Co to znaczy?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lip 23, 2012 14:12 Co to znaczy?

Witam - ponownie ja i pytania odnośnie mojego maleństwa. Ostatnio przy jedzeniu maluch zaczyna drapać podłogę, tuż koło miseczki. Nieszczególnie mnie to martwi, ale może ktoś wie o co chodzi? Podobnie jak zastanawia mnie drobny fakt, że mnie maluch zwykle "udeptuje" i sypia na mnie, za to mojego mężczyznę czasami z uporem maniaka wylizuje :lol: i praktycznie nigdy na odwrót (może mnie czasem liźnie okazjonalnie, ale spać u faceta to nie).
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Hebi

Od: Wto cze 26, 2012 14:47

Post » Pon lip 23, 2012 14:17 Re: Co to znaczy?

Mój też tak drapie, z tego co wiem, to takie zakopywanie pożywienia na później.

Annathea

Od: Pon mar 12, 2012 14:31

Zakopywanie miski oznacza "to g.. to juz mozesz sprzatnac". Albo sie zarcie znudzilo, albo nie jest najswiezsze, w kazdym razie kot daje znac, ze nie jest zachwycony zawartoscia.
Ciastusiu i Haskellku [*]

Discordia

Od: Nie sie 12, 2007 12:34

Deptanie to chyba odruch z dzieciństwa, małe koty "depczą" podczas ssania. Co do drapania przy misce to mój Boculi ma tak samo, tylko on drapie przy misce z wodą. Nie mam pojęcia co to znaczy :D
ObrazekObrazek
Obrazek

neron

Od: Wto maja 29, 2012 14:06

Post » Pon lip 23, 2012 14:18 Re: Co to znaczy?

jedzenie "zasypuje" na później - czesto tak maja koty które kiedys głodowały.

a udeptuje to pozytywnie, jak kot czuje sie w przysłowiowym siódmym niebie ;)

myje, bo brudny :P heheh ;) ale gdzies slyszlam, ze tak probuje zdobyc minerały które potrzebuje a cżłowiek wypaca.

olciak84

Od: Pt cze 22, 2012 16:31

Post » Pon lip 23, 2012 14:22 Re: Co to znaczy?

olciak84 pisze:jedzenie "zasypuje" na później - czesto tak maja koty które kiedys głodowały.

myje, bo brudny :P heheh ;) ale gdzies slyszlam, ze tak probuje zdobyc minerały które potrzebuje a cżłowiek wypaca.

A jak zakopuje cos, czego nawet nie raczy tknac? Mojemu kupilam kiedys nowa karme. Zachwalana jako najlepsza na rynku. Nasypalam do miseczek, caly dzien nic nie tknely, a Morgan jeszcze ostentacyjnie mi wtedy nalal na lozko (on tak okazuje niezadowolenie). Za kazdym razem jak przechodzil obok miski, to drapal, jak w kuwecie.
Ciastusiu i Haskellku [*]

Discordia

Od: Nie sie 12, 2007 12:34

Post » Pon lip 23, 2012 14:32 Re: Co to znaczy?

Jeżeli jedzenie jest chętnie jedzone, ale jest go nadmiar, takie drapanie oznacza: "dziękuję, najedzony jestem, zakopię na później".
Jeśli natomiast jest nietykane to: "obrzydliwe, trzeba to zasypać jak najprędzej".
:D
neron pisze:Deptanie to chyba odruch z dzieciństwa, małe koty "depczą" podczas ssania.

Dokładnie. Dorosły kot udeptujący opiekuna czy kocyk wraca mentalnie do czasów niemowlectwa, kiedy ssanie i ugniatanie matczynych sutków by pobudzic produkcję mleka, dostarczało mu poczucia spokoju, sytości i zadowolenia.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Pon lip 23, 2012 14:46 Re: Co to znaczy?

Discordia pisze:
olciak84 pisze:jedzenie "zasypuje" na później - czesto tak maja koty które kiedys głodowały.

A jak zakopuje cos, czego nawet nie raczy tknac? Mojemu kupilam kiedys nowa karme. Zachwalana jako najlepsza na rynku. Nasypalam do miseczek, caly dzien nic nie tknely, a Morgan jeszcze ostentacyjnie mi wtedy nalal na lozko (on tak okazuje niezadowolenie). Za kazdym razem jak przechodzil obok miski, to drapal, jak w kuwecie.

moje zawsze tylko na "później" zasypuje :-)

olciak84

Od: Pt cze 22, 2012 16:31

Post » Pon lip 23, 2012 18:43 Re: Co to znaczy?

Hm... to zakładam, że mój raczej kopie w podzięce lub szuka więcej :ryk: Zwykle kopie przy już pustej misce, albo "pokopie" chwilę, a potem je dalej z równym zapałem (nie udało się zakopać, to nie może się zmarnować?)

Co do lizania - to raczej nie chodzi o mikroelementy, bo liże go zawsze - i po pracy i po jedzeniu i zaraz po kąpieli. Może mój mężczyzna jest smaczny i tyle? :ryk:

Tak czy inaczej dziękuję za odpowiedzi :ok:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Hebi

Od: Wto cze 26, 2012 14:47