WYSTAWA = 8 i 9 września 2012 = WARSZAWA - SMK JEDYNKA

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Wto wrz 04, 2012 21:05 Re: WYSTAWA = 8 i 9 września 2012 = WARSZAWA - SMK JEDYNKA

Nie znam się, to się wypowiem ;)

Zanim zdecydowaliśmy się na rasowego kota - zwiedziliśmy kilka wystaw. Najbardziej podobały nam się kudłate stwory w typie maine coona, norweskich leśnych, i ogólnie długowłosych... Jakże cieszę się że na wystawach nie jest prowadzona sprzedaż kotów! Po wystawach zaopatrzyłam się w podręcznik dotyczący charakteru kotów. No tak - orientalny, syjamski - idealny typ dla mnie. Po kilku dniach poznałam wspaniałą hodowczynię cornish rexów z mojego miasta. Zaprosiła nas do siebie. Pierwszy kontakt z cornishami nie był łatwy - miałam wrażenie że koty są dziwne.. te wielkie uszyska, długie ogony, olbrzymie oczy, powykręcane wąsy. Wyszłam trochę oszołomiona. Ale już następnego dnia zatęskniłam za cornishkami. Podtrzymałam kontakt z hodowczynią, odwiedziłam kotkę z pierwszym miotem. Zobaczyłam Arashka - małą pierdółkę wyglądającą jak ufoludek i wpadłam po uszy. Miłość od pierwszego wejrzenia.. Tak zostało do dziś.. Podziwiam koty innych ras, ale jednak charakter i natura cornishy to właśnie to i do tego zawsze będę wracać.

Najlepiej jest poznać kota w jego domu. Tam, gdzie czuje się bezpiecznie i pokazuje swoją prawdziwą naturę. Konieczne jest poznanie hodowcy, ustalenie warunków umowy. Wystawa to na pewno nie jest miejsce w którym podejmuje się decyzję o najbliższych 20 latach "małżeństwa" z kotem :)
". . . t o, c o r o b i m y d l a i n n y c h j e s t t y m, c o n a p r a w d ę w a r t o r o b i ć . . ."

kwiatpaczuli

Od: Wto lis 01, 2011 11:58

Post » Śro wrz 05, 2012 12:50 Re: WYSTAWA = 8 i 9 września 2012 = WARSZAWA - SMK JEDYNKA

kwiatpaczuli pisze: (...)
Wystawa to na pewno nie jest miejsce w którym podejmuje się decyzję o najbliższych 20 latach "małżeństwa" z kotem :)

Oprawię sobie to zdanie w ramki. A podobno poligamia jest zabroniona :mrgreen:
(...) powiedział kiedyś do mnie: „Nie wiem, czy uda ci się poprawić rasę, ale zrób wszystko, żeby przynajmniej jej nie zepsuć". Zrozumiałam wtedy, jak wielka odpowiedzialność ciąży na hodowcach i jak ważne są podstawowe zasady, którym powinni oni pozostać wierni przez całe życie. (...)

mów mi Fatum

Od: Pon maja 03, 2010 13:39

Post » Czw wrz 06, 2012 10:58 Re: WYSTAWA = 8 i 9 września 2012 = WARSZAWA - SMK JEDYNKA

Ooo widzę, że będziemy sami w rasie... Niestety to jest moja pierwsza wystawa i starałam się zorientować jak wszystko wygląda, ale nadal jestem przerażona - czy będę wiedziała co i jak. Moja kotka była już raz na wystawie, więc mam chociaż nadzieję, że dla niej to nie będzie taki szok. Mam nadzieję, że znajdę kogoś kto ewentualnie mi doradzi, chociaż pewnie wszyscy mają urwanie głowy, bo trzeba pilnować kolejności itd.
Może doradzicie coś na pierwszą wystawę? Firanki jako takie mam, spód klatki też, pamiętam o kuwetce, miseczkach, domku ;)
Obrazek

ally90

Od: Pon mar 05, 2012 22:53

Post » Czw wrz 06, 2012 11:08 Re: WYSTAWA = 8 i 9 września 2012 = WARSZAWA - SMK JEDYNKA

Dobry nastrój i nie bać się pytać :mrgreen:
Będzie świetnie, zobaczysz.

