Wątek cukrzycowy VII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw sie 30, 2012 10:00 Re: Wątek cukrzycowy VII

Będzie podskórny, tylko nie na wysokości samego kręgosłupa. Rób je tak samo, ale trochę niżej ;)

Wyga

Od: Sob lip 28, 2012 11:41

Post » Czw sie 30, 2012 10:48 Re: Wątek cukrzycowy VII

set pisze:Tak, wlasnie dzisiaj ide do tego sklepu, powinno byc latwiej z tymi strzykawkami 0,5. Sprobujemy z mniejszymi dawkami dwa razy dziennie przez kilka dni i zobaczymy jak to wyjdzie.

Kot ma 14-15 lat, wczesniej mial tylko problem z zapalenim pecherza - jakies 7 lat temu i dosc silna antybiotykoterapie wtedy. Od tego czasu jakis maly stan zapalny w pecherzu i tyle, ale nie ostatnio. Moze 2 razy byl na diecie, ale nie jakiejs drastycznej. Jest na karmie mokrej, miesie, troche suchej karmy. Teraz przeszlismy na mokra i mieso. Widac juz po nim wiek, ale jest w dobrej formie. Objawow cukrzycy specjalnych nie mial, ale cukier w moczu juz byl.

Dzisiaj po 2 godzinach ma wynik 190

Ok, moge robic w boczki, ale wtedy to nie bedzie juz pod skore, a w miesien? Czy to nie bedzie bardziej bolesne?

SET! "strzykawki 0,5" jak piszesz to tylko pojemność, na tych strzykawkach 1 kreska to jedna jednostka insuliny "100tki" - Lantus Levemir.
nabieranie do tej strzykawki musisz przećwiczyć. trzeba wypuścić ze strzykawki powietrze. robienie zastrzyku w boczek NIE JEST ROBIENIEM W MIĘSIEŃ,normalnie podskórne podanie to jest!trzymaj się.

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Czw sie 30, 2012 10:56 Re: Wątek cukrzycowy VII

Set! Mam prośbę; podawaj pomiary w taki sposób:

PRE - czyli pomiar tuż przed podaniem insuliny -data, godzina, wynik i ile podałas insuliny - np. 30.08.2012 -PRE 6.30 - 250 - 1 u
następne dane - jesli zrobisz pomiar pomiędzy podaniami insuliny - np. + 2 ( czyli 2 godziny od pomiaru PRE) -i wynik
czyli :

30.08.2012
PRE 6.30 - 250 1 u
+ 2 h - 190
itd

super by było żebys prowadziła sobie i do ewentualnej konsultacji tu potrzebny dzienniczek z takimi codziennymi zapisami.
Trzymam kciuki. z całego serca.

ps. jak piszesz "pod dwóch godzinach dzisiaj wynik 190"- to trudno się dokopać o co chodzi, nie wiemy od jakigo wyniki jest to po dwóch godzinach nie wiemy ile podałaś.

Mamrot

Post » Czw sie 30, 2012 11:31 Re: Wątek cukrzycowy VII

set: łap za skórę tak samo, tylko w innym miejscu. Zrobi Ci się w ręku taki "namiocik" ze skóry; nie podasz w mięsień. :)
Obrazek

Małgorzata i Toffee

Od: Śro kwi 25, 2012 21:58

Post » Czw sie 30, 2012 13:11 Re: Wątek cukrzycowy VII

Szybkie pytanie - jadę dziś pokazac opiekunom słodkiego kocurka jak mierzyć cukier glukometrem.
Zawiozę im tez Levemir, bo kocio jest teraz oczywiście na Caninsulinie i jest kiepsko.
Na pomoc obecnego weta nie mają co liczyć, a moja wetka przyjmie ich z Levemirem bez oporów, tylko ma jeszcze za małe doświadczenie z tą insuliną - moja Agatka była jej pierwszym pacjentem na Levemirze.

