FZL - B-B - 45kotów ! potrzebna każda pomoc !

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lip 28, 2012 7:38 Re: FZL - B-B - 45kotów ! potrzebna każda pomoc !

_bubu_ pisze:Tadzio już dawno został szczęśliwie adoptowany. Niestety ostatnio zaczął poważnie chorować ale najważniejsze że jest kochany i ma troskliwą opiekę.

To cos groźnego?? :(
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Marta_od_Kropeczki

Od: Nie paź 16, 2011 14:26

Post » Sob lip 28, 2012 23:11 Re: FZL - B-B - 45kotów ! potrzebna każda pomoc !

Marta_od_Kropeczki pisze:
_bubu_ pisze:Tadzio już dawno został szczęśliwie adoptowany. Niestety ostatnio zaczął poważnie chorować ale najważniejsze że jest kochany i ma troskliwą opiekę.

Niestety tak. Narządy wewnętrzne odmawiają już posłuszeństwa. Tadzio jest już wiekowym kotkiem.

Catka

Od: Pt kwi 16, 2010 20:46

Post » Nie lip 29, 2012 11:34 Re: FZL - B-B - 45kotów ! potrzebna każda pomoc !

Catka pisze:
Marta_od_Kropeczki pisze:

Niestety tak. Narządy wewnętrzne odmawiają już posłuszeństwa. Tadzio jest już wiekowym kotkiem.

O nie... :cry: Mam do niego ogromny sentyment, nie wyobrażam sobie, żeby mógł odejść... :cry:
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Marta_od_Kropeczki

Od: Nie paź 16, 2011 14:26

Post » Wto lip 31, 2012 14:33 Re: FZL - B-B - 45kotów ! potrzebna każda pomoc !

Witajcie
Wiem, że macie masę roboty i strasznie mi przykro, że ja też piszę w trudnej sprawie.
Chodzi mi o kocią rodzinkę z ulicy Podgórnej (między Lipnicką a Krakowską). Jadąc od Krakowskiej w kierunku Lipnickiej po lewej stronie jest sklep Janosik pomiędzy sklepem a kolejnym domem na Podgórskiej jest kawałek pasa zieleni, na którym mieszka kocia rodzina. Z tego co udało mi się dowiedzieć od ludzi sąsiadujących ze sklepem koty pojawiły się wiosną i nikt nie wie jak tam trafiły. Ludzie je dokarmiają a zwierzaki przechodzą przez dziurę w płocie i sypiają np. pod autem albo w ogrodzie. Kotów jest 5 - dwa dorosłe i trzy młode. Był jeszcze jeden w beznadziejnym stanie, sierść wyłaziła na potęgę i wyglądał na bardzo starego albo bardzo chorego (widziałam go tylko raz).
Problem taki, że koty są maksymalnie dzikie - zwłaszcza maluchy. Matka młodych jest najspokojniejsza ale i tak nie podchodzi bliżej niż na kilka metrów. Mogę się mylić ale pewnie te kilkumiesięczne koty będą mogły zacząć się rozmnażać a wtedy pewnie ludzie nie będą już tak przychylni.
W sklepie wiedzą, że je dokarmiam i nie patrzą na mnie krzywo ale z takiej 5 osobowej rodzinki może zaraz zrobić się naprawdę spore stado.
Koty mają najprawdopodobniej koci katar bo kichają, jeden maluch ma zlepione oko.
Myślę, że koty nie nadają się do adopcji (zwłaszcza młode) zresztą widać, że są bardzo ze sobą zżyte - najczęściej zbijają się w kupkę i tak śpią na trawie, ale gdyby były wysterylizowane mogłyby zostać tam gdzie są a gdyby sasiedzi zgodzili się na wstawienie takiego kociego domku przy płocie mogłyby przetrwać zimę.

