Pomóżcie nam zbudować nową kociarnię-Szczytno

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lip 25, 2012 20:17 Re: Schron Szczytno-maluszki i większe - lipcowe żniwa śmier

ruda32 pisze:
joanna3113 pisze:
gazzy pisze:Razem z Nowa_Szcztno mamy pewien pomysł. Rozmawiałam o tym z rudą na facebooka.
Pomyślałyśmy, że jeżeli kociaki siedzą w schronisku, niektóre są w lepszym stanie, niektóre w gorszym, ale i tak potrzebują leczenia, to może zrobić zrzutkę i zakupić antybiotyk i podawać im tam na miejscu ? Nowa_Szcztno powiedziała, że mogłaby go podawać. Co Wy na to ?

Jeżeli będziecie teraz częściej w schronisku to dam wam puszki, żeby nie jadły tej cholernej kaszy. Unidox można im podawać tylko to potrwa min. 14 dni i trzeba to robić codziennie.

ale to jedyna szansa na jakiekolwiek leczenia tych zaropiałych małych

Dobrze by było podać zylexis przynajmniej tym najsłabszym ale to niestety duży koszt i podanie zastrzyków.
joanna3113

Post » Śro lip 25, 2012 20:18 Re: Schron Szczytno-maluszki i większe - lipcowe żniwa śmier

zylexis dla jednego kota to droga kuracja
Obrazek...Obrazek

ruda32

Od: Pt maja 21, 2010 21:56

Post » Śro lip 25, 2012 20:18 Re: Schron Szczytno-maluszki i większe - lipcowe żniwa śmier

Na stronie schroniska jest takie zdjęcie:

Obrazek

To, co jest w tej misce to jakiś koszmar, a zdjęcie jest normalnie opublikowane, jakby sądzili, że to rzeczywiście jest jedzenie dla jakiegoś żywego stworzenia.

Tak pomyślałam - może warto byłoby zainteresować sytuacją kotów parlamentarny Zespół Przyjaciół Zwierząt :?:
http://zespoldlazwierzat.pl/

Ale jestem daleko, więc tak tylko myślę, bo nie wiem, jakie działanie będziecie uważać za sensowne i celowe.

mb

Od: Czw kwi 13, 2006 5:51

Post » Śro lip 25, 2012 20:22 Re: Schron Szczytno-maluszki i większe - lipcowe żniwa śmier

Dziewczyny TZ myśli poważniej o tymczasie jak mu powiedziałam o wsparciu z forum inansowym to sie bardziej przekonał, więc może nam też się uda jakiegoś malucha stamtąd zabrać

darialekarzyk

Od: Pt paź 28, 2011 18:37

Post » Śro lip 25, 2012 20:23 Re: Schron Szczytno-maluszki i większe - lipcowe żniwa śmier

Maluchy mogą otrzymywać unidox bo wiem ,że przy brzydkich oczach czasami podawany jest przez panią która jest na kotach więc musicie spytać by nie przedawkować.Nie jestem pewna czy ktoś pozwoli leczyć Wam tam koty chyba ,że zrobicie to po cichu.To owszem podziała na kk lecz jeden z kotów ten biało-bury siedzi jak grzyb i się nie rusza to nie jest kk to coś więcej.Dorosła tri jest tak chuda ,że się przewraca,chwieje to kot do pilnej diagnostyki.Ten kot w budce z białym większy biało-buryteż wygląda jak szkielet.Jeden z pingwinków ma coś z łapką trzyma ją w górze.
[/url]ObrazekObrazekObrazek

horacy 7

Od: Śro cze 02, 2010 16:01

Post » Śro lip 25, 2012 20:24 Re: Schron Szczytno-maluszki i większe - lipcowe żniwa śmier

ruda32 pisze:zylexis dla jednego kota to droga kuracja

Wiem, tak sobie głośno myślę. jedna dawka to 50 zł a trzeba podać trzy.