Kocurek ma cukier na poziomie ponad 400.
Jak im ustawić początkową dawkę Levemiru?
1 jednostkę i czekać tydzień, dwa jak zareaguje organizm?
I pytanie, jak przejść z jednej insuliny w drugą? Po prostu zrobić pomiar, sprawdzić jak wygląda cukier i podać Levemir?

Zaprosiłam tutaj opiekunów słodkiego Prince'a, może się zdecydują i dalej będa sami dopytywac :kotek:
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Czw sie 30, 2012 13:26 Re: Wątek cukrzycowy VII

set pisze:W przeliczeniu na kg wet zalecil 3,3, my podaliśmy pomiędzy 2 a 2,5
Strzykawki mamy 1ml, 40 j.m., dzisiaj może uda mi się kupić te właściwe.
Rano wynik 470. Dostał pomiędzy 1 a 1,5 (blizej 1) - trudno jest właściwie dozować z tą strzykawką.
Dziś mam zamiar też często robić pomiar i zobaczymy wieczorem czy podawać drugą dawkę.

Rano wynik 470 mg , za 2 godziny 190 mg. ZA DUŻY SPADEK. Wieczorem będzie znowu wysoko i tak w kółko. Dokładnie tak działa insulina Lantus/Levemin serwowana kotom 1 raz dziennie. Krzywa przypomina kolejkę górską: Hi rano, duży spadek w ciągu doby i za 24 godziny ponowne Hi.

Set ... wieczorem tj po 12 godzinach możesz mieć względnie niski poziom, bo poranna dawka (o wiele za duża) jeszcze działa. Sugeruję rozpocząć od jutra rana stałe podawanie 2 dawek na dobę co 12 h. Wg mojej oceny powinno to być 2 x po 1 jednostce Lantusa.

poczytaj proszę
viewtopic.php?p=8708278#p8708278

Przeliczenie Lantusa insuliny o stężeniu 100 na strzykawkę U-40:
1/2 kreski (tj działki) na strzykawce U-40 to 1,25 jednostki insuliny Lantus.

piszesz, że Rano wynik 470. Dostał pomiędzy 1 a 1,5 (bliżej 1)
Nie do końca złapałam ile kot dostał insuliny. Mnie wychodzi coś ok.2,5-3,7 jednostki Lantusa.

Tu znajdziesz wirtualny kalkulator, na którym będziesz mogła dokonać odpowiedniego przeliczenia:
http://gorbzilla.com/conversion_calculator.htm
Ostatnio edytowano Czw sie 30, 2012 13:47 przez "Kociara", łącznie edytowano 1 raz

"Kociara"

Od: Pt kwi 13, 2007 9:55

Post » Czw sie 30, 2012 13:37 Re: Wątek cukrzycowy VII

Avian pisze:Kocurek ma cukier na poziomie ponad 400.
1 jednostkę i czekać tydzień, dwa jak zareaguje organizm?
I pytanie, jak przejść z jednej insuliny w drugą? Po prostu zrobić pomiar, sprawdzić jak wygląda cukier i podać Levemir?
Przede wszystkim jakie były poziomy na Caninsuline ?
Levemira rozpoczyna się od 0,25U/1 kg masy ciała, lub przy wysokich wynikach 0,5U/1 kg masy ciała nie więcej niż 2,0U EDIT: jest to dawka do podawania 2 x dziennie.
Najczęściej ustalana jest dawka 1 jednostka Levemira 2 x dziennie co 12 h.
Dawkę trzyma się przez ok 2 tygodnie, często mierząc cukier (Pre, +3, +6, +9).
Z diety na czas wyregulowania cukru powinno się wyeliminować surowe mięso. Najlepiej dawać tylko mokrą i czasami dla odmiany gotowanego kurczaka. Zdaje sobie sprawę, że w przypadku wiekowych kotów gwałtowne zmiany w diecie nie są wskazane. Kot może wymiotować i mieć problemy jelitowe. Faktem jest, ze podawanie w diecie mięsa surowego powoduje problemy z wyrównaniem cukru.
Ostatnio edytowano Czw sie 30, 2012 14:00 przez "Kociara", łącznie edytowano 2 razy

