Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol .12

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sie 20, 2012 21:56 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol .12

Właśnie wróciliśmy od weterynarza. Trójka maluchów Agi ma PP, jedno w mocno średnim stanie, dwójka w dobrym, bez objawów.
Krew oddał głównie Guzik, trochę Szpilka. Guzik zniósł to średnio, dosyć mocno pogryzł Jaśka i zkupkał się na stole. Za to Szpilka walczyła strasznie, zsiusiała się. Po pierwszej ampułce dostała zapaści :cry: i na tym zakończyła się impreza. Na szczęście ożyła jak tylko p. doktor wyjęła igłę. Uff
W domu i Szpilka i Guzik ok, najadły się, trochę obrażone. Mam nadzieję, że Szpilki nie będziemy przepraszać tydzień jak Jagódki.

Mam więc w domu czwórkę ozdrowieńców, a dawców dwóch: Kołka i ewentualnie Guzika.
Obrazek Felek [*] 03.08.2011 Przepraszam mój malutki

Obrazek

magradz

Od: Wto mar 27, 2007 1:07

Post » Wto sie 21, 2012 10:43 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol .12

magradz pisze:Właśnie wróciliśmy od weterynarza. Trójka maluchów Agi ma PP, jedno w mocno średnim stanie, dwójka w dobrym, bez objawów.
Krew oddał głównie Guzik, trochę Szpilka. Guzik zniósł to średnio, dosyć mocno pogryzł Jaśka i zkupkał się na stole. Za to Szpilka walczyła strasznie, zsiusiała się. Po pierwszej ampułce dostała zapaści :cry: i na tym zakończyła się impreza. Na szczęście ożyła jak tylko p. doktor wyjęła igłę. Uff
W domu i Szpilka i Guzik ok, najadły się, trochę obrażone. Mam nadzieję, że Szpilki nie będziemy przepraszać tydzień jak Jagódki.

Mam więc w domu czwórkę ozdrowieńców, a dawców dwóch: Kołka i ewentualnie Guzika.

Jeny, co za masakra...

KIEDY CHCEMY MIEC SPOTKANIE? WIELE OSOB JEST ZAJETYCH 26 W NIEDZIELE, NA KIEDY PROPONUJECIE? MOZE NIEDZIELA 2 WRZESNIA?
ObrazekObrazekObrazek

Marlon

Od: Pon paź 26, 2009 19:01

Post » Wto sie 21, 2012 13:29 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol .12

Marlon pisze:KIEDY CHCEMY MIEC SPOTKANIE? WIELE OSOB JEST ZAJETYCH 26 W NIEDZIELE, NA KIEDY PROPONUJECIE? MOZE NIEDZIELA 2 WRZESNIA?

Mi obojętnie, dostosuję się do większości, mam nadzieję, że wreszcie uda mi się z Wami zobaczyć, długo się nie widziałyśmy, bo mimo, że próbuję zmniejszać skalę swojej prokociej działalności, bo bardzo dużo dzieje się w innych obszarach mojego życia i to wiadomo jak jest i tak siedzę w tym po uszy, nadal mam koło 20 kotów, adopcje stoją, spotkanie z podobnymi "wariatkami" jednak zawsze trochę podnosi na duchu :wink:

Bo oczywiście już jestem załamana, ledwo minął tydzień od powrotu z wakacji i znów mam kalendarz zapisany łapankami, codziennie telefony, codziennie zgłoszenia, dobrze jeśli są ludzie, którzy są rozsądni i współpracują ale oczywiście zdarzają się ciężkie sytuacje:
Np taka (może Aga Marczak już o tym mówiła):

W Gda Werzeszczu, koło Galerii Bałtyckiej, na przeciw Lidla gdzie jest sklep z kominkami, kobieta od zeszłego roku dokarmiała koty, część z pomocą Agnieszki udało się wysterylizować, niestety 2 kotki się nie dały złapać czy któraś tam nowa przyszła, w każdym razie są tam 2 a może nawet 3 mioty ur. w tym roku i łączna ilość kotów na podwórku wynosi kilkanaście.
Aga mnie poprosiła, żebym pomogła wysterylizować pani te 2 kocice, pani gotowa była nawet zapłacić za zabiegi, myślę ok, mam blisko z pracy, jakoś jej pomogę...
Ale kobieta teraz twierdzi, że sterylki, sterylkami ale kategorycznie trzeba natychmiast zmniejszyć liczbę kotów na podwórku do 2 szt., resztę trzeba wywieźć do schroniska, bo sąsiedzi się burzą, odgrażają się że potrują te koty, ją wyzywają od Villasowych i jej żyć nie dadzą i koty trzeba wywieźć.
Nie wiem ile dokładnie mają te młode kotki, mówiłam że trzeba je wyadoptować choćby z podwórka, że jesienią adopcje ruszą, ale ta pani chce szybkiego rozwiązania, ona się pytała małych kotów nikt nie chce więc trzeba zawieźć do schroniska, ja nie sądze aby to był dobry pomysł :roll: Jak tylko będę mogła - moze jutro rano pojade zobaczyć to na żywo, wszystko zalezy na ile te młode są oswojone czy dzikie i w jakim są wieku....

