FFA Łódź 1353+284 - czarny stary [*] - s.105

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto wrz 04, 2012 20:41 Re: FFA Łódź 1353+274 - weekend - plus 10 kotów :(((

U Joli w nocy wpadł do pokoju nietoperz!!!! Oczywiście dzielne koty od razu go złapały (konkretnie Rumcajs), ale Jola ku rozpaczy Rumcajsa odebrała mu zdobycz... Na swoje nieszczęscie to zrobiła, bo wystraszony nietoperz wyrwał się i przez następne 2 godziny tłukł się po mieszkaniu Joli, kompletnie ignorując szeroko otwarte okno. :twisted: Najpierw schował się w kloszu żyrandola, potem zawisł na firance wysoko pod sufitem, a w końcu schował się za ogromną szafę. O 2 w nocy jola musiała szafę odsuwać 8O , na szcęście udało jej się złapać straszydło do wiklinowego pojemnika i zakryć wieczko. :!: Pojemnik postawiła na korytarzu, przycisnęła wiadrem z wodą i poszła się trochę przespać, a rano wyniosła nietoperza na zewnątrz i wypusciła.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Wto wrz 04, 2012 21:31 Re: FFA Łódź 1353+274 - weekend - plus 10 kotów :(((

jolabuk5 pisze:U Joli w nocy wpadł do pokoju nietoperz!!!! O
A do mnie wpadł przed chwilą siostrzeniec. Tzn zeszłam do samochodu po karmę i akurat przechodził, więc wtargał wór. Wziął na ręce Lipcowe Słoneczko i:

Obrazek Obrazek

P.Łucją wzięła klatkę łapkę. Będzie łapać matkę i kociaki-podrostki z przedszkola przy Chrobrego... Kciuki potrzebne, kociaki mają ponad 3mce, kocia mama pewnie znów w ciąży.
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Wto wrz 04, 2012 23:57 Re: FFA Łódź 1353+274 - weekend - plus 10 kotów :(((

Jak klatka będzie wolna, to my się zapisujemy w kolejce do niej - mamy z ewą_mrau do złapania kotkę przy Kapselku na Zielonej, kotkę i kociaka na Piotrkowskiej/Kosciuszki 8 i moja Dorcia ma też jakąś kotkę do odłowienia. :D
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Śro wrz 05, 2012 11:20 Re: FFA Łódź 1353+274 - weekend - plus 10 kotów :(((

P.Łucją z Dulencją złapały dziś jednego przedszkolaka z Chrobrego, wieczorem próbują dalej.

Obrazek

O łapce przypominajcie, ciągle gdzieś są potrzebne - wczoraj dzwoniła pani, której zginął kot, zlokalizowała go, będzie łapać klatką.
Ostatnio edytowano Pt wrz 14, 2012 9:48 przez kalewala, łącznie edytowano 1 raz
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Post » Śro wrz 05, 2012 11:31 Re: FFA Łódź 1353+274 - weekend - plus 10 kotów :(((

Jasne, będziemy przypominać :-)
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Śro wrz 05, 2012 12:47 Re: FFA Łódź 1353+274 - weekend - plus 10 kotów :(((

Orientujecie się, czy w Łodzi można bezpłatnie wykastrować kocurka?

tiranne

Od: Czw wrz 30, 2010 14:01

Post » Śro wrz 05, 2012 15:32 Re: FFA Łódź 1353+274 - weekend - plus 10 kotów :(((

Obrazek Jaś z Warzywniaka
Obrazek Lipcowe Słoneczko
... czyli bliźniaki jednojajeczne

może by tak je wyadoptować do jednego domu, co Aniu?
fajnie by było mieć dwa białe kociaki
... mry!
http://domowepiwniczne.blogspot.com/ <- a to nasz blog, można poczytać
i pomóc nam robiąc zakupy w Zooplus'ie - kliknij w banerek sklepu na pierwszej stronie bloga

jesteśmy też na FB -> https://web.facebook.com/IKtoTuMruczy/

ewa_mrau

Od: Pon sie 30, 2010 12:57

Post » Śro wrz 05, 2012 16:04 Re: FFA Łódź 1353+274 - weekend - plus 10 kotów :(((

niedziela, 02.09.2012, działki - Drewnowska 191/193
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek w niedzielę polowanie na tego ostatniego
[...]
A poza tym, nic na działkach się nie dzieje,
Co niedziela działkowiczów barwny tłum,
Każdy coś tam sobie plewi, coś tam sieje,
Na natury łono z żoną pędzi tu.
[...]
Autor: Maciej Szwed
Kompozytor: Andrzej Bieniek

http://www.youtube.com/watch?v=z6-EGeS_mEk
... mry!
i pomóc nam robiąc zakupy w Zooplus'ie - kliknij w banerek sklepu na pierwszej stronie bloga

ewa_mrau

Post » Śro wrz 05, 2012 20:34 Re: FFA Łódź 1353+274 - weekend - plus 10 kotów :(((

tiranne pisze:Orientujecie się, czy w Łodzi można bezpłatnie wykastrować kocurka?
Można. Wolnożyjącego. Ale zadzwoń 600 985 675
Ostatnio edytowano Czw wrz 06, 2012 21:06 przez kalewala, łącznie edytowano 1 raz

kalewala

Post » Śro wrz 05, 2012 21:53 Re: FFA Łódź 1353+274 - weekend - plus 10 kotów :(((