"Kociara"

Post » Czw sie 30, 2012 13:41 Re: Wątek cukrzycowy VII

"Kociara" pisze:
set pisze:W przeliczeniu na kg wet zalecil 3,3, my podaliśmy pomiędzy 2 a 2,5
Rano wynik 470. Dostał pomiędzy 1 a 1,5 (blizej 1) - trudno jest właściwie dozować z tą strzykawką.
Dziś mam zamiar też często robić pomiar i zobaczymy wieczorem czy podawać drugą dawkę.

Rano wynik 470 mg , za 2 godziny 190 mg. ZA DUŻY SPADEK. Wieczorem będzie znowu wysoko i tak w kółko. Dokładnie tak działa insulina Lantus/Levemin serwowana kotom 1 raz dziennie. Krzywa przypomina kolejkę górską: Hi rano, duży spadek w ciągu doby i za 24 godziny ponowne Hi.

Set ... wieczorem tj po 12 godzinach możesz mieć względnie niski poziom, bo poranna dawka (o wiele za duża) jeszcze działa. Sugeruję rozpocząć od jutra rana stałe podawanie 2 dawek na dobę co 12 h. Wg mojej oceny powinno to być 2 x po 1 jednostce Lantusa.

poczytaj proszę
viewtopic.php?p=8708278#p8708278

Przeliczenie Lantusa insuliny o stężeniu 100 na strzykawkę U-40:
1/2 kreski (tj działki) na strzykawce U-40 to 1,25 jednostki insuliny Lantus.

piszesz, że Rano wynik 470. Dostał pomiędzy 1 a 1,5 (bliżej 1)
Nie do końca złapałam ile kot dostał insuliny. Mnie wychodzi coś ok.1,8 jednostki Lantusa.

Tu znajdziesz wirtualny kalkulator, na którym będziesz mogła dokonać odpowiedniego przeliczenia:
http://gorbzilla.com/conversion_calculator.htm

z tego co Set pisała o dawce podanej lantusa w strzykawce U-40 - obawiam się, że podała 1 kreskę z czterdziestki czyli ponad 2 jednostki lantusa!!!!

Mamrot

Post » Czw sie 30, 2012 13:51 Re: Wątek cukrzycowy VII

Mamrot pisze:z tego co Set pisała o dawce podanej lantusa w strzykawce U-40 - obawiam się, że podała 1 kreskę z czterdziestki czyli ponad 2 jednostki lantusa!!!!
Tak dokładnie. To ja się pomyliłam. Set podała 1-1,5 kreski na U-40 tj 2,5-3,7 jednostki Lantusa.
Już poprawiłam w moim poście.

"Kociara"

Post » Czw sie 30, 2012 14:58 Re: Wątek cukrzycowy VII

Nie, podalismy nie 1 kreske, tylko 1 jednostke. Przez to, ze strzykawka nieodpowiednia, trudniej sie to nabiera itd, nie do konca mozna dobrze odmierzyc. Moj maz to liczy, a on nie robi takich glupich pomylek i nie myla mu sie jednostki, tak wiec nie jest az tak zle.

Strzykawki wlasciwe juz mam, powinno byc teraz lepiej.

Wlasnie juz mi Kociara odpowiedziala na pytanie, ktore mialam zadac - co zrobic wieczorem, bo pewnie poziom bedzie jeszcze dosc niski, ale w nocy pojdzie w gore. Jak rozumiem, nie moge na poziomie np. 150 podac insuliny, wiec musze doczekac do rana, zmniejszyc dawke i zobaczyc jak bedzie wieczorem?

