Lucynka i małe dwie kotki czarnuszki szukają DS!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lip 27, 2012 14:56 Re: Lucynka i małe szukają DS!

EDIT chciałam zmienić tytuł a przypadkowo zacytowałam swój pierwszy post :?
Ostatnio edytowano Pt lip 27, 2012 19:54 przez rastanja, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

rastanja

Od: Czw maja 10, 2012 20:37

Post » Pt lip 27, 2012 17:42 Re: Lucynka i małe szukają DS!

rastanja pisze:
rastanja pisze:Witajcie,

jestem tu nowa. Przygodę z miau.pl zaczęłam od konkretnego przypadku znajomej kotki viewtopic.php?f=13&t=141929
Chciałabym tego kotka wysterylizować a z racji tego, że weterynarz nie ma szpitalika, wziąć po sterylizacji do siebie żeby mogła wydobrzeć. Mam już dla niego wstępnie domek- na gospodarstwie, zaznaczyłam, ze kotka początkowo musi być gdzieś zamknięta żeby przyzwyczaiła się do miejsca, ale szczerze mówiąc po cichu liczę, że jak ją przywiozę do siebie do domu to zaprzyjaźni się z moją MCO i zostanie u mnie. I stąd moje pytanie: po sterylizacji mam zamiar zamknąć ją w pokoju żeby spokojnie sobie wydobrzała i żeby koty wzajemnie oswoiły się ze swoim zapachem. Co potem? Boję się jakichś walk :/ nie mam doświadczenia w kocich kontaktach. Moja kotka ma pół roku, zawsze była rozpieszczoną jedynaczką. Ta kicia z wątku z kolei, zawsze musiała dbać sama o siebie i chyba nie jest przyzwyczajona do obecności innych kotów w swoim obębie- ma około 3 lata. Proszę o porady: zarówno odnośnie zapoznania się kotek ze sobą jak i w miarę najmniej stresującej zmiany miejsca dla kotki, którą chce wysterylizować. Chaotycznie trochę, ale tyle tu doświadczonych kociarzy, że na pewno zrozumiecie mój bełkot :)

Ja mam dwie koteczki od ponad roku. Pierwszą dostałam już wysterylizowaną szylkretkę, trochę płochą, wychowana początkowo na zewnątrz. Ale jest bardzo miłą i polubowną koteczką. Druga koteczka trafiła do mnie miesiąc póżniej.To Pusia pers. Pusia musiała być wysterylizowana chociaż miała skończone 5 lat, bo po ostatniej rujce pozostały jej powiększone cycuszki z taką wodą, zastrzykami nie udało się tego rozpędzić. Więc żeby ja ustrzec przed wszystkimi łącznie z rujką kłopotami postanowiłam, że będzie miała sterylizację wraz z usunięciem tych dwóch cycuszków. Bardzo bałam się tego zabiegu, jak ona przejdzie go, czy się obudzi itp. rzeczy. Zabieg poszedł gładko jak się wybudziła starałam się ją trzymać w osobnym pomieszczeniu, koteczka była bardzo pobudzona, biegała bez przerwy, jakby miała ADHD. Działo się z nią tak dopóki nie "zeszła" wszystka narkoza. Koteczki obie się polubiły, chociaż Pusia jest bardziej władcza i zawsze gdy się ganiają to Sisi /obecnie ma 2 lata/ ucieka a Pusia ją goni. Ale jednak nie syczą na siebie, nie drapią się, jest po prostu zgoda. Życzę Ci aby wszystko przebiegło pomyślnie i koteczki żeby się zaprzyjażniły. :roll: :lol:
Obrazek

jasia0245

Od: Czw mar 24, 2011 16:39

Post » Pt lip 27, 2012 19:54 Re: Lucynka i małe szukają DS!- potrzebny transport WLKP- Ry

Jasiu, to troszkę wszystko nieaktualne :) zacytowałam przez przypadek swój pierwszy post tego wątku.
Obrazek

rastanja

Post » Sob lip 28, 2012 15:35 Re: Lucynka i małe szukają DS!- potrzebny transport WLKP- Ry

rastanja pisze:Jasiu, to troszkę wszystko nieaktualne :) zacytowałam przez przypadek swój pierwszy post tego wątku.

To pozdrawiam serdecznie, zaskoczona byłam tym postem ale postanowiłam Ci " coś" doradzić. :ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk:
Obrazek

jasia0245

Post » Sob lip 28, 2012 15:48 Re: Lucynka i małe dwie kotki czarnuszki szukają DS!

Rastanja zawsze można spróbować :D
Obrazek

KITKA[*]28.03.2011 ŻUCZEK[*]17.04.2013 BUNIA[*]30.03.2015 BUBA [*] 12.10.2015 ZUZIA[*] 14.01.2018
RUDY MIŚ [*]1.08.2019 MAŁA[*] 11.04.2020

Do zobaczenia nasze kochane

ankacom

Od: Wto wrz 14, 2010 17:23

Post » Sob sie 04, 2012 14:22 Re: Lucynka i małe dwie kotki czarnuszki szukają DS!

Dziś oddałam malutkie :cry: Niby powinnam się cieszyć, ale mimo to boli serducho. Pierwszy raz- pewnie każda z Was tak miała... Pocieszam się, że dom jest 10 km ode mnie, mogę go kontrolować na bieżąco, no i że zdecydowali się na dwupak :ok: Dziewczynki razem będą szczęśliwe, bo bardzo się kochają. A jednak jakoś żal.
Obrazek

rastanja

Post » Sob sie 04, 2012 15:14 Re: Lucynka i małe dwie kotki czarnuszki szukają DS!