Załamuje mnie bezmyślność ludzi zaczynają dokarmiać koty, nie sterylizują a potem jak się kotów namnoży to wywieźć do schroniska :(
Z drugiej strony nie wiem jaka tam jest sytuacja, na ile realne są groźby sąsiadów...
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Od: Pon wrz 15, 2008 16:00

Post » Wto sie 21, 2012 19:53 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol .12

pytanie
czy przypadkiem w DT nie macie w piwinicach wiaderek po purinie one?
pytam bo ostatnio dostałam ostatnią partię od Kingi-kini i ślicznie poszły na bazarku....
bez miarek i ksiażeczek...
pozdrawiam
Maria (tzn mary4 lub maria_kania)
Obrazek

maria_kania

Od: Śro wrz 17, 2008 13:18

Post » Wto sie 21, 2012 20:57 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol .12

Tak z innejk beczki: Klatka wystawowa Mraty jest u p.Gabrysi na stogach już od kilku miesięcy.
Na moją prośbę o zwrot, otrzymałam sms: "Oczywiście przywiozę jak wrócę do Gdańska na początku września".

No cóż niektórzy myśą że tylko oni liczą się na świecie, ja jak wyjeżdżałam to cały sprzęt poodawałam, popożyczałam, zeby nie leżał bezużyteczny, no ale co tam przeciez nikt nic nie robi tylko p.Gabrysia działa prężnie, więc klatka jej potzrebna cały czas :wink: nawet jak jest na urlopie.

Tak poza tym już zaingurowałam działania sterylkowe po urlopie, dziś złapałysmy na Hoene Wrońskiego, koło AM w Gda, kotkę cudną szylkę, w zaawansowanej ciąży, jutro ma zabieg, jest na przechowaniu u jednej koleżanki w Gda, mam nadzieję że do jutra się nie okoci.

Jutro podjade obejrzeć jaka jest sytuacja z tymi kotami na Grunwaldzkiej przy tych "Kominkach" i łapiemy dalej z Małgosią Stańczak te koty Mariana na Zaspie.
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Post » Wto sie 21, 2012 21:36 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol .12

Dziewczyny mam prośbę od znajomej z Irasiad. Dziewczyny z fundacji Pies i kot poszukują pilnie mamki kociej dla 3 kilkudniowych kociat!! :?
Czy ktos z Was ma mamę karmiącą u siebie???
Dziewczyny za wykarmienie (potem oczywiscie kotki zabierają do adopcji) oferuja darmową sterylke dla wybranej kotki.
Obrazek

aya13

Od: Sob lis 14, 2009 19:24

Post » Śro sie 22, 2012 11:00 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol .12

Kurcze wiem o dwóch niedawno okoconych kocicach, ale w obu przypadkach jest kiepska sprawa, jedna nie wiadomo gdzie się okociła (napiszę do dziewczyny która dokarmia, żeby spróbowała to wyśledzić), a druga okociła się w takim stropodachu gdzie nie ma żadnego dojścia, kocica wchodzi przez malutki otwór, do małych nie da się w żaden sposób dojść, trzeba czekać aż matka je wyprowadzi.
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Post » Śro sie 22, 2012 13:20 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol .12

w Miau Adopcjach brak niańki wiec nie pomogą..
Obrazek

maria_kania

Post » Śro sie 22, 2012 23:51 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol .12

aya13 pisze:Dziewczyny mam prośbę od znajomej z Irasiad. Dziewczyny z fundacji Pies i kot poszukują pilnie mamki kociej dla 3 kilkudniowych kociat!! :?
Dziewczyny za wykarmienie (potem oczywiscie kotki zabierają do adopcji) oferuja darmową sterylke dla wybranej kotki.

Oferuje kotke karmiaca ale do zabrania ze stoczni gdynia, ma swoich 5 kociąt... Przejme jej kocieta jak zaczna same jesc, kocieta dostawione musza byc po testach na PP.
ObrazekObrazekObrazek

Marlon

Od: Pon paź 26, 2009 19:01

Post » Czw sie 23, 2012 0:41 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol .12

http://trojmiasto.gumtree.pl/c-Zwierzak ... Z406263418 tel: 534100201 pisałam

Oddam w dobre ręce 3 kocurki odpchlone i odrobaczone.
Kotki są zdrowe i pełne energii . Jedzą suchą karmę i potrafią załatwiać się do kuwety .
Są zdrowe , słodkie a przede wszystkim to małe Łobuzy :)

Ps:Kotki jak widać na zdjęciu są biało-szare :)

http://trojmiasto.gumtree.pl/c-Zwierzak ... Z406162414 tel: 503778465 ur 12/08/12, pisałam

oddam 5 malych kociat 4 samce i 1 samiczka

http://trojmiasto.gumtree.pl/c-Zwierzak ... Z405580450 tel: 794 425 833

Dwa 4tygodniowe kocięta szukają domu Dwa malutkie czarne kociaki, znalezione po śmierci mamy, szukają domu. Na początku zagłodzone i wystraszone, po dwóch dniach odżyły; są przyjazne i energiczne, kochają zabawy a najbardziej- kolana opiekuna. Niestety, nie mogą zostać ze mną na stałe (mam już 2 koty).