Dziesiejsze wyniki
30.08.2012
PRE 8.00 - 470 1-1,5 u
+ 2 h - 190
+4,5 h - 40
+6,5 h - 84

Od jakiego wyniku wieczorem moge podac 1u? Jesli przekroczy 200 juz moge czy poczekac do rana?

set

Od: Wto wrz 24, 2002 10:43

Post » Czw sie 30, 2012 19:07 Re: Wątek cukrzycowy VII

set pisze:Nie, podalismy nie 1 kreske, tylko 1 jednostke.
Wlasnie juz mi Kociara odpowiedziala na pytanie, ktore mialam zadac - co zrobic wieczorem, bo pewnie poziom bedzie jeszcze dosc niski, ale w nocy pojdzie w gore. Jak rozumiem, nie moge na poziomie np. 150 podac insuliny, wiec musze doczekac do rana, zmniejszyc dawke i zobaczyc jak bedzie wieczorem?

Dziesiejsze wyniki
30.08.2012
PRE 8.00 - 470 1-1,5 u
+ 2 h - 190
+4,5 h - 40
+6,5 h - 84

Od jakiego wyniku wieczorem moge podac 1u? Jesli przekroczy 200 juz moge czy poczekac do rana?
To dobrze, że udaje Ci się odmierzać prawidłowo dawkę. Rozumiem, że podajesz teraz tylko coś między 1,0 a 1,5 jednostki Lantusa? Na strzykawce U-40 to będzie trochę więcej niż połowa działki.
Na poziomie 150-200 mg można podać malutką dawkę ok 0,12U, żeby rano nie było znów powyżej 400 mg. Ale to trzeba jeszcze uzależnić od wyników pomiaru (+8 i +12).
Spójrz co się dzieje.
< rano PRE 470 mg już nie działa insulina,
< + 2 h spadek na 190 mg, ok 3 godziny po PRE lantus zaczyna działać, ale nie zawsze widoczne jest to w wynikach. Ten spadek jest dość dziwny, z jakiego powodu ? Może insulina działa na organizm zbyt gwałtownie, a może kocie nie ma jeszcze zniszczonej trzustki i dawka jest za duża.
< + 4,5 h spadek na 40 mg HIPOGLIKEMIA, tu powinna pojawić się kontrregulacja.
< + 6,5 h zaczyna się wzrost - jest 84 mg.
Nie mam wglądu do dalszych pomiarów, ale podejrzewam że dalszy wzrost jest raczej gwałtowny.

Podaj proszę jeśli możesz dalsze wyniki, to może razem ustalimy dawkę na rano i ewentualnie teraz.

A także co je Twoje kocie, ile i w jakich godzinach, no i ile w diecie jest mięsa, jaki rodzaj. To bardzo ważne, bo zdarzają się przypadki, że wystarczyło wprowadzić odpowiednią dietę i cukier wrócił do normy.
Twoje kocie jest już wiekowe i trzustka ma prawo niedomagać.
EDIT: widzę że jesteś z Warszawy. Do Ursusa. gdzie są strzykawki jest 20 min. WKD albo SKM.

"Kociara"

Post » Czw sie 30, 2012 20:32 Re: Wątek cukrzycowy VII

"Kociara" pisze:
Avian pisze:Kocurek ma cukier na poziomie ponad 400.

Najczęściej ustalana jest dawka 1 jednostka Levemira 2 x dziennie co 12 h.
Dawkę trzyma się przez ok 2 tygodnie, często mierząc cukier (Pre, +3, +6, +9).

Zmierzyliśmy wspólnie cukier - miał 289.
Dostał 1j insuliny i do tego 1/4 tacki Animondy.
To kot w dość zaawansowanym wieku, dość trudny w obsłudze, ale jego opiekunowie (kot jest fundacyjny, znaleziony niedawno) obiecali, ze dadzą radę :ok: Dziś jeszcze spróbują pomierzyć, zeby zobaczyć jak zadziała Levemir.
No i obiecali sie zarejestrowac na miau.

