Erytropoetyna-działanie uboczne

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto sie 07, 2012 18:07 Re: Erytropoetyna-działanie uboczne

O Boże to bardzo dużo leków dajesz!
Mała w takim razie prawie nic nie dostaje i to mnie zmartwiło.

Chitofos, żeby wyłapać złe elementy z jedzenia.
Bioprazol na mdłości, coś jak na zgagę. To sa plastikowe kapsułki.
Benakor na nadciśnienie.

Dostaje jeszcze 1 kapsułke lub 2 tranu. Wyciśnięty na rekę.

Rano prawie nic nie zjadła, troche polizała, a teraz podjadła trochę poledwiczki, ale leży taka licha (albo upał w płycie daje sie jej tak we znaki że bardziej na noc lepiej funkcjonuje). dziś niestety nie dostanie kroplówki bo jestem do nocy sama i niestety sama nie daje sobie z nia rady. U mnie kroplówki to naprawdę zmora. Albo sie wierci, albo nie mogę przebic jej skóry (boje się, żeby czegos nie uszkodzić), albo mam stresa bo krew poleci jak wyjme igłę. Ona przy tych kroplówkach chyba czuje jak ja się denerwuje i może dlatego tak reaguje.

Rookie pisze:1/2 famidy

na co to jest?

Rookie pisze:laktuloza 2ml

na co i co to jest?

Rookie pisze:Może to być stan zapalny albo nowotwór. Zmienia jego miałczenie na niższe i powoduje, że przy mruczeniu jakby się dusił. Możliwe, że coś z tego przeszło na nerki.

Mała też gorzej (słabiej) miauczy, albo wcale. Wet mówił, że ma to związek z postępująca chorobą i dlatego tak jest. A kiedyś na początku choroby jak jeździlismy do wet to cały czas miałczła.

Mała miała wykrytą PNN w styczniu 2012, a od kwietnia 2011 leczona była na luźne stolce. Potem doczytałam, że to jeden z wielu objawów PNN. Załuję, że nie byłam mądrzejsza o tą wiedzę troche wcześniej.
MAŁA Obrazek SPIJ SPOKOJNIE STOKROCIU Obrazek

mala1996

Od: Pon sty 16, 2012 19:47

Post » Wto sie 07, 2012 19:27 Re: Erytropoetyna-działanie uboczne

Wydaje mi się, że famidyna jest na wyściełanie przewodu pokarmowego i żołądka, żeby pomagać na ewentualne uszkodzenia spowodowane przez mocznik. Zapomniałam dodać, że daję też ulgastran w zawiesinie - działanie podobne do famidyny, nie można go podawać z innymi lekami, bo zmniejsza ich wchłanianie. Pani dr z Poznania powiedziała, żeby dawać go 2-3h przed posiłkiem, a dr Neska, że 20 min przed, więc nie bardzo wiem, co mam zrobić. W każdym razie odczekuję z nim 1h po podaniu leków.

Laktuloza (taki cukier) zwiększa objętość kału (ściąga wodę do kału), przez co jest miększy i łatwiej go wydalić. Junior miał z tym problem (zwłaszcza, gdy był odwodniony, bo wtedy organizm z kolei wyciąga z niego wodę, no ale musiał się przecież wypróżniać). Wydaje się, że teraz jest dobrze nawodniony i można by przestać ją podawać, ale jak przestałam to zaraz się zwymiotował zaraz przed wizytą w kuwecie, więc chyba musi dalej dostawać.

Rookie

Od: Pon maja 14, 2012 14:29

Post » Wto sie 07, 2012 19:41 Re: Erytropoetyna-działanie uboczne

Na żołądek i przewód pokarmowy mała czasami dostaje siemie lniane, ale ciężko jej to podać, więc tego nie zaliczam do leków.

laktuloza z tego co piszesz jest bardzo dobra. Zanim Mała dostała EPO miała ogromne problemy z kupą. Zaparci itp. Piła wodę w duzych ilościach, żeby zaraz ją zwymiotowac i strasznie miauczeć przed wymiotami. Po jej miałczeniu wiedziałam, że ma zaparcie. Teraz ten problem skończył sie. Kupe robi rzadko, ale juz tak nie miauczy i nie pije wody w ten sposób.
Niemniej pewnie by jej sie to przydało.

A miał kiedys Twój kot ciemna kupę i jakby wydalił przetrawioną krew?

Musze do juta spisać wszystkie uwagi i leki i jechać z tym do wet.
Myślę za warto wprowadzić azodyl i zmienic chitofos.
Uważasz, że azodyl jest dobry w wyłapywaniu mocznika>?
mała tak naprawde nic na mocznik nie dostaje, poza kroplówkami, żeby go wymyły!

mala1996

Post » Wto sie 07, 2012 20:01 Re: Erytropoetyna-działanie uboczne

Nie wiem, mi się wydaje, że zawsze jest ciemna (przy laktulozie mniej, bo jest większa objętość), ale to tak od zawsze.

Nie mogę w 100% powiedzieć, że to azodyl pomógł. Ale mogę powiedzieć, że od kiedy go dostaje mocznik spadł z >400 do 134mg/dl i że dr Neska go też zaleciła (zanim się z nią skonsultowałam, polecił go dr z kliniki).

Rookie

Od: Pon maja 14, 2012 14:29

Post » Śro sie 08, 2012 18:59 Re: Erytropoetyna-działanie uboczne

Gdzie można kupić azodyl i ile kosztuje?

mala1996

Post » Czw sie 09, 2012 18:45 Re: Erytropoetyna-działanie uboczne

Mamy kolejne badanie HB:14,6

Fajnie, ale co z tego, skoro Mała nadal nie chce jeść. Dzis daje jej paste reconvalestent. Najlepiej by spała w zlewie, podchodzi do miski z wodą popatrzy i idzie, jak nakładam jedzenie do miski to odchodzi..
pewnie ma tak wysoki mocznik, ale jak go zbić skoro wyrywa sie od kroplówki!?
Boje się żeby ten mocznik jej teraz nie wykończył.
Nie badalismy go wczoraj, ale przy nastepnej wizycie (o ile doczeka za 3 dni) to trzeba obowiązkowo!
Jedno sie poprawiło, a jest juz kolejny problem!

mala1996

[poprzednia]