Kociaki:
1) potrafią korzystać z kuwety
2) są zdrowe i energiczne (stan kotów potwierdzony wizytą u weterynarza)
3) są odrobaczone
4) dostają w komplecie miniwyprawkę (karma, kuweta, itp. akcesoria)
5) są bardzo "nakolankowe" i uwielbiają się przytulać

Do wzięcia są od zaraz, również pojedynczo.
Ps. data urodzin w ogłoszeniu podana jest orientacyjnie (weterynarz ocenił je na ok. 4 tygodnie

http://trojmiasto.gumtree.pl/c-Zwierzak ... Z393769846 tel: 603350303 mogłam pisać, oddawali też szczenięta

Cztery śliczne kociaki, zdrowe, bardzo wesołe i pocieszne. Po bardzo spokojnej kotce. Trzy koteczki i jeden kocurek.
Odrobaczone dwa razy, załatwiają się do kuwety, karmione jeszcze mlekiem kotki oraz karmą royal canin baby cat.
Kotki będą do oddania ok 20 lipca.
Oddam je tylko ludziom kochającym koty i tylko do mieszkania lub domu z ogródkiem.
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Czw sie 23, 2012 9:03 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol .12

Marlon pisze:
aya13 pisze:Dziewczyny mam prośbę od znajomej z Irasiad. Dziewczyny z fundacji Pies i kot poszukują pilnie mamki kociej dla 3 kilkudniowych kociat!! :?

Oferuje kotke karmiaca ale do zabrania ze stoczni gdynia, ma swoich 5 kociąt... Przejme jej kocieta jak zaczna same jesc, kocieta dostawione musza byc po testach na PP.

przekazałam....Matki karmiącej szukają dziewczyny z psa i kota-kociaki sa u p. Basi Kaczmarek. ale nie dostałam jej numeru telefonu, przekazałam Twoj numer przez facebooka. pzdr
Obrazek

aya13

Od: Sob lis 14, 2009 19:24

Post » Czw sie 23, 2012 15:00 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol .12

Ja w niedzielę 26 też nie mogę, urodziny mamy są.
Tydzień później spoko.
Los zwierząt jest dla mnie ważniejszy niż strach przed ośmieszeniem. Los zwierząt jest nierozerwalnie związany z losem człowieka. E. Zola

KaleidoStar

Od: Nie mar 21, 2010 14:00

Post » Czw sie 23, 2012 15:59 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol .12

Wobraźcie sobie, że ta bura kotka z Traugutta (ta z ropiejącymi ranami na tylnej łapce) była w ciąży.
Gdy została znaleziona była w kiepskim stanie no i miała regularne "V" na uchu, przyjęliśmy że jest po sterylce.
Nawet z Kasprzykiem oglądaliśmy to ucho, równe, regularne "V" jak od skalpela - a jednak musiało powstać w przypadkowy sposób.

Dlatego jednak chyba lepszym znaczeniem jest poziome ucinanie czubka ucha - ja już tylko takie zlecam.

Jak Doro wróciła z wakacji 2,5 tyg. temu odebrała kicię z lecznicy od Kasprzyka, już miała podejrzanie powiększony brzuch, ale sądziłyśmy, ze to wzdęcia czy problemy z układem pokarmowym.
Kicia miała usg zaraz po znalezieniu (na Elbląskiej), nic nie wykazało, ale to było 5 tyg. temu, czyli w pierwszym tygodniu ciąży.

Doro się zaniepokoiła tym brzuchem, dziś zawiozła kotkę na usg i fakt ciąża około 6 tyg.
Kotka jest już po zabiegu sterylizacji na szczęście.
--------------------------------------------------------------------------

A ja zaraz jadę na Stogi odebrać kocice po sterylkach: jedna to kolejna "Krawatka" z Meissnera z Zaspy (też była w ciąży) a druga z Wrzeszcza (od "Kominków").
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Post » Czw sie 23, 2012 16:40 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol .12

ja na zebraniu w niedziele nie mogę być mam wyjazd do Bydgoszczy i spotkanie z geodetą ustalony wczesniej
przepraszam
ale inny termin tak ;-)
Obrazek

maria_kania

Post » Czw sie 23, 2012 19:43 Re: Pomorski Koci Dom Tymczasowy vol .12

Tak, z tym nacięciem ucha to kłopot jest - chyba też poproszę o ścinanie czubka, bo nie mogę się dopatrzeć na kotowisku, które są ciachnięte - wszystkie są buro-białe, trudno się rozeznać, gapię się na te uszy i już nic nie wiem, czy to nowa jakaś przyszła, czy starej zarosło, a może to kocur...

Mrata

Od: Pt cze 06, 2008 17:50

[poprzednia][następna]