Receptę na unidox bez problemu wypiszą w rysiu, w jednym opakowaniu jest dziesięć tabletek, koszt 8 zł z groszami, na początek 2-3 opakowania, spróbuję na dalsze leczenie załatwić receptę od lekarza ludzkiego wtedy kosztują połowę.
joanna3113

Post » Śro lip 25, 2012 20:32 Re: Schron Szczytno-maluszki i większe - lipcowe żniwa śmier

Stosowałam za poradą weta jak stado dzikunów chorowało Doxycyclinum (?-jakoś tak). To odpowiednik unidxu ale dla drobiu.Proszek.Sporo tego jest w opakowaniu i kosztuje ok 25 zł.Dodaje się do jedzenia.Koty nie czują.To jest dobre w przypadku nie możności podania pojedynczemu kotu tabletki.W przypadku chorego całego stada ,no prawie, to sprawdziło się.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Śro lip 25, 2012 20:32 Re: Schron Szczytno-maluszki i większe - lipcowe żniwa śmier

Ja recepty mogę (tak myślę) wziąć jutro.
Tylko z kim tu pogadać, czy już tego nie dostają? Żeby nie przedawkować jak Basia mówi.
ObrazekObrazek

"Some people say that cats are sneaky, evil, and cruel. True, and they have many other fine qualities as well."

Nowa_Sztno

Od: Czw sty 26, 2012 16:00

Post » Śro lip 25, 2012 20:39 Re: Schron Szczytno-maluszki i większe - lipcowe żniwa śmier

Nowa_Sztno pisze:Ja recepty mogę (tak myślę) wziąć jutro.
Tylko z kim tu pogadać, czy już tego nie dostają? Żeby nie przedawkować jak Basia mówi.

Osoba która zajmuje się kotami to pani Grażyna i tylko ona będzie wiedziała. Oficjalnie pewnie nikt nie pozwoli nic podać.
joanna3113

Post » Śro lip 25, 2012 20:40 Re: Schron Szczytno-maluszki i większe - lipcowe żniwa śmier

I z P.Grażyną można o tym porozmawiać?
ObrazekObrazek

"Some people say that cats are sneaky, evil, and cruel. True, and they have many other fine qualities as well."

Nowa_Sztno

Od: Czw sty 26, 2012 16:00

Post » Śro lip 25, 2012 20:52 Re: Schron Szczytno-maluszki i większe - lipcowe żniwa śmier

Nowa_Sztno pisze:I z P.Grażyną można o tym porozmawiać?

Ona jako jedyna będzie widziała czy sa podawane leki (unidox)
joanna3113

Post » Śro lip 25, 2012 21:04 Re: Schron Szczytno-maluszki i większe - lipcowe żniwa śmier

Doxycyclina jest nie tylko dla drobiu - to antybipotyk ludzki, sama brałam :wink:
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Śro lip 25, 2012 21:06 Re: Schron Szczytno-maluszki i większe - lipcowe żniwa śmier

Doxycyclina i unidox to to samo.

horacy 7

Post » Śro lip 25, 2012 21:08 Re: Schron Szczytno-maluszki i większe - lipcowe żniwa śmier

horacy 7 pisze:Doxycyclina i unidox to to samo.

no właśnie - z tym ze doxy jest w ampułkach, postac "czysta", sam proszek i wg kilku wetów jest nawet lepsza od unidoxu. Ale to są szczegóły.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Śro lip 25, 2012 21:14 Re: Schron Szczytno-maluszki i większe - lipcowe żniwa śmier

Najgorzej co zrobić z tymi ciężko chorymi?Przez tą tri i maluchy w ciężkim stanie głowa mi pęka.Gdyby nie choroba już dzisiaj pędziłabym z nimi do weta do Olsztyna.Tak wyniszczonego kota jak ta koteczka nie widziałam to chyba Brylant był w lepszym stanie bo chodził normalnie nie przewracając się.

horacy 7

[poprzednia][następna]