Zdjęcia kotów z komórki i z dużej odległości ale nie dało się bliżej podejść.
Obrazekhttp://[www.facebook.com/pages/Domowy-hotelik-dla-zwierząt/1432781690275414]

aganiecha

Od: Czw lip 26, 2012 12:56

Post » Wto lip 31, 2012 20:25 Re: FZL - B-B - 45kotów ! potrzebna każda pomoc !

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu widać część ogrodu gdzie kociska wchodzą
Obrazek

A tu widać ten pas zieleni gdzie mieszkają (z prawej strony to ściana sklepu)
Obrazek

Obrazek
Obrazekhttp://[www.facebook.com/pages/Domowy-hotelik-dla-zwierząt/1432781690275414]

aganiecha

Post » Wto lip 31, 2012 20:43 Re: FZL - B-B - 45kotów ! potrzebna każda pomoc !

piękne koty :( i jak to wszystko ogarnąć..

_bubu_

Od: Nie lip 22, 2007 21:58

Post » Wto lip 31, 2012 20:58 Re: FZL - B-B - 45kotów ! potrzebna każda pomoc !

Właśnie :oops: Przynajmniej nie są głodne i chwilowo śnieg im nie grozi ale szans na dom raczej nie mają

aganiecha

Post » Czw sie 02, 2012 0:06 Re: FZL - B-B - 45kotów ! potrzebna każda pomoc !

aganiecha pisze:Właśnie :oops: Przynajmniej nie są głodne i chwilowo śnieg im nie grozi ale szans na dom raczej nie mają

Byłyśmy dzisiaj w tym miejscu. 2 dorosłe kotki są już w lecznicy. Niestety nie można ich jeszcze sterylizować bo mają potworny katar. Trikolorka strasznie głośno oddycha i ma trzecią powiekę. Zobaczymy jak zareagują na betamox. Niestety koszty leczenia wraz z pobytem w lecznicy będą spore. Maluchów na razie nie udało nam się złapać ale też będą wymagały leczenia. W tym miejscu bytuje więcej kotków. Widziałyśmy jeszcze dymnego kotka z uciętym ogonem. Kikut wyglądał fatalnie.

Jeśli chodzi o Wapienicę to jakiś czas temu zabrałyśmy ze Zwierzynieckiej 3 małe koteczki. Szczęśliwie dwie z nich mają od dzisiaj domek stały. Została jeszcze jedna - najmniejsza. Mamusia kociaków po wyczerpującym wielodniowym wyczekiwaniu wreszcie dała się złapać. Jeżeli okaże się zdrowa, to w piątek zostanie ciachnięta.
Nadal nie udało się złapać dymnej kotki. Cholerka jedna łazi koło klatki i ją obwąchuje ale nie wejdzie. Oczywiście nie poddajemy się.

Catka

Post » Czw sie 02, 2012 14:18 Re: FZL - B-B - 45kotów ! potrzebna każda pomoc !

A może tak na kocimiętkę? W sumie nie zaszkodzi a może akurat się uda? :mrgreen:

:ok: za nowe domki dziewczynek, może ludziska w końcu z wakacji powracają i zabiorą się za dokacanie się
Obrazek Obrazek ObrazekObrazek Obrazek

Miya2

Od: Sob paź 08, 2011 16:17

Post » Czw sie 02, 2012 21:05 Re: FZL - B-B - 45kotów ! potrzebna każda pomoc !

Miya2 pisze:A może tak na kocimiętkę? W sumie nie zaszkodzi a może akurat się uda? :mrgreen:

:ok: za nowe domki dziewczynek, może ludziska w końcu z wakacji powracają i zabiorą się za dokacanie się

Łapałyśmy na krople walerianowe. Efekt całkiem niezły. W jeden dzień 4 dorosłe koty.
Mamusia ze Zwierzynieckiej ma zapalenie oskrzeli i koci katar :(

Catka

Post » Czw sie 02, 2012 21:09 Re: FZL - B-B - 45kotów ! potrzebna każda pomoc !

