Moderator: Estraven
EVA2406 pisze:Chyba coś pomyliłaś z tymi kilometrami......
johaśka pisze:i w ogóle zrobilam mielone z przepisu podanego kilka dni temu przez Meganę chyba.....
jesooo niebo w gębie, rodzina zachwycona
EVA2406 pisze:A`gdzie ten przepis był podany?
Dorota Wojciechowska pisze:A co do mielonych to napisze jak ja to robię, bo niechwaląc się pyyyyszne mi wychodzą.
To dla Marysi która lubie mieć podane co i jak![]()
A więc (uwielbiam zaczynać zdanie od A więc
)
Mielone mięsko mieszam z cebulka przyrumieniona i wystudzoną i dodaję 1 dużą marchew i 1 pietruszkę (korzeń oczywiście ) starte na tarce z dużymi oczkami, czasami też zetrę trochę selera. (robi sie więcej masy a i kotlecikismakuja lepiej)
Dodaję przyprawy :sól, pieprz i trochę vegety, namoczoną bulkę (taką sucha zbieram właśnie do kotletów, namaczam w wodzie ) i ze 2 jajka i wymieszam.
Formuję sobie z 6 kotletów obtaczam w bułce tartej ( 6 bo tyle mi wchodzi na patelkę) i smażę na smalcu z jednej i drugiej strony , poźniej dolewam trochę wody i pod przykrywkę.
Wtedy mięsko fajnie dojdzie i warzywka w środku tez są miękkie i oprawie niewidoczne)
Z pozostałej masy robię kuleczki i te smaże w nieduzym rondelku na glębokim ogniu, (mnie wchodzą po 3 szt) przekladam je do większego rondelka zalewam woda aż są przykryte i troszkę na małym ogniu gotuję)
Poźniej pulpety porcjuję sobie do pudelek po maśle dodaję trochę sosu i zamrażam (idealne są do szybkiego spagetti)
Do Części pulpetów dodaję przecier pomidorowy i mam pulpety w sosie pomidorowym![]()
No tom sie nagotowała - a tu jeszcze 2 godziny w pracy
johaśka pisze:EVA2406 pisze:Chyba coś pomyliłaś z tymi kilometrami......
też tak wlaśnie siedzę i dumam jakim sposobem wyszlo 140km![]()
Ewa a jak u ciebie?
kurcze, banerek mi nie dzialaprzynajmniej ja go nie widzę
i w ogóle zrobilam mielone z przepisu podanego kilka dni temu przez Meganę chyba.....
jesooo niebo w gębie, rodzina zachwycona
puszatek pisze:jaką pracę ma Gosia
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], maeria89 i 1027 gości