KOCIA Chatka

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sie 12, 2012 11:18 Re: KOCIA Chatka nowy wątek

Śliczna Misia :D

Obrazek

terenia1

Od: Nie paź 15, 2006 20:23

Post » Nie sie 12, 2012 11:20 Re: KOCIA Chatka nowy wątek

Iwona11 pisze:
Filomen pisze:zadzwoniła do mnie pani bardzo miła i grzeczna, starsza osoba, ze na działkach ok. Mikołajczyka dokarmia koty. Są tam dwie kotki, które co roku rodzą miot i kociąta albo umierają albo ślepną na KK teraz są dwa maluchy ok 2 mc-y zupełnie ślepe i dwa niedowidzące. Pani błaga o pomoc. Matek nie mozna zabrac bo te ślepaczki same nie przeżyją. Trzeba je ciachnąć moze jesienią a te dwa zupełnie ślepe moze jakoś byśmy złapali ? Jakby ktos mi pomógł to moze w środę byśmy pojechali na sprawdzenie w teren?

Ja mogę jechać, jak się umówimy?

Iwonka wyslij mi na pw nr telefonu to sie umówimy

Filomen

Od: Sob lut 10, 2007 17:20

Post » Nie sie 12, 2012 15:23 Re: KOCIA Chatka nowy wątek

Na zdrowej postawiłam kuwetę niedaleko od drzwi wejściowych, bo ktoś tam uparcie leje. Do tej kuwety natychmiast ustawiła się kolejka :roll:

Jak dawałam na zdrowej puszki z mokrym, to kociaste owszem trochę pojadły, ale jak im dałam po trochu dobrego suchego royala, to chciały mi zeżrec ręce. Tak sobie myślę, czy nie moglibyśmy spróbowac karmic ich, przynajmniej na zdrowej tylko dobrym suchym? Mokrego zjadają, przy tej ilości kotów, 2 puszki na dyżur, czyli 4 dziennie. Puszka kosztuje coś koło 2,5zł - to jest 10 zł dziennie (plus jakieś gorsze suche). Royal suchy w promocyjnych opakowaniach kosztuje 20 zł, za 800g i to raczej wystarczy na dłużej niż 2 dni. Koty bardzo tą karmę lubią. Pozbędziemy się przy okazji sraczek. Suchy royal to dobra karma i wyjdzie im na zdrowie. Ziutek też to może jeśc i nie trzeba mu będzie osobno kupowac czegoś porządniejszego suchego. Finansowo też powinno wyjśc troszkę na plus. Co myślicie?

Na kwarantannie leki podane. Aro musiał pojechac z Oczkiem do weta, bo było za mało antybiotyku w strzykawce i wszystko zostało w igle (bo musi byc duża igła). Oczko ponoc ma to oczko, ale całkiem zapadnięte i jeszcze ma jakąś dziwną deformację czaszki :? Naclof podajemy tylko 1 raz dziennie, bo niestety jego to boli.
Na rano ma 2 zastrzyki.

Dekster nie chciał jeśc 8O
Maluchy od Elenki mają mocno brudne uszy. Wykąpałam ich w imaverolu.
Kociaki na kwarantannie uwielbiają się w siebie wtulac, wrzucę fotki :1luvu:

The Szops

Od: Sob lip 30, 2011 15:08

Post » Nie sie 12, 2012 16:01 Re: KOCIA Chatka nowy wątek

Marika i Erni :1luvu:

Obrazek
Obrazek

Banda Pysiola (Pysiol, Skarpetek, Bert i Ronaldo)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pepcio

Obrazek

Malutka ruda kuleczka :1luvu:

Obrazek

Maleńtasek Łoker

Obrazek

The Szops

Post » Nie sie 12, 2012 16:06 Re: KOCIA Chatka nowy wątek

Pepcio

Obrazek

The Szops

Post » Nie sie 12, 2012 20:34 Re: KOCIA Chatka nowy wątek

Dzięki temu, że ma dyżur pojechałam z młodą, zajęło mi to tylko 2,5h. Kuwety sprzątnięte, koty nakarmione Bozitą, która moje zaczęła w ząbki gryźć, leki podane. Na zdrowej dwa kociaki mają lekko niewyraźne oczy -jeden adolfikopodobny i ten skarpetkowiec co ma 1 oczko zamglone - zakropliłam gentamycyną, ale kto wie jak to się będzie rozwijać dalej. Na kwarantannie Rudzik ma na boku jakby strup/nadżerkę(?) - trzeba obserwować. Denis nie zjadł swojej porcji bozity z lekarstwem więc włożyłam ją do lodówki a jemu podałam rozpuszczone z wodą w strzykawce. Zebrałam pranie, śmieci wywaliłam, okna przymknęłam, podłogi przetarłam.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Nie sie 12, 2012 20:58 Re: KOCIA Chatka nowy wątek

The Szops pisze: Tak sobie myślę, czy nie moglibyśmy spróbowac karmic ich, przynajmniej na zdrowej tylko dobrym suchym? Mokrego zjadają, przy tej ilości kotów, 2 puszki na dyżur, czyli 4 dziennie. Puszka kosztuje coś koło 2,5zł - to jest 10 zł dziennie (plus jakieś gorsze suche). Royal suchy w promocyjnych opakowaniach kosztuje 20 zł, za 800g i to raczej wystarczy na dłużej niż 2 dni. Koty bardzo tą karmę lubią. Pozbędziemy się przy okazji sraczek. Suchy royal to dobra karma i wyjdzie im na zdrowie. Ziutek też to może jeśc i nie trzeba mu będzie osobno kupowac czegoś porządniejszego suchego. Finansowo też powinno wyjśc troszkę na plus. Co myślicie?