Uzupełniam - o portrecik mamy kociąt spod Kościoła na Radogoszczu

Obrazek

O portrecik kociaka z przedszkola przy Chrobrego, dziś złapanego przez p.Łucję i Dulencję, a ciachniętego na koszt Kotyliona (dzięki wielkie) bo w tym przedszkolu pracuje Duszek686. A kociak nie jest dziki - najprawdopodobniej to kociak od pani mieszkającej z synem na parterze bloku przy tzw górce, a pracującej w osiedlowej administracji,. Pani ma dwa koty, pingwinki, kocha je tak bardzo, że nie krzywdzi sterylizacją / kastracją, kociaki też kocha – do pewnego momentu - w ubiegłym roku jesienią Agnieszka kilka takich kotów-pingwinów zgarnęła z osiedla i wyadoptowała, przedtem dorastały w ogródku przy wspomnianym bloku. Jakieś dwa-trzy miesiące na balkonie tego mieszkania bawiły się kociaki - p.Łucja poszła rozmawiać o sterylce, spotkała się z taką agresją, że prawie uciekła i zdecydowanie odmówiła dalszych pertraktacji, i równie zdecydowanie odradziła mi próbę podejścia pod balkon i sfocenia kociąt. No to teraz mamy… O ile pamiętam były trzy albo cztery, ten prawdopodobnie jest pierwszy…

Obrazek

No i stadion / giełda Start, skąd wyświęcono mnie z krzykiem za obcięcie zmiażdżonej łapki pewnej burej kotce. I zatrzymanie tej kotki, bo przecież trzyłapka świetnie da sobie rade na wolności. Był chętny na adopcje kotki dziennikarz, syn jednej z pań ze Startu, ale po jednej rozmowie kontakt się urwał - pan na spotkanie nie przyszedł, i przestał odbierać telefony. Prawie ukradkiem i zdecydowanie wbrew woli tamtejszych pracowników i straganiarzy złapałam tam i wycięłam jeszcze dwie kotki, za ich zgodą zabrałam dwa burasiątka - w czerwcu. Na pewno została nie wycięta co najmniej matka burasiątek i chyba czarny kocur. I dziś do lecznicy trafiły, przywiezione przez młode damy, a złapane przez panię z jednego ze sklepików, dwa podrostki. Czyżby coś drgnęło? W każdym razie mama burasiętek – bura prawie oswojona kotka – nadal chodzi nie ciachnięta, te dwa to mogą być jej dzieci…

Obrazek Obrazek

Poza tym? Dwa maluszki na Retkini, Bordo ma złapać, i nie wiem, co dalej.

Cztery maluszki z Żarnowcowej - wg pań karmicielek kotki były sterylizowane w ubiegłym roku w Dogu, panie zawoziły na 14tą, o 19tej odbierały w pełni wybudzone. Uszka nie cięte bo to okaleczanie. No i w tym roku trzy a teraz chyba czwarta z tych kotek urodziły. Panie nie pisały o tym przypadku do UMŁ. Ponieważ sama odebrałam z Doga w ub. roku kotkę wysterylizowaną tylko i wyłącznie przez nacięcie ucha, ponadto wiem o kotce, która w jednej z łódzkich lecznic urodziła kociaki, a w książeczce zdrowia miała sterylkę wpisaną przez Doga, niestety nie mogę nie uwierzyć w takie historie. Tylko - ponieważ panie skarżyły mi się na tego „pecha” jakieś dwa miesiące temu, prosiłam je o podanie pisemnej informacji do UMŁ. Informacja nie poszła. Więc - co możemy zrobić? Pożyczyć klatkę łapkę… ale przy takich ”sterylkach” co to da?

A w ogóle to zastanawiam się coraz częściej czy nasza działalność ma sens… Walczyć z wiatrakami? Mieszkać z 20-30 kotami, gros czasu i kasy poświęcać na coś, co czego zobowiązane są jednostki gminne, nieźle finansowane, każdy zakup kosmetyków czy ciucha przeliczać na sterylki, podczas gdy w łódzkim schronisku - dzieje się to, co się dzieje, a to co widać, to raczej czubek góry lodowej, niż realny rozmiar problemu….

Może naprawdę pójść do wizażystki, zrobić sobie nowy biust? Nowy nos?