Szaraczki, nazywane przez TŻ-eta Filcowymi Ryjkami zaczynają robić postępy. Intensywnie głaskane cichutko mruczą. Teraz dokazują jak wariatki. Ganiają się i bawią myszkami od Miyi.

Catka

Post » Pt sie 03, 2012 21:29 Re: FZL - B-B - 45kotów ! potrzebna każda pomoc !

Cudownie, że tak szybko zadziałałyście :D . Byłam dziś nakarmić kociaki ale dziś były wyjątkowo zdezorientowane, zaczepiła mnie nawet pani z ogrodu obok, która nie wiedziała, że kotki już wyłapane. Zaczepiła mnie bo martwiła się, że coś się stało bo młode zawsze siedziały z mamuśką a jak ta znikała na jakiś czas to właśnie ta trikolorka opiekowała się młodymi a teraz rozchodzą się i poszukują mamci a na dodatek wpadł im tam jakiś kocur i je pogonił.

aganiecha

Post » Sob sie 04, 2012 22:06 Re: FZL - B-B - 45kotów ! potrzebna każda pomoc !

aganiecha pisze:Cudownie, że tak szybko zadziałałyście :D . Byłam dziś nakarmić kociaki ale dziś były wyjątkowo zdezorientowane, zaczepiła mnie nawet pani z ogrodu obok, która nie wiedziała, że kotki już wyłapane. Zaczepiła mnie bo martwiła się, że coś się stało bo młode zawsze siedziały z mamuśką a jak ta znikała na jakiś czas to właśnie ta trikolorka opiekowała się młodymi a teraz rozchodzą się i poszukują mamci a na dodatek wpadł im tam jakiś kocur i je pogonił.

Kotki są już wysterylizowane. Obie były w ciąży. Dla trikolorki to był ostatni dzwonek bo ciąża już była zaawansowana.
Zostają jeszcze maluchy :( Pojęcia nie mam jak to wszystko ogarnąć. Mamy jeszcze nieskończoną Wapienicę i Wojska Polskiego. Nadal nie udało nam się schwytać dymnej kotki za to wczoraj złapałyśmy kotkę na którą polujemy na Zwierzynieckiej kilka miesięcy. Jest już po zabiegu ale strasznie wariuje w klatce. Boję się żeby sobie nie uszkodziła szwów.

Catka

Post » Nie sie 05, 2012 7:57 Re: FZL - B-B - 45kotów ! potrzebna każda pomoc !

Catka pisze:Szaraczki, nazywane przez TŻ-eta Filcowymi Ryjkami zaczynają robić postępy. Intensywnie głaskane cichutko mruczą. Teraz dokazują jak wariatki. Ganiają się i bawią myszkami od Miyi.

No, Miya właśnie intensywnie produkuje myszki, na bazarek będą :wink:
Kurcze ale te Filcowe Ryjki to najładniejsze koty jakie ostatnio widziałam, przepiękne są takie smukłe jak rosyjskie, cuda po prostu :1luvu:
Obrazek Obrazek ObrazekObrazek Obrazek

Miya2

Od: Sob paź 08, 2011 16:17

Post » Nie sie 05, 2012 9:44 Re: FZL - B-B - 45kotów ! potrzebna każda pomoc !

Miya2 pisze:
Catka pisze:Szaraczki, nazywane przez TŻ-eta Filcowymi Ryjkami zaczynają robić postępy. Intensywnie głaskane cichutko mruczą. Teraz dokazują jak wariatki. Ganiają się i bawią myszkami od Miyi.

No, Miya właśnie intensywnie produkuje myszki, na bazarek będą :wink:
Kurcze ale te Filcowe Ryjki to najładniejsze koty jakie ostatnio widziałam, przepiękne są takie smukłe jak rosyjskie, cuda po prostu :1luvu:

Ładnie je określiłaś "smukłe". Wyglądają jak anorektyczki mimo że jedzą jak smoki. Chociaż chyba kotki o takim umaszczeniu z reguły są szczupłe.

Catka

[poprzednia][następna]