FIP - prosze o pomoc

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie wrz 02, 2012 12:34 FIP - prosze o pomoc

Witam wszystkich użytkowników forum.

Założyłem tu konto, gdyż mam problem z 3 miesięcznym kociakiem ze schroniska, Helmutem.

Wiem że ten temat był poruszany miliony razy, ale jestem zdesperowany i chcę walczyć o życie kociaka.

W domu jest już ok. 1,5 miesiąca. Został zaszczepiony, odrobaczony, odpchlony i otoczony miłością.

Kilka dni temu Helmutek zrobił się osowiały, miał mniejszy apetyt (jadł, ale mniej), zrobiły mu się blade
uszka, łapki i nosek, nie chciał się też bawić oraz powiększył mu się bruch, i nie robił kupki drugi dzien.

Czym prędzej udałem się do weta, który podał leki na wypróżnianie i kazał obserwować kotka.

Rzeczywiście Helmut zrobił kupkę, ale jego stan się nie poprawił, więc następnego dnia udałem się
do kliniki zrobić kompleksowe badania.

Weterynarz zrobił badania. Krew, USG, pobrał płyn z brzucha.

Po czym postawił diagnozę FIP. Płyn był żółty gęsty, krew podobno nie zaciekawie
Widział też niby coś na USG. Po usłyszeniu diagnozy odwiedziłem pierwszy raz wasze forum i złapałem
Się za głowę. Pojechałem jeszcze do kilku innych wetów,
Aby zinterpretować wyniki, wszyscy dają 3do1 że to FIP.

Tym czasem Helmutek je, pije, mruczy łasi się, czasami chwile pobiega. Wczoraj zrobił
Kupkę z martwym robakiem ( nitka ok 5cm ), dosyć często robi siusiu.

Jutro idziemy na jakiekolwiek inne możliwe badania, które mam nadzieje
Jednak wykluczą to paskudstwo.

Forumowicze chciałbym skożystać z waszego
Doświadczenia i spytać jakie badania można jeszcze zrobić,
Jak ew. leczyć kotka, żeby mu nie zaszkodzić, a dać mu szanse
na wyzdrowienie.

Helmut2012

Od: Nie wrz 02, 2012 12:04

Post » Nie wrz 02, 2012 13:43 Re: FIP - prosze o pomoc

Helmut2012 pisze: (...)Po czym postawił diagnozę FIP. Płyn był żółty gęsty, krew podobno nie zaciekawie Widział też niby coś na USG. (...)

Ja bym jeszcze podążyła temat co zobaczył na USG. W wypadku mojego Pirata zbierał się płyn w brzuchu (na początku teoria o FIP) a w końcowym efekcie miał wycinanego tętniaka na żyle do lewego płata wątroby, a wątroba była marska i niewykształcona ... Chodź my akurat mieliśmy to "szczęście" że nie był to FIP, tylko coś co się dało operacyjnie usunąć. Płyn w naszym wypadku nie był gęsty.
Trzymam kciuki za pomyślną diagnozę:ok:
Pirat [*] Pepe [*] Masza Stefan

Del

Od: Wto lis 24, 2009 16:30

Post » Nie wrz 02, 2012 13:51 Re: FIP - prosze o pomoc

Ja się przyłączę. Dziś u mojej kotki zdiagnozowano na 90% fipa. Będę czytała, bo też nie przechodziłam przez tą chorobę i mało wiem. U niej płyn żółty, ale nie gęsty. Jest w bardzo ciężkim stanie
,,W sztuce tracenia nie jest trudno dojść do wprawy (. . .)" Elizabeth Bishop

marta-po

Od: Pon sie 15, 2011 17:19

Post » Nie wrz 02, 2012 14:03 Re: FIP - prosze o pomoc

Zanim stwierdzi się fipa trzeba wykluczyć wszystkie inne choroby, przy których zbiera się płyn. Bo tamte choroby można leczyć, a fipa nie, więc prosta kalkulacja mówi, żeby się nie załamywać, tylko leczyć, jakby to nie był fip. Żadne testy w kwestii fipa nie są jednoznaczne, "fipowe" wyniki zdarzają się i przy innych schorzeniach (niewydolność wątroby, hemobartonella, zatrucie itd.). Dotyczy to płynu w brzuszku, niedokrwistości, stosunku albumin do globulin.
Weci ułatwiają sobie pracę podejrzeniem fipa, bo nie muszą już ruszać głową, by określić, co kotu dolega.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Nie wrz 02, 2012 14:08 Re: FIP - prosze o pomoc

Właśnie o to chodzi, że weci nie chca przyjąć do wiadomości że to nie FIP. Ja chcę go odratować wszelakimi możliwymi sposobami.
Ostatnio edytowano Nie wrz 02, 2012 17:01 przez Helmut2012, łącznie edytowano 1 raz

Helmut2012

Post » Nie wrz 02, 2012 14:33 Re: FIP - prosze o pomoc

Tak, ja też czytałam,że Fip nie pojawia się tak często i weci wrzucają do jednego worka różne choroby. Ale co może jeszcze dawać ten żółty płyn w brzuszku? Jakie inne choroby?
,,W sztuce tracenia nie jest trudno dojść do wprawy (. . .)" Elizabeth Bishop

marta-po

Od: Pon sie 15, 2011 17:19

Post » Nie wrz 02, 2012 14:55 Re: FIP - prosze o pomoc

Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Nie wrz 02, 2012 15:53 Re: FIP - prosze o pomoc

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi, napisze tez jutro jak
Wroce z Helmutkiem z badań.

Helmut2012

Post » Nie wrz 02, 2012 17:17 Re: FIP - prosze o pomoc

Tu są inne przyczyny płynu w jamie brzusznej
http://www.petmd.com/cat/conditions/car ... ENyqpZZi-U:

Istnieje kilka przyczyn występowania płynu w jamie brzusznej, w tym krwawienie z jamy brzusznej, rak jamy brzusznej, infekcja błony śluzowej jamy brzusznej, pękniecie pęcherza, uszkodzenie wątroby, i niski poziom białka we krwi (hypoproteinemia ). Prawostronna zastoinowa niewydolność serca, w którym serce nie może pompować wystarczającej ilości krwi do zaspokojenia potrzeb organizmu, jest jeszcze jedną możliwą przyczyną, a stan chorobowy zwany zespołem nerczycowym - gdy kot ma białko w moczu i wysoki poziom cholesterolu we jego krwi - może być odpowiedzialny za gromadzenie płynu w jamie brzusznej.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Nie wrz 02, 2012 18:58 Re: FIP - prosze o pomoc

Do poczytania o FIP:
viewtopic.php?f=1&t=137893 dokładnie opisane wdrożone leczenie
viewtopic.php?f=1&t=129773

I test Rivalta: http://www.youtube.com/watch?v=XmOk2veunqA

issey32

Od: Śro maja 18, 2011 9:39