Ja jestem jak najbardziej za, tylko uważam, że powinniśmy od razu kupić wór 10 albo 12 kg. Wtedy wychodzi poniżej 20 zł za kg. Z tym mokrym jest beznadzieja, co chwilę trzeba uzupełniać zapasy, jest to drogie, kiepska jakość, sraczki i dodatkowa robota z rozkładaniem i myciem miseczek.
Np. w tej hurtowni na Sobieskiego Royal jest promocja na suchy dla sterylizowanych, http://www.najlepszekarmy.pl/55-royal-c ... -dla-kotow.
12 kg za 209 zł.
Bozita sucha jest 12 kg za 199 zł.
Na rzadkie kupy - chyba można się zastanowić nad Royal Canin Sensible (Karma dla dorosłych, wrażliwych kotów z delikatnym układem trawiennym) 10 kg - 199 zł.
Sucha Purina też jest niezła, moje koty bardzo sobie chwalą :D
Ostatnio edytowano Nie sie 12, 2012 21:13 przez Iwona11, łącznie edytowano 1 raz

Iwona11

Od: Pon lis 21, 2011 19:30

Post » Nie sie 12, 2012 21:09 Re: KOCIA Chatka nowy wątek

W zooplusie jest RC Sesitive po 17 zł kg przy zakupie 20 kg (2x10 kg). Jakbym robiła zakupy na swoje konto i brała jeszcze inne rzeczy (a będę robiła zamówienie) to wyjdzie jeszcze mniej - 5% zniżki co wykupiłam, 10% (o ile dobrze pamiętam za zakup powyżej 400 zł) plus 2% za płatność z konta... Ewentualnie można wybrać inny wariant RC albo Sanabelle (np. Sensitive), którą karmię koty u mnie. Ona wychodzi jeszcze taniej - 20 kg to 229 zł (minus te wszystkie zniżki).
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Nie sie 12, 2012 21:13 Re: KOCIA Chatka nowy wątek

Ja myślałam głównie o royalu, bo wiadomo, że właściwie wszystkie kociaste go lubią i raczej nie słyszałam żeby ktoś się skarżył, że ta karma np. uczula, bo przy innych to bywa różnie, nasza się uczuliła właśnie przy purinie i sanabelle.

Faktycznie, zapomniałam napisac, że Aria miała zaropiałe oczko i puszczała banieczki z nosa :?

The Szops

Post » Nie sie 12, 2012 21:14 Re: KOCIA Chatka nowy wątek

Alienor pisze:Na kwarantannie Rudzik ma na boku jakby strup/nadżerkę(?) - trzeba obserwować

Dwie wetki to dokładnie oglądały i twierdziły, że to najprawdopodobniej ślad po zastrzyku i że nie ma się czym przejmować oraz że jest to pikuś w porównaniu do jego innych problemów...

Koty na ogół lubią RC ale niektórzy twierdzą, że jest przereklamowany, a ponadto ponoć royal bywa i w lepszej - francuskiej - droższej i w gorszej (zza wschodniej granicy) - tańszej wersji :roll:
Ostatnio edytowano Nie sie 12, 2012 21:21 przez Mara S, łącznie edytowano 2 razy

Mara S

Od: Śro cze 09, 2010 11:51

Post » Nie sie 12, 2012 21:16 Re: KOCIA Chatka nowy wątek

Uzupełniłam wcześniejszy post o info o Royalu dla wrażliwych układów trawiennych :D

Iwona11

Post » Nie sie 12, 2012 21:36 Re: KOCIA Chatka nowy wątek

To skupmy się na suchym Royalu i poszukajmy najlepszej opcji.
Mokre w lecie jak trochę postoi to jest do wyrzucenia. Co chwilę jest alarm, że brakło a przecież kupowane jest często a dodatkowo darczyńcy nas wspomagają. Przejdźmy na dobrej jakości suche a mokre ograniczmy do minimum. Kotom wyjdzie na zdrowie i finansowo chyba lepiej na tym wyjdziemy.

Iwona11

Post » Nie sie 12, 2012 21:36 Re: KOCIA Chatka nowy wątek

Nie wiem, czy royal jest przereklamowany, ale generalnie każdy wet z jakim na ten temat rozmawiałam twierdzi, że to dobra karma :roll:

The Szops

Post » Nie sie 12, 2012 21:41 Re: KOCIA Chatka nowy wątek

Ok ale jak nie dajemy mokrego to nie dawajmy żadnym w danym pomieszczeniu - ja nie umiem nie dać dużym a dać małym (w międzyczasie duże mnie oblezą i gapią się błagalnym wzrokiem i ja wymiękam) albo dać tylko chorym czy wybranym... Mokre by było tylko rano czy wcale?

Mara S

Od: Śro cze 09, 2010 11:51

Post » Nie sie 12, 2012 21:56 Re: KOCIA Chatka nowy wątek

Ja też nie umiem dac jednemu, a drugiemu odmówic. Myślę, że na ten moment można dawac wszystkim kocistym na zdrowej suche.
Na kwarantannie na ten moment chyba mokre jeszcze musi zostac, bo są maluszki, jak Rudzik, Oczko, Kosteczka i maluszki od Elenki oni chyba jeszcze powinni dostawac mokre.

The Szops

[poprzednia][następna]