Koty mają nadawane numerki i one pokazują się na wyświetlaczu. Jak pokaże sie Twój i będzie migał, bierzesz kota i idziesz do stolika. Po ocenie sędzia albo powie, że będzie wołał do porównania albo poprosi o zostanie do porównania.
Robi porównanie wśród kotów, które oceniał (kocięta 3-6, młodzież 6-10, kocury dorosłe, kotki dorosłe, kastraty kocury i kastraty kotki)
Jeżeli nie zostaniesz wybrana w porównaniu, czyli nie dostaniesz nominacji do Best In Show, wracasz do klatki i czekacie do końca wystawy.
Jeżeli dostanie nominację, po wszystkich ocenach i przerwie jest banel Best In Show, wtedy koty nominowane właściciele przynoszą do klatek przy ringu i stewardzi je wystawiają.
Wybierają wtedy ze wszystkich nominowanych w danej kategorii kocię, młodzież, kocura, kotkę, kastrata, kastratkę. No i jeszcze jest miot i weterani.
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Czw wrz 06, 2012 11:28 Re: WYSTAWA = 8 i 9 września 2012 = WARSZAWA - SMK JEDYNKA

@ ally90

Wystawa w pigułce:

Wymagania szczepień i chipa zakładam że są już spełnione wię dalsze kroki...

a) na 3 dni (nie więcej) przed wystawą idziesz do weterynarza na badania i zaświadczenie że kot jest zdrowy.
b) Wchodzisz na wystawę i przed wejściem kontrola weterynaryjna - czyli czy kot ma w/w zaświadczenie i szczepienia oraz czy nie ma objawów chorób, czy ma przycięte pazurki itp.
c) masz przydzielony mumer (a często i klatkę) - więc szukasz klatki ze swoim numerem, zawieszasz firanki, kocyki itp i tam umieszczasz kota, miseczki, czasem kuwetkę itp itd
d) dowiadujesz się który sędzia będzie oceniał Twojego kota
e) śledzisz jego "kolejkę" które koty są oceniane
f) wywołuja Twój numer - idziesz do stolika sędziego i teraz możliwości są dwie
- prezentujesz kota samodzielnie
- prosisz o pomoc stewarda
g) zakładam ze prezentujesz samodzielnie - sędzia na ogół chętnie pomoże i powie co i jak - ogólnie podajesz kota sędziemu, który go dokładnie ogląda, ocenia i sporządza ocenę komentując swoje obserwacje i decyzje - to często wartościowe informacje, dzięki którym na przyszłość masz "podpowiedź" jakiego "partnera" szukać przy kryciu. Jednak różni sędziowie mają różną wiedze nt. poszczególnych ras - więc te uwagi to nie jest absolutna wyrocznia, nie mniej jednak najczęsciej jest dobrą wskazówką. Tym bardziej jeśli podobny komentarz słyszymy od wielu sędziów.
h) do porównania - kot musi być zaprezentowany w "pozie" przewidzianej dla rasy - tu już albo steward albo sędzie podpowie co i jak.