Za każdym razem jak oddajesz kota serducho bardzo boli.
Najważniejsze, że poszły do nowego domu razem.
Może spróbujesz Lucynkę zabrać do siebie ?
Obrazek

KITKA[*]28.03.2011 ŻUCZEK[*]17.04.2013 BUNIA[*]30.03.2015 BUBA [*] 12.10.2015 ZUZIA[*] 14.01.2018
RUDY MIŚ [*]1.08.2019 MAŁA[*] 11.04.2020

Do zobaczenia nasze kochane

ankacom

Od: Wto wrz 14, 2010 17:23

Post » Sob sie 04, 2012 16:50 Re: Lucynka i małe dwie kotki czarnuszki szukają DS!

Zawsze ryczę :roll: :wink:
Trzymaj się, dostały od Ciebie najlepsze - dobry start! :ok:

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Śro sie 08, 2012 8:58 Re: Lucynka i małe dwie kotki czarnuszki szukają DS!

ankacom pisze:Za każdym razem jak oddajesz kota serducho bardzo boli.
Najważniejsze, że poszły do nowego domu razem.
Może spróbujesz Lucynkę zabrać do siebie ?

Nie chciałam zapeszać, ale Lucynka też jest już w nowym domu. Nie jest to dom do końca na miau pożądany, bo wychodzący- Lucyna ma do dyspozycji przydomowy sad. Niestety ostatnimi czasy dawała nam do zrozumienia, że nienawidzi zamknięcia i woli przebywać na dworze, chociażby przed altanką. Przegryzała nam siatki w oknach, szalała i była agresywna jak chciało się ją powstrzymać przed wyjściem. Cóż.. jesteśmy naprawdę mało z przyjaciółką doświadczone. Na koniec tak ją użarła, że skończyło się na pogotowiu- tak paluch spuchł. Lucynka trafiła więc na niedaleką wieś, do domu bez dzieci, gdzie po okresie zaaklimatyzowania się będzie mogła spacerować.
Obrazek

rastanja

Post » Śro sie 08, 2012 10:39 Re: Lucynka i małe dwie kotki czarnuszki szukają DS!

Myślę,że Lucynka dobrze trafiła. Zaaklimatyzuje się w domku a potem będzie spacerować po ogrodzie. Też chciałabym dla swoich kotek aby miały gdzie choć troszkę wyjść, z okna balkonowego tak tęsknie obserwują otoczenia. :ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk:
Obrazek

jasia0245

Post » Śro sie 08, 2012 11:18 Re: Lucynka i małe dwie kotki czarnuszki szukają DS!

Dziękuję, jasiu0245. No ja nie jestem akurat za tym by kotki wychodziły, chyba że w szelkach i na smyczy- to praktykuję z moją Luną. Tyle, że akurat przy Lucynie i jej dotychczasowym trybie życia, uznałam, że mogę w tej kwestii pójść na ustępstwo. Zwłaszcza, że to okolica mało ruchliwa (prawie w ogóle). Zdaję sobie jednak sprawę, że nie każdy tu się zgodzi ze mną w tej kwestii.
Obrazek

rastanja

Post » Śro sie 08, 2012 11:20 Re: Lucynka i małe dwie kotki czarnuszki szukają DS!

Za Lucynkę :ok: :ok: :ok:
Ogródek dla kota, który kocha wolność to cudowna sprawa!
Wiem, bo moje są wychodzące, i jeszcze żaden kociak nie wyszedł poza ogród.(fakt mamy mocno zabezpieczony, ale dla kota nie ma przeszkód, jeżeli tylko chce zwiedzać okolice)
Pilnują się mocno domku, który daje papu i ogrodu, gdzie jest tyle fajnych rzeczy...np. żabki do tresury, motyle do łapania :wink:
Lucynka tez nie odejdzie od takiego domu...koty są mądre, wie, że za dużo by straciła :mrgreen:
Ostatnio edytowano Śro sie 08, 2012 11:23 przez AnnAArczyK, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
...Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi:
iść przez życie nie czyniąc hałasu...
Ernest Hemingway

AnnAArczyK

Od: Pt lip 24, 2009 22:00

Post » Śro sie 08, 2012 11:23 Re: Lucynka i małe dwie kotki czarnuszki szukają DS!

Dziękuję, Aniu. Obyś miała rację!
P.S. jakbym była kotem i mieszkała u Ciebie, też na pewno nie ruszałabym się daleko- wiadomo jak jest u Ciebie- zwierzęcy raj :mrgreen:
Obrazek

rastanja

Post » Śro sie 08, 2012 11:24 Re: Lucynka i małe dwie kotki czarnuszki szukają DS!

rastanja pisze:Dziękuję, Aniu. Obyś miała rację!
P.S. jakbym była kotem i mieszkała u Ciebie, też na pewno nie ruszałabym się daleko- wiadomo jak jest u Ciebie- zwierzęcy raj :mrgreen:

O to trzeba zapytać moje zwierzory, czy napewno są takie szczęśliwe :wink: :ryk:
Obrazek
...Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi:
iść przez życie nie czyniąc hałasu...
Ernest Hemingway

AnnAArczyK

Od: Pt lip 24, 2009 22:00

Post » Śro sie 08, 2012 11:25 Re: Lucynka i małe dwie kotki czarnuszki szukają DS!

Dokumentacja fotograficzna i ich zadowolona paszcze o tym świadczą :ok:
Obrazek

rastanja

[poprzednia][następna]