W sumie prawie jedyny pozytyw tego wszystkiego - to kontakt z naprawdę niezwykłymi ludźmi. Ale czy to na dłuższą metę wystarczy jako rekompensata za sik w prawie każdym kącie?

kalewala

Post » Czw wrz 06, 2012 7:41 Re: FFA Łódź 1353+274 - weekend - plus 10 kotów :(((

Pani Łucja z Dulencją złapały rano kolejnego podrostka.. łaciatką koteczkę... też nie-dziki... też pewnie z tego samego źródła....

Obrazek

A pewna dziewczyna przypadkowo i odruchowo, zobaczywszy na dachu komórek rudego malca, wlazła na ten dach po bramie i zgarnęła go, a potem jeszcze dwa buraski - z Placu Zwycięstwa. Zrobiła rozpoznanie, rozpytała ludzi - jest jeszcze jeden burasek i bura mama - widziała je, będzie próbowała łapać, rudasek jest z innego miotu - czyli może być ich więcej, no i mama....
Ostatnio edytowano Pt wrz 14, 2012 9:49 przez kalewala, łącznie edytowano 2 razy

kalewala

Post » Czw wrz 06, 2012 9:54 Re: FFA Łódź 1353+274 - weekend - plus 10 kotów :(((

Coś bym chciała napisać, ale nie wiem co :(
Wszystko będzie banalne i bez sensu, bo masz rację, ale bez Waszych działań będzie tragedia...

issey32

Od: Śro maja 18, 2011 9:39

Post » Czw wrz 06, 2012 9:57 Re: FFA Łódź 1353+274 - weekend - plus 10 kotów :(((

ewa_mrau pisze:[...]
A poza tym, nic na działkach się nie dzieje,
Co niedziela działkowiczów barwny tłum,
Każdy coś tam sobie plewi, coś tam sieje,
Na natury łono z żoną pędzi tu.
[...]

http://www.youtube.com/watch?v=z6-EGeS_mEk
... mry!

oj, Ewa :lol:
a poza tym na działkach nic się nie dzieje, taaa ... :wink: :twisted:
Obrazek

pisiokot

Od: Śro maja 03, 2006 15:37

Post » Czw wrz 06, 2012 12:48 Re: FFA Łódź 1353+274 - weekend - plus 10 kotów :(((

Witam, od kilku miesięcy podczytuję ten watek, pozwólcie, że się przywitam. Kilka lat temu sąsiadka mojej Mamy powiedziała, że jeśli nie wiemy na co oddać 1 % podatku, to jest taka fundacja „For Animals”, która sterylizuje koty. Spodobała się nam idea. Mieszkała już wtedy z nami kotka Myszka. W ubiegłym roku koty Waszej fundacji rzucały mi się w oczy na facebook-u i zapragnęłam dać dom jeszcze jednemu kotkowi. Dalej poszło wszystko jak lawina. Telefon do p. Ani i dostałam na meila konkretne propozycje. Wybrałam Tango, kotka z lasu. Przyjechał do nas kilka dni później i zaakceptował nas od razu. My go pokochaliśmy (poza Myszką, której zabrało to trzy miesiące ); ponieważ to taki kot, o jakim każdy marzy – słodki, mruczący, kochany. Jest u nas od połowy lutego, nazywamy go Miluś – zgodnie z charakterem.
Jakiś czas potem weszłam na forum miau i wciągnęło mnie. Czytam i widzę jak wiele dobrego robicie. Ja nie mam niby na sumieniu nic złego - żadnego zwierzątka nie skrzywdziłam – ale wiele obojętności. Postanowiłam to zmienić – zwróciłam się do Ewy mrau i uzyskałam pomoc . Dzięki Wam koty na mojej działce nie będą się rozmnażać i nie zamarzną zimą. Nie jestem w stanie pomóc całemu światu, ale ten kawałek koło mnie będzie lepszy. Wiem, że takich osób jak ja jest wiele i chciałabym, żebyście o tym pamiętały gdy trafi się gorszy dzień. Dziękuję za wszystko. Barbara
I kto tu mruczy<- to nasz blog, można poczytać i pomóc nam robiąc zakupy w Zooplus'ie
kliknij w banerek sklepu na pierwszej stronie bloga

hikora

Od: Czw sie 23, 2012 5:36

Post » Czw wrz 06, 2012 17:42 Re: FFA Łódź 1353+274 - weekend - plus 10 kotów :(((

hikora pisze:Witam, od kilku miesięcy podczytuję ten watek, pozwólcie, że się przywitam. [...] Barbara

... witam Cię hikoro!
bardzo będzie nam miło poczytać o Twoich domowych i działkowych kotach
zdjęcia można wstawiać przez fotosik.pl (mogę udzielić instrukcji)
... mry!

ewa_mrau

[poprzednia][następna]