i) uważnie słuchamy czy kot bedzie porównywany do Nom-BIS i BIV
- jeśli nie - to pozostaje nam cierpliwie czekać na dyplom, kartę oceny i do domu -(dyplomy na ogół od ok 17:00 - w sekretariacie)
j) jeśli mamy porównania - no to mamy szansę na medal BIV lub nom-BiS - prezentujemy koty obok siebie (w ułorzeniu jak wyżej) i sędzia dokonuje wyboru - informując na ogół czym się kierował. trwa to kilka-kilkanaście minut
k) jeśli mamy nominację do BIS - przechodzimy dalej, jeśli nie - to pozostaje nam cierpliwie....
l) jeśli kot ma nom-BIS - to mamy przerwę, emocje sięgają zenitu... i czekamy na kolejne wywołanie naszego numeru.
m) umieszczamy kota w przeznaczonej dla niego (BIS) klatce na ringu i tu zamieniamy się w obserwatora....
n) w BIS ocenia kilku sędziów - a koty prezentują stewardzi.
o) sędziowie oglądają i oceniają koty - oddając swój głos na ich zdaniem najładnieszego
p) po podliczeniu głosów przyznawane są tytuły BIS i BOS

r) jeśli nie mamy tytułu BIS to pozostaje nam cierpliwie....
s) jeśli mamy BIS to czasem przystępujemy do wyboru BOB (Best of the Best) - prodobna procedura jak BIS
t) mamy BOB i.... (no zgadnij) - pozostaje nam cierpliwie....

Więc szczerze życzę dotarcie do punktu "t" - tekich emocji nie da się nigdzie kupić.

pozdrawiam,
Ostatnio edytowano Czw wrz 06, 2012 12:30 przez misiol, łącznie edytowano 1 raz
"Common sense is not so common" - Voltaire, Dictionnaire Philosophique (1764)

Obrazek

misiol

Od: Wto maja 15, 2012 9:33

Post » Czw wrz 06, 2012 11:41 Re: WYSTAWA = 8 i 9 września 2012 = WARSZAWA - SMK JEDYNKA

Spokojnie, poradzisz sobie :) Tak jak pisze wistra numerki są wyświetlane na tablicy, więc będziesz wiedziała kiedy iść do sędziego. Wołanie do BiS też ciężko przegapić.
Ja też niedawno zaczynałam i panikowałam przed wystawą, a okazało się że wszystko poszło bardzo dobrze i nie było powodu do strachu.
Jeśli będziesz miała wątpliwości nie wahaj się pytać, zawsze ktoś pomoże.
Do zobaczenia na wystawie. :mrgreen:

PS I nie przyjeżdżaj na wystawę punkt 7, bo umrzesz z nudów przez następne 2 godziny do rozpoczęcia :wink:

Zuri

Od: Czw maja 19, 2011 8:44

Post » Czw wrz 06, 2012 11:41 Re: WYSTAWA = 8 i 9 września 2012 = WARSZAWA - SMK JEDYNKA

gumis pisze:Witam :) Wybieram się na wystawę w ten weekend z zamiarem kupienia jakiegoś kotka jednak mam ograniczenia finansowe do ok 1000tys zł, czy myslicie że mozna kupić futrzaka w tej cenie?

Witam,

Odpowiedź jest bardziej skomplikowana....
Cena to wypadkowa wielu czynników - ta sama rase może kosztować w przedziale 1000-15 tys (nie to nie pomyłke 15x więcej).

Czy kot ma być tylko rasowy - więc nie będzie wystawiany ani rozmnażany - najtaniej
ma być wystawiany ale nie rozmnażany - odrobinę drożej
ma być wystawowo-hodowlany ( i tu już są liczne sprawy do omówienia - ale to szerszy temat - Bo mówimy o kociej arystokracji najwyższego lotu.

Skad te różnice? - nikt nie chce aby z jego przydomkiem na wystawę trafiło kocię które będzie raczej bez szans na championat, mimo że "różnice" będą niezauważalne dla kogoś kto jest poprostu "Normalny" :) - czyli dajmy na to połóżenie uszek, profil noska, itp itd... Dla kota na kanapie w domu i jego opiekuna - nie ma to znaczenia - dla sędziego podczas oceny - kluczowe.

Śmiało pytaj, jeśli mógłbym pomóc wyjaśnić więcej.

