wielokrotnie i nawet nie wiedziała, że tam jest tyle zwierząt. Czyli ktoś trzyma rękę na pulsie.

taa... szkoda że sąsiadka o wszystkim wiedziała, i polowe kotów miała w piwnicy... a z opowiadań słyszałam ze kobieta, nawet nie zajrzała do chlewka czy piwnicy... :roll: każdy gada co innego ;/
szkoda ze jest ponad 7 kotów... podajże 17 było... teraz 16 ,Burcia zaginęła, prawdopodobnie otruta ( [*] dla niej. )
a maluchom smecta nie pomogła... biegunka nadal :(
Obrazek
- Albert Schweitzer

inusia00111

Post » Pt wrz 07, 2012 16:53 Re: A jednak! Wzięła 3 kociaki z pod basenu! POMOCY! Tczew

inusia00111 pisze:
2. Zarezerwowany.

Obrazek

O 19 jedzie do nowego domku :)
Obrazek
- Albert Schweitzer

inusia00111

Post » Pt wrz 07, 2012 17:13 Re: A jednak! Wzięła 3 kociaki z pod basenu! POMOCY! Tczew

i na tym samym podwórku jest jeszcze jedna mniejsza kotka. wygląda tak samo jak Nina:http://imageshack.us/photo/my-images/507/p6210011.jpg/ tylko mniejsza ;D ma ze 3 tygodnie

EDIT: Burcio pojechał :D Raczej poszedł ;)
Przyszlą po niego 3 osoba rodzinka. A dokładnie koleżanka z dzieciństwa mojej siostry :kotek: Maluch zamieszka w domku jednorodzinnym koło Miłobądza. Mieli kotka, ale ktoś oddał im chorego. Kotek wymiotował i miał biegunkę. Po wizycie u weterynarza okazało się że ma coś z jelitami i żołądkiem. Trzeba było go uśpić. A że bardzo rozpaczał ich synek, to stwierdzili, że wezmą nowego. I tak padło :) Mówili, że synek już od tygodnie ciągle mówił "kiedy pójdziemy po kotka" , mają też chomika. Dowiedziałam się, że kochają koty. Nawet właścicielka domu (wynajmują) jest miłośniczką, i sama posiada 4 mruczki .
Obrazek
- Albert Schweitzer

inusia00111

Post » Pt wrz 07, 2012 19:24 Re: A jednak! Wzięła 3 kociaki z pod basenu! POMOCY! Tczew

A ten chory kotek nie miał przypadkiem pp?Wymioty i biegunka to objawy pp
Jeśli tak, to kwarantanna pólroczna obowiązuje !
I nowy kotek powinien być zaszczepiony.Inaczej to marny los jego bedzie :( Uprzedz koniecznie nowych opiekunów!!!!

gisha

Od: Wto sty 17, 2006 12:01

Post » Sob wrz 08, 2012 7:33 Re: A jednak! Wzięła 3 kociaki z pod basenu! POMOCY! Tczew

gisha pisze:A ten chory kotek nie miał przypadkiem pp?Wymioty i biegunka to objawy pp
Jeśli tak, to kwarantanna pólroczna obowiązuje !
I nowy kotek powinien być zaszczepiony.Inaczej to marny los jego bedzie :( Uprzedz koniecznie nowych opiekunów!!!!

pp? niestety nie wiem od czego to skrót ...
te kociaki jeszcze są... nikt ich nie chce. a nie wymiotują.
a kwarantanna i tak nikt nie odizoluje go, nawet jak by wyszło ze coś ma.
Obrazek
- Albert Schweitzer

inusia00111

Post » Sob wrz 08, 2012 9:32 Re: A jednak! Wzięła 3 kociaki z pod basenu! POMOCY! Tczew

