Koty z oś. B, TYCHY 54 wysterylizowane!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lip 31, 2012 10:09 Re: Koty z ul. Batorego, 13 wysterylizowanych! TYCHY cz. 2

mogę podejść. Kotkę z małymi też widuje w tych godzinach. O innych porach jej nie widuje.

neska25

Od: Wto sty 18, 2011 9:11

Post » Wto lip 31, 2012 12:44 Re: Koty z ul. Batorego, 13 wysterylizowanych! TYCHY cz. 2

Ok, dzięki! :)

To spróbuję się w tych godzinach na nią przyczaić.
ObrazekObrazekObrazek

kaja555

Od: Pt lut 08, 2008 12:28

Post » Śro sie 01, 2012 9:35 Re: Koty z ul. Batorego, 13 wysterylizowanych! TYCHY cz. 2

Wczoraj widziałam kotkę, ale nie było maluchów :(

Kotka też jest w kiepskim stanie, oczy załzawione. To nie wróży dobrze dla kociaków, żle, że ich nie widać.

Słuchajcie, potrzebuję dzisiaj transportu do Reala po odbiór karmy. Wszystko jedno o której godzinie po południu/wieczorem, podzielę się karmą bo to dla bezdomniaków. Kierowca mi się pochorował.
ObrazekObrazekObrazek

kaja555

Post » Śro sie 01, 2012 9:43 Re: Koty z ul. Batorego, 13 wysterylizowanych! TYCHY cz. 2

ja już u kotów byłam rano bo niestety mam problem ze swoim psem i od rana kursuje do weterynarza.
Rano nie było kotów ale nie dziwię się - w końcu to nie ich pora karmienia.

Dzisiaj niestety nie dam rady pomóc :(

neska25

Post » Śro sie 01, 2012 10:10 Re: Koty z ul. Batorego, 13 wysterylizowanych! TYCHY cz. 2

Nie mam nawet prawka żeby coś kombinować :(
ObrazekObrazekObrazek
Kotu jest wszystko jedno co o nim myślisz. Jakiego władcę kuwety i okolic interesuje co myślą o nim poddani?

caldien

Od: Nie gru 12, 2010 17:19

Post » Śro sie 01, 2012 10:32 Re: Koty z ul. Batorego, 13 wysterylizowanych! TYCHY cz. 2

Ok, dzięki za chęci :ok: coś wykombinuję :ok:

Kciuki za zdrowie psiaka, wczoraj wyglądał na zadowolonego ze spaceru :)
ObrazekObrazekObrazek

kaja555

Post » Śro sie 01, 2012 18:51 Re: Koty z ul. Batorego, 13 wysterylizowanych! TYCHY cz. 2

wczoraj było jeszcze ok. Rano się obudzilismy i miał niedowład tylnich łap :( :( nie wiem co robić.. Narazie wygląda to masakrycznie.
Znalazłam kręglarza zwierzęcego koło wrocławia ale nasz vet mówi że raczej nie poleca. Ale co zrobić - żeby pomóc psu ?
:( ktoś miał taką sytuację z czworonogiem ?

neska25

Post » Śro sie 01, 2012 19:44 Re: Koty z ul. Batorego, 13 wysterylizowanych! TYCHY cz. 2

Oh :( Nie wiem jak pomóc, niestety... trzymam kciuki !
ObrazekObrazekObrazek
Kotu jest wszystko jedno co o nim myślisz. Jakiego władcę kuwety i okolic interesuje co myślą o nim poddani?

caldien

Post » Czw sie 02, 2012 8:43 Re: Koty z ul. Batorego, 13 wysterylizowanych! TYCHY cz. 2

a co mu ogólnie dolega?

Może warto zasięgnąć innej opinii, poszłabym z nim do dr. Olender w Arce (Paprocany) i do Panaceum na oś. F.

Nasi weci są bardzo dobrzy, ja bym kręgarza też nie polecała, tylko zasięgła bym opinii innych dla porównania, co dwie głowy to nie jedna...

i też trzymam kciuki, bo to bardzo fajny psiak! :1luvu:

aha, dasz radę dzisiaj do naszych Batorniaków podejść w takiej sytuacji?

znalazłam taki artykuł o bezwładności:
http://www.irkcao.ru/stat/pol112.html

Istnieja sklonnosci do danych patologii zwiazane z dana rasa psa, a takze z wiekiem.

Tak na przyklad niektore rasy tzw do towarzystwa jak jamniki, francuskie i angielskie buldogi, pudle i mopsy, maja sklonnosc do przesuniec i uszkodzen kregow i dyskow miedzykregowych (dyskopatia, przepuklina kregowa).

Ta patologia przedstawia powazne niebezpieczenstwo dla zdrowia, a nawet zycia psa. Po przesunieciu sie dysku miedzykregowego uciskowi ulega rdzen kregowy. Na zewnatrz przejawia sie to atakami silnego bolu: pies zamiera w jednej pozycji (zwykle z wyciagnieta szyja i zgarbionymi plecami), pojawiaja sie silne dreszcze, zadyszka, tylne lapy sie uginaja, slabna.

Przy mniej wyraznym nacisku na rdzen kregowy klinicznie wystepuje tylko slabosc tylnych konczyn – pies jakby je wlecze, stara sie przeniesc wage ciala na przednie lapy, nie moze wskoczyc na kanape (krzeslo, fotel), nie moze nachylic sie do miski stojacej na podlodze.

