Bezdomne KOCIAKI szukają DT/DS! Nowe Maleństwo (str 11)

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Nie sie 26, 2012 7:42 Re: Bezdomne kociaki zbierają na szczepienia i szukają DT/DS

Kalinka nadal ma biegunkę, został w czwartek odrobaczona zastrzykiem (wcześniej pastą była odrobaczana, może za mało skutecznie?), wet zalecił podawanie węgla leczniczego (rozpuszczam i strzykawką podaję), ale nic nie pomaga :( Do jedzenia dostaje gotowanego kurczaka głównie i suchą Sanabelle dla kociąt. Nie wiem, może na drób ma alergię?? Co robić? Ona się odwodni :( Dzisiaj jeszcze z pyszczka jakaś piana jej leciała, jakby śliną wymiotowała - i jak zwykle NIEDZIELA :evil:

Obrazek

Z chorym biało-rudym kociakiem lepiej, oczka coraz ładniejsze i oswoił się bardzo. Tylko płacze jak go w klatce zostawiam....

Obrazek

Wampirka rośnie, jak na drożdżach, apetyt ma straszny... Nadaje się tylko do mieszkania, bo boi się wyjść na dwór. Wczoraj miałam okno otwarte, wypchnęła siatkę na muchy i wyszła na parapet- biegała na nim spanikowana, jak wiewiórka, bo nie wiedziała jak wrócić :)

Obrazek

Cudak1

Od: Pt wrz 04, 2009 17:39

Post » Nie sie 26, 2012 13:27 Re: Bezdomne kociaki zbierają na szczepienia i szukają DT/DS

Odstaw kurczaka. Niedawno Kociama miała taki przypadek z dwójką maluszków. Po odstawieniu drobiu im przeszło...
No i odrobaczanie. Wodę strzykawką podawaj. Gerberka? (ale nie drobiowego)... No nie wiem...
Dziękuję. Trzymam kciuki za wszystkich :)!...

RudyiSrebrnyKot

Od: Nie paź 25, 2009 12:46

Post » Nie sie 26, 2012 13:57 Re: Bezdomne kociaki zbierają na szczepienia i szukają DT/DS

Odrobaczona już 3 razy była - 2 razy pastą i ostatnio zastrzykiem... Co zamiast drobiu podawać?

Cudak1

Post » Nie sie 26, 2012 14:10 Re: Bezdomne kociaki zbierają na szczepienia i szukają DT/DS

U mnie Kitka ma alergię pokarmową na udżaka (biegunka :? ). Zamiast niego je indyka, wołowinę lub rybę.
Obrazek

nelka83

Od: Czw gru 29, 2011 8:41

Post » Pon sie 27, 2012 10:25 Re: Bezdomne kociaki zbierają na szczepienia i szukają DT/DS

Tylko u nas zanim udka zaczęłam podawać, to już była biegunka :( a od wczoraj Wampirka też ma biegunkę :( i obie węgiel dostały....

Jest jakaś karma sucha dla kociąt z alergią na drób (jeśli to od tego biegunka...)?
A może od tego, że im kranówkę do picia daję...?

Kociaki błagają o wsparcie na żwirek! Idzie go naprawdę dużo.. Przydałby się duży worek, bo te mniejsze to chwila i nie ma :(

Wczoraj 2 szare maluszki pojechały do nowych domów - jeden do Krakowa, drugi zamieszkał w pobliskiej wiosce :)

Cudak1

Post » Pon sie 27, 2012 10:46 Re: Kociaki szukają DT/DS! Potrzebny żwirek, karma dla alerg

Kita zanim trafiła do mnie mieszkała na śmietniku i z biegunką już przyszła. Nie dosyć, że ma alergię na kurczaka to jeszcze na zboża :| Pomogła karma bez zbożowa i bez kurczaka (Acana). Z tego co zauważyłam to większość karm dla alergików zawiera coś tam drobiowego. U nas zawsze jest kranówka, ale "odstana". Może warto podawać im też osłonowe ze śmietanką... no nie wiem :( .
Obrazek

nelka83

Post » Pon sie 27, 2012 13:54 Re: Kociaki szukają DT/DS! Potrzebny żwirek, karma dla alerg

No właśnie Lakcid :). Na pewno pomoże, tylko trzeba długo podawać. (O ile się źródło zatrzyma).

RudyiSrebrnyKot

Post » Pon sie 27, 2012 17:00 Re: Kociaki szukają DT/DS! Potrzebny żwirek, karma dla alerg

A jogurt pomoże, czy zaszkodzi?