pp to panleukopenia - w 90% śmiertelna, bardzo zaraźliwa. Leczenie jest możliwe, ale kosztowne i dużym ryzykiem niepowodzenia. W razie podejrzenia pp prewencyjnie podaje się kociakowi i wszystkim kotom, które miały z nim kontakt (także pośrednio czyli właściciel kota przytrzymywał lub głaskał kota z pp) surowicę odwirowaną z krwi ozdrowieńca (trudna do zdobycia) lub regularnie szczepionego kota. Jest tu wątek o pp - viewtopic.php?f=1&t=33947&p=9186200&hilit=panleukopenia#p9186200.
To jest cholernie groźna choroba, nie ma z nią żartów. Widziałam jak jedna zarażona kotka wywołała epidemię, która zabiła ponad połowę kotów w schronisku - mimo tego, że dzień po przyjściu tej kici była kwarantanna, koty podzielone na boksy, etc. Maluchy zabiło chyba wszystkie - mimo intensywnego leczenia. Jeśli miałaś z tamtym kotkiem kontakt, możesz przenieść wirusa na wszystkie koty, z którymi masz kontakt. Ponieważ czasem z braku kociej surowicy podaje się kotom psią surowicę na parwowirozę, psy też nie są w 100% bezpieczne.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Sob wrz 08, 2012 12:41 Re: A jednak! Wzięła 3 kociaki z pod basenu! POMOCY! Tczew

Inusia, chodzi o to,ze nie mozna oddawać malutkiego,nieszczepionego kociaka do domku gdzie poprzedni kotek zmarł na pp i nie minął okres kwarantanny .
, bo natychmiast sie zarazi i tez umrze w męczarniach.Musisz informowac o tym i zapobiegać .
trzymam kciuki mocno za to oddane maleństwo
aby nie spotkał je taki los :ok:

gisha

Post » Sob wrz 08, 2012 12:53 Re: A jednak! Wzięła 3 kociaki z pod basenu! POMOCY! Tczew

tu nie chodzi o tego małego kociaka, tylko o zarazki po tym, którego już nie ma :(
tanie książki, ubrania damskie, męskie, dziecięce, małe butki, drobiazgi: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=27&t=144206
a tu buty damskie: viewtopic.php?f=27&t=127481 - tanio tanio!

turkusowa

Od: Wto lip 13, 2010 19:34

Post » Sob wrz 08, 2012 13:19 Re: A jednak! Wzięła 3 kociaki z pod basenu! POMOCY! Tczew

ahaaa już rozumiem.
ale z poprzednikiem byli u weterynarza. i nic nie mówił o panleukopeni , tylko miał coś z jelitami i żołądkiem... jakoś ujęli to że miał je "rozwalone" jakoś tak. a jak by było jakieś zagrożenie to raczej by weterynarz ostrzegł ich przed wzięciem następnego kotka?
Obrazek
- Albert Schweitzer

inusia00111

Post » Sob wrz 08, 2012 14:24 Re: A jednak! Wzięła 3 kociaki z pod basenu! POMOCY! Tczew

inusia, zeby stwierdzić w 100% ze to pp trzeba miec testy, których zwykle weci nie mają, robia to zwykle po objawach.
A ten wet to "kumaty" czy taki od gospodarskich zwierzat?
Moze nie przestrzegał przed braniem nowego kotka , bo nie pytali.
Nawet w duzych miastach spotyka się niekompetentnych wetów.Może nowi opiekunowie chociaz do niego by zadzwonili i zapytali czy to mogła byc panleukopenia?Moze mówił o rozwalonych jelitach bo nazwa choroby trudna ?

gisha

Post » Sob wrz 08, 2012 18:02 Re: A jednak! Wzięła 3 kociaki z pod basenu! POMOCY! Tczew

gisha pisze:inusia, zeby stwierdzić w 100% ze to pp trzeba miec testy, których zwykle weci nie mają, robia to zwykle po objawach.
A ten wet to "kumaty" czy taki od gospodarskich zwierzat?
Moze nie przestrzegał przed braniem nowego kotka , bo nie pytali.
Nawet w duzych miastach spotyka się niekompetentnych wetów.Może nowi opiekunowie chociaz do niego by zadzwonili i zapytali czy to mogła byc panleukopenia?Moze mówił o rozwalonych jelitach bo nazwa choroby trudna ?

ja nie wiem... nie pytałam o takie rzeczy ..
Obrazek
- Albert Schweitzer

inusia00111

Post » Sob wrz 08, 2012 18:56 Re: A jednak! Wzięła 3 kociaki z pod basenu! POMOCY! Tczew

To spytaj teraz - jak poprzedni kociak zszedł na FIPa (wirusowe zapalenie jelit), to jest 95 % szansy że maluchowi nic nie będzie. Jak tamto kociątko zmarło na panleukopenię (jako że objawem są wymioty i biegunka też tak mogą opisać dla ułatwienia - inne nazwy to koci tyfus lub kocia nosówka), to jeśli nie dostanie surowicy zanim wystąpią objawy umrze na 95%. W męczarniach.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

[poprzednia][następna]