Dzieki "Kociaro" za podpowiedzi co do pierwszych dawek Levemira!
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Czw sie 30, 2012 21:43 Re: Wątek cukrzycowy VII

+ 13 h - 32
Dostal wolowine i tacke
+14 h - 470

Nic juz nie rozumiem. Jedzenie az tak podnioslo poziom?
Teraz czekam jakas godzine i zmierze ponownie. Trudno mi tu znalezc jakas regule.

set

Post » Pt sie 31, 2012 1:11 Re: Wątek cukrzycowy VII

set pisze:+ 13 h - 32
Dostal wolowine i tacke
+14 h - 470
Nic już nie rozumiem. Jedzenie aż tak podniosło poziom?
Teraz czekam jakaś godzinę i zmierzę ponownie. Trudno mi tu znaleźć jakaś regule.
Witaj !
Ostatnie dane od Ciebie jakie mamy to :
30.08.2012
PRE 8.00 - 470 1-1,5 u
+ 2 h - 190
+4,5 h - 40
+6,5 h - 84

teraz piszesz że +13 to 32 mg i +14 to 470 mg
Co się działo miedzy +6,5h, a +13h ?
Nie do końca rozumiem o co tu chodzi. Chyba że dochodzi do giga kontrregulacji i poranna dawka insuliny straciła swoją moc. Przecież podałaś tylko 1-1,5 jednostki Lantusa, taka mała dawka nie wystarcza na 24 godziny- to widać.
W karmieniu mięsem surowym i puszkowym powinno zachować odstęp 4 godzinny.
Nie odpowiedziałaś na moje zapytanie co je Twoje kocie, w jakich godzinach. Surowe mięso wołowe podnosi cukier, ale czy aż tak ? Cały czas nie jestem pewna ile kot dostaje insuliny ? Wet zalecił 3,30 jednostek 1 x na dobę, dalej piszesz że zmniejszyłaś do 2,5U 1 x na dobę ? Cytat:
W przeliczeniu na kg wet zalecil 3,3, my podaliśmy pomiędzy 2 a 2,5

SAME PYTANIA

Set... koniecznie przeczytaj zgromadzone na wątku informacje o kontrregulacji
viewtopic.php?p=8708281#p8708281

"Kociara"

Post » Pt sie 31, 2012 10:00 Re: Wątek cukrzycowy VII

Najnowsze dane:
30.08.2012
PRE 8.00 - 470 1-1,5 u
+ 2 h - 190
+4,5 h - 40
+6,5 h - 84
+9 h - 111
+13 h - 32 (miedzy + 9 a + 13 nie bylo mnie w domu, kot nie dostal jedzenia, a zwykle o tej porze jadl, jeszcze przed choroba, po moim powrocie dostal jedzenie - tacka animondy, mieso - juz wiem, zeby nie laczyc. Nie podalam insuliny, bo wynik byl strasznie niski)
+14 - 491

No i tu sie pogubilam, bo juz nie wiem co mu dawac i dlaczego tak gwaltowny skok. Przez godzine z 32 na 491 po podaniu jedzenia. Po wyniku 491 podalam 1 u

czyli dane z nocy:
31.08.2012:
PRE 23.00 - 512 - 1 u
+ 1,3 h - 455
+4,5 h - 180
+ 7 h - 76 - tu dostal tacke animondy, ktora ledwie liznal
+ 10,5 - 463 - tu podalam 1u i po pol godzinie jedzenie

Nie wiem, czy jest jakas zaleznosc, ale wyglada na to, ze to jedzenie tak mu podnosi wynik. Chetnie je miesa - zawsze i o kazdej porze. Puszkowe jedzenie roznie, zalezy co mu pasuje, chetnie jadl sucha karme.
Co i jak mu podawac w takiej sytuacji, co myslicie?

Mam juz wlasciwe strzykawki, ale i na nich jedna kreska to bardzo malo, zeby dobrze nabrac. Ratujemy sie nabieraniem wiekszej ilosci i rozcienczaniem, a pozniej wypuszczaniem nadmiaru. Wydaje sie, ze przy pobieraniu 1 u, bardzo latwo nabrac wiecej.

set

[poprzednia][następna]