Psy bedace w wieku srednim i starszym, nastepnego dnia po dodatkowym ciezkim obciazeniu fizycznym moga cierpiec na zapalenie miesni – (miozita)

Jednym z przejawow tej choroby jest wlasnie slabosc tylnych konczyn, „szczudlowaty chod”. Leczenie nie przedstawia powaznych problemow. Jednak odroznic zapalenie miesni od porazenia rdzenia kregowego psa moze tylko lekarz weterynarii.

Niedowlad konczyn starszych psow moze pochodzic od centralnego ukladu nerwowego, to oznacza, ze moze byc zwiazane z nieprawidlowa praca samego mozgu. Z naszych obserwacji mozemy powiedziec, ze czesto sa to problemy naczyniowe, rzadziej procesy zmiany objetosci (opuchlizna mozgu). W kazdym razie madre leczenie moze znacznie polepszyc stan psa i znacznie przedluzyc mu zycie.

Choroby nerek psow NIE MOGA byc przyczyna niedowladu tylnych konczyn i zgarbionej pozycji ciala, jezeli tylko nie mowimy tu o krancowym wycienczeniu i samozatruciu (ale w takim przypadku niedowlad rozprzestrzenia sie na wszystkie miesnie, nie tylko tylnych nog).
ObrazekObrazekObrazek

kaja555

Post » Czw sie 02, 2012 10:11 Re: Koty z ul. Batorego, 13 wysterylizowanych! TYCHY cz. 2

Własnie wróciłam od naszego lekarza.
Poki co mój Maniek nie miał zrobionego jeszcze RTG bo vet mowi ze to za szybko i przydałoby się aby zrobić mu przeswietlenie z kontrastem- przy czym może to dodatkowo obciążyc kręgosłup.
Ogolnie wydaje nam się, że cała sprawa wynika z tego Maniek za wszelką cenę chciał sobie poobgryzać okolice ogona (niestety złapał uczulenie od pcheł) i przy swojej wadze (znacznej) musiał się zle nagiąc i coś stało się z nerwami.
Lekarz mowi ze to raczej nie dyskopatia bo głównie jest problem z prawą łapą której nie czuje. Poki co dostaje zastrzyki i trzymamy kciuki za poprawę. Jeśli jej nie bedzie do pon-wtorku prześwietlenie i jedziemy do wrocka.

Do kociaków podejdę - może przez sekunde bede myślała o czymś innym niż o psie.

neska25

Post » Czw sie 02, 2012 10:33 Re: Koty z ul. Batorego, 13 wysterylizowanych! TYCHY cz. 2

Ok, dzięki :)

Czyli nie wygląda to aż tak żle, mam nadzieję, że będzie szybka poprawa z Mańkiem! :ok:

Dajecie mu jakiś preparat na pchły? Najlpesze są krople, obroża to jest taka sobie skuteczna.
ObrazekObrazekObrazek

kaja555

Post » Pt sie 03, 2012 11:12 Re: Koty z ul. Batorego, 13 wysterylizowanych! TYCHY cz. 2

Nie chcę zapeszać, ale jutro rano dwa ostatnie czarne kocurki z Batorego jadą do wspólnego domku w Tychach, trzymajcie kciuki, żeby wszystko było OK :ok: :ok:

Wielkie podziekowania Stowarzyszeniu Braci Mniejszych za danie im DT! :1luvu: :1luvu:
ObrazekObrazekObrazek

kaja555

Post » Pt sie 03, 2012 11:43 Re: Koty z ul. Batorego, 13 wysterylizowanych! TYCHY cz. 2

Kciuki :ok:
Byłam dzisiaj rano, przed pracą , pojawił się jeden czarny - troszkę podobny do zezolca, ale bardzo chudy, nie wiem czy ten sam.

Za tydzień mnie wprawdzie nie ma, ale zastąpi mnie koleżanka, dzisiaj jej wszystko pokazałam :ok:
ObrazekObrazekObrazek

caldien

Post » Pt sie 03, 2012 12:02 Re: Koty z ul. Batorego, 13 wysterylizowanych! TYCHY cz. 2

caldien pisze:Kciuki :ok:
Byłam dzisiaj rano, przed pracą , pojawił się jeden czarny - troszkę podobny do zezolca, ale bardzo chudy, nie wiem czy ten sam.

Za tydzień mnie wprawdzie nie ma, ale zastąpi mnie koleżanka, dzisiaj jej wszystko pokazałam :ok:

Super, dziękuję! :1luvu: :1luvu:
ObrazekObrazekObrazek

kaja555

Post » Pt sie 03, 2012 12:04 Re: Koty z ul. Batorego, 13 wysterylizowanych! TYCHY cz. 2

Mam trochę zaległosci, wklejam ostatnie rachunki:
- 39 zł leki dla czarnej kotki ostatnio sterylizowanej, której wyszły złe wyniki
- 17,25 zł puszki dla tej kotki
- 14,50 zł żwirek też dla kotki
- 19.99 zł wyróznienie ogłoszenia na Tablicy czarnych kociaków z Batorego
- 10 zł pakiet ogłoszeń kociaków u CatAngel
= 100,74 zł

na ogłoszenia nie ma rachunków, pozostałe są:

Obrazek
Ostatnio edytowano Pon sie 06, 2012 7:22 przez kaja555, łącznie edytowano 1 raz
ObrazekObrazekObrazek

kaja555

[poprzednia][następna]