Moderator: Estraven
mgj pisze:Ale z tego co mi się wydaje to budżet gminy jest głosowany na początku nowego roku kalendarzowego? Napiszesz teraz- to Ci odpisze, że póki nie ma uchwalonego budzetu to nic nie moze obiecac, bo nie jest wróżką.
A jak się chcesz czegoś dowiedzieć (bo piszesz "nie dowiemy się niczego"? )
Zawiłego pisma to p. burmistrz moze nie doczytac nawet do końca- tylko od razu zaparafować "brak srodków".
VVu pisze:mgj pisze:VVu
Pismo do urzędu powinno wg mnie zawierać najwazniejsze dane: kto, co i na jakiej podstawie czegos od urzedu się domaga. A więc byc lakoniczne. Ale jak masz lepszy pomysł, to ja sie nie wtrącam.
Co do zapewnienia na przyszły rok; ta uchwała dotyczy tylko roku 2012. Co roku będzie podejmowana nowa.
Normalnie pewnie by to wystarczyło. Ale wiemy od lidki02, że w urzędzie są Jej niechętni. Nie ma co więc ryzykować i się podkładać z prostym pismem, bo mogą na nie prosto odpowiedzieć i nie dowiemy się niczego - trzeba będzie słać kolejne i kolejne. Szkoda czasu i energii, moim zdaniem.
Na razie lidce02 nie udało się załatwić dofinansowania na TEN rok. I nie widomo, czy się uda. Nie ma co więc czekać do przyszłego roku, tylko zacząć załatwiać sprawy już na rok przyszły teraz. Koty przecież nie znikną - nawet jeśli by się udało wszystkie wykastrować.
Wg mnie nie ma co czekać do przyszłego roku, tylko trzeba działać perspektywicznie, już.
mgj pisze:Według mnie to w takim razie powinno być 5 osobnych wniosków. Do każdej kwestii osobny.
EDIT: a z wnioskiem o wyjasnienie na co wydali 12 tys. to bym poczekała na koniec (i roku i po otrzymaniu wszystkich wyjasnień-odpowiedzi)

mgj pisze:Ale z tego co mi się wydaje to budżet gminy jest głosowany na początku nowego roku kalendarzowego? Napiszesz teraz- to Ci odpisze, że póki nie ma uchwalonego budzetu to nic nie moze obiecac, bo nie jest wróżką.
A jak się chcesz czegoś dowiedzieć (bo piszesz "nie dowiemy się niczego"? )
Zawiłego pisma to p. burmistrz moze nie doczytac nawet do końca- tylko od razu zaparafować "brak srodków".
A WOGOLE TO Z URZEDAMI CHYBA NAJWIECEJ MOZNA ZALATWIC JAK SIE JEST BEZCZELNYM, ROSZCZENIOWYM I OBLATANYM W PRZEPISACH (a niestety Lidka taka nie jest). I NAMOLNYM. na zasadzie wyrzuca Cie drzwiami, wejdziesz oknem.
CICHYCH, UPRZEJMYCH, NIEZORIENTOWANYCH MAJA W ...
Wiec wydaje mi sie , ze nie ma co przesadzac z ostroznościa, tylko słać pisma jeden za drugim (za potwierdzeniem odbioru).
Oczywiście decyzja mnalezy do Lidki- to moje zdanie

mgj pisze:Tak tu wczesniej jedna z forumowiczek podsumowywała cały dotychczasowy wątek głosowania, ze tez postanowiłam. Ale króciutko.
Do wczoraj było pełno tutaj wszystkich mądrych, inteligentnych, pouczających i udzielająch rad Lidce. A teraz zniknęli..... cisza. (ale może i dobrze)

VVu pisze:mgj pisze:Tak tu wczesniej jedna z forumowiczek podsumowywała cały dotychczasowy wątek głosowania, ze tez postanowiłam. Ale króciutko.
Do wczoraj było pełno tutaj wszystkich mądrych, inteligentnych, pouczających i udzielająch rad Lidce. A teraz zniknęli..... cisza. (ale może i dobrze)
To, że w wątku ich nie widać, nie oznacza, że nie działają.
Dyskutujemy te sprawy w innych miejscach, także na Miau, na PW. Uczestniczą w tym użytkownicy, którzy udzielali się w tym wątku, a także pojawili się nowi. Mam już m.in. propozycję pomocy od użytkowniczki, która jest prawnikiem z zawodu. Zatem spokojnie, nikt się nie wycofał z pomocą, przeciwnie.
Ma też oczywiście rację NITKA/KARINKA, że te sprawy warto wydzielić do innego wątku. Tu czas na wsparcie kandydata koalicji w głosowaniu na KV.
mgj pisze:No nie wiem czy jest wogóle przewidziana w trybie "urzędniczym" forma prośby/wniosku osoby prywatnej o zarezerwowanie środków publicznych na jej działalność?
PS. U nas co roku rozpisywane są (ale ok. kwiecien-maj, co tez smieszne, bo sterylizacje generalnie lepiej zacząć wczesniej niz w czerwcu)konkursy na konkretna działalność w ramach ustawy. Ale dopiero właśnie gdy uchwalony jest budżet na kolejny rok. Nie słyszłąm, zeby była mozliwośc rezaerwacji srodków dla konkretnej osoby/grupy.

mgj pisze:Szkoda, ze nie trafił tutaj nikt, kto jest społecznym karmicielem w jakimś miasteczku typu Strzelna (bo wzorców z duzych miast to na pewno nie da się porownac/ zastosować). Gdyby napisały jak to u nich jest.
Przepraszam, chyba, jedna osoba pisała i zaoferowała swoja pomoc. Ale na pw-zdaje się. Gdyby więcej takich osób się odezwało, to by mozna było miec lepszy "ogląd i pogląd" na różne możliwe formy realizacji ustawy w mniejszych jednostkach samorzadowych.
lidka02 pisze:Moja ciotka u mnie w gminie nic nie załatwi bo próbowała i poległa powiedziała spróbuj ty a ja bez odzewu .Byłam u burmistrza jak pisałam już i powiedział mi że da na kwartał 500zł mam się zmieścić z karmą i sterylkami ale mmam karme kupić na fakturę za co....a kto to odda , a sterylki na moją gmine mi wet nie zrobi bo każdy czyta ...Więc d...
lidka02 pisze:Moja ciotka u mnie w gminie nic nie załatwi bo próbowała i poległa powiedziała spróbuj ty a ja bez odzewu .Byłam u burmistrza jak pisałam już i powiedział mi że da na kwartał 500zł mam się zmieścić z karmą i sterylkami ale mmam karme kupić na fakturę za co....a kto to odda , a sterylki na moją gmine mi wet nie zrobi bo każdy czyta ...Więc d...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Meteorolog1, puszatek i 65 gości