Obrazek

misiol

Post » Czw wrz 06, 2012 11:48 Re: WYSTAWA = 8 i 9 września 2012 = WARSZAWA - SMK JEDYNKA

ally90 pisze:Może doradzicie coś na pierwszą wystawę? Firanki jako takie mam, spód klatki też, pamiętam o kuwetce, miseczkach, domku ;)

Tu jest fajne opracowanie

http://www.ruscatclub.pl/klub/pl/artyku ... ystawa.php

dodatkowo ja zabieram płyn do dezynfekcji.
Ostatnio edytowano Czw wrz 06, 2012 12:46 przez misiol, łącznie edytowano 1 raz

Obrazek

misiol

Post » Czw wrz 06, 2012 11:52 Re: WYSTAWA = 8 i 9 września 2012 = WARSZAWA - SMK JEDYNKA

Dzięki! :) W takim razie rzeczywiście chyba będzie trudno przegapić swoją kolej :)
Tak właśnie zastanawiałam się o której przyjechać, pytałam też hodowczynię. I nie chce przyjeżdżać za wcześnie, ale na styk też za bardzo nie, bo muszę mieć czas na zorientowanie się we wszystkim, przygotowanie klatki :) A czy orientujecie się może jak jest z parkingiem? Czy jest możliwość zaparkowania przed tym hotelem, czy raczej trzeba spędzić trochę czasu na szukanie miejsca w okolicy?
Obrazek

ally90

Od: Pon mar 05, 2012 22:53

Post » Czw wrz 06, 2012 12:01 Re: WYSTAWA = 8 i 9 września 2012 = WARSZAWA - SMK JEDYNKA

W okolicy miejsce parkingowe znaleźć trudno, jest parking hotelowy - płatny.

Zuri

Od: Czw maja 19, 2011 8:44

Post » Czw wrz 06, 2012 12:44 Re: WYSTAWA = 8 i 9 września 2012 = WARSZAWA - SMK JEDYNKA

a ja mam pyt z innej beczki na catshow.eu nie ma linku do wystawy. czy będzie on -ilne?
Pozdrawiam,
Anna Jakubik
FLUFFY COONS*PL Hodowla Kotów rasy Maine Coon
fluffycoons.pl
Obrazek

fluffycoons

Od: Sob mar 29, 2008 16:27

Post » Czw wrz 06, 2012 13:47 Re: WYSTAWA = 8 i 9 września 2012 = WARSZAWA - SMK JEDYNKA

Zuri pisze:W okolicy miejsce parkingowe znaleźć trudno, jest parking hotelowy - płatny.
A ile kosztuje przyjemność parkowania na parkingu hotelowym?
Obrazek

karolcia_nfo

Od: Nie paź 10, 2010 20:33

Post » Czw wrz 06, 2012 13:57 Re: WYSTAWA = 8 i 9 września 2012 = WARSZAWA - SMK JEDYNKA

karolcia_nfo pisze:
Zuri pisze:W okolicy miejsce parkingowe znaleźć trudno, jest parking hotelowy - płatny.

Parking kosztuje 30 zł dla wystawców (za dzień)
Obrazek

kociolubka

Od: Śro paź 08, 2008 13:50

Post » Czw wrz 06, 2012 15:14 Re: WYSTAWA = 8 i 9 września 2012 = WARSZAWA - SMK JEDYNKA

kociolubka pisze:
karolcia_nfo pisze:

Dziękuję :)
Obrazek

karolcia_nfo

Od: Nie paź 10, 2010 20:33

Post » Czw wrz 06, 2012 15:30 Re: WYSTAWA = 8 i 9 września 2012 = WARSZAWA - SMK JEDYNKA

karolcia_nfo pisze:
kociolubka pisze:
karolcia_nfo pisze:

Dziękuję :)

Naprzeciwko hotelu ( przejście na światłach na wprost głównego wejścia) jest mała uliczka przy blokach i parkingi osiedlowe i tam w weekendy można śmiało parkować. Oczywiście kto pierwszy ten parkuje :ryk:

Cheyenne

Od: Pt kwi 20, 2012 15:32

[poprzednia][następna]