Matka biało-rudego chorego kociaka dziś została śmiertelnie potrącona :(((

Cudak1

Post » Pon sie 27, 2012 21:18 Re: Kociaki szukają DT/DS! Potrzebny żwirek, karma dla alerg

jogurt nie pomoże.
podajesz lakcid?
kup karmę bezdrobiową jakąś... z wołowiną, albo nawet z rybą...
jeśli podajesz mięso to wołowe... - wiem, że drogie, ale może warto.
no i gdyby nie przechodziło, smektę?

byłaś u lekarza z maluszkami?

o jejku :( [']... biedna... :(...

RudyiSrebrnyKot

Post » Wto sie 28, 2012 10:27 Re: Kociaki szukają DT/DS! Potrzebny żwirek, karma dla alerg

Dziś je zabieram do weta.
Spróbuję jakąś tanią rybę znaleźć, bo na wołowinę na pewno mnie nie stać :( i wołowinę u nas chyba ciężko dostać.

Po jednej kapsułce dałam im wczoraj synbiotyku (Maxilac), dziś też dam.

Cudak1

Post » Wto sie 28, 2012 16:14 Re: Kociaki szukają DT/DS! Potrzebny żwirek, karma, ogłoszen

Kupiłam suchą karmę z wołowiną (Rafi Cat Premium, 400 gram za 4,50 zł). Mam nadzieję, że przyczyną faktycznie jest drób, a nie jakieś choróbsko.. :|

Cudak1

Post » Wto sie 28, 2012 16:27 Re: Kociaki szukają DT/DS! Potrzebny żwirek, karma, ogłoszen

ten lek to chyba trzeba dłużej podawać... Mam nadzieję, że szybko im przejdzie!
:ok: :ok: :ok:

RudyiSrebrnyKot

Post » Wto sie 28, 2012 16:36 Re: Kociaki szukają DT/DS! Potrzebny żwirek, karma, ogłoszen

Oby....

Kupiłam dziś kociakom drapaczek w używanych meblach za 30 zł :)

Cudak1

Post » Wto sie 28, 2012 16:43 Re: Kociaki szukają DT/DS! Potrzebny żwirek, karma dla alerg

nelka83 pisze:Kita zanim trafiła do mnie mieszkała na śmietniku i z biegunką już przyszła. Nie dosyć, że ma alergię na kurczaka to jeszcze na zboża :| Pomogła karma bez zbożowa i bez kurczaka (Acana). Z tego co zauważyłam to większość karm dla alergików zawiera coś tam drobiowego. U nas zawsze jest kranówka, ale "odstana". Może warto podawać im też osłonowe ze śmietanką... no nie wiem :( .

http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ana/132967 - tą Acanę podajesz?

Nie znam się w ogóle na alergiach :oops: są jakieś testy, by sprawdzić, czy na zboża nie jest uczulony kot?

Cudak1

Post » Wto sie 28, 2012 17:03 Re: Kociaki szukają DT/DS! Potrzebny żwirek, karma dla alerg

Cudak1 pisze:
nelka83 pisze:Kita zanim trafiła do mnie mieszkała na śmietniku i z biegunką już przyszła. Nie dosyć, że ma alergię na kurczaka to jeszcze na zboża :| Pomogła karma bez zbożowa i bez kurczaka (Acana). Z tego co zauważyłam to większość karm dla alergików zawiera coś tam drobiowego. U nas zawsze jest kranówka, ale "odstana". Może warto podawać im też osłonowe ze śmietanką... no nie wiem :( .

http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ana/132967 - tą Acanę podajesz?

Nie znam się w ogóle na alergiach :oops: są jakieś testy, by sprawdzić, czy na zboża nie jest uczulony kot?

Tą - http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ana/132968
Ja nie robiłam żadnych testów i nie wiem czy na alergię pokarmową takowe są. U nas wszystko przebiegało drogą eliminacji najczęściej uczulających składników. Jak podawałam Kitce drób to się z niej dosłownie lało więc odstawiłam i zamieniłam na rybę/wołowinę - było ok. Ostatnio wprowadziłam też indyka na próbę i nie ma z nim problemu. Tak samo z suchym - najpierw wybrałam suche bez kurczaka, ale ze zbożami - koopka była luźna, ale nie była biegunką więc spróbowałam z Acaną i jak ręką odjął. Po chyba dwóch czy trzech dniach wszystko było już w porządku. Cały czas dostawała też osłonowe.
Obrazek

nelka83

[poprzednia][następna]